blog51 01.jpgFröhlich Dávid: Huszárok, előre! – Magyar sereglovasság a II. világháborúban

(Puedlo 2012)

A tavalyi év legutolsó Haditechnikájában, az újpesti Tigris könyvesbolt hirdetése hívta fel a figyelmemet erre a kiadványra. Mivel a téma érdekel, és a kiadó többi könyvéhez hasonlóan az ára sem megfizethetetlen (cirka 2.000 Ft), el is határoztam, hogy meglepem vele magam karácsonyra. A szokásomtól elérően a könyv nem került a polcra, hogy majd évek múlva sort kerítsek rá, hanem kihasználtam a január eleji rövid pihenőidőmet, nyomban neki is álltam a kiolvasásának.

A könyv a szokásos A4-es alakú, több, mint 200 oldalas és legalább ennyi fotót is tartalmaz. A szerzőről, amit sikerült megtudnom – elnézést, ha nem igaz – egy fiatal történész, akinek a dédapja huszártiszt volt, és innen az elkötelezettsége.

 

 

 

blog51 02.jpg

Maga a könyv logikusan épül fel, az első fejezett, bemutatja a magyar sereglovasság és a reguláris huszárság kialakulását az 1700-as évektől, majd ezt követően viszonylag részletesen tárgyalja a magyar lovasság harcait és átalakulását az első világháborúban. Érintőlegesen olvashatunk a többi hadviselő ország lovasságáról és a későbbi alkalmazást nagymértékben befolyásoló orosz polgárháborús hadieseményekről, természetesen a fegyvernem szemszögéből.

A következő fejezetben megismerhetjük a két háború között a Magyar Királyi Honvédség keretén belül létrejövő magyar sereglovasság kialakulását, felszerelését, fegyverzetét, alkalmazási elveit a korabeli szabályzatok tükrében.  

Ezt követően olvashatunk először a kárpátaljai, a felvidéki, a délvidéki bevetésekről. Ugyan ez a fejezet tárgyalja a gyorshadtest keretén belül az 1941-ben lezajlott harcokat.

A harmadik fejezet mutatja be az 1944-45-ös időszakot, beleértve a Pripjaty-mocsarakban és a Varsó alatti, majd a Magyarország területén lezajló összecsapásokban a lovas, ekkor már huszárhadosztály harcait.

A könyv végén egy összegzés található.  

blog51 04.jpg

Mint minden tematikus könyv, természetesen ez is elfogult a választott témája irányában, ami természetes, hiszen akaratlanul is kiemeli azt, ami által háttérbe szorítja az általa nem taglaltakat. A könyv olvasmányos, néha azért a pátosztól sem mentes, de én, aki alergiás vagyok ilyesmire ezt nem éreztem túlzónak. Néha azért éreztem az adatok hiányát - gondolok itt a konkrét veszteség adatokra, azzal szemben, hogy súlyos veszteségeket szenvedett -  illetve az adott hadiesemény vizsgálatát az ellenség szemszögéből. Sajnos a lovasság feladatával kapcsolatban önismétlő - konkrétan háromszor írja le – aminek lehet, hogy egyéb okai vannak, de egy kicsit túlzásnak éreztem (azért ne ijedjen meg senki, itt nem fejezetről, hanem egy-két bekezdésről van szó). Nagy hadrend mániás vagyok, és szerencsére az ilyen irányú igényeim maximálisan kielégítésre kerültek, mivel a könyv időszakonként részletesen ismerteti a lovasság szervezetét. Minden angol könyv számomra legérdekesebb része – talán mert azt értem meg leginkább minimális angol tudással is - az appendix, magyarul függelék, amely alkalmazása, valamiért nálunk kevésbé divatos. Szerencsére ez a könyv rendelkezik ilyen fejezettel, amiben a szerző saját bevallása szerint is szubjektív válogatása alapján olvashatunk a legjelentősebb magyar lovastisztek életútjáról röviden. A könyv fejezeteit az adott részhez köthető fotók választják el egymástól, amelyek egy része archív, egy része, pedig vagy első- és második világháborús huszár hagyományőrzőkről készült.

A könyv rendkívül adatolt, és azokat a forrásjegyzékben fel is tünteti. A források nagy részében nem kell csodákra gondolni, a könyvek nagy része olyan, amely az utóbbi évtizedekben jelent meg, de azért van bennük néhány levéltári anyag, vagy kézirat is, viszont itt ezen művek lovasságra vonatkozó részeit összefogva olvashatjuk.

blog51 03.jpg

Néhány hasznos link a témával kapcsolatban:

http://epa.oszk.hu/00000/00018/00022/pdf/hk8.pdf

http://huszarok.nadasdymuzeum.hu/index.php

Ambasa

Szerző: ambasa  2013.02.04. 06:00 3 komment

Címkék: könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr975045590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HPetyo 2013.02.04. 10:47:56

Na akkor a könyvtáram következő kötelező tagja. Már csak a kiadó miatt is. A hibák nem tűnnek súlyosnak, láttunk már ennél súlyosabbakat is, de majd ha elolvasom, meglátom. :-)

janos900 2013.02.05. 09:37:54

Nagyszerű, eddig is rajta volt a listámon, de így az első lesz amit megveszek a hiányzó kötetekből.

KrisztianTakacs 2013.02.08. 11:12:24

Dávidot, a szerzőt személyesen ismerhetik akik annak idején eljártak a Hadtörténeti Múzeum hétvégi wargame-s összejöveteleire (de szép is volt:-)). Ő ugyanis Földi Pali bácsi unokája, aktív 32-es hagyományőrző lövész, remek srác, tanúsíthatom. :)
Üdv,
K
süti beállítások módosítása