1937.

cikk08-6.jpg

-VIII. Edward király Stanley Baldwin miniszterelnök tanácsa ellenére feleségül vette az elvált Simpson Wallist. Az esküvőn több magasrangú külföldi állami vezető és magas méltóság vett részt. A Harmadik Birodalmat Adolf Hitler kancellár, az Amerikai Egyesült Államokat Franklin Delano Roosevelt elnök, a Szovjetuniót Vjacseszlav Molotov külügyminiszter, Francia országot Albert Leburn köztársasági elnök, Olaszországot Benító Mussolini miniszterelnök, Mandzsunkót Zhang Junghu miniszterelnök, Japánt Naotoke Sato külügyminiszter képviselte. Magyarország részéről Horthy Miklós kormányzó vett részt de képviseltette magát Európa majd mindegyik koronás fője is. A fasiszta vezetők Hitler és Mussolini meg akartak bizonyosodni róla, hogy a király és kormánya nem gördít akadályokat az európai kontinensen tervezett hatalmi törekvéseik elé, míg japán remélte, hogy elismerik az általa létrehozott Mandzsunkó bábállamot. A brit munkásosztály nem nézte jó szemmel ezeket a törekvéseket, amelyek a feje felett zajlottak és a királyi esküvő utáni parádé alatt zavargások törtek ki, amelyet a rendőrség brutálisan szétvert.

-Stanley Baldwin miniszterelnök az eseményeket látva titokban tárgyalásokba kezdett Györggyel a Kenti herceggel, Edward öccsével és az egyházat képviselő Canterburyi érsekkel. Az összeesküvők célja Edward és Wallis eltávolítása a trónról mielőtt a zavargásokat kihasználva esetleg a brit Fasiszta Unió (British Union of Fascists - BUF), vagy uram bocsá a Brit Kommunista Párt (Communist Party of Great Britain - CPGB) kerülne hatalomra.

-A polgári elégedetlenség hatására az ipari városokban megkezdődött hatalom erjedése.

cikk08-1.JPG

1938.

-január: nyílt tiltakozások kezdődtek Liverpooban, Glasgowban és még számos más ipari- és kikötővárosban. A munkások magasabb bér és a munkakörülmények javítása mellett elkezdték követelni Edward lemondását is György javára, de azokban a körzetekben, ahol a brit kommunisták befolyása erős volt egyenesen a köztársaság kikiáltásának gondolata is szóba került. Liverpoolban a kormányzat tankokat és katonákat küldött az elégedetlenkedők megfékezésére, amelynek hatására legalább száz ember vesztette életét. Az események hatására Glasgowban az elégedetlenkedők megrohamozták a városházát és a brit lobogó helyére vörös zászlót tűztek ki.

cikk08-2.jpg

-A György herceg és Baldwin miniszterelnök a befolyásuk alatt álló hadseregre támaszkodva, amelyet, Londoni püspöke vezette milícia is támogatott, kihirdették a statáriumot, majd később a herceg trónigényét is. Edward aki Közép-nyugat Angliában tartózkodott magára maradt.

-február: Skócia, Wales és Cornwall kikiáltotta a függetlenségét. A Szocialisták a támogatásukról biztosította őket, akár csak az IRA.

cikk08-3.jpg

-Számos város kinyilvánította hovatartozását, némelyek az anglikánok, míg más városok pedig, hogy a szocialisták mellé álltak, így egész Britannia szerte sok kis enklávé keletkezett ellenséges területekkel övezve. A szocialisták nyomban ostrom alá vették két Katedrális enklávénak nevezett várost, Loughborought és Derbyt, tovább egy Miniszteri Enklávénak nevezett  várost, Yorkot. Az Anglikán Liga hasonlóképpen cselekedett és ostrom alá vette a szocialista kézben lévő déli kikötővárosokat. Ugyan akkor a szocialista Bristoli Enklávé harcolt az Anglikán Enklávé Bath ellen, miközben mindkét város körüli területeket az Edwardhoz hű erők tartották megszállva.

-március: A Brit Fasiszta Unió Edward mellet teszi le a garast és biztosítja a királyt a támogatásáról.

-Megjelentek az első önkéntesek, amelyek egy része a kikötőkön, mások a partokon, míg megint mások ejtőernyős deszantként érkeztek az országba. Ezek az önkéntesek olyan szervezetek sorait erősítették, mint pl. az AVAC, a Hannoveriek és a Nemzetközi Forradalmárok.

-György herceg Winston Churchillt nevezte ki az Admiralitás élére, noha ebben sok öröme nem lehetett, mivel a flotta nagy része dezertált és a szocialistákhoz csatlakozott. Churchill jobb dolga híján Amerikába utazott, hogy megnyerje ügyüknek az ottani közvélemény bizalmát.

-április: Az Edwárdhoz hű csapatok a fasiszták és hannoveriek támogatásával bevették Ipswichet, majd heves harcba keveredtek az anglikán Newmarket birtoklásáért.

cikk08-5.jpg

-A hannoveriek egy másik alakulata partra szállt Ipswichben. A Légió Edward zsoldjába szegődött és ugyanúgy támogatta, ahogy a fasiszták és néhány helyi milícia is. Ezek az erők szilárdan kezükbe tartották Ipswichet, amit kiinduló hídfőnek tekintettek egy Newmarket, majd később egy Cambridge elleni hadművelethez. A György párti milíciák barikádokat építettek a támadás irányába fekvő utakon, hogy akadályozzák Edward csapatainak előrenyomulását. Eközben az anglikánok is felismerték, hogy egyedül képtelenek bevenni a szocialista kézben lévő déli kikötőket, miközben meg kellett tartaniuk állásaikat Közép-Angliában és Észak-Írországban, ezért külföldi segítség után néztek. Winston Churchill Amerikában kijelentette: „Könyörgünk az amerikai elnöknek és az ő népének, hogy segítse a mi vállalkozásunkat. Kérjük, segítsenek bennünket, hogy legyőzzük az árulókat akiket a fasiszták támogatnak és szálljanak harcba az oldalunkon!”. A további megbeszélések alatt az Admiralitás Első Lordja szóba hozta, hogy amerikai önkéntesek harcolnak a brit fasiszták oldalán. Ezt később Roosevelt felhasználta az 1940-es elnökválasztáson kihívója a kudarcra ítélt fasiszta barát republikánus elnökjelölt Charles Lindberg ellen.cikk08-8.jpg

-május: Edward pozíciói összeomlanak Észak-Írországban az anglikánok és a szocialisták által támogatott olyan gerillacsapatok csapásainak következtében, mint pl. az egyre ambiciózusabb IRA, vagy az Orániai Rend. Ugyan ekkor az Edwardhoz hú maradt RAF csapatokat és külföldi önkénteseket szállított a kezükben lévő repülőterek felhasználásával. A harcok tovább dúltak a délen és keleten a szocialistákkal és északon az anglikánokkal.

-Egyre több rajtaütés történt a devonshirei határ mentén, amelyeket a cornishi szakadár szabadcsapatok hajtottak végre, hogy utánpótlást és fegyvereket szerezzenek.

-A Derby Katedrális Enklávé összeomlott, miután a helyi szocialista vezető meggyőzte a Rolls-Royce munkásait, hogy keljenek fel a város püspöke Alfred Rawlinson ellen. Ez utána brit kommunisták csapatai lerohanták a várost. A püspököt saját székesegyháza előtt feszítette meg a csőcselék. Rawlinson sok embert kényszerített az enklávéba akik aztán éheztek, mivel a klérus elkobozta az élelmiszerkészleteket. A Szocialista újságok a püspököt csak az anglikán Nagy Britannia Savanarolájának nevezte.

Eddig az események, és innentől kezdődhet a játék…

Ambasa

Szerző: ambasa  2012.06.15. 16:54 Szólj hozzá!

Címkék: wargame Very British Civil War

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr34590602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása