blog354-01.JPGTalán egyikünk sem gondolta volna, hogy amikor tavaly március közepén egyik napról a másikra elhalasztották a bécsi Go Modellinget, majd az áprilisi Mosonshowt Több, mint egy évig kell majd várnunk, hogy újra egy makett-kiállítást/versenyt nézhessek meg. Ugyan októberben volt még egy kis reménysugár novemberben a hagyományos Márton-napi Makettversenyre, de aztán azt is lemondták alig egy héttel a megrendezés napja előtt. Pedig nagyon készültünk rá, ugyanis ott mutatkozott volna be a Fehérhegy 400 munkacímet kapott közös munkánk...

Nos hát így jött el a múlt szombat és a PSMK 2021 Makettverseny. Igazából ezt a rendezvényt is sújtotta az előző esztendő, mert nekik is ki kellett hagyniuk az előző évet. Azoknak akik nem ismerik ezt a rendezvényt, ez egy aránylag fiatal kezdeményezés. Az elsőre négy évvel ezelőtt került sor a Fővárosi Művelődési Házban, majd a következő esztendőben már új helyen, a mostani helyszínen, Újpesten a remiz mögött egy üzemcsarnokból átalakított épületben került megrendezésre. A helyszín úgy látszik bevált, és remélhetőleg marad is itt

A hazai rendezvényektől eltérően ez csak egy egynapos rendezvény, ezért eléggé feszített a tempó. Azonban nem csak ebben különbözött a többi ilyen jellegű rendezvénytől, hanem abban is, hogy a rendezők nyitottak más hobbik felé is. Így többek között, mi wargamerek is meghívást kaptunk, a hagyományőrzők mellett.

A rendezvény 8 órakor nyitotta meg kapuit. Noha a hatályos rendelkezéseknek megfelelően csak védettségi igazolvánnyal lehetett részt venni a rendezvényen, de 10 óráig az ilyennel nem rendelkezők is lehetőséget kaptak a makettjeik benevezésére.

Sajnos itt kell elmondanunk, hogy a járványügyi rendelkezések erre a rendezvényre is rányomta bélyegét, és biztosan többen is eljöttek volna, ha erre lehetőséget adnak a szabályok. Ez ránk wargamerekre is igaz, de szerintem, így sikerült némi keresztmetszetet adnunk a hobbinkról, amiből oroszlánrészt vett ki hazánk legrégebbi wargame klubja a TLK, azaz a Terepasztal Lovagjainak Klubja.

Nem fontossági, hanem az asztalok elrendezése szerint, volt egy második világháborús légicsatákat felelevenítő Blood Red Skies, egy Warhammer 40000, egy Too Fat Lardies féle What a Tanker harckocsi-szimulátor, egy Terry Pratchett világát idéző Moonstone nevű blöffölős skirmish, egy poszt-apokaliptikus Fallout, egy Team Yankee (a Flames of War modern változata) brit-iraki összecsapás, amely a harminc éve lezajlott öböl-háborút idézte fel, egy Star Wars Legion skirmish és végül a legsötétebb sarokban még egy Bloodblow is helyet kapott.

Jól látszik, hogy mennyire színes játékpalettát sikerült összehozni, szinte olyat, mint a régi Games Dayeken, amikor az a rendezvény a legfényesebb idejét élte. Mellesleg a rendezők nem titkolt célja, hogy esetleg továbbra is fenntartsák a mi hobbinkkal az együttműködést. Remélem sikerült rájuk jó benyomást tennünk és legközelebb még ennél is több asztalt és még színesebb játékfelhozatalt tudunk nyújtani.

Én személy szerint Petyó és Imi Blood Red Skies asztalánál segédkeztem. Megmondom őszintén a Games Dayes tapasztalataim szerint én eléggé szkeptikus vagyok az ilyen rendezvényeken való toborzással kapcsolatban, de itt kellemesen csalódtam. A nap folyamán többen is megálltak az asztalunknál, és ami a lényeg ki is próbálták azt,

blog354-02.jpg

blog354-03.jpg

blog354-04.jpg

blog354-05.jpg

blog354-06.jpg

blog354-07.jpg

blog354-08.jpg

blog354-09.jpg 

Nos ennyit a wargamekről, és most következzen a makettkiállítás. A verseny -számom- a szintén budapesti Bólyai versenyt idézte, mind mennyiségben, mind szerkezetében, mind minőségben. A kiállítótérben négy hosszú asztal kapott helyett, amelyből az egyik jelentős részét a különböző makettező klubok bemutatkozásai foglalták el, míg a másik hármon a versenyművek kerültek bemutatásra. Maga a helyiség klimatizált volt, de azért ebben a nyári kánikulában egy kicsit levegőtlen, de erről természetesen nem a rendezők tehettek. A makettek természetes fényben fürödtek, s ahol nem, pl. a figuráknál, külön megvilágítást kaptak. Ha valami zavarta a fotózást, az inkább az erős ellenfény volt helyenként.

blog354-10.jpg

blog354-11.jpg

blog354-12.jpg

blog354-13.jpg

blog354-15.jpg

blog354-16.jpg

blog354-17.jpg

blog354-18.jpg

blog354-19.jpg

blog354-20.jpg

blog354-21.jpg

blog354-22.jpg

blog354-23.jpg

blog354-24.jpg

blog354-25.jpg

blog354-26.jpg

blog354-27.jpg

blog354-28.jpg

blog354-29.jpg

blog354-30.jpg

blog354-31.jpg

blog354-32.jpg

blog354-33.jpg

blog354-34.jpg

blog354-35.jpg

blog354-36.jpg

blog354-37.jpg

blog354-38.jpg

Természetesen volt, börze is, de erről én nem sokat tudok írni mert engem meglehetősen hidegen hagy én elsősorban a maketteket fényképezni megyek az ilyen rendezvényekre.

Ezen felül előadások és egy kétórás rapid festőverseny is színesítette rendezvényt. És aki megszomjazott, vagy megéhezett az szomját és éhségét csillapíthatta az átlagos árú büfében, bár aki meleg ételre vágyott annak egy kicsit várnia kellett.

 Alapvetően amit ki kell emelnem az a profi rendezés. Le a kalappal azzal a kapcsolattartási rendszerrel, amit tapasztaltam. Még pénteken is kaptam üzenetet, hogy adjam meg a résztvevők rendszámát, mert akkor az udvaron parkolhat. Ha valamit bírálnom kell, de az is inkább építő jellegű kritikaként, hogy a rendezvény honlapján nem találtam meg a verseny nyitási és zárási idejét, kicsit körülményes volt megtalálni a címét, illetve a belépő jegy árát. A wargame asztalok megvilágítása sem a legideálisabb volt, ám lehet, hogy ez a hely adottsága. Ettől eltekintve, minden dicséretet megérdemelnek a rendezők és különösen az, aki velünk tartotta a kapcsolatot.

Remélem jövőre is megrendezésre kerül és még többen leszünk ott, mert mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a fiatal rendezvénysorozatot.

Ambasa

Szerző: ambasa  2021.06.29. 00:00 Szólj hozzá!

Címkék: rendezvény makettezés wargame Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr1316606322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása