Az 1987 szeptembere óta megjelenő Wargame Illustrated egy több mint 100 oldalas színes angol nyelvű havilap, amely most már letölthető formátumban is megvásárolható. Minden szám általában egy fő téma köré épül, amihez több cikk is kapcsolódik. A magazinra erős befolyással bír az az új-zélandi Battlefront, ezért minden számban van egy, vagy több az éppen aktuális Flames of War-hoz kapcsolódó cikk, de megismerhetjük az Osprey kiadó legfrissebb könyveit is. Az újságban megjelenő játékleírások általában 28, 15, vagy 10 (1:100) méretarányban játszott csaták, csak a legritkább esetben fordul elő 20mm-es (1:72/76) méretarány. A legtöbb cikk egy történelmi háttérleírásból és egy hozzá kapcsolódó játékról szól. A leírásokban szereplő játszmák a legkülönfélébb szabályok szerint zajlanak, így némi képet alkothatunk az éppen divatos és használt játékrendszerekről. A lapban általában van egy képes beszámoló egy-egy nagyobb wargame fesztiválról is, illetve több gyártó is hirdet benne, így tudomást szerezhetünk jó pár, ismert és kevésbé ismert gyártó újdonságairól is. Wargame Illustratred honlapja

A blog hasábjain megpróbálok időről időre egy kis szubjektív összefoglalót adni ennek a magazin tartalmáról…

blog183-01.jpg

blog183-02.jpgWargame Illustrated 2015. április (330)

Kinek nem mozgatná meg a fantáziáját a profi, de pénzért bárkit szolgáló katonák, a zsoldosok világa, nos az e havi szám az ő, évezredeken átívelő világába vezet el minket. A téma wargame szempontból mindenképen érdekes, anno a WAB-ban is volt erre külön szabály.

-Az első cikk a szokásos bevezető, amely a zsoldosság megismertetése mellett, néhány alternatív szabálylehetőségeket is kínál velük kapcsolatban.

-Az köztudott, hogy a perzsa seregben jócskán voltak görög zsoldosok, az ő világukba vezet el az első írás, amely egyben egy szkenáriót is közöl velünk sereglistákkal, a Clash of Empires szabály szerint.

-A zsoldosok következő jelentős korszaka a kora reneszánsz volt, ezt a korszakot ismerhetjük meg egy négy oldalas cikkben.

-Az előző korhoz köthető az itáliai condotta sereg bemutatása a Lion Rampant szabály alapján.

-A következő írásból, az igazán színes, landsknechtek festéséhez kapunk egy-két hasznos tanácsot.

-Talán koromnál fogva, én még jól emlékszem a Vadlibák című filmre, amelyben olyan nagy nevek játszottak, mint Richard Burton, Roger Moore, és Richard Harris. Nos úgy látszik nem csak nekem az egyik kedvenc filmem. A következő cikk a hatvanas évek afrikai zsoldos világát járja körül e, nagyszerű mozi segítségével. Miután hasznos tanácsokat kapunk az alkalmazható szabályokról és a kapható figurákról, megismerhetünk néhány szkenáriót, amely a film legismertebb jeleneteit dolgozza fel.

blog183-03.jpg 

-Úgy látszik mindig vannak valakik, akik látnak piaci rést az új szabályok megjelentetése terén. Ez úttal a viking korba vezető Valhalla-t ismerhetjük meg, amelynek különlegessége, hogy minden figura külön karakterlappal rendelkezik.

-Számomra egy érdekes témába, a vitorlások korába vezet el az Osprey új szabálya, a Fighting Sail, amelyhez egy négy oldalas írás próbál kedvet csinálni.

-És még egy unikum. A napóleoni háborúk nem csak Európára korlátozódtak, hanem kiterjedtek az Amerikai kontinensre is. Ebből az 1812-es háború viszonylag jól ismert, illetve a Karibi-szigetvilágban zajló események is sem teljesen ismeretlenek, de számomra teljes újdonság volt, a britek buenos aires-i inváziója, amelyet 1806-07-ben hajtottak végre. Ennek történetét ismerhetjük meg meglepő részletességgel.

-Egy érdekes cikk mutat be egy impozáns 28 mm-es napóleonkori, szász hadsereg elkészültét.

-Úgy látszik az angolok nem tudnak elszakadni a Viktória-kori gyarmati múltuktól , de ezúttal egy érdekes, kevésbé ismert témát választottak, az 1883-84-ben zajló zulu polgárháborút. A hozzá kapcsolódó játékot az teszi érdekessé, hogy kevéssé ismert szabályt, a Victorian Steel-t használták.

-Folytatódik az első világháborús Afrikai összecsapások feldolgozása, ez úttal a Limpo-folyónál lezajlott csetepatékban csöppenhetünk. Érdekes módon az ajánlott szabály a némileg módosított, Warhammer Great War-ja. Ehhez kapunk több forgatókönyvet, sereglistát és speciális szabályt. A hab a tortán, hogy van köztük még egy kis hajós összecsapás ismertetése is.

-A FoW második világháborús ismertetőből, ezúttal az új vasúti légvédelmi lövegeket ismerhetjük meg.

-A FoW Vietnám szabályon belül ezúttal az amerikaiak úgynevezett Brown Water Navy-je, azaz a Mekongon és mellékvizein hajózó folyami flottilla kerül bemutatásra. Egyben ismertet egy-egy 550, 1000 és 1500 pontos vietnámi sereg-összeállítást is. Ugyan ehhez kapcsolódik egy másik írás, amely részletesen ismerteti a hajókat, illetve figyelembe ajánl egy nyomtatott Mekong mintás terítőt is.

-A barkács rovatban egy jellegzetes az előző számban már megismert, középkori angol templom falának és fedett kapujának elkészítési módját tanulhatjuk meg.

 blog183-04.jpg

 

blog183-05.jpgWargame Illustrated 2015. május (331)

Sajnos ez szám, amelynek témája természetesen a waterloo-i csata bicentenáriuma nem sikerült beszereznem, így ismertetőt sem tudok róla írni. Talán ha egyszer a birtokomba kerül, majd pótolom a hiányt.

 

 

 

 

 

 

blog183-06.jpgWargame Illustrated 2015. június (332)

Úgy látszik a friss Mad Max film kellő apropót szolgáltatott a Wargame Illustratednek, hogy a poszt-apokaliptikus világban lévő asztali játékok témakörét, járja körül. Megmondom őszintén ez így engem, vajmi kevésbé érdekel, így inkább csak említés szintjén ismertetem::

-Természetesen a vezércikkben, kapunk egy kis irodalmi és film hátteret és egy kis szabály és figuraajánlót.

-A következő írásban egy, a Mad max 2-ből ismert, tartálykocsis üldözést felelevenítő játékleírást ismerhetünk meg hatalmas, az autó-makettezők körében közkedvelt, 1:24-es méretarányban.

-Úgy tűník a téma, nem tud elszakadni a Mel Gibson féle trilógia második részétől, a következő cikkből a filmben látható kapuként szolgáló iskolabusz elkészítéséhez kapunk hasznos tanácsokat.

-Szintén ennek a világnak egy meghatározó filmje a Terminator, amelynek természetesen létezik wargame változata, ezt az asztali, figurás játékot az újság négy oldalon ismertet.

-És végül kapunk néhány forgatókönyvet az újság által favorizált This is Not a Test szabályhoz.

blog183-07.JPG 

Szerencsére az újságban vannak hagyományos cikkek is, volt közöttük nem egy, amely kárpóltolt:

-Egy rövid cikk mutatja be a Perry fivérek XV. századi új 28 mm-es műanyag könnyűlovasságát, és azok felhasználási lehetőségeit.

-Olvashatunk egy ajánlót a Warlord Games által jegyzett Pike & Shotte szabály új kiegészítőjét, a The Devil’s Playground, amely a harmincéves háború világába kalauzol el bennünket.

-Kicsit a waterloo-i csata utózöngéjeként megismerhetjük azt az ütközetet, amelyben a belgiumi vereség után, a franciák diadalt arattak az osztrákok felett, La Souffel-nél. Az írás tartalmaz egy szkenáriót, egy térképet és egy hadrendet az Age of Eagles szabály szerint.

Tovább folytatódik a 6 mm-es Blücher szabály ismertetése és propagálása, néhány hasznos tanács megosztásával, amellyel könnyebbé tehetjük a játékot.

-Egyre érdekesebb cikkek jelennek meg a lap hasábjain, az amerikai polgárháború különleges tüzérségi eszközeiről. Ez alól ez a szám sem kivétel, ismét olvashatunk néhány nagyon érdekes fegyverről, illetve azok minatűr változatainak beszerzési, illetve elkészítési lehetőségeiről.

-A havi FoW az új Berlin könyvhöz köthetően ismertet néhány szovjet seregeket.

-Egy szép képes beszámolót kapunk az illionisi Schaumburgban megrendezett Adepticon 2015 fesztiválról, ahol még Saga sört is árultak.

blog183-08a.jpg

Ambasa

Szerző: ambasa  2015.11.29. 00:00 2 komment

Címkék: könyv Wargame Illustrated

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr348033594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MeyilKree 2015.11.29. 05:41:46

Köszi a cikket. Az én fantáziám ez a walhalla mozgatta meg. Erről lehetne kicsit bővebben is esetleg?

ambasa 2015.12.01. 17:56:31

@MeyilKree:

Szia!

akkor dióhéjban, amennyit megértettem a cikkből:
A játék 2D6 alapú. Nagyjából 12 fős warbandból áll, amely 3-8 fős bench-ekből áll, de a figurák önállóan cselekednek. Minden figura hat tulajdonsággal rendelkezik: skill, strength, morale, stamina és range. A dolog érdekessége, hogy pl a mozgásod távolsága függ az erődtől, de a távolsági fegyverek hatótávolsága is függ a fegyver típusától de a lövő erejétől. minden figurának, minden körben három akciója van.

Ha jól veszem ki, akkor a cég oldalán elkészítheted a figuráid karakterlapját, és talán valami basic szabályhoz is hozzájuthatsz. itt ha minden igaz, akkor ha lefényképezed a figurádat azt is ráteheted az adatlapra, az egyértelműbb azonosításhoz. Több féle frakció közül választhatsz pl. viking, normann, szász, de orosz és más egyébből is. A figurák is lehetnek többfélék, a warlordtól a bersekeren át lehet milicista civil és számos egyéb is. A fegyverzetük és felszerelésük is különböző. A karakterek megalkotását megteheted online, de hagyományosan tollal és dobókockával is. Ahogy nézem maga a játék nem túl nagy helyigényű,, a képeken 28 mm-ben egy fél asztalnyi helyet foglal el (90x120cm).

Talán itt többet is megtudhatsz, ha regisztrálsz:
valhalla.eaststreetgames.com/

TG
süti beállítások módosítása