blog330-01.JPGValamikor, amikor még azt gondoltam, hogy van értelme elmennem a Games Day-re elhatároztuk Jánossal, hogy egy 1:72-es, leánykori nevén 20 mm-es vietnámi háborús asztallal tartunk egy alternatív Bolt Action bemutatót. Bele is kezdtem a figurák festésbe, és el is jutottam valameddig, mind az észak-vietnámi, mind az amerikai seregemmel. Aztán különböző okok miatt, ez a terv félbemaradt, itt nem részletezendő, de egymástól részben független okok miatt sem én, sem János nem jutott el a rendezvényre, de ha lassabban is, a munka folytatódott…

 

Sőt Jánost, Győrben komolyan segítette, egy klub létrehozásában, amiről blogján számos cikk is tanúskodik. Sőt, egyszer még nálam is játszottunk, így írásai közül ezt emelném ki.  Miért is a téma? Természetesen a legtöbbünk számos ikonikus filmet fel tudna sorolni, olyanokat, mind A szakasz, Az apokalipszis most, a Katonák voltunk, vagy épen a Full Metal Jacket.

De a filmek mellett nagyon sok nagyszerű zene is ott csenghet a fülünkben. Tényleg a teljesség igénye nélkül a Rolling Stones, a The Doors, Creedence Clearwater Revival, Jimi Hendrix, vagy később Paul Hardcastl, és még természetesen tudnám sorolni.. Elég csak beütnünk a keresőbe, hogy „vietnam war music” sorra jönnek fel a jobbnál-jobb zenék.

Mint írtam egyszerre készítettem, mindkét oldal seregét, sőt némi tereptárgyat is gyártottam hozzá, mint az a háttérfotókon látszik is, de most csak az amerikaiakat szeretném bemutatni, mert az ellenfelük, festése még folyamatban van.

Maga sereg építése, nálam amolyan minimum program volt, és sem anyagiakban, sem időben nem szerettem volna sokat belefektetni. A nagyszerű Plastic Soldier Review oldal a látszat ellenére összesen két alternatívát kínál, mert a Revell, és az Italeri készlete is mind az ős ESCI készlet újrakiadása. Mivel ez Hazánkban is beszerezhető, sőt egy időben a Revell féle másolat szinte fillérekért beszerezhető volt erre esett a választásom. Azonban az ár önmagában kevés lett volna, ha a figurák a pózok miatt halkalmatlanok. Szerencsére az ESCI készlete viszonylag jól használható, bár szerintem sok benne a géppuskás, így azokból nem is használtam fel mindegyiket.

Az ESCI készlete olyan, mint általában, hiába van már túl a harmadik X-en, még ma is megállja a helyét. A pózok nagy része használható tartalmaz néhány egyéni figurát, köztük egy Rambo-ra hajazót és természetesen az elmaradhatatlan sebesült társát támogató figurát is. A készletben többi figurából 3-6 darab található az alap M16-osokkal felszerelt lövészek mellett vannak M60-as géppuskások és M79-es gránátvetősők, de nem maradtak ki a készletből a shootgunosok sem. Azt gondolom, hogy ebből azért lehet építkezni.

blog330-18.JPG

blog330-19.JPG

Én magam egy három fős parancsnoki rajt, a sebesültet a szanitéccel, három tízfős gyalogos rajt és három négyfős különleges rajt (zöldsapkások, felderítők, rangerek, kinek mi teszik) építettem meg belőle és még maradt három géppuskásom is, amikkel tudok variálni. A parancsnoki rajba az egyedi figurák kerültek, a gyalogos rajokba egy géppuskás, egy shootgunos, egy gránátvetős és hét lövész. A különlegesek vezetője egy barettes figura, akinek az M16-osa gránátvetős, van mellette még egy géppuskás, és két lövész. A különböző alegységeket fejfedő szerint is megpróbáltam különböztetni, a sima gyalogosok sisakot, míg a különlegesek sapkát viselnek, vagy fedetlen a fejük. A sereg festésénél alapvetően egy elhasznált fakó egyenruhát szerettem volna, de volt egy apró bibi, a vietnámi regulárisok is ilyenek. Így hát választanom kellett és hát az utóbbiak lettek a fakók, az amerikaiaknál egy némleg sötétebb színt kellett választanom. Végül a számomra jól bevált Humbrol 30 mellett döntöttem, a Vallejo fekete-zöld tintájával mostam be, és vissza-szárazecseteltem nagyon óvatosan egy kis palaszürkével. Ez után már csak a bőrrel és a lábbelikkel és a fegyverekkel kellett foglakoznom. Már az elején csoportosítottam a figurákat beosztásuk szerint és mindegyik pózból kivettem egyet-egyet , amelyeket színesbőrűre festettem, így majdnem minden alegységbe került belőlük arányosan. Mivel az egyenruhákon lévő felszerelési tárgyak az egyenruhához hasonló zöld, azok festésével külön nem láttam értelmét foglakozni.

blog330-02.JPG

blog330-03.JPG

blog330-04.JPG

blog330-05.JPG

Természetesen a temérdek észak vietnámi katonám ellensúlyozására (ha majd egyszer elkészülnek) nehéztechnikával is el kellett látnom az amerikai csapataimat. Ugyan van dobozban egy Airfix M551 Sheridan-om, és ha akarnám akkor a Italeritől vagy a Trumpetertől számos amerikai harcjárművet is beszerezhető, de mint már írtam, most nem szerettem volna makettekkel bíbelődni. Így én a kész, diecastnak nevezett makettek felé fordultam, amely a nálunk is egykor az Amercom kiadó gondozásban megjelent újságokból származnak. Így a seregem alapját egy M48-as harckocsi és két M113ACAV lövészpáncélos képezi. A harckocsihoz nem nyúltam, még a festését is érintetlenül hagytam, azonban az M113-asokkal már egy kicsit dolgoznom kellett. A két lövészpáncélos eredeti színe sárga volt, és az oldalán olyan tárolókeret volt, amelyet Vietnámban nem használtak. Így hát hamarosan előkerült a csavarhúzó és az ecset. Először is szétszedtem a maketteket és leszedtem a lánctalpakat. Ez után lepattintottam a két keretet és betömítettem a azokat a nyílásokat, ahol azok a páncélos oldalához kapcsolódtak. Ez után - ha jól emlékszem - átfestettem a makettet egy világos, szürkés-zöld Hunbrol 86-os festékkel és szürkével szárazecseteltem. A lakkozás után újra összeszereltem a makettet. Azért csak a lakkozás után, mert a nagy toluol tartalmú, hajtógázas lakkok, hajlamosak megtámadni a gumi lánctalpat. A helikopter már elég régről megvolt, így adta magát, hogy beillesszem a seregbe, hiszen a dél-kelet ázsiai konfliktust amerikai részről helikopterháborúnak is nevezik. Azonban volt még valami, amire fájt a fogam, egy M41-es Walker Bulldogra, hiszen ilyen harckocsik szerepelnek a Full Metal  Jacket Hue-ben játszódó jeleneteiben. Ebben megint János nyújtott nekem segítő kezet, és egy német webáruházból, jutányos áron megrendelte nekem.

blog330-06.JPG

blog330-07.JPG

blog330-08.JPG

blog330-09.JPG

Akkor a végén egy kis költségvetés, és időkalkuláció. Maga a gyalogos alapdoboz, ma olyan 2500-3000 Forintért szerezhető be, én annak idején egy ezresért vettem. A helikopter és a harcjárművek akkor 1500-1500 Forintba kerültek, de ma már inkább 2000-2500 lehetnek. A magányos M41-es emlékeim szerint 4-5 Euro volt. Tehát festékek nélkül nekem akkor olyan 10000 jó magyar pénzbe fájt, de mai árakon is megúszható olyan 15000-ből. Mivel a diecast maketteknél elhanyagolható az átfestés - persze ha valaki igényes, hát rajta - csak a doboz figura kifestése és talpalása igényel némi időt, de szerintem az is meg lehet olyan 10-20 munkaórából.

blog330-10.JPG

Természetesen, ha valaki szeret makettezni, akkor találhat magának más lehetőségeket is. Az Italeri/Revell készlete mellett kapható még a Pegasus műanyag szettje, illetve léteznek még fém figurák is, mint pl a Britannia Miniatures, vagy a Flytrap Factory babái. Makettek között lehet válogatnia az Airfix, a Revell, az Italeri és a Trumpeter készletei között, így az alap M113 mellett lehet M41, M48, M551 harckocsink, M42 Duster légvédelmi páncélosunk, vagy vehetünk akár folyami naszádokat is.

blog330-11.JPG

blog330-12.JPG

blog330-13.JPG

blog330-15.JPG

blog330-14.JPG

blog330-16.JPG

blog330-17.JPG

blog330-20.JPG

Hát ennyi, talán sikerült felkeltenem az érdeklődést és talán lesz valaki, aki ennek hatásra mag ais belevág egy ilyen kis „TS” amerikai sereg építésbe…

Ambasa

Szerző: ambasa  2020.06.13. 00:00 1 komment

Címkék: makettezés wargame USA 20mm XX.század

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr315806864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zirrian 2020.10.05. 16:37:12

Időközben kijött még 3 Orion készlet a déliekhez (korai és késői ARVN, önkéntesek), plusz az S-Model adott ki nagyon szép Sheridant (amihez kell parancsnoki kupolára pajzsot gyártani), ill. az Ammo T-54-ese is gyönyörű, és van mellette bőven észak-vietnámi matrica.
süti beállítások módosítása