blog205-01.JPGNos ott tartottunk, hogy a dicső Német Lovagrend, rárontott a pogány szlávokra, és rögtön az első összecsapásban fényes győzelmet aratott. Azonban ahogy tovább hatolt előre Oroszország Anyácska szíve felé, a ruszok egyre erősebb ellenállást fejtettek ki. A következő ütközetet ismét a keresztesek nyerték, de győzelmük már koránt sem volt olyan fölényes. Sajnos a harmadik összecsapásról nem tudok beszámolni, mert nem voltam ott, csak seregemmel képviseltem magam. Azonban úgy hírlik az oroszok megemberelték magukat és végül egy apró győzelemmel sikerült megállítani a teuton behatolást. A lovagrend kénytelen volt visszavonulni, és bizonyos rosszul védhető területeket feladni. A háború, azonban még orosz földön dúlt. Ekkor elérkezett a május, és ott tartottunk, hogy az oroszok végre megkezdhették hadjáratukat szülőföldjük felszabadításáért…

A két sereg a már korábban megszokott sereggel állt fel oldalanként olyan 2500-2500 ponttal. Az oroszok továbbra is erős lovasságukban és a sok lövős egységükben bízhattak. A német oldal továbbra is hátrányban volt a távolsági harc terén, de ez nem vette el harci kedvüket. Lovasságaik zömét a jobb szárnyon összpontosítva egy turkopol ernyő mögött mozgatva próbálták rohamtávolságra megközelíteni az ellent. Ez volt a terv, mivel ember tervez, de Isten végez, végül is nézzük, hogy alakultak a történések.

blog205-02.JPG

1. kör (teuton)

A teutonok az általános előrenyomulás mellett döntöttek, miközben a számszeríjászaik megpróbálták megritkítani az ellen hasonló csapatait, azonban nem jártak sikerrel.

blog205-03.JPG

2. kör (orosz)

Az oroszok szokásukhoz híven össztüzet zúdítottak a veszélyesnek vélt német egységekre. 48-an ajzták fel fegyverüket a turkopolok ellen, akik közül hármat le is lőttek, míg a másik oldalon 28-an lőtték a teuton lovagokat, akik közül ketten hullottak le a lovukról.

blog205-04.JPG

3. kör (teuton)

A németeket a kezdeti veszteségek nem törték meg, sőt arra ösztönözték őket, hogy a gyilkos mezőn átjutva, minél előbb összemérjék kardjukat az ellennel. Ezért folytatták az általános ellőre nyomulásukat, sőt mi több, a számszeríjászok előremozgása mellett döntöttek. Ezért csak a turkopolok tudták ritkítani az ellenség sorait. A keleti zsoldosok a korábban elszenvedett veszteségeik megpróbálták megtorolni, és sikerrel lőttek le egy orosz lovasíjászt.

blog205-05.JPG

4. kör (orosz)

Az oroszok tovább lőtték a kereszteseket, amelynek következtében egy újabb teuton lovag eset el. Az orosz számszeríjász tömb össztüzét ezúttal a német számszeríjászok ellen fordította. A nyílzápor gyilkos hatású, a 11 fős osztagból hatan estek el. A moráldobás elbukása után 4 hüvelyket meg is futottak. Az orosz lovasíjászok egy újabb célpontot választottak, amelynek hatására most egy templomos gyalogos esett el. Úgy látszik az oroszok komoly kiképzésnek vetették alá íjászaikat az elmúlt hónapokban. Szinte még meg sem kezdődött a csata és már 4 lovag és 9 közrendű esett el, amit az egy lelőtt orosz lovasijásszal egyáltalán nem ellensúlyozott. Öröm az ürömben, hogy a zsoldos számszeríjászok maradéka megemberelte magukát, és ismét szembefordult az oroszokkal.

5. kör (teuton)

A maradék német íjászok tovább lőtték a célpontjaikat, amelynek következtében egy orosz városi milicista a teuton számszeríjászok, míg egy újabb orosz lovasijász a turkopolok nyila által lelet halálát. Viszont azért közben a teuton lovagok rohamtávolságba értek, és nem haboztak. Dárdájukat szegezve, élükön a nagymesterrel, megrohanták a fiatal druzsinákat. Azonban a korábbi veszteségeik meghozták hatásukat. A roham nem sikerült és a teuton lovagok kikaptak. A moráldobásukat elrontották, és 10 hüvelyket menekültek. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az üldözők alig 4-et, így a nagymester megmenekült attól, hogy levágják, és mi is, attól, hogy a játék gyorsan véget érjen.

blog205-07.JPG

blog205-06.JPG

blog205-09.JPG

6. kör (orosz)

Az oroszok tovább lőtték a németek sorait, amelynek következtében 2 teuton és két templomos gyalogos esett el, no meg egy újabb turkopolt.

blog205-08.JPG

7. kör (teuton)

A nagymesternek sikerült megállítania a csapatát és ismét szembe fordult az ellennel. A németek elbizonytalanodtak és némi zavar támadt a soraikban. A jobbszárny, ahelyett hogy támadásra lendült volna, inkább lövöldözésbe kezdett. A németek kezdték belőni magukat, melynek következtében ismét elesett két városi milicista, egy gyalog és lovas orosz lovag. E két utóbbi ugyan súlyos veszteség, de azért még így is csak szúnyogcsípés volt a németek hasonló veszteségeihez képest.

8. kör (orosz)

Az oroszoknak úgy látszott bejött a lövöldözés, és noha a közelharcban is sikereket arattak, a fiatal druzsinák, mégis az íjaikhoz nyúlta inkább. Az orosz oldalon mindenki, aki csak teheti tovább lötte a németek sorait. A következmények nem maradtak el. Elesett egy újabb teuton lovag, 2 templomos gyalogost, 1 újabb turkopolt és immár a johanniták sem maradtak érintetlenek, amikor is ketten is holtan buktak le lovukról. A legsúlyosabb veszteség azonban a teuton gyalogosokat érte, amikor is négyen estek el. És hogy tetézzék a bajt a seregzászló ellenére nem dobták meg a morált és meghátráltak.

9. kör (teuton)

A teutonok nem tehetnek mást és mindkét rendi lovasságukat rohamra vezényelték. A nagymester ismét a fiatal druzsináknak rontott neki, míg a johanniták a lovas íjászokra rontottak. De mielőőt lándzsát törhettek volna, a németek tovább lőtték a többi orosz egységet. Ugyan a teuton számszeríjászoknak sikerült lelőniük két orosz gyalogos lovagot és a turkopoloknak is egy lovagot a fejedelem csapatából, de ezek továbbra is csak apró kellemetlenségek voltak az orosz oldalon.

blog205-13.JPG

A teutonok sikeres csapásait az fiatal druzsinák hárították és sorbónuszokkal nyerték a csatát, azonban a nagymester és csapata ezúttal nem ingott meg. Az oroszok ekkor, az eastern sock cavalry szabály szerint kiváltak a harcból. A másik oldalon azonban megdöbbentő dolog történt. A johaniták nem tudták elsöpörni az orosz lovasíjászokat, sőt mi több kikaptak tőlük. Megfutottak, de a muszkák utolérték őket és magiszterükkel egyetemben levágták őket. Ezt látva a templomos-johannita gyalogság helyben maradt, de a keresztes lovagoknak inába szállt a bátorsága és lovukat megfordítva ők is menekülésbe kezdtek. A sikertelen roham következtében a német jobbszárny percek alatt összeomlott, csapatai felét elvesztve.

 blog205-14.JPG

10. kör (orosz)

A győzelem következtében az oroszok vérszemet kaptak, és a fiatal druzsinák megrohamozták a nagymestert, míg a gyalogos lovagok a telepeseket, akik ahelyett, hogy vállalták volna az összecsapást, inkább jobbnak látták nyúlcipőt húzni. Közben az oroszok íjászok tovább tizedelték a németeket, ezúttal 1 újabb templomos gyalogos és 3 teuton számszeríjász esett el. A számszeríjászok idegei is felmondták a szolgálatot és ők is megfutottak. A közelharcban az oroszok ismét megöltek egy teuton lovagot, de nem tudták megfuttatni őket.

11. kör (teuton)

A keresztes lovagoknak sikerült megzabolázniuk lovaikat, és hasonló módon a teuton számszeríjászok is megálltak. A telepesek azonban nem, így azok ismét magukkal ragadták a számszeríjászokat. A német számszeríjászok lelőttek egy orosz gyalogos lovagot. A turkopolok az oroszok hátában, csatarendbe álltak, hogy ha győzni nem is tudnak, de legalább férfi módjára haljanak meg. A nagymester folytatta küzdelmét a fiatal druzsinákkal, de a kör végére azt kellett tapasztalnia, hogy magára maradt az ellenséges lovagok gyűrűjében.

12. kör (orosz)

A fejedelem, akármennyire is kicsiny volt, nem hagyhatta figyelmen kívül a turkopolok jelentette fenyegetést, ezért szembe fordult velük. Az oroszok tovább lőtték a németeket. Ismét elesett 1 keresztes lovag és 2 teuton gyalogos. Azonban a fő csapást ismét az orosz számszeríjászok tömbje mérte, öt sebet vitt be a templomos-johannita gyalogságnak, akik azok közül egyet sem mentettek. A nehéz-gyalogság megingott és futásnak eredt. Közben a nagymester tovább hadakozott a fiatal druzsinákkal és elvesztette egy életét.

 blog205-18.JPG

13. kör (teuton)

A turkopolok végső kétségbe esésükben rohamra indultak a fejedelem, míg a keresztes lovagok az orosz számszeríjászok ellen, azok ellen, akik levágták a johannita lovagokat. A zsoldos számszeríjászok lelőnek 2 tovább orosz gyalogos lovagot. A keresztes lovagok megfuttatták a lovas íjászokat, de a turkopolok természetesen elbukták az összecsapást. A nagymester és a fiatal druzsinák továbbra is eredménytelenül csépelték egymást. A vezér sikeres bátorságpróbája után a az ifjú orosz lovagok az eastern sock cavalry szabályt alkalmazva ismét kiváltak.

 blog205-19.JPG

14. kör (orosz)

A lovas íjászoknak sikerült megemberelniük magukat. A fiatal druzsinák ismét lándzsájukat szegezve a magányos nagymesterre vetették magukat, míg a fejedelem rohamra indult a menekülő turkopolok ellen akik a három egyes dobás ellenére lefutottak a pályáról. Az orosz nyílzápor ezúttal a teuton gyalogosokat érte, akik 3 társuk eleste után seregzáslóstúl megfutottak. A fiatal drzsinák ismét nem tudták megsebezni a nagymestert, sikerült megfuttatniuk, és menekülés közben levágták. Ekkor a vezér halálát látva a teuton gyalogság kivételévek az összes német egység futásnak eredt. Az oroszok totális győzelmet arattak.

blog205-20.JPG

Sikerült kiűzni Orosz honból a támadókat.

A játékot utólagosan értékelve, sajnos néhány szabályt ismét rosszul alkalmaztunk, de ez mit sem változtat azon a tényen, hogy bizony a teuton sereg alaposan el lett tángálva. Így zárult a május, mindkét fél erőgyűjtésbe kezdett, de a következő összecsapásra csak hónapok múlva került sor, amikor is az oroszok léptek immár német földre…

 Ambasa

 

Szerző: ambasa  2016.09.06. 00:00 3 komment

Címkék: wargame 20mm Warhammer Ancient Battles

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr4611678561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sándor Kaba Sarkadi 2016.09.08. 14:54:27

Szomorú, keserves nap ez a német lovagrend és a johanniták számára... Köszönjük a krónikás bácsinak a részletes csatajelentést! Pár közeli képet kaphatunk majd az egységekről?

ambasa 2016.09.08. 19:38:04

@Sándor Kaba Sarkadi:

Az oroszokról sajnos nincs, mert az nem az én seregem, de nem lenne butaság azt is bemutatni. A keresztes seregemet a 154. bejegyzésemben megnézheted.

A hadjárat leírásának folytatása október 4-én folytatódik....

TG

Sándor Kaba Sarkadi 2016.09.09. 10:10:38

Rosszul fogalmaztam... Lehetne pár közeli képet kapni az egységekről ütközet közben? Amikor becsattannak a lovagok, vagy amit az íjászok látnak a közeledő ellenfélből. Feldobná pár közeli plán a csatajelenetet, így azt érzi az olvasó, hogy ő csak távolról figyeli az eseményeket egy madárkukkolóból.
süti beállítások módosítása