A cikk első részében a gyalogsággal foglalkoztunk, most nézzük meg, hogy mivel tudjuk kiegészíteni őket első körben.

A Magyar Királyi Honvédség 28 mm-ben – Vontató és szállító járművek, valamint a vontatott tüzérség

38M Botond 2A661_4008526_d221b28b3c41a74af43310fc1816b746_wm.jpg Legjobb lesz, ha gyártónként vesszük sorra. Először nézzük a Company B céget. Van Kübelwagen-jük 13,5 dollárért (3100 Ft). Ugyanennyiért árulnak 1938-as VW bogarat is, ami mondjuk lehet egy bevonultatott polgári jármű, mert a M.K.H. nem rendszeresítette. Nem úgy a Horch parancsnoki autókat. Ezek rendszerben voltak, és akár 32 dollárért (ami durván 7400 Ft) meg is lehet őket venni. Plusz a postaköltség természetesen. Végül ott van a Mercedes G3A teherautó is, ami szintén nem volt rendszerbe állítva nálunk, de bevonultatott polgáriként szerintem belefér. Ennek ára 36 dollár (8300 Ft). Már most is látható, hogy a járművek terén jobban a zsebünkbe kell nyúlni.

Kuriózumnak számít talán az Empress Miniatures OM35-ös olasz teherautója, ami 19 font (6700 Ft) és 1 fontnyi postaköltségért a miénk lehet. Ezt a járgányt a vegyiharc alakulataink használták gumikerekes változatban. Kérdés, hogy ennyi pénzért szükségünk lesz-e rá?

OM35.JPGAz Empress Miniatures OM-35-ös teherautója

Sokkal valószínűbb, hogy szállító járműveink nagy részét a Warlord Games fogja nekünk biztosítani (ha van rá elég elkülönített pénzünk). Náluk ugyanis van két készlet német lovas szekér, ami úgy gondolom, hogy minden további nélkül bevethető a magyar alakulatok szolgálatában is. Az egyik leponyvázott, a másik nem. Mindkét készlet 32 amerikai dollár (kb. 7400 Ft). Ezért a pénzért kapunk egy szekeret egy hajtót a bakra és két lovat. Szerintem szépen beleillik a magyar seregbe. De ha már Warlord Games, akkor lássuk mi van még a kínálatukban: Horch parancsnoki autót ők is árulnak. Van zárt felépítménnyel és van nyitott kivitel is. Mindkettő 29 dollárba (6700 Ft-ba) kerül. Polgári bevonultatott teherautónak esetleg elmegy a Phanomen Granit szintén 29 dollárért. Ez a jármű nem szerepelt a hivatalosan rendszerbe állított típusok között. Ezzel szemben az örök klasszikus az Opel Blitz már igen. Warlordéknál létezik nyitott és ponyvás változatban is. Mindkettő 32 dollár, tehát a szekérrel egy árban vannak. Olcsóbb megoldás lehet első nekifutásra, ha motorkerékpárokat vásárolunk. Kétféle létezik. Az oldalkocsis BMW 16 dollárért (3700 Ft), amihez jár két figura is, valamint az oldalkocsi nélküli változat 11,25 dollárért (2600Ft), amihez szintén adnak két figurát. A Warlordhoz majd más járműveknél még visszatérünk, mert vannak még használható dolgaik.

wgb-ehr-15-german-motorcycle-a.jpgA Warlord Games motorosai

Említésre került már az Opel Blitz. Nos, ha olcsóbban akarunk hozzájutni, akkor érdemes inkább az Ebob Miniatures házatáján körbe nézni. Ők 18 dollárért (kb. 4100 Ft) árulnak teljesen fém Blitzet, nyitott ponyvával. Más nagyon nincs náluk. Kategóriájában és méretarányában ez a legolcsóbb teherautó. Árul még ilyet a Brigade Games is, azonban az 30 dollár (6900 Ft) és ráadásul base-elt, ami annyit tesz, hogy egy alapra van elkészítve az egész, nem szabadon állnak a kerekei. Ezek a megoldások nekem nem nagyon tetszenek. Gyanús, hogy a base-lt Opel Blitz eredeti gyártója az Army Group North, az ő weboldalukon is 30 dollárért kínálják.

 EbobOpel.jpgEbob féle Opel Blitzek

Ha már a Brigade Games megint szóba került, akkor ne menjünk el a 37M Hansa Lloyd vontató mellett sem. 26 dollár (6000 Ft) az ára, de ez legalább rendszeresítve volt a Honvédségnél. A háború elején még 74 db állt szolgálatban, de 1943 közepe táján is még 54 db tevékenykedett tüzérségi vontatóként. Itt jegyzem meg, hogy a Brigade Games forgalmaz oldalkocsis motorkerékpárt is 2 figurával és 16 dollárért (3700 Ft), ami pontosan megegyezik a Warlord Games-es árral.

HansaLloyd.JPG37M Hansa Lloyd a Brigade Gamestől

Jármű téren érdemes körbe nézni a Die Waffenkammer cégnél is. Ők műgyanta járműveket árulnak. Pl. Steyr RSO-t is 25 dollárért (5700 Ft), ami szép is meg jó is, de nem állt rendszerben a honvédéségnél. A fronton jutottunk hozzá néhány darabhoz. Azért vannak használhatóbb járműveik is. Pl. A Krupp Protze szintén 25 dollárba (5700 Ft) kerül. Két változatban is készítik, és nagy előnye, hogy az M.K.H. is rendszeresítette (igaz, hogy speciális felépítménnyel).  Érdekes, hogy a Brigade Games-nél árult 37M Hansa Lloyd itt is megtalálható és itt csak 25 dollár az ára.

Protze.JPGKrupp Protze a Die Waffenkammertől

Vizsgáljuk meg kicsit jobban a Krupp Protze ügyet, ha már megemlítettem. A Black Tree Design céget már korábban is szóba hoztam, nagyon sokféle járművet is gyárt. Többek között Krupp Protze-t is. Náluk 23,39 euro (7000 Ft) az ára. Persze ez drágább, mint az előbb taglalt társa, de nézzünk csak körül, hogy miket árul még a BTD cég. Ha már teherautók, akkor az elmaradhatatlan Opel Blitz is megtalálható a kínálatukban. Régi fafülkés változatban csak náluk láttam eddig. Ennek 24,75 euro (7400 Ft) az ára. Bár szerintem ezt a változatot mi nem használtuk, de polgári bevonultatottnak simán elmegy. Dobozos változattal sem találkoztam más gyártónál. Ára 36,89 euro(11000 Ft). Ez a modell egyébként nem tömör, mint azt sok másik gyártónál megtapasztalhattuk más járművek esetén (pl. Warlord-os zárt Horch stb.). És végül a hagyományos ponyvás változat: 32,39 euro-ért (ami 9700 Ft). Ebből is látható, hogy Opel Blitzet sem itt kell venni. Van náluk Kübelwagen is 15,29 euroért (4600 Ft) egy német sofőrrel és egy tiszttel. A Kübelwagen egyébként nem annyira jellemző a Magyar Királyi Honvédségre. És végül lássuk a motorokat. Az oldalkocsis változat 12,59 euro (kb. 3800 Ft) és 3 figurát kapunk hozzá. Az oldalkocsi nélküli motorból két változat létezik az elsőn két figura ül 8,55 euroért (kb. 2600 Ft), a másikon csak egy, ennek az ára 6,08 euro (1800 Ft). Persze minden figurát át kell faragni magyarra, és mivel ezek fém figurák, ez nem lesz egyszerű. Egyébként látható, hogy a Black Tree igen borsos áron méri a járműveit.

BTOpel.jpgDobozos Opel Blitz a Black Tree Design kínálatából

Szállítójárműveket illetően érdemes még megemlíteni két játékgyártót is. Az egyik a Lledo, amelynek palettáján (Lledo Days Gone) szerepelnek/szerepeltek régi polgári teherautók, inkább a két háború közötti időszakból. E-bay-en még kaphatóak, de szerencsés esetben hazánkban is beszerezhetőek (néhány éve én 300 Ft/db áron vettem vagy 10-et). Méretaránya nem egzaktul behatárolható, olyan 1/50 körül lehet, de tökéletesen megfelel 28 mm-hez. Tehát bevonultatott polgári teherautónak simán felhasználhatóak. A másik játékgyártó a Matchbox. Szintén E-bay-ről sikerült vennem egy kb. 28 mm-es méretarányhoz való  Mercedes L5-ös teherautót. Ára kb. 6-7 font volt postával együtt (kb. 2100-2400 Ft). Néhány tucat ilyet, vagy ehhez hasonlót használtak a honvédeink is 1944-től. Bővebben a Matchbox Models of Yesteryear sorozatáról a neten olvashatunk.

ModelsofYesteryear.jpgMercedes teherautó modell a Matchboxtól

Ha már vannak szállító és vontató járműveink, akkor lássuk mit tudunk kezdeni velük, ha nem csak gyalogsági transzportra szánjuk őket: vontathatunk velük lövegeket is. Tehát nézzük meg, hogy milyen vontatott tüzérségi eszközöket tudunk beleilleszteni a magyar seregünkbe.

A változatosság kedvéért haladjunk most űrméret szerint a kisebbektől a nagyobbak felé. Minden kétséget kizáróan legelső a 38M légvédelmi gépágyú, a maga 20 mm-es űrméretével. Ezt a fegyvert a németektől vettük át, ők FlaK 38 néven emlegették. A Black Tree gyárt ilyet 20,25 euróért (kb. 6000 Ft), egy német tüzérrel és egy lőszer cipelő bakával, és a fegyver szállítására alkalmas SdAh. 51 utánfutóval. A FlaK 38-nak a nagyobb testvére a FlaK 37, amely nálunk 37M légvédelmi gépágyúként használható, 37 mm-es űrmérettel. Sajnos konkrétan ilyet nem találtam, csak a FlaK 43-at, a későbbi változatot. Azt viszont, ha jól tudom nem használtuk.

BTFlak.JPGLégvédelmi gépágyú a Black Tree-től

A következő a 36M 37mm-es páncéltörő ágyú lesz, közismertebb nevén a PaK 36. Három gyártó verseng azért, hogy tőlük vegyük meg a honvédség alap páncélelhárító ágyúját, vegyük ezeket sorra. Első a Brigade Games PaK-35/36 szettje, ami 3 német tüzért is tartalmaz. A készelt ára 18 dollár (azaz kb. 4100 Ft). A Black Tree Design PaK 37-ese 13,05 euro (3900 Ft) és valami borzalmas figurákat adnak hozzá. Persze a figurák amúgy is németek, nekünk meg magyarok kellenek, szóval akár még bele is férhet.  18 dollárért (4100 Ft), az Army Group North weboldaláról is berendelhetjük a PaK 35/36-ot, 3 szépen faragott német figurával. Náluk szinte minden tétel vásárolható 3-as egységcsomagban is, valamivel kedvezőbb áron. Végül itt van 19,25 dollárért (4400 Ft) a Warlord Games PaK 36-osa 3 szép német figurával. Egyébként ügyesebbek a 36M ágyú csövét kissé meghosszabbítva előállíthatják a 40M 40mm es páncéltörőt is, hiszen a magyar hadmérnökök továbbfejlesztették a német konstrukciót, hogy a rendszerbe állított 40 mm-es páncéltörő gránát tüzelésére alkalmassá tegyék.

AGNMPak36.jpg36M 37mm-es páncéltörő ágyú (Army Group North Miniatures)

Ha már a 40 mm-nél járunk, akkor el is jutottunk a 36M 40 mm-es Bofors légvédelmi gépágyúig. Ezt az eszközt igen elterjedten használták a magyar csapatok légvédelemre. A Warlord Games kínálja nekünk 29 dollárért (kb. 6600 Ft-ért).  Kapunk mellé 4 főnyi brit légvédelmi tüzért is, amivel sokra nem megyünk a magyar seregben.

wgb-bi-140-bofors-mk1-a.jpg36M 40mm-es Bofors légvédelmi gépágyú (Warlord Games)

A Magyar Királyi Honvédség rendszerbe állított belga gyártású 47 mm-es (36M) páncéltörő ágyúkat is. Szerencsénkre ilyen is akad a kínálatban. A Warlord Games gyártja 19,25 dollárért (kb. 4400 Ft), persze belga tüzérekkel, amik jelen esetben használhatatlanok számunkra.

Következhet az 50 mm-es PaK 38 (38M páncéltörő ágyú). Itt van választék bőven. Az Artisan Design 13 fontért (kb. 4500 Ft) kínál téli és nyári öltözetes figurákkal ellátott változatot (3-3 fém figura). A télit talán egyszerűbb felhasználni magyarokhoz. Érdekes, hogy a Brigade Games is árulja a mind a télit, mind a nyárit is, de kissé drágábban: 22,5 dollárért (kb. 5200 Ft). Ha tehát ezekre fáj a fogunk, akkor inkább a gyártótól vegyük, mintsem a kereskedőtől. A Brigade Games egyébként 18 dollárért  (4100 Ft) kínál további PaK 38-at is. Szintén 18 dollár az ára az Army Group North PaK 38-asának, amihez 3 főnyi szépen faragott német figurát is kapunk.

BGPak-38.JPG38M 50mm-es páncéltörő ágyú téli öltözékű német figurákkal a Brigade Games-től

Egy nagy ugrással jutunk el a 75 mm-es űrméret kategóriáig, amibe most bele fogom venni a 75,5 mm-eseket is. A legismertebb és talán a legkönnyebben beszerezhető a német PaK 40. Ezt mi 43M páncéltörőként ismertük. Az Artizan Design itt is gyárt nyári és téli ruházattal ellátott legénységgel egyaránt. Mindegyik készlet 13 font (akárcsak a PaK 38-nál). És természetesen ugyanúgy szerepelnek az Artizanos készletek a Brigade Games honlapján is, 22,5 dollárért. Továbbá létezik az Artizannak egy háború végi változata is (szintén 13 font), amit a Brigade Games is árul (22,5 dollár). Mindegyik ágyú mellé 3 figura jár. De a PaK 40 népszerűbb annál, hogy csak az Artizan Design foglalkozzon vele. Gyártja természetesen a Black Tree is, 15,29 euroért (4600 Ft) 3 pocsék figurával. A végére hagytam a Warlord Games PaK 40-esét, amely 25,5 dollárba (kb. 5800 Ft) kerül és igen szemrevaló 3 német figurát is adnak mellé.

 

wgb-wm-23-heer-pak40-a.jpg43M 75mm-es páncéltörő ágyú a Warlord Games-től

A páncéltörő ágyuk után térjünk át a tábori és hegyi ágyúk világába. Elsőként említeném a 15M/35M Skoda hegyiágyút, ami 75,5 mm-es űrmérettel szolgált, és olyan szerencsénk van, hogy gyártják is 28 mm-es méretarányhoz. Mégpedig a Brigade Games 15 dollárért (kb. 3400 Ft), bár tüzéreket nem adnak hozzá.

Itt jönne most a 80 mm-es 29M Bofors légvédelmi ágyú, amit sajnos senki sem gyárt ebben a méretarányban, pedig igen elterjedten használták a Magyar Királyi Honvédség alakulatai.

A következő lépcsőfok a 88 mm-es kategória. Itt elsősorban a német FlaK 36/37/41-re kell gondolni. Ilyet természetesen gyártanak többen is. Egyrészt a Black Tree Design kínálatában is van 22,49 euróért (kb. 6700 Ft), 3 nem túl szép figurával, másrészt a Warlord Games kínálatában is megtaláljuk, 40 dolláros (9200 Ft) áron, ami tartalmazza a fém ágyú mellett a műgyanta trailert és 6 fém figurát is. A figurák kimondottan szépek. Sajnos nem kapható a szovjet M1939 (52-K) 85 mm-es légvédelmi ágyú, pedig ilyen is előfordul a honvédségnél, igaz átkalibrálva 88 mm-es űrméretre.

wgb-wm-200-flak88-b.jpgFlaK-36 a Warlord Games-től

Tovább lehetne sorolni, hogy még mi minden nam kapható (elég vegyes volt a tüzérségünk: 14M Skoda 100 mm tábori ágyú, sőt ugyanez 149,1 mm-es kivitelben, aztán a 39M Anslado és később a 40M MÁVAG 210 mm-es nehéz ágyúk, vagy a 16M Skoda 305 mm-es nehéz mozsárágyú), de inkább nézzük azt, ami viszont könnyedén beszerezhető a tábori tüzérségünk részére. A legismertebb a Rheinmetall-Borsig cég által gyártott 105 mm-es, úgynevezett Göring tarack, amit mi 37M könnyű tábori tarack néven rendszeresítettünk. Attól függetlenül, hogy elterjedt volt a német csapatoknál is (leFH 18), mégis csak egy gyártó kínálatában található meg. Ez pedig a Warlord Games, 29 dollárért (6700 Ft) kapunk 4 figurát és lőszeres ládákat is. A figurák feje csereberélhető.

wgb-wm-42-lefh18-b_1.jpgGöhring tarack a Warlord kínálatából

Végül ha már van tüzérségünk, akkor nem feltétlenül hátrányos, ha van aki a tüzet vezeti, ezért vehetünk tüzérségi megfigyelőket a Scarab Miniatures-től. A készletük 2 figurát plusz az állványos optikát tartalmazza 3,7 fontért (1300 Ft). Ezek a megfigyelők nem németek, hanem első világháborús osztrák-magyarok.

ScarabOP.jpgTüzérségi megfigyelők a Scarab Miniatures-től

A következő cikkben a harcjárműveket vesszük górcső alá.

Bogesz

Szerző: bogesz001  2013.08.11. 00:00 5 komment

Címkék: második világháború 28mm wargame Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr295433915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janos900 2013.08.11. 18:29:07

Huh, ez elég tömény volt. :) Ami kimaradt az az aknavetők, igaz nem vontatmányok. Ha jól tudom a 81mm német közepest mi is használtuk, a 120mm-esben nem vagyok biztos. Amivel még így kiegészíteném kapásból az a Tamiya 1:48-as makett sorozata, mert ezek is teljesen jók a 28mm-es figurákhoz:www.tamiya.de/de/produkte/plastikmodellbau/militaer148.htm?PDM_nPageId=1&PDM_nLimit=30

ambasa 2013.08.11. 19:36:30

@janos900:
János!

Az aknavetőkről az első részben már volt szó.

Tudom, hogy használjátok és már nem csak a Tamiya gyárt 1:48-as járműveket. Szerintem azért az 1:48 és az 1:56 között már jelentős a különbség, ráadásul én inkább azt szeretem, ha a katonák a nagyobbak és a járművek és tereptárgyak a kisebbek, de ez persze csak az egyéni ízlésem dolga.

TG

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2013.08.11. 20:05:57

@janos900: Ahogy Gabi is írta, az aknavetők az első részben már meg lettek említve. ;) Ejnye, nem olvasod elég figyelmesen a cikkeimet? :)

Az 1/48-tól én elzárkózom. Az egész 1/48 a repülőmakettezésből indult ki, és a diorámák kiegészítőjeként kezdték el a harcjárműveket gyártani ebben a méretarányban. (Gyerekkoromban 1/48-ban csak repülők voltak.) Szerintem óriási a különbség az 1/48 és az 1/56 között (~15%) nagyobb, mint az 1/72 és 1/76 között (~5%) pedig engem sokszor az is zavar.

A 28 mm-es méretarány szinte kizárólag skirmish játékra ad lehetőséget, ezekhez pedig nem kellenek százával a harcjárművek. Az a pár, ami kell, az meg talán kibírható a drágább 28 mm-es méretben is (bár abban sem vagyok biztos, hogy minden esetben drágább a 28 mm-es, mint az 1/48-as). A probléma a kicsi választék, de úgy vettem észre, hogy az utóbbi időben erősített a 28 mm-es WW2-es részleg és csak idő kérdése, hogy minden jármű kapható legyen. :) A kuriózumok meg elkészülnek az egyre olcsósodó 3D nyomtatással.

Én pl. erősen gondolkodom rajta, hogy beruházok egy 3D nyomtatóba és megpróbálok vállalkozni ezen a téren. (Már találtam is egy vállalkozást, akihez betársulhatok, mert érdeklődik a téma iránt.)

janos900 2013.08.11. 20:57:13

@bogesz001: @ambasa: Igen, igen. :D DE!

28mm és 28mm között óriási a különbség, szóval amivel érveltek az bukott dolog, mert nincs egységes 28mm-es figura. A West Wind, Foundy vagy Perry figuráknál oké amit írtok, de egy Artizan vagy Crusadernél nem. A járművekkel szemben nincs tűréshatár, csak a figurákkal szemben? Ez meg már milyen dolog srácok? :D Szintiszta rasszizmus. :P
Higyétek el simán jól néznek ki a Tamiya féle járművek a 28mm-es Crusader figurákkal. Ezt a méretarány dolgot simán kidobhatjátok az ablakon, mert a figuragyártók se tartják be. Az 1:72 plasztik figurák meg tankok arányosak egymással, de a fém figurák nem.

Az aknavetőre nem emlékeztem, elolvasom megint. :D
süti beállítások módosítása