A tavaly előtti krakkói és a tavalyi prágai kiruccanásom után, idén nyáron a nyaralásom célpontja Varsó volt. A lengyel fővárosban számos hadtörténeti és haditechnikai látnivaló található, amik közül a következő hónapokban többet is megpróbálok bemutatni és kedvet csinálni a meglátogatásukhoz. Az első ezek közül - amelyet én is a nyaralásom első napján egy meleg nyári szerdán látogattam meg - a Varsó déli részén található IX. erőd...

blog84 01.JPG

A varsói IX. erőd

A vizesárok övezte erődöt az 1880-as évek elején kezdték építeni, és 1883-ban fejezték be. Az ötszögletű erőd a kor hasonló építményei mintájára készült, semmi különleges újdonságot nem tartalmazott, Európa szerte tucatszám készültek hasonlók. Az erőd a Varsót övező erődrendszer eleme volt, amely délről védte az akkor orosz kézen lévő nagyvárost. Az építményt a történelme során több elnevezéssel is illették, többek között "Czerniaków", "Dabrowski", "Sadyba" néven is ismert volt.

A XX. század elején föld borította tégla erőd részleges lerombolása mellett döntöttek, hogy ennek az elavultsága, állapota, vagy éppen a város terjeszkedése volt az oka, azt nem sikerült kiderítenem. 1909. és 1913. között az erőd jó részét felrobbantották, csak a kaszárnyák és néhány földalatti létesítmény maradt meg. 1924-től a területen a lengyel hadsereg tisztjeinek építettek lakásokat.

A sors különös fintoraként a IX. erőd mégis ostrom alá került. 1939 szeptemberében a lengyel főváros szíve felé délről törő német 46. gyalogos hadosztály útjába került. Az erődöt a lengyel 360. gyalogezred két zászlóaljának katonái és önkéntesek védték. A romokat végül is szeptember 26-án sikerült bevenniük a támadóknak. Az erőd bevétele után a németek 20 lengyelt kivégeztek. A védők sorában harcolt Janusz Kusociński olimpikon is, aki a harcok alatt megsebesült, 1989. óta erre egy emléktábla emlékeztet. Az 1939-es harcoknak Maciej Piekarski: Magányos előőrs című regénye állít méltó emléket.

blog84 02.jpg

1944-ben a varsói felkelés idején ismét harcok dúltak az erődben, itt halt hősi halált a Mokotow kerületben harcoló „Oasis” zászlóalj parancsnoka Czeslaw Szczubełek.

A háború utáni városrendezés következményeként egy új utca vágta ketté az erődöt. A keleti sarkát parkosították, míg a nyugati felét ismét a lengyel hadsereg vette birtokba. A 90-es évek elejéig a Lengyel Hadsereg Múzeuma raktáraként üzemelt. Az 1990-es évek végén, az amúgy is itt található haditechnikai eszközökből rendezett kiállítás - a Lengyel Hadsereg Múzeuma kihelyezett részeként - a nagyközönség számára is látogathatóvá vált. 2009-től azonban a kazamaták leromlott állapota miatt, már csak a szabadtéri kiállítás látogatható.

blog84 19.jpg

A Varsói Hadsereg Múzeumának Haditechnikai Parkja

A múzeum bejáratánál, néhány második világháború előtti löveg mellett, és az utóbbi időben előkerült ágyúcsövek mellett látható egy StuG küzdőterének felső része is.

blog84 03.JPG

blog84 05.JPG

A kiállítás tüzérségi része jórészt szovjet eredetű eszközökből áll, de azért vannak kivételek, mint pl a múzeum egyetlen olyan eszköze, amely nem volt rendszeresítve a lengyel fegyveres erőknél egy amerikai M107-es önjáró löveg (ami azonban nem az lövegeknél, hanem a páncélosok sorában tekinthető meg), és egy jó állapotú göring tarack is. Számomra külön érdekesség volt a Magyar Néphadseregben nem rendszeresített 1927. mintájú szovjet hegyiágyú.

blog84 04.JPG

Az erőd kazamatáinak fala mellett elkerítve látható néhány kiépített erődlőrés és telepíthető bunker, hajóágyú és egyéb tengerészeti fegyver, egy FT-17-es roncsa és egy űrkabin is.

blog84 06.JPG

A IX-es erőd látványos része a páncélosok, amely között sok olyan is látható, amilyen egykor a Magyar Néphadseregben is szolgált, de ma már egy sem látható idehaza. Ilyen pl a SzU-76, az SzU-122 és az ISz-2, (sajnos az SzU-122 mivel az épületekhez áll közel kerítés takarja, amire valami számomra érthetetlen okból még szép nagy ismeretterjesztő táblákat is aggattak, hogy még kevésbé legyen fényképezhető). A különféle páncélosok közül a teljesség igénye nélkül kiemelném a két T-34/76-ot, a az ISz-3-at, ASzU-85-öt, a lengyelek által modernizált T-55AM-et és a vezetési pontnak használt híradóeszközökkel gazdagon ellátott lövészpáncélosokat is. Van a gyűjteménynek magyar vonatkozása is egy  a lengyelek által is rendszeresített FUG. A páncélosok mellett lettek kiállítva a különféle sorozatvetők.

blog84 10.JPG

blog84 08.JPG

blog84 09.JPG

blog84 11.JPG

blog84 12.JPG

Az első részt elhagyva az erőd hátsó részéhez érünk, ahol szépen sorakoznak a nálunk is jól ismert szovjet légvédelmi rakéták, a különféle, sajnos eléggé rossz állapotban lévő Szuhojok és MiG-ek (beleértve a lengyel gyártmányú változatok is). Az erőd tetején látható még három Mi-2-es is és két légvédelmi ágyú, igaz azok már az elzárt részen. Ezek a lövegek kicsit olyan hatást keltettek bennem, ég felé törő csöveikkel, mintha ma is óvnák kiállított sorstársaik zavartalan nyugalmát.

blog84 14.JPG

A repülők között természetesen szovjet eredetű légvédelmi ágyúk, velük szemben pedig légvédelmi páncélosok láthatóak, de van itt egy brit eredetű légvédelmi fényszóró is.

blog84 13.JPG

blog84 07.JPG

blog84 16.JPG

A repülőgépek kettős sorfala mögött láthatóak a más múzeumokban oly elhanyagolt téma, a légvédelmi lokátorok. Számomra kicsit meglepő volt, hogy mindegyiknek volt lengyel típuselnevezése, és az minden esetben egy női név volt.

blog84 15.JPG

blog84 17.JPG

Az erőd belső felé található egy jurassic park bár azt csak egy kerítés választja el a sokszor roncs állapotú bozótban álló teherautók sorától.

Érdekes, hogy a múzeum hátsó részén, a főutak olyan gumiszalagból vannak kialakítva, amelyeket az utakra szoktak fektetni a hadgyakorlatokon, hogy a harckocsik lánctalpa ne tegye tönkre az aszfaltburkolatot.

Ami viszont feltűnt számomra, hogy egy páncélos kivételével semmilyen eszköz sem képviselte a műszaki csapatokat, illetve az amerikai önjáró löveg kivételével, hiányoztak a lengyelek által is rendszeresített, szovjet 2Sz sorozat önjáró tüzérségi eszközei.

blog84 18.jpg

A múzeum könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel a belvárostól kb 30 perc alatt. Belépti díj nincs, legalább is tőlem nem kértek. Ugyanakkor a kiállított tárgyak jelentős része lehangoló állapotban van, de ezt tudjuk be annak, hogy a távlati tervek szerint, a múzeum hamarosan egy új épületegyüttesbe költözik. Az hogy a nálunk megszokottakkal ellentétben ez nem csak amolyan lózung lehet, talán bizonyítja az, hogy amikor ott voltam négy kamionnyi, elég rossz állapotú páncélost és löveget szállítottak el a múzeum nem látogatható raktár részéről, és egy Mi-2-es is bontás alatt volt. Remélhetőleg az itt található eszközök hamarosan megújulva egy szép környezetben ismét láthatóak lesznek, Varsó belvárosától nem messze északra található másik erődben, a Citadellában. Az új múzeum megnyitása után azonban a IX. erőd további hasznosítása ismeretlen…

http://pl.wikipedia.org/wiki/Fort_IX_Twierdzy_Warszawa

http://pl.wikipedia.org/wiki/Muzeum_Polskiej_Techniki_Wojskowej

blog84 20.JPG

Ambasa

Szerző: ambasa  2013.08.17. 00:00 8 komment

Címkék: múzeum Lengyelország

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr115452969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2013.08.18. 09:08:22

Gabi, te nyaralni ilyen helyekre jársz? ;)

ambasa 2013.08.18. 20:12:19

@bogesz001:
Meg még ilyenebbekre..

TG
Ui: még lesz vagy két-három cikk Varsóról..

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2013.08.18. 20:21:32

@ambasa: Hát igen. Varsó biztosan remek célpont hadimúzeumok tekintetében. A Kubushoz is ott jött meg az ihlet?

ambasa 2013.08.18. 20:29:02

@bogesz001:
Igen, de nem csak ahhoz. Egyre jobban érdekel, a varsói felkelés története, amely eddig hidegen hagyott. Nem csak a története, de játékszempontból is, egyre inkább gondolkodok egy caesar partizán szetten.

TG

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2013.08.19. 07:26:11

@ambasa: Végül is tényleg csak egy doboz partizán kell és abból meg lehet csinálni a felkelőket. Esetleg a Kubust is össze lehet hozni sztirolból...

Engem meg a '44-es Erdélyi harcok kezdtek el érdekelni. Ha minden igaz, János szerez is nekem némi román gyalogságot a Shellholescenics-től.

ambasa 2013.08.21. 11:41:45

@bogesz001:
Miért nem a HaT készletét választottad, azon felül, hogy minek 96 figura? Nekem eléggé jónak tűnnek a pózok, és a fegyverzet is eléggé változatos és használható.

TG

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2013.08.21. 16:40:05

@ambasa:
Lehet, hogy azokat is megveszem majd (néztem egyébként őket). Csak ezekkel az a baj, hogy olyan puha műanyag, hogy az sorjázni kín szenvedés. Sajnos ovlt már "szerencsém" ilyen HäT-es figurákhoz.

Nézd meg az öntökeretét, ezen is látszik:

www.plasticsoldierreview.com/Sprues/HAT8118Sprue.jpg

De írják is, hogy puha anyagból készül.
süti beállítások módosítása