blog216-101.JPGTavaly voltam először ezen a rendezvényen, és annyira megtetszett, hogy elhatároztam, ha tehetem, máskor is meglátogatom. Nos úgy alakult, hogy nem kellett sokat várnom és idén is eljutottam oda. A Pola Chwaly-t (ejsd: pola fvali) már tizenegyedszer rendezték meg, úgyhogy egy bejáratott fesztiválnak számít, ami a résztvevők magas számán is meglátszott…

 

 

 

 

 

Sajnos, mint azt már tavalyi megírtam nem fogadott, az időjárás a kegyeibe, konkrétan bőrig áztam. Idén az időjárás előrejelzés kedvezőbb időt ígért. Szombatra erős felhőt, de csak délutánra esőt, míg, vasárnap a reggeli felhők napközben várhatóan eloszlottak volna. Eredetileg vasárnap akartam kimenni, de aztán úri szeszélyem - a kedvezőtlen időjárás ellenére – a szombat mellett döntött. A legfőbb okom az volt, hogy tartottam a tömegtől, illetve vasárnap a hagyományőrzők a legjobb tudomásom szerint rendeznek egy díszszemlét a városka utcáin, és tartottam tőle, hogy ebben az esetben nem tudok olyan jól fényképezni. Végül az ólmos felhők és, hogy továbbra sem tudom megfelelően kezelni a fényképezőgépemet következményeként, most sem sikerült szép képeket készítenem.

A rendezvény alapvetően egy hagyományőrzők találkozója, de helyet kapnak a wargamesek, a társasjátékozók és a makettezők is. Természetesen vannak árusok is, még a wargamers.pl is kitelepül Varsóból. De mennyünk sorba, amolyan képriport formájában. Hátha valaki kedvet, s kap jövőre kiugrik, hiszen hét óra alatt oda lehet jutni a naponta közlekedő menetrendszerinti buszokkal.

A hagyományőrzők

Ami meglepett, hogy a különböző korok táborai teljesen máshova települtek, mint tavaly. Az amerikai polgárháborús hagyományőrzőkön kívül senki sem ott volt, ahol az előző évben. Természetesen ez nem baj, csak valahogy nem erre számítottam. Tavaly találkoztam magyarokkal, akik viszont idén hiányoztak. Lehet hogy a X. fesztivál volt az oka, de idén, talán egy paraszthajszállal kevesebb résztvevő volt, de a minőségre most sem lehetett panasz. Ugyan idén nem volt a T-34-es és az NVA-as hagyományőrzők Barkasa és Trabantja, de helyette volt egy cseh BA-64, egy amerikai Dodge Weapon, és ismét itt volt a brit Land Rover. A lengyelek is kitettek magukért és a német aknavető mellett, volt egy 1939-es lengyel is, no meg egy 40 mm-es Bofors páncéltörő ágyú is.

blog216-102.JPGA rendezvény egy lovagi tornával kezdődött, ahol a derék lovagok bizony nem kímélték egymást

blog216-103.jpgNagy súly helyeztek az ifjabb korosztály megnyerésére, volt akiket lovaggá ütött talán a helyi polgármester, aki megnyitotta a rendezvényt (felső kép) és volt, aki kipróbálhatta a közelharc tudását a középkori táborban (alsó kép)

blog216-104.jpgAz ókori és a középkori tábor

blog216-105.jpgA tűzzel vassal korszaka természetesen idén is népszerű volt

blog216-106.jpgA XVII. századi hagyományőrzők komoly fegyverarzenált vonultattak fel

blog216-107.jpgA napóleoni korszak idén is népszerű volt, bár koránt sem voltak annyian, mint tavaly...

blog216-108.JPG... de azért tartottak egy szép alaki bemutatót

blog216-109.jpgAz első világháborút egy orosz és egy osztrák-magyar csoport képviselte. Az utóbbi egy tábori segélyhelyet rendezett be, ahol a nagyobb hatás kedvéért egy kosárba még egy halom - természetesen mű - amputált végtagot is raktak (én ezt személy szerint egy kicsit túlzó hatáskeltésnek tartom és nem is túl ízlésesnek)

 blog216-110.jpgA lengyel második világháborús hagyományőrzők, mind 1939-et, mind 1944-et megjelenítették

blog216-111.jpgTermészetesen a többi nemzet is képviseltette magát, a németek mellett volt egy cseh csapat egy BA-64-gyel, és a hatás kedvéért a páncélgépkocsi vezető mahorkát szívott (fent), az amerikaiak egy jól megrakott Dodge Weapont hoztak amelyből stílusosan a Kelly hősei zenéje szólt. A második világháborús amerikaiak mellett voltak vietnami és mai egyenruhába bújtak is (alsó kép)

blog216-112.JPGIdén az egyik legnépesebb csapat a már tavaly is igen lelkes modern britek voltak, de voltak ott modern lengyel ejtőernyősök és köztük egy magányos afganisztáni szovjet veterán

blog216-113.JPGNoha a nemzetiségek felismerése néha gondot okozott, a britek ugyanis szerbnek nézték a horvát katonát, de aztán a kulacs kölcsönös megízlelése elsimította a félreértést

A wargamerek

A wargame termekben idén is, a ma divatos játékok domináltak. Ha időrendben szeretnék haladni, akkor idén is volt a mini DBA asztal. Úgy látszik van egy kicsiny, de lelkes társaság, akinek ez a játék a kedvence. Tisztelem őket, én is így vagyok a WAB-bal, noha sokan őskövületnek tartják. Természetesen volt a Tűzzel vassal is, sőt egy másik teremben még versenyt is rendeztek belőle, de nem aznap. Szombaton mindössze ketten játszottak, gondolom valamiféle edző meccset. Érdekes volt, hogy ugyan azokkal a 15 mm-es figurákkal egy asztalon egy nagyobb játékot is játszottak a Baroque szabály szerint. Elmondásuk szerint a játék leginkább az Impetushoz hasonlít, csak későbbi korokat fedd le. Ezen semmi meglepő nincs, hiszen ennek a játéknak is a olasz fejlesztői vannak. A középkor idén nem képviseltette magát, a következő korszak a napóleoni háborúké volt. Idén ugyan az a társaság próbálta népszerűsíteni a saját, lengyel rendszerét, akik tavaly is ott voltak. A XVIII-XIX. század még két játék erejéig bukkant fel, az egyik a Musquets & Tomahawks volt míg a másik az Osprey féle On the Seven Seas. Élek a gyanúperrel, hogy ez utóbbi az a társaság volt, aki tavaly is egy hatalmas tengeri asztalon játszott, de idén beérte egy alig fél négyzetméteressel is. Számomra meglepő módon 28 mm helyett 15 mm-es figurákat használtak. Ami furcsa volt - évforduló ide, centenárium oda - nem volt első világháborús játék. A második világháborút három játékrendszer is képviselte, természetesen volt a haza First to Fight.A másik két rendszer a ma divatos, main stream játék, a Bolt Action és a Battlegroup volt. Az előbbi 28 mm-ben, míg az utóbbit 1:72-ben játszották. Mindkét rendszer bemutató asztala, mind méretben, mind terep és figuramennyiségbe is egyaránt impozáns volt. Természetesen a Bolt Actionnál most is voltak kisebb vendégcsalogató, próba asztalok is. Ami kicsit furcsa volt a tavalyi Flames of War asztal idén hiányzott, pedig az oda kitelepülő varsói üzlet azt is forgalmazott, a helyszínen.

blog216-114.jpgAz Osprey kalózos játéka (fent) és a Musquets & Tomahawk (lent)

blog216-115.jpgA First to Fight asztal (fent) és a Bolt Action (lent)

blog216-116.jpgA monumentális Battlegroup asztal

A társasjátékosok

Nos mivel ezekhez nem értek, csak néhány képet mutatnák. Mindazonáltal itt is találkoztam több lengyel fejlesztéssel is, és nem csak külföldi játékokkal.

blog216-117.jpg

A makettezők

Hát tavaly sem volt valami nagy eresztés, de idén még kevesebb kiállító érkezett. Délutánra is alig két-három tucat kiállított makett volt, azok többsége is 1:72-es harcjármű volt. Ami szokatlan volt, hogy a figura szekcióban volt 1:72-es figurák is, de ez gondolom néhány, a lenti teremből, a wargame asztaloktól felhozott „pályamű” volt. A kisebb kiállítást kevesebb árus is kísérte, a tavalyi 3-4 helyett, idén mindössze egy volt, aki főleg IBG maketteket forgalmazott.

blog216-118.jpg

blog216-119a.JPGTermészetesen volt vásárfia is, de nem mind az enyém, egy része egy barátomé...

Nos idén ennyit láttam, de ha nem is jövőre, valamikor még elugrok ide, ha nem más egy hosszú hétvégére…

blog216-120a.JPG

Ambasa

Szerző: ambasa  2016.10.11. 00:00 Szólj hozzá!

Címkék: rendezvény Lengyelország

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr6311755779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása