Az 1987 szeptembere óta megjelenő Wargame Illustrated egy több mint 100 oldalas színes angol nyelvű havilap, amely most már letölthető formátumban is megvásárolható. Minden szám általában egy fő téma köré épül, amihez több cikk is kapcsolódik. A magazinra erős befolyással bír az az új-zélandi Battlefront, ezért minden számban van egy, vagy több az éppen aktuális Flames of War-hoz kapcsolódó cikk, de megismerhetjük az Osprey kiadó legfrissebb könyveit is. Az újságban megjelenő játékleírások általában 28, 15, vagy 10 (1:100) méretarányban játszott csaták, csak a legritkább esetben fordul elő 20mm-es (1:72/76) méretarány. A legtöbb cikk egy történelmi háttérleírásból és egy hozzá kapcsolódó játékról szól. A leírásokban szereplő játszmák a legkülönfélébb szabályok szerint zajlanak, így némi képet alkothatunk az éppen divatos és használt játékrendszerekről. A lapban általában van egy képes beszámoló egy-egy nagyobb wargame fesztiválról is, illetve több gyártó is hirdet benne, így tudomást szerezhetünk jó pár, ismert és kevésbé ismert gyártó újdonságairól is. Wargame Illustratred honlapja

A blog hasábjain megpróbálok időről időre egy kis szubjektív összefoglalót adni ennek a magazin tartalmáról…

blog171-01.jpg

blog171-02.jpgWargame Illustrated 2015. január (327)

Ugyan vannak kivételek, de a legtöbb általam ismert wargame általában arról szól, hogy két nagyjából egyenlő sereg egymásnak ront és üsd, vágd nem apád, pedig ügyes forgatókönyvekkel színesebbé is lehetne tenni a játékot. Nos a 2015. évi első szám erre kínál egy alternatívát, mivel a fő témájául a visszavonulásokat és annak szerepét a wargame-ben próbálja meg bemutatni.

-Természetesen az első cikk, mint mindig egy kedvcsináló, amelyben több híres visszavonulást is bemutat, mintegy felhívva a figyelmet, hogy a különböző korból származó seregeinkkel mit is játszhatnánk. Természetesen ez a cikk, csak a teljesség igénye nélkül íródott, mivel számos másik hátrálás külön cikkben kerül ismertetésre.

-A részletes ismertetők közül időrendben az első egy az angol polgárháború végén játszódó összecsapás, amely a Beneath the Lily Banners alapján zajlott, de ajánlják még a Donnybrookot is. A játék érdekessége, hogy az alig 4x4’-es asztalon 28 mm-ben zajló összecsapás teljesen beépített környezetben játszották.

-Az újság jelentős része természetesen amerikai, így nem maradhat ki ez a téma sem, így terítékre kerül az amerikai függetlenségi háború is. Az 1777-es oriskany-i visszavonulás s összecsapás a téma. A részletes cikk ismerteti a történelmi hátteret, a felhasználható figurákat, a hadrendeket, illetve egy játékot a Musket and Tomahawk szerint.

-Noha Napóleon hadjáratai nagy népszerűségnek örvendenek, de korai ténykedése, talán méltatlanul kisebb figyelmet kap. Ez a cikk ezen próbál változtatni, amikor is a leendő császár 1799-es svájci hadjárat mutatja be. A 6x10’-as pályán a Regimental Fire & Fury szabály alapján 28 mm-ben játszották le a St. Gotthard hágónál lezajlott összecsapást. Az írás, egy térkép és a hadrendek mellett ismerteti a játék lefolyását is.

-Ismét Napóleon és természetesen az oroszországi hadjárat. Ha a visszavonulás a téma ezt az esemény, valljuk be, nem lehet figyelmen kívül hagyni. Mint mindig most is kapunk történelmi háttérismertetőt, amely megértését egy igen jó térkép is segít, rajta a sereg folyamatos fogyásával. Az írás második része természetesen egy játékot ismertet 28 mm-ben a Black Powder alapján. Ha valaki kedvet kapna a játékhoz, akkor itt minden háttér információt megtalál kezdve a hadrendekkel a térképen át, a speciális szabályokig.

-A britek imádják gyarmati múltjukat, talán nem véletlenül. Biztos igen élvezetes lehet, amikor azt játsszuk, hogy maroknyi vöröskabátos feltartóztatja a lázadó vadak hordáit. Most is ilyenről szó a helyszín India 1857. ahol a lázadók elől ki kell menekítenünk a szegény brit állampolgárokat Nowluck városából. Ez is egy szokásos óriásjáték bemutatása sok képpel, de nem éppen olyan, amit otthon, vagy egy klubban lejátszik az ember.

-Egy másik ismert visszavonulás a luzoni, amikor is az amerikai csapatok az előrenyomuló japánok elől próbáltak biztonságosabb helyre jutni. Ehhez kapunk egy forgatókönyvet, illetve a játékok használt 28 mm-es figurák beszerzési forrásait, ami azért érdekes, mert nem a tipikus második világháborús amerikai katonákat használták, hanem a korai cserkész-kalaposokat.

 blog171-03.jpg

-Egyérdekes rövid cikk mutatja be az angol-búr háború egyik, brit oldalon harcoló, különleges, irreguláris csapatát, a „Tigriseket”. Akinek megtetszene történetük, megtudhatja, hogy melyik figurák használhatóak fel és azokat hogyan kell kifesteni.

-Az ehavi FoW az arab-izraeli háborúkhoz köthető, és az izraeli dzsipes csapatokat mutatja be két cikkben is

-Ugyan nem hagyományos történelmi wargame, de időről időre bemutatásra kerül az újság hasábjain egyfajta könnyedebb játék is. Ilyen az Aggro is, amellyel futballhuligánok összecsapását szimulálhatjuk. A játék érdekessége, hogy nem kocka, hanem kártya alapú.

-A barkács rovatban a lángszóró csóvájának modellezéshez kapunk egy ötletet, de megmondom őszintén engem az eredmény nem győzött meg.

 

blog171-04.jpgWargame Illustrated 2015. február (328)

Az első világháború centenáriumához kötődve az újság tavaly elkezdett egy sorozatot. A februári szám is ehhez a folyamathoz köthető, az 1915-höz kapcsolódó eseményekből dolgoz fel néhányat.

-Rögtön az első írás a második yperni csatát mutatja be, mind történelmi, mind wargame szempontból, ajánlva több szabályt illetve figuragyártót különböző méretarányokban.

-Az európai háború anyagháborúja után egy egzotikus hadszíntér következik, Dél-Afrika. Megismerhetjük a történetét Német Dél-nyugat Afrika bukásának, illetve ennek wargame szempontból való feldolgozását. Az írás ajánl a témához számos szabályt és 28 mm-es figuragyártót, miközben egy lehetséges játék scenáriót is közöl.

-Természetesen a hadiesemények nem csak a szárazföldön, hanem a tengeren is zajlottak. 1915. január 24-én Dogger Banknál csaptak össze először az új típusú hadihajók, a csatacirkálók. Egy írás ezt mutatja be az ütközetet, illetve annak 1:2400-as makettekkel való újrajátszását. Aki kedvet kapna a játékhoz, az megint kap egy ismertetőt a lehetséges szabályokról és a makettekről is 1:2400, 1:3000 és 1:6000 méretarányban.

-Természetesen brit szempontból az esztendő, ha nem is a legfontosabb, de mindenképpen legromantikusabb összecsapása a gallipoli partraszállás volt, így nem is maradhatott ki az ismertetők sorából. A történelmi háttér leírása mellett, amely kitér mind az ANZAC, mind a török katonák bemutatására, természetesen itt sem maradhat el a szabály és figuraajánló, igaz ez esetben csak a 28 mm-es gyártókra koncentrálva. Igazából amellett, hogy sajnos az utóbbi időben a lap hasábjain lerágott csonttá vált Gallipoli, itt mégis tudtak számomra egy olyan játékot bemutatni, amely figyelemre méltó ötleteket tartalmaz a lövészárok hadviselés szimulálásához.

-Számomra talán az egyik leghasznosabb az a cikk az volt, amelyben fázisfotókkal illusztrálva tippeket kapunk 1914-es német-, 1915-ös nyugati frontos francia és brit baka, Gallipolinál harcoló ANZAC-, illetve Afrikában küzdő szikh, brit és német trópusi egyenruhás katonáink kifestéséhez, megfelelő, Vallejo festékkódokkal.

 blog171-05.jpg

-Hála az egyre több műanyag figurának és az ezekre épülő újabb és újabb szabályoknak egy a Lion Rampant sereg elkészültét követhetjük nyomon, néhány érdekes festési ötlettel fűszerezve.

-Mint mindig ebből az újságból sem hiányozhat egy igazán szép, nagy napóleoni összecsapás. Ezúttal 1813 Drezda került sorra szerintem 15 mm-ben 14 látványos fényképpel illusztrálva.

-Egy négy oldalas írás ismerteti a Blücher szabályrendszert, amely alapvetően egy társasjáték de wargameként is használható.

-A Black Powder felismerve, hogy hiába kitűnő a szabálya de a játékosok többsége igényel némi segítséget is a seregépítéshez sorra hozza ki kiegészítő seregkönyveit, ezek egyikét a Blood on the Nile-t ismertet az újság egy riport formájában.

-Érdekes és kevésbé ismert téma, amelyet az újság csak „Amerika első Vietnámja”-ként harangozott be. Az esemény nem más, mint az a csúnya és véres háború, amely a Fülöp-szigeteken zajlott. A spanyol-amerikai háború után a Fülöp-szigeteken a spanyol megszállókat, az amerikaiak váltották fel, akikre a fillipinók koránt sem felszabadítókként, hanem megszállóként tekintettek és nyomban fel is keltek ellenük folytatva azt a harcot, amelyet még elődeik ellen kezdtek. A cikk ezt a háborút mutatja be, illetve röviden ismerteti az egyik legfiatalabb tábornok Gregorio del Pilar y Sempio életrajzát. Az írás második felében az 1899-es quingai csata valódi története és annak játékban való feldolgozása kerül ismertetésre. Azoknak, akik kedvet kapnának részletes ismertetőt kapnak a két hadsereg fegyverzetéről, egyenruházatáról és arról hogy hol szerezhetnek be hozzá figurákat.

-Ha már Vietnám, akkor az ott harcoló ausztrál csapatok történetét is megismerhetjük, illetve a Long Tan-nál 1966 márciusában lezajlott csatájukat. A cikk tartalmaz egy hadrendet azoknak, akik esetleg akár a FoW, akár más szabály szerint szeretnék újra lejátszani az összecsapást.

 blog171-06.jpg

-Kijött a FoW Nachtjager kiegészítője, amit rögtön be is mutatnak az újságban.

-Szintén ehhez kapcsolódik egy, szerintem más játékokban is használható írás, amely az éjszakai harchoz köthető szabályokat ismerteti.

-Egy rövid. Alig két oldalas írás ismerteti a Battlefront, új műanyag Panther/Jagdpanther készletét.

-A makettezőknek lehet hasznos, az a cikk, amely az echós szekerek házi elkészítésének módozatait ismerteti.

-Egy képriport mutatja be a readingi Warfare 201-es fesztivált.

 

blog171-07.jpgWargame Illustrated 2015. március (329)

Az első tavaszi szám, szintén nem egy konkrét történelmi eseményhez kapcsolódik, hanem egy általánosabb témához, a polgárháborúkhoz.

-A kezdő cikk, természetesen egy általános összefoglaló, amely tartalmaz egy28 mm-es figuraajánlót az amerikai-, az angol-, a spanyol- és napjaink polgárháborúihoz.

-Természetesen, ha polgárháború, akkor a római belháborúk mindenképpen megérdemelnek egy külön írást, ehhez kapunk egy történelmi hátteret, főleg az öt császár időszakából.

-Talán sokak örömére, terítékre került a középkori Japán is. Tojotomi Hidejosi halála után hatalmi harc kezdődött, amely végül 1600. október 21-én lezajlott szekigaharai csatában dőlt el. Az ütközet érdekessége, hogy annak egy szakaszában az egyik hadúr oldalt váltott és ezzel eldöntötte a csata és a későbbi hatalmi harc kimenetelét. A cikk tartalmaz egy térképes forgatókönyvet hadrendekkel

-Természetesen egy angol polgárháborús cikk sem maradhat ki egy brit újságból. Az 1643-ban Rowde-nél lezajlott csetepatét dolgozták fel. Itt is kapunk egy hadrendet és egy érdekes szabály egyveleget, amelyet a WAB ide vonatkozó könyve és a Forlon Hope egyvelegéből áll.

blog171-08.jpg

-Egy érdekes írás mutatja be azt a számos tüzérségi eszközt, amelyet az amerikai polgárháborúban használtak. Igen aprólékosan veszi sorra a különböző lövegeket és ismerteti, hogy a különböző méretarányokban mely gyártók termékei közül választhatunk. Kicsit üröm az örömben, hogy ugyan kitér a 20 mm-es méretarányra, de ezek közül csak a néhány fémfigura gyártó mellett csak az Imexet és az Airfixet ismeri (azt is csak a Humbrol festék miatt).

-Szintén ehhez a történelmi időszakhoz kapcsolódik a Longstreet és az Across a Deadly Field szabályok gyakorlati összehasonlítása. A cikkhez kapcsolódik a Cigar Box cég, szerintem igen ötletes, előre kinyomtatott terepmintájú terítőinek bemutatása.

-Számomra meglepő módon a fiktív polgárháborúk közül nem a kedvencem, a Very British Civil War került terítékre, hanem másik a Back of Beyond, ahol az első világháború utáni zavaros időkben Szibéria és Belső-Mongólia vidékén a nagyhatalmak és a helyi hadurak csapnak össze egymással.

-Szintén hasonló az az írás, amelyben ugyan ebben az időszakban, India északi határai mentén harcolnak egymással különböző szerencselovagok. Ha valakinek kedvet kapna ezekhez a távoli fiktív háborúkhoz, akkor itt olvashat egy kimerítő 28 mm-es figuraajánlót, illetve hasznos tanácsokat kapunk a különböző tereptárgyak, járművek beszerzési lehetőségeiről.

-Egy kis írás ismerteti a tűzfegyverek előtti korhoz köthető Open Combat skirmish szabályt, amely csak pdf verzióban vásárolható meg.

-A gyarmati időszak háborúihoz próbál kedvet csinálni egy rövid ismertető, amely egy Francia Idegenlégiós sereg kifestéséhez is ad hasznos tanácsokat.

blog171-09.jpg

-Úgy látszik az előző számba már nem fért be az a kis háború, amely a Tanganyika tavon zajlott 1915-ben a német és a brit gyarmati csapatok és rögtönzött hadihajóik között. Itt is kapunk egy kis figuraajánlót.

-A szokásos FoW cikk, még mindig a Nachtjager könyvhöz kötődik, a háború végi Varsity és Plunder hadműveletek újrajátszáshoz ad seregépítési segítséget, illetve egy másik írásban a könyvben szereplő brit erőket ismerteti.

-Szintén ehhez kapcsolódik a Battlefront, új műanyag brit készleteinek, a Cometnek, az M5 Half Trackokkal felszerelt gépesített századnak és sima gyalogosszázadnak a bemutatása.

blog171-10.jpg

-A barkács rovatból megismerhetjük, hogyan is építsünk egy jó kis angol templomot, bele értve a tető moházását is, illetve egy másikból, pedig a XIX. század végi brit katonai sátrak lemakettezésének módját.

-Úgy látszik az építési kedv ragadós, mert egy negyedik írás egy ötletes, 6 mm-es bemutató asztal elkészítését mutatja be, a szabástól a festésen át a házak elkészítésén keresztül a szállításra való előkészítéséig.

 

Ambasa

Szerző: ambasa  2015.09.08. 00:00 2 komment

Címkék: könyv Wargame Illustrated

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr347738836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KVadász 2015.09.08. 22:17:59

Köszönjük az ismertetőt. Remek, hogy már elektronikusan is előfizethető a cucc. Át fogsz rá térni, vagy maradsz a jó öreg papíralapú variánsnál?

ambasa 2015.09.11. 19:27:49

@KVadász:
Az az igazság, hogy nekem ZsJózsibácsi intézi és kedvezménnyel veszem. Amíg ő behozza Magyarországra, addig, valószínű én is venni fogom, de ha egyszer ez a forrás megszűnik, nem fogok krokodilkönnyeket ontani, meg leszek az újság nélkül.

TG
süti beállítások módosítása