blog228-01.JPGNos végül is hosszú egyeztetés után, amibe beletartozott több telefon és egy 58 levélből álló üzenetfolyam, végül február utolsó vasárnapján sort keríthettünk, a már december vége óta tervezett első világháborús Bolt Action-os játékunk visszavágójának, amiről János blogján olvashattatok részletesebben. Sajnos, hogy mennyire nem egyszerű, öt ember szabadidejét összeegyeztetni, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy többszöri halasztás után, sikerült csak véglegesíteni egy időpontot. Úgy látszott, hogy végre sikerül mind az ötünknek egyszerre leülnünk egy asztalhoz, de aztán még sem így történt, mert Istvánt az utolsó pillanatban szolgálati kötelmei távol tartották a játék örömétől. De rövid bevezető után nézzük mi is történt ezen a tél végi vasárnapon…

János által kitalált forgatókönyv szerint, mindkét sereg 16-16 aktiválással rendelkezett és nagyjából 1600 pontból építkezett. A mi seregeink kicsit a szabály kicsit szabad értelmezése miatt nem egységes morállal rendelkeztek, de ez véleményem szerint inkább a történelmi hűség szerint húzott, és a tisztek és a mesterlövészek mellett csak egy-egy rohamraj lett veterán, míg a sereg zöme maradt reguláris.

Franciák

1st Lt Officer

Regular

3

Pistol, 2xRifle

80

1 Infantry Squad

Regular

8

1xLMG, 1xRifle Gr, 6xRifle

110

2 Infantry Squad

Regular

8

1xLMG, 1xRifle Gr, 6xRifle

110

3 Bomber Squad

Regular

8

2x bomber, 8xRifle

86

4 Bomber Squad

Regular

8

2x bomber, 8xRifle

86

1 Alpine Chasseur Squad

Veteran

8

1xLMG, 7xRifle

124

Hotchkiss 1914 Machine gun

Regular

5

1xMMG

70

Hotchkiss 1914 Machine gun

Regular

5

1xMMG

70

Sniper team

Veteran

2

Sniper rifle

65

Összesen:

 

55

 

801 pont

 

Britek:

2nd Lieutenant

Veteran

3

Pistol, 2xRifle

116

 

Infantry squad

Regular

10

1 LMG, 9 rifle

120

 

Infantry squad

Regular

10

1 LMG, 9 rifle

120

 

Indian assault infantry

Veteran

10

10 rifle

160

Tough fighter

Sniper

Veteran

2

2 rifle

65

 

Artillery fwd observer

Veteran

3

3 rifle

141

 

19pdr light howitzer

Regular

4+1

5 rifle

70

 

Összesen:

 

43

 

792 pont

 

 

Németek (2 teljesen egyforma szakaszt hoztak)

Officer

Regular

2

Pistol rifle

85

 

Infantry squad

Regular

10

1xLMG, 1xRifle Gr, 8xRifle

140

 

Infantry squad

Regular

10

1xLMG, 1xRifle Gr, 8xRifle

140

 

Infantry squad

Regular

10

1xLMG, 1xRifle Gr, 8xRifle

140

 

Machine gun

Regular

5

1xMMG

70

 

Flamethrower

Regular

4

Flamethrower, 3 rifle

70

 

Medium mortar

Regular

3+1

4 rifle

60

 

Artillery fwd observer

Regular

 

1

Rifle

100

 

Összesen:

 

56

 

805pont

 


János, talán Angliából hozott tapasztalatai alapján tett még egy csavart a történetbe. Az aktiváló kockák közé kevert még egy-egy különböző színű kockát is (egy narancsot és egy feketét). Amikor ezek közül valamelyik kijött, akkor azok, akik azt a színt birtokolták dobhattak egy hatást, a következők szerint:

 

  1. 1. Elkeveredett a futár a parancs elveszett, vegyél ki egy aktiválás kockát és DOWN parancsra forgatva aktiváld valamelyik egységedet.
    Extra puska lőszer, a következő puska lövésnél kapsz extra két kockát a tüzelésedre, nem vihető át másik körre, csak a rajok használhatják, csak puskalövésre.
  2. Tiéd a következő aktiválás, vedd ki a kockát és aktiváld valamelyik egységed
  3. Járóképes sebesültek, visszaadhatsz 2 figurát valamelyik egységednek, nem mehetsz a kezdő létszám fölé, csak veszteségek pótlására
  4. Elmúlt a sokk hatása, levehetsz egy-egy PIN jelölőt két tetszőleges egységről.
  5. egy extra raj német lángszórós, vagy egy brit rohamcsapat két puskagránáttal, mindkettő 10 fős. Mindegyik csak egyszer kapható, ha másodszor is hatos dobsz, választhatsz egy tetszőleges hatást az első ötből. 

Mint látható nem mindegyik pozitív és hogy, hogy nem általában a német fél dobott „1”-est, legalább háromszor és az antant dobta ki az egyetlen „6”-ost, amellyel bejöhetett egy újabb rajunk a szenegáli lövészek személyében.

blog228-02.JPG

Az alapfelállás találkozó harc volt, amelyben két objektíva volt a tábla középvonalában. Mielőtt elkezdtük volna a játékot véletlen szerűen kerültünk egymással szembe, Szaka Jánossal került szembe, míg én Bogesszal. Ezek után mind a négyen dobtunk, és a szemben állók összehasonlították a kockadobásaikat. Akik nagyobbat dobtak, azok vehették birtokba már a kezdő felálláskor az objektívákat. Azonban volt itt egy kis csavar, aki megkapta a célt, az nem hozhatta, be az első körbe az összes csapatát, csak akkor, ha megdobta a moráljukat. Fortuna igazságos volt, egy objektíva jutott a németeknek, egy franciáknak. Nos nagyjából ekkor elkezdtünk játszani a hat körös csatát, amely után szerencsés kockavetés után még volt egy hetedik is.

blog228-03.JPG 

blog228-04.JPG

blog228-05.JPG

A játék kezdetén mindkét fél felhelyezte a fwd observer adta tűzcsapások helyét, amelyet Jánosnak sikerült lehívnia, ellenben sem nekem, sem Bogesznak nem. János tűzcsapása kicsit megakasztotta a franciákat, de nem igazán lassította le. Ekkor megkezdődött a csata. Mindkét fél megkezdte az előrenyomulást, amely a németeknek nem minden esetben sikerült, miközben Szaka szerencsés dobása következtében nagyon hamar csatlakozott hozzánk a szenegáli raj is. Egész jól alakultak a dolgok én elkezdtem összevonni a briteket az erdőben, annak fedezékében előrenyomulva összpontosított rohamot indíthassak. Ugyan elkövettem egy hibát, egy rajomat a nyílt terepen hoztam be, de ez ekkor nem tűnt túl végzetesnek. Az ágyúm nagyon pontos tűzzel tizedelte az objektívát védő rajt, és a mesterlövészem is jól dolgozott. A másik szárnyon is Szaka fokozatosan vonta előre az erőit, hogy megerősítse a már elfoglalt célt. Közben mindkét fél szenvedett kisebb-nagyobb veszteségeket, amelyet hála a szerencse kockának, többször is sikerült visszatöltenünk. Azonban a 3. kör elején beütött a krach, sikerült a tüzérségi tűzcsapásra „1”-est dobtam, amely következtében az általam meghatározott pontból Bogesz 24 hüvelyknyire tetszőleges pontra irányíthatta, ami hogy, hogy nem a csapataim gyűjtőhelyéül szolgáló erdő volt. Úgyhogy azon nyomban a britek nyakába két tüzérségi tűzcsapás is zúdult, egy saját, amely temérdek pint okozott, amellett, hogy DOWN-ba parancsolta az összes ott lévő egységemet, majd nyomban a német, amely amellett, hogy tovább növelte a pineket, már véres veszteségeket is okozott. Alig pislantottam kettőt és kapásból mindhárom támadó rajomon 5-6 pinjlelzó volt, amely nem túl egészséges ebben a játékban. A bajokat tetézendő, az egyik rajomat még egy aknavető is bemérte, majd szép folyamatosan körről körre újabb büntetéseket osztott, rá, amely következtében az az egység már nem is tudott tenni semmit, majd az ötödik körre megelégelte a folyamatos gránátesőt és nyúlcipót húzott.

blog228-06.JPG

blog228-07.JPG

blog228-08.JPG

blog228-09.JPG

blog228-10.JPG

blog228-11.JPG

blog228-12.JPG

blog228-13.JPG

blog228-14.JPG

Közben a másik szárnyon csak hézagosan követtem az eseményeket, de Szaka módszeresen irtotta a szárnyakon lévő támadó németeket, vagy tartotta távol az objektívától őket, de persze azért nem sikerült mindenkit. A lövések lassan megtizedelték Alpine Chasseur-okat, majd végül egy odalopakodó lángszórós egység megadta nekik a kegyelemdöfést. Ugyan ez zajlott le a másik szárnyon is a 18 fontos tüze szép lassan az objektíva feladására késztette a németeket. Eljött az a pillanat, amikor egyik fél sem birtokolta az objektívákat, de mindkét oldalon a védők voltak olyan pozícióban, hogy ismét birtokba vegyék azt. Szaka csapatai ekkor már felvonultak, míg én a kettős tűzcsapás bénultságának következtében, nem tudtam megakadályozni, hogy Bogesz megerősítse az objektíva melletti területet, amelyből könnyedén ismét birtokba tudta venni. Végül aztán a tudtam rendezni a britek sorait, de tüzérség légnyomása erősen hatott, a mesterlövészem három körön keresztül nem tudott találatot sem elérni, míg a fwd observer is csak össze-vissza pufogtatott. Szerencsére a nyílt terepen lévő rajomat sikerült rendbe szednem, mi több két sikeres dobással 7 pinjelzőt eltávolítanom róla. Ugyanekkor megpróbáltam az indiaiakat is előremozgatni, de ez ekkor nem sikerült és ezt az időveszteséget már nem tudták ledolgozni, keményen harcoltak, de már nem sikerült elérniük a németeket, hogy közelharcba bocsátkozzanak velük, ami valójába az igazi erősségük lett volna. Ugyan Szaka a szenegáliak átirányításával megpróbált segíteni nekem, de a németek géppuskása és a lángszórós csapatának fenyegetése épp elég ideig tartotta fel, hogy ne tudjon rohamtávolságba kerülni. Végül, miután az indiaiak lelőtték a lángszóróst, ők megrohanták a géppuskást, de hiába törtek be mélyen az ellenséges vonalak mögé, nem sikerült időben elérniük a második objektívát.

 blog228-15.JPG

blog228-16.JPG

blog228-17.JPG

blog228-18.JPG

blog228-19.JPG

blog228-20.JPG

Nos a játék hála Fortunának, végül elég fordulatosra sikeredett, és a célok tekintetében döntetlen lett. Ami mindannyiunkat meglepett, az a játék gyorsasága volt. Körülbelül 10-kor kezdtük a játékot, közbe iktattunk egy rövid ebédszünetet és még így is, nem sokkal 2 után már le is ment a hét kör, úgy hogy mindegyikben elvben 32 egység került játékba.

 Ez után kiértékeltük a játékot és megbeszéltük, hogy legközelebb is Bolt Action-özünk, de most majd egy másik hadszíntéren és egy másik háborúban, de erről majd legközelebb…

Ambasa

Szerző: ambasa  2017.02.27. 00:00 Szólj hozzá!

Címkék: 28mm első világháború wargame Bolt Action Alba Regia Hadijáték Klub

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr3812296621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása