Az 1987 szeptembere óta megjelenő Wargame Illustrated egy több, mint 100 oldalas színes angol nyelvű havilap, amely most már letölthető formátumban is megvásárolható. Minden szám általában egy fő téma köré épül, amihez több cikk is kapcsolódik. A magazinra erős befolyással bír a az új-zélandi Battlefront, ezért minden számban van egy, vagy több az éppen aktuális Flames of War-hoz kapcsolódó cikk, de megismerhetjük az Osprey kiadó legfrissebb könyveit is. Az újságban megjelenő játékleírások általában 28, 15, vagy 10 mm(1:100) méretarányban játszott csaták, csak a legritkább esetben fordul elő 20mm-es (1:72/76) méretarány. A legtöbb cikk egy történelmi háttérleírásból és egy hozzá kapcsolódó játékról szól. A leírásokban szereplő játszmák a legkülönfélébb szabályok szerint zajlanak, így némi képet alkothatunk az éppen divatos és használt játékrendszerekről. A lapban általában van egy képes beszámoló egy-egy nagyobb wargame fesztiválról is, illetve több gyártó is hirdet benne, így tudomást szerezhetünk jó pár, ismert és kevésbé ismert gyártó újdonságairól is. Wargame Illustratred honlapja

A blog hasábjain megpróbálok időről időre egy kis szubjektív összefoglalót adni ennek a magazinnak a tartalmáról…

blog110-01a.jpgWargame Illustrated 2013. április (306)

Az április szám fő témája a Battlefront jóvoltából a vietnámi háború, amelynek apropója, hogy az új-zélandi cég leporolta és frissítette a már négy éves, FoW-on alapuló játékrendszerét, és új egységeket adott ki hozzá. Természetesen most is kapunk egy kis történelmi hátteret a bevezetőben, kiemelve az újdonságot, a Dél-kelet Ázsiában harcoló ausztrál és új-zélandi csapatokat.

Egy másik nyolc oldalas cikk mutatja be a az új egységeket és harceszközöket, amellyel gyarapíthatjuk és színesíthetjük a jövőben a dzsungelben harcoló erőinket. Szintén ehhez köthető egy sajátos vietnámi háborús páncélos ismertető, amely egy-egy Battlefrontos makett képéből és alapvető műszaki adatok ismertetéséből áll.

A Fire Forge, megirigyelte a többi gyártót, és a nagyszerű 28 mm-es figurái mellé kiadott egy szabálykönyvet, amellyel a XII-XIV. századi szentföldi harcok játszhatóak újra. Erről a Deus Vult szabályrendszerről, annak mechanizmusáról olvashatunk egy kicsit részletesebben.

Úgy látszik a lengyel témák nem csak nekem a kedvenceim, vagy esetleg a Tűzzel vassal játékrendszere máshol is felkeltette az érdeklődést irántuk. Minden esetre ebből az írásból megismerhetjük a Lengyelország felosztását közvetlenül megelőző időszak, a XVIII. század második felének lengyel történelmét, hadseregét és hadszervezetét. A cikk kitér arra, hogy milyen figurák konvertálásával, átfestésével állíthatunk fel echte lengyel 28 mm-es haderőt és hoz is néhány kész példát rá. Külön érdekesség volt számomra, hogy itt olvashattam a jellegzetes lengyel csákó, a konfederatka eredetéről is.

Maradunk a korszaknál, csak egy másik földrészre utazunk. Egy skirmish jellegű csatát ismerhetünk meg, ahol a britek az amerikai Jersey-nél partraszálló franciák odadobott kesztyűjét veszik fel 28 mm-ben a Sharp Practice szabályai alapján. Természetesen itt sem maradhat el a történelmi háttér ismertetése.

Folytatódik az a laza cikksorozat, amelynek apropója a harckocsi csatamezőn való megjelenésének közelgő centenáriuma. A soron következő írás a korai próbálkozásokat eleveníti fel a XIX. századból, a páncélozott lovaskocsiktól a az amerikai polgárháborúban, Szudánban, vagy éppen Afrika déli fertályán használt páncélvonatokon keresztül. Ugyanebben a részben kapott helyett az első világégés páncélkocsijainak ismertetése is. A cikkben van egy érdekes félmondat, amely szerint talán az első páncélvonatot az 1848-as szabadságharc alatt Bécs ostrománál (?) vetették be.

Volt már szó ebben a számban szabályokról, egy érdekes cikk mutatja be a rejtett felállás problémájának feloldását a különböző játékrendszerek tükrében, azoknak akik esetleg a szabályírás gondolatával játszanának.

Egy másik érdekes cikk foglalja össze az asztalon játszható légicsaták lehetőségeit, de erről most ennyit, mert a közeljövőben erre a blogban részletesebben is vissza szeretnék térni.

A korábbi számokban elkezdődött egy sorozat, ahol egy-egy grandiózus wargame terepasztalt mutatnak be. Az e havi számban egy igen látványos, bár szerintem játékra kevésbé használható, bemutató asztal került terítékre. 12 oldalon és 39 kép segítségével ismerhetünk meg egy gigantikus terepasztalt. A téma egy brit-francia összecsapást 1809-ből , mely a távoli és egzotikus Martinique szigetén zajlott. Három nagy átfogó kép mutatja be az asztalt és magyarázza el, hogy mi, micsoda rajta, majd további három tucat kisebb-nagyobb képről a részleteket ismerhetjük meg.

blog110-02.jpg

A következő cikk egy képes riport, amelyben több évfordulós Borogyinó terepasztalt láthatunk.

 

blog110-03a.jpgWargame Illustrated 2013. május (307)

A májusi szám apropóját a gettysburg-i csata 150. évfordulója adta, amiről két egymáshoz kapcsolódó cikk is szól.A gettysburgi csata kétségkívül legepikusabb eseménye Pickett rohama volt a Temető domb ellen a harmadik napon, de hasonló támadások már az előző napokon is történtek az unionisták állásai ellen. Ugyan az északiak elvesztették a versenyfutást Gettysburgért, de a várostól délre fekvő dombok gerincén erős védőállásokat alakítottak ki. Ennek a védelmi vonalnak a déli szárnyát egy ikerdomb a Round Top és a Little Round Top zárta le, amelyek ellen a Temető dombhoz hasonlóan elkeseredett rohamokat intéztek a déli ezredek. Ezt a két ütközetet dolgozza fel a májusi szám tematikus cikke. Természetesen igen részletesen olvashatunk a június 2-i összecsapásokról és az azt közvetlenül megelőző előzményekről. A játék a Little Round Top előtti Devils’s Den-nél zajló összecsapást dolgozza fel 28 mm-es figurákkal a Bull Run to Gettysburg szabály alapján. A második szintén a 28 mm-ben de már magán a little Round Top-ért zajló harcot játssza újra Rally to the Colors szabály szerint, ami a Republic to Empire napóleon kori szabály átirata az amerikai polgárháború csatáihoz.

Ugyan nem teljesen amerikai polgárháború de valahol köthető a fő témához egy harmadik írás is. Ha már unjuk a történelmet, akkor irány a vadnyugat, és ha kedvünk úgy szottyan, akkor megismerhetjük a Great Escape Games, Dead Man’s Hand kártya alapú szabályát egy példajátékon keresztül.

Egy rövid, de igen jól megírt cikk csinál kedvet ahhoz, hogy viking seregünk legyen. Igazából ez nem is cikk, inkább csak nyolc-tíz mondatos képaláírások, amelyekből megismerhetjük a vikingeket, a fegyverzetüket, a taktikájukat és néhány híresebb csatájukat.

Egy elég részletes cikk szó a XIX. század második felében zajló karlista háborúról és egy ahhoz kapcsolódó hatalmas terepasztalról, amely az 1837-es oriamendi csatát mutatja be. Megmondom őszintén sok dolog érdekel, de ezen íráson nem rágtam át magam, így érdemben nem igazán tudok róla nyilatkozni, viszont cserébe beteszek róla egy képet.

blog110-04.jpg

Van valami perverzitása briteknek szerintem, amikor amúgy vesztes XIX. századi csetepatéikat, valami történelmet meghatározó megvilágításba próbálják helyezni. Gondolok itt például a krimi háború balaklavai ütközetére, vagy az e havi írás témájára, a zuluk elleni isandlwana melletti hadd el haddra, amit ismét egy nagyszerű terepasztalon csodálhatunk meg. Amit kiemelnék a cikkből, hogy a készítők a LotR gyűjtőtalp rendszerét használták, így akár alakzatokban, de abból kiválva skirmihként is tudták mozgatni a bábukat.

A harckocsi történetét bemutató sorozat túljutott az előzmények feldolgozásán. Számomra Chris Peers új oldaláról mutatkozott, be mivel ő követte el az új részt, amely magával az egész sorozat apropóját adó eseménnyel a harckocsi első világháborús szerepléséről szól. A nyolc oldalas cikk nagyon tetszett és még az én szegényes angolságommal is többé kevésbé érthető volt számomra. Az írás bemutatja a harckocsi megszületését – és nem csak a brittét – azok taktikáját, az első bevetésüket Cambrainál, az első harckocsi-harckocsi elleni küzdelmet Villers-Brettoneux-nál, a német alkalmazást. A cikk arról is szól, hogy egy esetleges játéknál milyen, az első világháborúra jellemző sajátosságokat kell figyelembe vennünk, ha azt szeretnénk, hogy játékasztalunkat tankok lánctalpai törjék fel.

Természetesen a FoW, és annak friss szabálykönyve nem maradhat cikkek nélkül. Az első a cég hazájának katonáit mutatja be a vietnámi háborúban és mindjárt egy játékot is rittyent hozzá 1600 pontos sereglistákkal, ahol hogy-hogy nem, a kiwik nyertek.

A második írás a vietnámi légi lovasság eszközeiről, a helikopterekről szól. Megismerhetjük a főbb típusokat – már persze, ami kapható a FoW-hoz – fegyverzetüket, és egy érdekes ötlettel is gazdagabbak lehetünk ahhoz, hogyan különböztessük meg az azonos típusú, de különböző fegyverzetű kávédarálóinkat.

Ha már vannak helikoptereink akkor azokat meg kell védenünk a vietnámi partizánok támadásaitól, amihez fedezékeket kell építenünk. Egy harmadik cikk ezek elkészítéséhez nyújt segítséget, a barkács rovatban.

 

blog110-05a.jpgWargame Illustrated 2013. június (308)

A júniusi szám vezérfonalát szintén egy történelmi esemény, a lipcsei csata 200. évfordulója adta. Természetesen most is kapunk egy történelmi leírást a „népek csatájáról”, amihez a jobb átláthatóság érdekében mellékeltek egy dupla oldalas ránézeti rajzot az egyik Ospreyból. Az újság ennek az ütközetnek az északi részén történteket dolgozza fel. Aki kedvet kapna a történelem felelevenítésére azoknak hasznos lehet az igen részletes, három oldalas hadrend hála az Olszanski családnak. Az írás aláfestéséről egy, az Age of Eagle szabály alapján játszott összecsapásról készült képek szolgáltatnak.Ugyanide kapcsolódik egy képriport egy gigantikus 25 játékos által mozgatott 14.000 darab 15 mm-es figurával játszott összecsapásról, amelyik a népek csatájának mindhárom arcvonalát is feldolgozza, a General de Brigade alapján. Nyolc oldalon 20 gyönyörű képen csodálhatjuk meg a II. General de Brigade hétvége eseményit.

 

 

blog110-06.jpg

A történelem korábbi időszakáról ebben a számban, egy a Beneath the Lily Banners szabály alapján játszott XVII. század végi csatát dolgoz fel, de itt is csak azt tudom mondani, hogy noha a korszak érdekel, de ez a háború nem igazán hozott lázba, úgyhogy a cikken sem igazán rágtam át magam.

Már elég régen tudósított az újság az egyik kedvenc témámról a Very British Civil Warról. Az írás apropója, hogy hála a „legújabb kutatási eredményeknek” 1939-re új frakciók jelentek meg, amelyek közül a legjelentősebb a királypárti oldalon megjelenő kanadaiak az albertiniánusok. Újdonság még Skócia saját kis polgárháborúja, amelynek főbb résztvevői a függetlenségpártiak, vörös munkások, a jakobiták restaurált Stuart házzal, az élén a bajor Ruprecht herceg és a nyugati szigetek, amelyeket pedig importált norvég nemes vezet, de erről talán majd később bővebben is írok a blogon.

Folytatódik a páncélosok fejlődését bemutató cikksorozat. Az e havi szám a második világháború korai szakaszának harckocsijait ismerteti. Van egy kicsi átfedés az előző cikkel, hiszen ez az írás is visszanyúlik az első világháborúig, noha nem olyan részletesen mint a májusi szám. A cikk némi visszatekintés után ismerteti a brit, a francia, a német és a szovjet harckocsik osztályozási rendszerét és azok alkalmazási módját. Az írást egy-egy FoW-os harckocsi-makettről készült kép és a hozzá tartozó műszaki adatok egészítik ki.

És ha már FoW, az e havi beharangozója, a két új seregkönyve, az Overlord és az Atlantik Wall, amely az előző Turning Tide és az Earth & Steel könyveket váltja fel immár a 3. kiadás szabályaihoz igazítva a normandiai csata sereglistáit. A cikk elég mélyre menően részletezi az újdonságokat és a lényeges különbségeket.

Szintén FoW, de már Vietnám. Ez az igen érdekes cikk ötleteket ad arra az esetre, ha meg akarjuk bonyolítani az életünket, vagy ha nincs ellenfelünk. Gyakorlatilag egy olyan játékot ír le – ha jól értettem – amelyben a mi seregünk ellen az ellenfél a kocka ördögének szeszélye szerint jön és cselekszik, és ennek ellenében kell végre hajtanunk a kitűzött célt.

Bizonyára sokan ismerik a Sólyom végveszélyben című filmet, amely egy megtörtént eseményen alapszik. Egy régebbi WI már feldolgozta ezt, és most sor került egy másik, szintén Szomáliában lezajlott összecsapás újrajátszására. Ami nekem személy szerint ebben a cikkben tetszett, hogy nem egy újabb amerikai, hanem a második legnagyobb kontingens, az olaszok egy csetepatéjáról szól.

blog110-07.jpg

A barkács rovatban XVII-XVIII. századi 15 mm-es házak építését tanulhatjuk meg, akit érdekel innen le is töltheti a papirházakat és már csak ki kell nyomtatnia, kivágnia és összeragasztania. Ugyanitt olvashatunk ezeknek a házaknak 28 mm-es méretarányban való elkészítéséről is. Egy másik írás az előző számban látott, Gettysburgtól délre található domb elkészítését mutatja be.

A szám végén az USA-ban található Lancasterben lezajlott Cold Wars 2013 fesztiválról láthatunk egy képriportot.

Ambasa

Szerző: ambasa  2014.02.16. 00:00 Szólj hozzá!

Címkék: könyv Wargame Illustrated

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr575811889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása