01.JPGTavaly tavasszal látogattam el először a  bécsi Go modelling kiállításra, és végül úgy alakult, hogy idén is sikerült kijutnom a burkusokhoz. Akkor nagyon tetszett, a bécsi Arsenálban megrendezett fesztivál, és elhatároztam, hogy újra meglátogatom. Mint tavaly, most is az erre szakosodott társasággal, a Go Forgo-val keltem útra, amely jutányos áron fuvarozott ki a kiállításra. Kora hajnalban indultunk, így a nyitásra meg is érkeztünk. Sajnos a parkolás nem volt egyszerű, mert idő közben az intézet körüli parkolókat a hivatal lefoglalta, de aztán sofőrünk megoldotta. Anikó bájos idegenvezetőnk, idén is megoldotta, hogy csoportos jeggyel mennyünk be, így hat euró helyett, csak négyet kellett fizetnünk fejenként.

Tavaly nem tudtam mire számíthatok, ezért végig rohantam a múzeumot, mivel utoljára valamikor 1990-ben jártam ott. Nos idén jobban be tudtam osztani az időmet. Elhatároztam, hogy most nem a múzeumra, hanem csak a fesztiválra fogok összpontosítani, és a h marad időm, akkor majd jobban elmélyedek a kiállításban is. Szerettem volna újra végigfotózni a kültéri páncélosokat, de azokat épen költöztették egy új csarnokba, így ez a program most kimaradt.

Maga a fesztivál hasonló volt, mint tavaly, de idén valamiért nem fogott meg, pedig a helyiek mindent megtettek a sikerért. Nagyon barátságosak voltak, és ha megálltam valahol többen is megszólítottak és mesélni kezdtek az asztalukról. Így tett egy saját faragású figuráit felvonultató idősebb úriember, illetve külön beinvitáltak az asztal mögé, amikor látták, hogy elkezdtem részletfotókat készíteni az 1:200-as második világháborús, japán hajókból, amelyek papírból készültek.

Maga a rendezvény, két, vagy inkább három részre oszlott. Volt egy viszonylag kisebb verseny, amelyet leginkább a budapesti makett-versenyekhez tudnám hasonlítani, mind mennyiségben, mind minőségben. E mellett volt egy börze, ahol nagyon sok mindent lehetett kapni, a makettektől a szakirodalomig. Természetesen ez utóbbiból a német nyelvű dominált, de azért fel lehetett lelni angol nyelvű könyveket, illetve voltak antikvár kiadványok is. A hazai börzékhez képest itt sokkal kiegyenlítettebb volt a kínálat, nem csak repülő és páncélos volt, hanem, aki akart vehetett figurákat is, mind 1:72-ben, mind 28 mm-ben. Az árak nagyjából a bolti árnak voltak megfelelőek, egy doboz 1:72-es figura 8-12 euró, egy diecast harcjármű szintén hasonló áron volt kapható. Sajnos a makettek terén nem voltak olyan magánzók, akik megunt makettjeiket árulták volna ki jó áron.

A rendezvény harmadik, és egyben legerősebb pillére a klubok bemutatkozása volt. A helyi szervezeteken kívül, természetesen voltak németek, szlovákok, csehek, lengyelek, horvátok, franciák, belgák, és természetesen hazánk fiai is. Tőlünk a császárvárosba hagyományosan a TIT Hajózástörténeti Klubja, ment de jelen volt néhány kereskedő mellett a Painting School Makett Club is. A legtávolabbi résztvevő a szervezők szerint, egy iraki és egy litván volt.

De hogy mit láttam íme egy kis képriport, a teljesség igénye nélkül:

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpgEgy helyi klub saját készítésű egg modellekkel mutatkozott be, illetve bemutatta elkészítésű technikájukat is.

06.jpgTermészetesen a saját készítésű egg modellek mellett a voltak boltiak is, igaz idén kisebb számban, mint tavaly.

07.jpg

08.jpgA legtöbb 1:200-as gyári makett, fém feljavítókkal, de van közöttük, olyan is, amelyet a készítő az alap makettet felhasználva épített át.

10.jpgIdén is megcsodálhattam a tavalyi palackba zárt hajókat.

21a.jpg

09.jpgTőlünk eltérően, itt sokkal népszerűbbek a diorámák, minden féle témákat megörökítve, nem csak második világháborús német páncélosokat. Sok első világháborús is volt, de megelevenedett kedvenc filmem, a Jó, a rossz és a csúf zárójelenete is.

11.jpgA fentebb említett öregúr saját faragású és festésű figurái, amelyek jórészt az Osztrák-Magyar Monarchia korszakából való hadfiakat formáznak meg, de volt közöttük az 1970-es évek osztrák bakája is.

12.jpgTermészetes voltak versenyművek is, mind történelmi, mind fantasy kategóriában is.

13.jpgIlletve a figurásoktól a humor sem állt távol.

14.jpgA waterlooi csata, mint téma nagyon felkapott volt, az utolsó három képen látható öt tárlóban a csata egy-egy jelenete elevenedett meg. Amikor szóba elegyedtem a háttérben lévő hölggyel, elmondása szerint a teljes kollekciójuk,mintegy 7000 fém és műanyag 1:72-es figurából áll.

15.jpgVelünk ellentétben, Bécsben a papírmakettezés is igen népszerű volt. Nem csak a nagyszerű japán hajók képviselték ezt a műfajt, de számos másik klub is mutatott be ilyen műveket, sőt több asztalnál, mintegy látványmakettezés közben is készültek újabb papírcsodák.

16.jpgA hagyományos makettek mellett megjelent néhány érdekesebb téma is, amelyeket filmek, vagy játékok ihlettek. Ilyen volt pl, a másik kedvenc filmem Nautilusa, illetve a Sid Meyer féle Civilization intrójának Bábel-tornya.

Sajnos a blog motorja csak ennyi képet engedett berakni, pedig volt egy asztal hatalmas hajómakettekkel, egy másik csak vasúti lövegekkel és páncélvonatokkal. Egy másikon a 100 éves RAF gépeit vonultatták fel a kezdetektől napjainkig, vagy ötven makettet felvonultatva, illetve egy klub az osztrák páncélos csapatok eszközeit mutatta be. Sajnos tényleg nehéz felsorolni, hogy, mi mindent lehetett látni, és elnézést azoktól, akik kimaradtak.

Azonban nem csak makett-klubbok jelentek meg, hanem jelen voltak a helyi kriegsspielerek is. A történelmi szekció, két, saját szabály szerinti játékot mutatott be. Egy ókorit és egy amerikai polgárháborúst. Rajtuk kívül voltak fantasy játékosok is, bár az ő asztalukon akkor épen nem pörgött a játék, illetve voltak akik csak seregeiket mutatták be, egy 28 mm-es Bolt Action-t, és egy 15 mm-es Flames of War.

18.jpg

Végül, ugyan nem vettem semmit, de ennek ellenére egy jó hangulatú napot tölthettem Bécsben. A fesztivál végig fotózása után, még sikerült újra lencsevégre kapnom a földszinti kiállításokat, köztük az első világháborúst is. A szervezők mellett köszönetet kell mondanom útitársaimnak is, akik fegyelmezetten, mindig betartották a megbeszélt időpontokat, nem kellett senkire sem várni. Bár igazából ebben semmi meglepő nincs, mert ilyennel a társaság egyik útján sem találkoztam.

19.jpgAz alsó képen egy kereskedő 1:72-es wargame témájú kínálata.

A rendezvényt ismét csak ajánlani tudom, a sajátos hangulata miatt, amit helyszín kölcsönöz, illetve azért, mert sok olyan dolgot lehet látni, amelyek a hasonló hazai rendezvényeken ritkábbak, gondolok itt főként a hajómakettekre.

A rendezvény szervezőinek honlapja

20.JPG

Ambasa

Szerző: ambasa  2018.03.27. 00:00 Szólj hozzá!

Címkék: rendezvény Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr4413782190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása