Az 1987 szeptembere óta megjelenő Wargame Illustrated egy több, mint 100 oldalas színes angol nyelvű havilap, amely most már letölthető formátumban is megvásárolható. Minden szám általában egy fő téma köré épül, amihez több cikk is kapcsolódik. A magazinra erős befolyással bír a az új-zélandi Battlefront, ezért minden számban van egy, vagy több az éppen aktuális Flames of War-hoz kapcsolódó cikk, de megismerhetjük az Osprey kiadó legfrissebb könyveit is. Az újságban megjelenő játékleírások általában 28, 15, vagy 10 (1:100) méretarányban játszott csaták, csak a legritkább esetben fordul elő 20mm-es (1:72/76) méretarány. A legtöbb cikk egy történelmi háttérleírásból és egy hozzá kapcsolódó játékról szól. A leírásokban szereplő játszmák a legkülönfélébb szabályok szerint zajlanak, így némi képet alkothatunk az éppen divatos és használt játékrendszerekről. A lapban általában van egy képes beszámoló egy-egy nagyobb wargame fesztiválról is, illetve több gyártó is hirdet benne, így tudomást szerezhetünk jó pár, ismert és kevésbé ismert gyártó újdonságairól is. Wargame Illustratred honlapja

A blog hasábjain megpróbálok időről időre egy kis szubjektív összefoglalót adni ennek a magazin tartalmáról…

blog153-01.jpg

blog153-02.jpgWargame Illustrated 2014. július (321)

Ez a szám igen rendhagyóra sikeredett, és megmondom őszintén annyira nem is ragadta meg a fantáziámat, ugyanis az ehavi téma a pulp action. Végül is megértem, valahol tényleg a történelmi wargame perifériája, és akár szórakoztató, könnyű és gyors játékok is lehetnek, amelyek bevonzhatják a periférián lévőket, a mozifilmeken látott hősök segítségével. De lássuk milyen lehetőségeket is találhatunk, ha megjönne a kedvünk egy ilyen kis levezető játékhoz.

-Természetesen az első cikk egy amolyan a lehetőségeket felvázoló bevezető, amelyből megismerhetünk néhány szabályt, és figura gyártót.

-Egy írásból képet kaphatunk a Cops & Robots játékot, amely a 7TV szabály alapján űzik, és kapunk hozz még részletes leírást és ponttáblázatot a karakterekről és az egyéb figurákról.

-Egy kicsit a Dust war világába, illetve az előzményibe látogathatunk el, amikor is a brit kommandósok megpróbálják megsemmisíteni a németek titkos antarktiszi kutatólaboratóriumát, ahol a légifölény visszaszerzését biztosan megvalósító hasáb-keresztes repülő csészealjak kifejlesztése folyik. Ha megragadná a fantáziánkat ez a játék, akkor az írásból megtudhatjuk, hogy melyik figuragyártók készleteit ajánlják, illetve a tereptárgyak, mely játékgyártók termékei. Maga a játék a Bolt Action alapján folyt.

-Nagyon bejöhetett ez a 7TV szabályrendszer (vagy csak kevés olyan embert ismer az újság, aki pulp actiont játszik), mert egy újabb játék is ezen alapul, amely Szinbád kalandjait dolgozza fel. Az előzőhöz hasonlóan itt is kapunk kidolgozott sereglistát.

-Az Indiana Jones filmekhez nagyon hasonló Allan Quatermain filmek, amelyek egyikében Richard Chamberlain és Sharon Stone is játszott. Igazából a cikk a Saluton bemutatott, az ősi Zimbabwei királyság fővárosának romja ábrázoló asztal elkészítését meséli el.

-Ez inkább egy kedvcsináló cikk, amelyből megismerhetjük Caesar Britannia elleni hadjáratát. Maga az esemény tényleg érdekes, aki teheti annak csak ajánlani tudom a római hadvezér Gall háború című könyvét, amin ez az írás is alapult.

-Egy érdekes kísérlet, a Wargaming Cocotail cikk, amelyben négy, 1600-as évek végi 1700-as évek eleji összecsapásról kapunk leginkább kedvcsináló képriportot.

-Ugyan a Fire & Furi népszerűsége szerintem megingathatatlan Amerikában, mégis minden évben feltűnik több trónkövetelő. Most is egy ilyet ismerhetünk meg, az Across a Deadly Field, amelyet a Johnny Reb III, amolyan nagyobb léptékű játékaként harangoznak be, hiszen ugyanannak a szerzőnek a munkája.

-Ugyan nem pulp action, de skirnmish az a játék, amely a napóleon-kori Alexandriába visz el minket, ahol a helyi arabok és törökök mellett a franciák és partraszálló brit tengerész különítmények próbálnak meg borsot törni egymás orra alá egy rég elfeledett szabály, a jobb létre szenderült Warhammer Historical, Legends of the High Seas szerint. Aki ismeri, vagy megvan a könyve (mint itthon tudtommal vannak ilyenek) azok kapnak kidolgozott sereglistákat is.

blog153-03.jpg

-A havi FoW-os cikk, még mindig a Remagen könyv kedvcsinálója. Lehetőségeket találunk, a szabálykönyv címadó eseményéhez. Ami külön „tetszett” az írásban, az, hogy most már, ha akarjuk, akkor vehetünk ép, sérült és rombolt hidat is, ha nem elégszünk meg azzal, hogy egy fehér, vagy egy szürke vattapamacsot teszünk rá, 120cm folyó és a három híd szerűség bagatell 40 Dollárért a miénk lehet.

-Egy másik írás a 28 mm-es második világháborús, brit ejtőernyősök festésének rejtelmeibe avat be minket 10 fázisban.

 

blog153-04.pngWargame Illustrated 2014. augusztus (322)

Természetesen a WI sem mehetett el az első világháború kitörésének centenáriuma mellett, amelyhez jó alapot szolgáltatott az egyik fő szponzora, a BattleFront Great War szabálykönyve, így talán nem meglepő, ha az idevágó cikke többsége is ehhez kapcsolódik. Megjegyzem, inkább az volt érdekes számomra, hogy más szabályoknak is teret engedtek. ;)

-Az első cikk egy, amolyan mítoszrombolás, azoknak akik kedvet kaptak a korszakhoz, de csak felszínes általános tudásszinttel rendelkeznek. Akit érdekel a cikk, itt el is olvashatja.

-Hátha az első cikk a mítoszokról szólt, akkor második is mi másról szólhatna. Szerencsére ez is elolvasható az interneten.

-Kedvcsinálóként, megismerhetjük az első nagy világégés tankjait, persze szigorúan a BattleFront termékei alapján.

-A következő írásból a rutinos Flames of War játékosok megtudhatják, hogy az alapjátékban már jól megismert küldetéseket, hogyan használhatják a három évtizeddel korábbi csatamezőkön, illetve csataasztalokon.

-Azok, akik szeretik a nagyobb léptékű játékokat, örülhetnek, mert a mons-i összecsapást ismerhetjük meg 10 mm-ben. A játékosok nem elégedtek meg egy játékkal, hanem egy három ütközetből álló hadjáratot játszottak végig, amelyeket külön, külön is részletesen megismerhetünk. Olvashatunk egy kis ajánlót, hogy méretaránytól, és vezetési szinttől függően melyik szabályok lehetnek a legalkalmasabbak a korszak csatamezőinek megjelenítéséhez, és arról, hogyan is kell könnyen gyorsan ebben a méretarányban egy brit lovas-osztagot kifesteni lépésről, lépésre.

-Azoknak akiknek bejött a Saga, örülhetnek, mert tovább léphetnek egy korszakot és a sötét középkort elhagyva összemérhetik seregeiket a lovagkor hajnalán. A Saga felhasználta az előző könyv tapasztalatait és elmondása szerint, az új játékhoz nem kell más csak új kockák és új sereg és na persze a könyv, de jó hír, a régi seregeket sem kell eldobni, mivel teljesen kompatibilis a most megjelenttel. Az új könyvből három muszlim, és három keresztény frakció közül választhatunk és harcolhatunk a Szentföldön, illetve Spanyolhonban is. A játék újdonsága a korábbi változathoz képest a speciális karakterek megjelenése. Megmondom őszintén, megrögzött WAB játékosként is, elég nagy lehetőségeket látok ebben a játékban, főleg úgy, hogy a fejlesztők nem ragadtak meg egy kornál, most már csak a területi kiterjedést kellene növelni, mondjuk Európa keleti fele irányába, hogy újabb játékosokat is meg tudjanak hódítani.

-Egy írásból az 1691-es írországi, aughrimi csatát is megismerhetjük 28 mm-ben.

-Úgy látszik, az újság olvas a gondolataimban, és egy igazán nekem való írást is közöl, a napóleoni idők lengyel hadseregéről. Történet, hadrend, a felhasználható figurák (persze az 1/72-esek mellőzésével, de ez most véletlenül nem izgat) és Poniatowski gróf élettörténetével fűszerezve.

-Maradunk a napóleoni korban és egy részletes cikkből ismerhetjük meg a waterloo-i csatát megelőző quatre bras-i összecsapást. Természetes a WI egy csak egy tucat történelmi magazin lenne, ha nem jelenítené meg ezt az eseményt a játékasztalon a Vive l’Emperur szabály alapján.

-Szintén a napóleoni korszak egyik eseménye volt az egyiptomi hadjárat. A szép nevű Guns of April, amerikai klub azokba a zavaros időkbe vezet minket amikor a franciák már éppen elhagyták, a britek meg épen csak partra szálltak Alexandriába. Itt játszódik a ma már kissé elfeledett Warhammer Legends of the High Seas és a Lord of the Rings házasításából született játékuk, amelyben kis csapatok kóborolnak a város elhagyott utcáin és csapnak össze egymással illetve a helyi arab katonasággal. Nekem egy kicsit olyan történelmi Mordheim feelingem van. A játék tere több, mint 100 elemből állt, amelyből 60 épület, jórészt lézervágott elemekből készült.

-Ugyan nem első világháború, de az azt közvetlenül, megelőző, és sok tekintetben annak főpróbájának is tekinthető orosz-japán háborút ismerhetjük meg, abból is a magyar nyelven kevésbé elérhető szárazföldi harcait. Megismerhetjük a hadseregeket és a felszerelésüket és fegyverzetük különbségeit, azt, hogy melyik haderőnek mi volt az erőssége és mi volt a gyengéje. Mindehez a Tsuba Miniatures 28 mm-es figuráival adják meg az alaphangulatot, számos korabeli japán illusztráció mellett.

blog153-05.jpg

-A második világháborús korszakot megmutatandó, megismerhetjük, hogy a Salute-on bemutatott kereni-csatát ábrázoló dioráma, hogy készült.

-Egy képriport mutatja be a 2014-es Salute nyertes pályamunkáit kategóriánként, a nem történelmi játékokról sem megfeledkezve.

És végül, az újsághoz mellékletként megkapjuk a Flames of War Great War szabálykivonatát is.

 

blog153-07.jpgWargame Illustrated 2014. szeptember (323)

Kicsit számomra meglepő az őszi első szám fő motívuma, olyan eddig is volt, hogy nem egy konkrét történelmi eseményhez kapcsolódott, de most egészen más irányból az irodalom irányából közelíti meg a történelem és a wargame világát.

-Az első cikk egy interjú Simon Scarrowal, amit János a blogján alaposan ki is vesézett.

-Szintén Scarrow könyveihez kapcsolódik az a játék, amelyben főhőse bőrébe bújva csatázhatunk a Hail Caeser szabály alapján.

-A következő interjú Bernard Cornwell-el készül.

-Talán nem meglepő, hogy a következő játékleírás is az előző úr könyve inspirálta, és egy gigantikus tengeri-szárazföldi összecsapásnak lehetünk tanúi a XVIII. századi Amerikában az szerző Az erőd című könyve alapján.

-Ugyanezen irodalmi mű hatására született egy német klub, a The Team for Historical Simulations óriás, 4,5x5,5 méteres játékasztala, ami szintén ebben a számban került bemutatásra. És azok, akik ott jártak a 2013-as Crisisen meg is csodálhattak.

blog153-08.jpg

-Szintén az irodalomhoz köthető Machbet története és az az alapján 28 mm-es figurákkal, a Hail Caesar alapján lejátszott összecsapás. A cikkhez részletes sereglistákat is kapunk.

-Az Osprey folytatja sikeres skirmish szabálykönyveinek sorát, amelynek legújabb tagja a Lion Rampart, amely a középkori lovagok világába vezet el minket. Az írásból megismerhetjük némileg a játék mechanizmusát is.

-Azon briteknek - mert rajtuk kívül ugyan kit érdekelhetne még ez a belterjes háborúja - még mindig nem találták meg az ideális szabályt, ahhoz Cromwell korában kaszabolják egymást halomra a játékasztalon a királyárt, vagy épen annak fejéért, most egy újabb szabállyal, a To Defy a King-gel gazdagodhatnak. A szabály ugyan 15 mm-es nagyobb léptékű összecsapásra készült, de jó bornak is kell a cégér, a bemutató játék, látványosabb 28 mm-es figurákkal zajlott.

-Folytatódik az előző számban, általam csak kutyafuttában említett cikk és megismerhetjük, hogy mi is zajlott Európában az aughrim-i csat után.

-Egy érdekes és részletes írás ismerteti a Brit Kelet-Indiai Társaság történetét és hadseregét, annak felépítését, és szervezeti változásait. A cikk bemutatja az egyenruhákat, külön kitérve a korszak európai hadseregeivel való összehasonlításra, nem kevés segítséget adva az esetleges konverziókhoz.

-A Perry testvérek pozitív hatása az utóbbi időkben vitathatatlan a 28 mm-es figuraválaszték terén. Nekik köszönhetően, hazánkban is (beleértve jómagam is) egyre többen fordulnak e méretarány felé. Ennek a választéknak egy kicsit történelmi továbbgondolása, az hogy ezek a babák miként is lehetne felhasználni egy olyan amerikai polgárháborús játékban, ahol már az európai nagyhatalmak is fegyveresen beavatkoznak, valamelyik fél oldalán. Hogy ez mennyire nem csak fikció, azt a cikk első részében ismertetett történelmi, és politikai háttér bemutatásával igyekszik alátámasztani a szerző.

-Ebből az írásból az 1849 és 1939 közötti afganisztáni háborúkat ismerhetjük meg, különös tekintettel arra, hogy mire is vigyázzunk, ha olyan brit katonákat akarunk használni, akik korábban Szudánban, vagy Afrika szarván harcoltak. Megismerhetjük a figura kínálatot, beleértve a 20 mm-es kategóriát is.

-Az újság az első világháborús játékokkal kapcsolatban egy problémát feszeget és próbál rá megoldást is kínálni. Nos, ha valaki az első világháború hadviselését akarná jellemezni, akkor leginkább három szó jutna eszébe, árok, géppuska és gáz, ezen írás ez utóbbi kérdésben ad hasznos tanácsokat a játékosoknak, természetesen a történelmi háttér ismertetésével egyetemben. A cikket a Great War Miniatures nagyszerű gázálarcos német és brit figurái illustrálják.

-A Battlefront tovább népszerűsíti Great War játékát, és ismerteti az 1918-as seregeit.

-Egy másik Flames of War-os cikk már közelebb visz korunkhoz és az új, Barbarossa könyvet harangozza be.

-Szintén a második világháborúhoz kapcsolódik az az írás, amelyből kilenc lépésben megtudhatjuk, hogy hogyan is fessünk ki egy 28 mm-es, háború végi, német, páncélgránátost.

-Úgy látszik az újság cikkírói komolyan fejükbe vették, a 30’-as évek amerikai maffia világának népszerűsítését wargame szempontból. Most is egy újabb fejezetet ismerhetünk meg ennek a korszaknak a történetéből. Megmondom őszintén, amennyire az első cikk után láttam benne fantáziát (no nem úgy, hogy magam is belekezdek, inkább, mint egy viszonylag olcsó skirmish játék), így az utolsó írás után már egyre kevésbé tudok elképzelni egy változatos játékot ebben a környezetben, persze lehet, hogy csak az én képzelőerőm kevés ehhez.

 Ambasa

Szerző: ambasa  2015.02.17. 00:00 Szólj hozzá!

Címkék: könyv Wargame Illustrated

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr437137463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása