20220305ba001_mod.JPGA Magyar Királyi Honvédség 1941. április 13-án szállta meg Zenta városát. Bár a valóságban harcok nem alakultak ki a jugoszláv reguláris erők és a magyar honvédek között, mi elképzeltünk egy ilyen helyzetet és a terepasztalon le is játszottuk a Bolt Action 2. szabályrendszere alapján. A védekező jugoszláv erők 800 pontot tettek ki, míg a támadó erők 1050 pontból építkeztek. A magyar fél célja, hogy a vasúton átjutva betörjön a templomtérre és az ott felhalmozott jugoszláv hadianyagot megszerezze. A jugoszláv cél ennek a megakadályozása volt. A szép terep szinte kizárólag Rangel István munkájának köszönhető. Mivel minden épület teteje leszedhető (így megszállható) ezért abban maradtunk, hogy a jugoszláv sereglistában szereplő ingyenes lövészraj a magyar játékos szeme elől rejtve elhelyezhető valamelyik épületben akár a magyar kiindulási oldalon is. Ez a megoldás nagy meglepetést okozott a magyar félnek a későbbiekben.

1941.04.13, Zenta

zenta_map.png

A felállás

A jugoszláv védők a vasút vonalától délre az épületekben vettek fel védőállást. Megszállták a városi magtárat, a vasútállomás épületét, illetve a Petőfi Sándor utca 8. szám alatti sarokházat. Továbbá egy gyalogos raj a vasútállomás mögött, a Templomtér szélén tartalékban helyezkedett el. A templomtoronyban rejtőzködött a közepes aknavető megfigyelője, amely egyébként a Kossuth Lajos utca 17. mögötti kis füves részen került felállításra. A templom előtt a felhalmozott hadianyag között állt a védő erők parancsnoka két segédjével. A Templom tér 2. számú épület emeletén egy géppuska volt elhelyezve, amely a Kossuth Lajos utc-t szinte teljes hosszában végig tudta lőni. A Templom tér sarkán, ahol a Kossuth Lajos utca elkanyarodik, egy Skoda könnyű páncéltörő ágyú állt fedezékben, szintén az út teljes hosszát fedezve. A templom épülete mellett települt egy közepes tarack, remek közvetlen irányzással a térre és a Kossuth Lajos utca közelebbi részére is. A fentieken kívűl egy Skoda S.I.D. a Templomtér közepén állt tartalékban. A reguláris erőket kiegészítve helyi csetnik raj húzta meg magát az Ady Endre utca 1. számú épületben. A vasúti átjárón az áthaladást egy korábban lerobbant harcjármű nehezítette.

20220305ba017_mod_jug.JPG

A jugoszláv egységek többnyire az épületekben vettek fel védőállást.

A támadó magyar hardrend bal szárnyán állt egy közepes tarack, tőle jobbra egy ház mögött az udvaron a közepes aknavető, melynek a megfigyelője a jobb szélen elhelyezkedő domb erdős rejtekén lapult. A bal szárnyat erősítette egy 35M Ansaldo kisharckocsi és egy lövész raj. Az aknavető mögött volt a parancsnoki harcálláspont. A középső szakaszon, a Kossuth Lajos utca íves részén egy 38M Toldi és egy másik lövész raj készült a támadáshoz. A jobb szélen két ejtőernyős raj, egy újabb 38M Toldi és egy lövész raj helyezkedett el.

20220305ba020_mod_hun.JPG

A magyar parancsnok a jobb szárnyra tervezte a támadás súlyát.

Az ütközet

A támadás kezdetén a magyar erők bal szárnyán elhelyezett kisharckocsi és a lövész rajz előnyomult az Ady Endre utca 1. számú házig, nem sejtve, hogy a házban egy ellenséges raj lapul. A középső részen felállított gyalogság és harckocsi szintén ynomult előre a Kossuth Lajos utcán, bár a páncélos a felállított könnyű páncéltörő ágyú miatt nem mert az útra kihajtani. A jobb szélen az ejtőernyősök, a gyalogság és a harckocsi is teljes sebességgel törtek előre, az áttöréshez súlypontot képezve.

20220305ba027.JPG

Magyar tömörülés a bal szárnyon.

A jugoszlávok tartalékban elhelyezett lövész raja megkezdte a magtár felé az eltolódást, mivel érezhető volt a támadók erőfölénye azon az oldalon. A tarackok mindkét fél részéről folyamatos munkában voltak, bár kevés sikerrel, az aknavetők még csak keresték a célokat, a lövések pontatlanok voltak. A Petőfi Sándor urca 8-ból a középen előretörő magyar rajt tűz alá vették, és ugyanígy a géppuska is ezeket a bakákat verette.

20220305ba023.JPG

Jugoszláv tartalék a vasútállomás épületének sarkán várja a parancsot.

A magyar parancsnok a támadást kísérve előre tört és pont a csetnikek ablaka előtt húzódott fedezékbe. A helyi partizánok felismerve a remek lehetőséget, azonnal tüzet nyitottak a parancsnokra és kísérőjével együtt semlegesítette őket. A válasz sem maradhatott el: a közepes tarack közvetlen közelről, direkt irányzással telibe lőtte az épületet, melynek fala beszakadt, és megölt egy csetniket, de a többiek is sokkot kaptak a találattól. A bal szélen az előrenyomulás folytatódott, az Ansaldo a vasút túloldalán rejtőzködőket lőtte, de ugyanígy tett a puskás raj is. A válasz a házból szintén megérkezett, így a kevésbé fedezett magyar rajt sikerült valamelyest a földhöz szegezni. A Skoda harcjármű az Ansaldo kilövése miatt elindult ebbe az irányba, míg a géppuska az emeletről a középen megrekedt magyar rajt szegezte a földhöz. Az itt megindult 38M Toldi éles kanyarral inkább a jobb szárny súlypontját próbálta erősíteni, míg a már eleve ott előre tört harckocsi bátran kirontott az állomás épület elé és a síneken megállva a neki oldalát mutató Skodára lőtt, sikertelenül. Az ejtőernyősök zavartalanul nyomultak előre, a puskás raj a jobb szélen azonban erős tüzet kapott a magtárból.

20220305ba034_mod.JPG

Magyar puskás raj. Háttérben a magtár, ami véres események színhelye lett, de ez a raj a magtártól balra látható vasútállomás épületig jutott.

20220305ba054.JPG

A tarack által beszakított fal. A bent megbújó csetnikek vesztesége bár kevés volt, de a sokkból csak sokára tértek magukhoz.

Időközben a tartalék jugoszláv raj a magtár mögött keresett fedezéket. A magyar alakulatok a balszárnyon elakadtak, kivéve talán az Ansaldo-t amely bátran áttört a vasúti síneken és a házak takarásában egy átkaroló hadműveletet kezdeményezett, amellyel komolyan fenyegette a jugoszláv aknavető és könnyű páncéltörő ágyú pozícióját. De mintha ez nem lenne elég, a síneken álló 38M Toldi is betört az állomás mögötti részre, ezzel a Templomtér került veszélybe, illetve az (ebből a szögből) fedezék nélkül álló jugoszláv tartalék raj is. A Skoda S.I.D. a nagyobb fenyegetés felé fordult, és az áttört Toldit vette üldözőbe, míg a páncéltörő hátra vonult, hogy nagyobb tűzívet tudjon befogni, mert az áttört Toldi, ha a templomot megkerüli, akkor az ott települt tarack oldalában találja magát. A jugoszláv géppuska a Kossuth utcán előrenyomuló, majd egy házban meghúzódó magyar rajt végül szétugrasztotta, azok fejveszte menekültek a vonalaik mögé.

20220305ba060_1.JPG

A jugoszláv tartalék raj a magtár mögött erős aknatűzben. A háttérben az egyik ejtőernyős raj előnyomulása látható.

Bár eddig nagy vérontás nem történt, az elkövetkező időszak viszont másról sem szólt. Az egyik ejtőernyős raj nem kis bátorságról téve bizonyságot, megrohamozta a magtárat, eddigre már csak 6-an voltak, de hála a kiképzésüknek így is legyűrték a sértetlen jugoszláv rajt. De ez nem maradt megbosszulatlan, mivel a magtár mögött készenlétben álló jugószlávok betörtek a magtárba és közelharcban felszámolták az amúgy is kis létszámra apadt magyar ejtőernyősöket. És itt még nem volt vége. Ugyanis a másik ejtőernyős raj is rohamot intézett a magtár ellen, és sikeresen be is vette azt. De erre a vasútállomáson védelemben álló jugoszláv raj tört ki az épületből, hogy megrohamozza a magtárat és sikeresen visszafoglalta azt. Kis időre a magtárra nyugalom szállt, de időközben a csetnikek összeszedték magukat és kirontva az épületbeől megtámadták a magyar aknavetőt. A tarackot eddigre aknavető tűzzel sikerült semlegesíteni, így a csernikeknek attól már nem kellett tartania. A Skoda S.I.D. sikeresen kilőtte a betört Toldit, de már jött is a következő és tűz alá vette a jugoszláv járművet.

20220305ba085.JPG

38M Toldi I. lángokban.

Az Ansaldo megkerülte a Kossuth Lajos utca 17. számú épületet és tűz alá vette a jugoszláv aknavetősöket, némi veszteséget okozva. A páncéltörő ágyú és a géppuska együttes tüze sem tudott kárt tenni a kisharckocsiban. Az időközben felbátorodott magyar raj a jobb szélen a magtárig nyomult előre, de azt elkerülve a vasútállomás épületét szállta meg. Már csak 4 fő volt, de hősiesen fogadták a jogoszlávok rohamát a magtárból. Ellenállni azonban nem tudtak neki, így az állomás visszakerült a jugoszlávokhoz.

A másodiknak beérkezett Toldi sikertelen lövését a Skoda viszonozta, és a járművet mozgásképtelenné tette, ezzel a harc véget ért. A magyar fél nem érte el a tervezett célját.

Bővebb fotógaléria az Alba Regia Hadijáték Klub Facebook oldalán.

Bogesz

(fotók: Ambasa)

Szerző: bogesz001  2022.03.08. 00:00 Szólj hozzá!

Címkék: 28mm wargame Bolt Action Alba Regia Hadijáték Klub

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr117774858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása