blog99 01b.jpgHa sors valamilyen okból Varsóba vet, és érdekel minket a történelem, akkor mindenképpen érdemes ellátogatni a Varsói Felkelés Múzeumába. A lengyel főváros utcáit róva, lépten-nyomon emléktáblákba ütközünk, amelyek a város 1944-es német megszállók elleni hősi küzdelmére utal. Ennek a megkoronázása a múzeum, amely ennek a harcnak és az abban résztvevőknek állít méltó emléket.

A múzeum gyökerei számomra kicsit meglepő módon a rendszerváltás előtti időkbe, 1983-ba nyúlnak vissza, amikor is megalapították az intézmény jogelődjének tekinthető intézetet. A múzeum megnyitására azonban hosszú éveket kellett várni és az csak 2004-ben a felkelés 60. évfordulóján nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

 

blog99 02.JPGA múzeum épülete, előtérben a Kubus replikája

Az intézmény a belvárostól némileg távolabb, de még nem a külvárosban található. A belvárosból busszal és villamossal is megközelíthető de akár egy kiadós sétával is elérhető. Jó tájékozódási pontként szolgál az épület tornya, ahova egyébként fel lehet menni és akár panoráma képeket is lehet készíteni, már amennyire ezt a gyorsan fejlődő Varsó modern felhőkarcolói engedik. Maga a kiállítás a kor szellemének megfelelően igen modern, több helyen feliratok helyett érintőképernyős táblák vannak, amin nem csak a kiállított tárgyakat ismerhetjük meg, hanem a hátterüket is. A múzeum a varsói felkelést nem csak tárgyakon és fotókon keresztül próbálja bemutatni, hanem megpróbál hatni a látogató érzelmeire is. Maga a kiállítás belül elég sötét, ugyan akkor a kiállítási tárgyak jól megvilágítottak lengyel és angol nyelvű feliratokkal vannak ellátva. Sok apró meglepő eszközzel mutatja be a megszállt Varsó életét, például a falakon lévő kukucskálók mögött egy-egy archív film látható, de egy ha van időnk akkor egy minimoziban leülve híradófelvételeket nézhetünk a felkelésről, amelyek ráadásul angol felirattal is el vannak látva. A múzeumon sok szóróanyagot vehetünk magunkhoz, ezek egy része angol nyelvű is. Sajnos azok a naptárlapok, amelyek a felkelés eseményit napról-napra mutatják be, csak lengyelül nyomtatták ki. A múzeumban van egy illegális nyomda, ahol frissen kinyomtatott röplapot is kaphatunk. A kiállítás termeit járva megismerhetjük egy reprodukált csatornában annak világát, amint a vak sötétben botladozunk előre, de legalább ilyen látványos a kommunista megtorlást bemutató folyosó, amelynek falai égő vörösek. A múzeumban számos fegyver található, amelyek mind olyanok, amelyeket egykor a felkelők harcoltak, mindegyik mellet ott van a típusa, de az is hogy honnan és mikor került elő. A számos eredeti kiállítás tárgy mellet van két reprika is. Az egyik a már általam korábban bemutatott Kubus páncélkocsi mozgásképes másolata, a másik pedig egy B-24-Liberátor teljes méretű makettja, amelyik uralja a nagycsarnok mennyezetét. A kiállítást az udvaron található áldozatok fala teszi teljessé, amire felvésték a felkelésben elesettek neveit.

blog99 03.JPGA múzeum alaprajza

blog99 04.JPGA fali "kukucskálók" amelyek mögött archív filmeket nézhetünk meg

blog99 05.JPGAz nyomda munka közben

blog99 06.JPGIlyen ejtőernyős konténerekben kaptak fegyvert a felkelők, köztük brit gyártású PIAT páncéltörő eszközöket is

blog99 07.JPGVálogatás a felkelők által használt pisztolyokból, ugyan ilyen szép gyűjtemény látható a puskákból, géppisztolyokból, géppuskákból, a szuronyokból, de még a kézigránátokból és aknákból is

blog99 09.JPGUgyan a szovjet Vörös Hadsereg megtagadta a segítségnyújtást a felkelőktől, de a soraikban harcoló 1.lengyel hadsereg kisebb egységei a felkelők segítségére próbáltak sietni. Itt ezen, a szovjet hadsereg mellett harcoló lengyel hadsereg egyenruhái és fegyverzete látható háttérben, az általuk látható kép a felkelt Varsóról

blog99 10.JPGIlyen komor hangulatú az egész kiállítás

blog99 11.JPGA sok fegyver mellett itt egy gyűjtemény pl. olyan hétköznapi tárgyakból, mint a zseblámpák

blog99 13.JPGEgy másik fegyvergyűjtemény köztük több olyan amelyiket a felkelők gyártottak

blog99 14.JPGA felkelők egyenruházata igen változatos képet mutatott

blog99 16.JPGA kommunista megtorlást bemutató folyosó

blog99 15.JPGAz egyik leglátványosabb kiállítási tárgy a B-24 Liberátor teljes léptékű makettja

A kiállításnak van egy kis magyar részei is, amely a lengyel főváros közelében állomásozó és a lengyel felkelőket titokban segítő magyar csapatokat mutatja be, beleértve egy magyar nyelvű röplapot és a tévedésből általuk megölt két honvéd sírját is.

blog99 17.JPGKétnyelvű felhívás a magyar honvédekhez

blog99 18.JPGA magyar katonák felszerelési tárgyai és a két tévedésből elesett honvéd sírja

A múzeum jól megközelíthető. A belépőjegy 14 Zlotyi, amelyet az udvaron lévő különálló épületben lévő ajándékboltban tudunk megvásárolni. A kiállításon szabadon lehet fényképezni akár vakuval is.

blog99 19.JPGAz elesettek emlékfala

A Varsói Felkelés Múzeumát mindenkinek bátran tudom ajánlani, megtekintése, legalább fél napos kiadós programot ad annak aki meglátogatja.

Varsói Felkelés Múzeumának honlapja

blog99 20.JPG

Ambasa

Szerző: ambasa  2013.11.24. 00:00 1 komment

Címkék: múzeum második világháború Lengyelország

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr905635872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2014.09.25. 13:10:33

Most már volt szerencsém nekem is megnézni a múzeumot. Nem mindennapi élmény.
süti beállítások módosítása