blog237-01.JPGNéhány hónappal ezelőtt felmerült, hogy elevenítsük fel azt a régi hagyományt, amely még, az azóta jobb létre szenderült Sas Wargame Klubhoz kötődött. Nevezetesen azt, hogy havonta egy-egy szerdán játszunk egyet. Nos ebben a hónapban immár harmadszor került erre sor. És ha már a régi hagyományok, akkor már legyen retró a játék is, úgyhogy Kolos barátom lefújta a port a rég elfeledett Pro Gloria nevű XVIII. századi szabályról és a saját, és Ákos barátom serege segítségével rittyentett egy jó kis hétéves háborús csatát…

 

Mivel már nagyon rég nem játszottunk ezzel a szabállyal így nem is vittük túlzásba a seregépítést. Mind Frigyes, mind Katalin csapatai teljesen hasonló hadrendben álltak fel. Minden sereg magját három sorgyalogos ezred, egy gránátos ezred, egy vadászezred, egy huszár ezred és egy három ágyús tüzérüteg alkotta. A gyalogos ezredek egyenként 16, a vadász és lovasezredek 10, míg a lövegek 3-3 figurával rendelkeztek. Ezen kívül mindkét oldalon volt egy-egy marsall és egy-egy gyalogos illetve lovas generális. 

Azt el kell mondanom, noha e korszak hadviselése nem olyan változatos, de mindig is tetszettek ezek háromszögsapkás legények, bár a gránátosok, azaz a fagyifejűek, ahogy egyszer Kolos fiacskája nevezte őket, nem a szívem csücskei. 

Mielőtt elkezdtük a játékot, kidobtuk a terepet, illetve megegyeztünk némi szabályváltoztatáson, amely bizonyos egyszerűsítéseket tartalmazott, főleg a rohamkezdeményezés terén, illetve a lőtáv növelésével kapcsolatban.

A felállításkor mindkét fél ugyan arra a szárnyra helyezte a lovasságát, illetve a tüzérség is hasonlóan áll fel egymással szemben. Mindkét fél a centrumba csak egy-egy ágyút állított fel míg a lovassággal ellentétes szárnyra került a tüzérségi súlypont. Természetesen ez csak nagy vonalakban, mivel a porosz oldal a terep jobb kihasználásának köszönhetően kicsit egyenletesebben, míg az orosz oldal kicsit szélsőségesebben helyezte el csapatait. A lényeges különbség a vadászok elhelyezésben volt. A poroszok lovasokkal ellentétes szárnyra, míg az oroszok a centrumban állították fel a könnyű-gyalogságot.

blog237-02.JPG

blog237-03.JPG

blog237-04.JPG

blog237-05.JPG

A játékban mindkét fél nagyfokú kezdeményezőképességről tett tanúbizonyságot. Nem volt az alapvonalon való ácsorgás, mindkét fél lendületesen nyomult előre, bár arra mindkét fél vigyázott, hogy lehetőleg ne kerüljön gyorsan a szembe lévő alakulat rohamtávolságába. Az első két kör így is jó rész a tüzérség párbajából állt, az első névtelen katona is az ő tüzüktől esett el, ez esetben a cári csapatok oldalán.

A porosz generális fő taktikája az orosz tüzérség elhallgattatásra irányult, míg az orosz tüzérség inkább az ágyúi torka elé kerülő gyalogos egységeket ritkította. Végül valamikor a harmadik-negyedik körre a csapatok már elég közel kerültek egymáshoz és eldördültek a muskéták is, majd sor került az első rohamra is. A porosz vadászok szintén az orosz tüzérség katonáit próbálta levadászni, de egy orosz gyalogezred nyomban rohammal űzte el az ágyúk elöl. Ez a szereposztás aztán a játék során nagyjából megmaradt, a dicső orosz ezred folyamatosan űzte a vadászokat, vagy ha nem akkor egy-egy jól irányzott sortüzet adott le az épen eléje kerülő porosz gyalogezredre. A játék során az orosz jobbszárnyon csoportosuló három gyalogezred lendületesen szorította hátra az itt lévő gyengébb porosz csapatokat, akik leginkább az ágyúk fedezetére hagyatkoztak, de ebben sajnos csalódniuk kellett. Az orosz előrenyomulás lendületét a hirtelen a centrumból előviharzó porosz gránátosok akasztották meg. Azt azért az orosz gyalogosok is tudták, hogy az ágyútűz, meg a közismerten pontatlan porosz muskétatűz meg sem kottyan nekik, de azért a gránátosokat már illik komolyan venni. Hja kérem itt már nem téglaporral tisztították az oroszok  puskáikat. A gránátosok és a mellettük előretörő gyalogosezred kezdetben teret nyert a centrumban, és az oroszok inkább hátrább vonták erőiket. Az orosz arcvonal ekkor leginkább egy félholdra kezdett emlékeztetni. Az orosz marsall lelki szemei előtt már egy új canae kezdet kirajzolódni, amikor is sor került a a lovasság összecsapására is. Mindkét fél huszárai előrántották szablyáikat és hangos vorwärts és вперед felkiáltással egymásnak rontottak. Ettől kezdve a lovasok a játék további részében folyamatosan egymásnak rontottak, majd szétváltak, miközben létszámuk lassan olvadozott, mint a hó a tavaszi napon. Idő közben a lendületesen előretörő gránátosok és a gyalogezred egy olyan tűzzsákba került, amelyben elvesztették személyi állományuk nagy részét és kénytelenek voltak rendezetlenül visszavonulni, de ennek árra volt, mert egy orosz gyalogezred is hasonlóképen járt. A játék vége felé, végül siker koronázta a porosz tüzérség erőfeszítését, és sikerült elhallgattatnia az egyik orosz ágyút, de aztán az orosz tüzérség visszavágott, és nekik is sikerült a játék végig kiiktatnia az egyik porosz ágyút. Azért a végén a poroszokra is rámosolygott a hadiszerencse és Frigyes lovassága végül sikeresen legyűrte a cári lovasságot, de közben az orosz gránátosok még egy porosz ágyú tüzérségét lőtték halomra.

 blog237-06.JPG

blog237-07.JPG

blog237-08.JPG

blog237-09.JPG

blog237-10.JPG

blog237-11.JPG

blog237-12.JPG

blog237-13.JPG

blog237-14.JPG

blog237-15.JPG

A játék végén, valamikor a nyolcadik-kilencedik körben az oroszok némi gyalogsági fölénnyel rendelkeztek. Mindkét fél vadászai csak minimális veszteségeket szenvedtek, Az oroszok gránátosai és egy gyalogezredük eredeti létszámuk valamivel több mint felével rendelkeztek, volt egy ennél jobban megtépázott ezredük és volt egy majdnem érintetlen. A poroszoknál volt egy teljesen ép, csak akkor harcba bocsátkozó ezredük, viszont az egy gyalogezredük és a gránátosok már állományuk kevesebb, mint felével rendelkezett, a harmadik gyalogezredük pedig már teljesen elvérzett. A tüzéréség tekintetében mindkét fél elvesztette egy-egy ágyúja teljes legénységét, azonban a poroszoknál még egy ágyú volt amely már csak egy kezelővel rendelkezett, így annak a napjai is meg voltak számlálva. Végül az oroszok ha csak ezt néztük volna megnyerték az ütközetet, azonban ott volt a ha, az erősen megtépázott, már csak állománya felével rendelkező lovasság, amivel szemben a Katalin marsallja, csak a jól bevált gyalogsági négyszöget állíthatta szembe. Ekkor mintegy négy órai játék után a felek kiegyeztek egy enyhe orosz győzelemben.

blog237-16.JPG

blog237-17.JPG

blog237-18.JPG

blog237-19.JPG

blog237-20.JPG

Alapvetően, dacára, hogy nem szeretem ezt a szabályt, mégis éveztem ezt a játékot, hála az egyszerűsítéseknek. Persze ez a szabály is szenved sok hiányosságtól, amitől sok játékosnak a haja égnek állna, de ennek ellenére egy könnyed, gyors és élvezetes játszmát tudhattam ismét magaménak.

 Ambasa

Szerző: ambasa  2017.05.30. 00:00 Szólj hozzá!

Címkék: 28mm wargame

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr7512497121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása