A cikk első részében és második részében áttekintettük a sereg alapját képező gyalogságot és a szállító járműveket, valamint a vontatott tüzérséget. A befejező rész pedig a páncélozott járművekről szól.

A Magyar Királyi Honvédség 28 mm-ben - Harcjárművek

turan1.jpgMost már elég sok mindent áttekintettünk. A gyalogságot, a szállító és vontató járműveket, valamint a tüzérséget. Nézzük akkor most a leglátványosabb részét a harcjárműveket. Rögtön az elején le kell szögezni, hogy tipikusan magyar jellegű harcjármű nem igazán van. Tehát ne számítsunk Toldira, Turánra stb. Sajnos a mai napig még nem hoztak forgalomba ezekből a járművekből 28 mm-es példányokat.

 

 

Kezdjük egy kuriózummal, ami második világháborús környezetbe egyáltalán nem illik, mégis 14 db volt a honvédség birtokában az 1930-as évekig. Ez az LK-II. Gondolom nem sokan fognak venni, csak az igazán elvetemültek, de azért leírom, hogy honnan lehet beszerezni: a Brigade Games gyártja 34 dollárért (7800 Ft). Kicsit olcsóbb a Copplestone Casting-nál, ahol “csak” 18 font (6300 Ft). Tehát azon kívül, hogy teljesen felesleges, még drága is. Persze rögtön hozzá kell tennem, hogy harcjármű kategóriában minden drága lesz, jó eséllyel drágább, mint a szállító járművek nagy része. A könnyű járművektől a nehezebbek felé haladva menjünk végig a kínálaton.

A háború elején és partizán vadászatra még később is talán, használtuk a 35M Fiat-Ansaldo kisharckocsit. Két gyártó is adott ki ilyen járművet, az egyik az Empress Miniatures, 16 fontért (5600 Ft) és 1,5 font postaköltségért 35M Ansaldo-t árul, plusz egy olasz harckocsizót, ami azért jó, mert megtévesztésig hasonlít a magyar harckocsizókra. Ugyanennyi pénzért lehet venni 33M Ansaldo-t is tőlük, de mivel ebből csak egy példány volt a M.K.H. tulajdonában, ezért erre nem is vesztegetek több szót. A másik gyártó a Company B. Ők 28 dollárért (6400 Ft) adnak 2 db tankette-t, vagy 18 dollárért (4100 Ft) egyet és mellé egy utánfutót. Ez utóbbi egyébként az olasz hadseregnél rendszeresített lángszórós változat. Ilyet az Empressék is árulnak 19 fontért, csak hát nekünk ez nem kell, mert ilyenünk nem volt. Base-lt változatban az Army Group North Miniatures is gyárt ilyet. Az ő készletük két darab base-elt (tehát alapból egy alapzatra rakott) műgyanta Ansaldo-t tartalmaz, 30 dolláros áron (6900 Ft). Ha kevésnek érezzük a 2 db-ot, akkor vehetünk 3x2-t is, valamivel kedvezőbb áron. 20 dollárért náluk is akad a lángszórós változatból.

ansaldo.JPG

Ansaldo az Empresstől. Még a harckocsizó is megfelelő.

 1939 szeptemberében, a hazánkon átvonuló lengyel alakulatok kötelékéből 15-20 db TKS és TK3 kisharckocsi került a honvédség birtokába. Ezeket a páncélos alakulatok között osztották szét. Ha tehát háború elejét játszunk, teszem azt délvidéki bevonulást, akkor akár még jól is jöhet egy TKS. Például a Warlord Games-től. 22,5 dollárért (kb. 5100 Ft) kínálják a TKS készletüket, amiből összeépíthető a géppuskás és a gépágyús változat is. A Black Tree Design TK3-as kisharckocsit gyárt 12,59 euro-ért (3700 ft).

Mielőtt rátérnénk a komolyabb harcjárművekre, még van pár harckocsi, ami kis darabszámban állt a honvédség rendelkezésére. Nem fogom minden részletre kiterjedően taglalni őket, csak felsorolás szerűen megyünk végig rajtuk. A TKS-ekhez hasonlóan a lengyelektől került hozzánk 3 db Renault R-35, amiket kiképzési célokra használtunk. Négy készletet említenék: elsőként a Die Waffenkammer cégtől 15 dollárért (3400 Ft) beszerezhető járműveket, amiket 3 féle változatban készítenek. Egyébként ők szakaszban is árulják a gépeket, ekkor 3 db-ot kell egyszerre megvenni és így 5 dollárral olcsóbb az összértékük. Természetesen a Warlord Games is forgalmaz Renault R-35-öt, ők azonban 25,5 dollárért (5800 Ft), de adnak mellé egy francia harckocsizót is. A Brigade Games 16 dollárt kér a műgyanta járműért és két harckocsizót ad mellé. Az Army Group North műgyanta Renault R-35-öse base-en van, ára 30 dollár (6900 Ft), szakaszban is vehető 3 db. Eddig csak náluk láttam Hotchkiss H-39-et, amelyből 15 db-ot kaptunk a németektől partizánvadászatra. A 101. önálló harckocsiszázadhoz sorolták be őket. Ára ennek is 30 dollár, szintén base-elt műgyanta, amiből 3-asával is vehetünk olcsóbb egységáron. Az Army Group North kínálatában fellelhető még a Somua S-35, amit szintén máshol eddig még nem láttam. Igaz, hogy ebből a típusból csak két darabbal rendelkeztünk, de mind a kettő bevetésre is került partizánok ellen. Ára a már megszokott 30 dollár és a szokásos base-elés itt sem maradt el (sajnos).

 R35.JPG

R-35-ös Renault könnyű harckocsi a Brigade Games-től.

A PzKpfw I könnyű harckocsi A változatából kiképzési és összehasonlítási célokra került a honvédséghez először 1, majd újabb 8 darab (köztük jó pár B változattal). Wargame szempontjából szinte használhatatlan nekünk ez is. A Brigade Games csak B változatot árul 26 dollárért (6000 Ft). A Warlord Games viszont csak A változatot 27 dollárért (6200 Ft). Az Army Group North cég B változatot kínál, base-elt kivitelben műgyantából, fém kiegészítőkkel. Az ára 26 dollár (kb. 6000 Ft), és szakaszban is megvehetjük (3-asával). Ugyanennyire ritka volt a PzKpfw II-es könnyű harckocsi is a Magyar Királyi Honvédség kötelékében. A fronton kaptunk néhányat, de csak átképzési célokra. Ha azonban nem bírunk meglenni nélküle, akkor a Warlord Games-től meg tudjuk venni 29 dollárért (6600 Ft). Megépíthető belőle az A, B és C változat is. Maga a tank műgyanta, de kiegészítésként van hozzá pár fém elem és egy fém német harckocsizó is.

1942 végén a németektől kaptunk 5 db Marder II-t is a fronton. Két példánya tért haza a Don-tól, de ezek visszakerültek német tulajdonba. Ha szükségét érezzük, akkor vagy a Brigade Games  26 dolláros (6000 Ft) készletét kell megvennünk, adnak mellé két figurát is, vagy a másik lehetőség a Die Waffenkammer, akik 25 dollárt (~5750 Ft) kérnek érte és a műgyanta jármű mellé egy figurát adnak.

Kárpátalján zsákmányoltunk két darab Skoda LT-35-öt, ismertebb nevén PzKpfw 35(t). Kiképzési célokra használták később, de ha akarjuk beszerezhetjük a Warlord Gamestől 29 dollárért (6600 Ft).

Néhány darab Renault R-35 alvázra épített páncélvadász került hozzánk, amit partizánvadászatra használtunk. Ilyet jelenleg csak a Die Waffenkammer gyárt és árul. 25 dollár (5700 Ft) az ára, ami magában foglalja a két figurát is, amit adnak mellé.

Kuriózumként érdemes megemlíteni, hogy harcoltunk amerikai gyártású tankkal is. Igaz, hogy a szovjetektől zsákmányoltuk. Ez pedig a Stuart könnyű harckocsi volt. Nyilván nem fogunk érte 35 dollárt (8000 Ft-ot) kifizetni a Brigade Games-nél.

Körülbelül 10 db PzKpfw III közepes harckocsit, annak is az M változatát kaptuk a német fegyvertársainktól a galiciai fronton. Szintén nem nagy számban került hozzánk, de mivel német technika, ezért beszerezhető a piacon. Gyártja a Brigade Games is műgyantából 31 dollárért (7100 Ft) és a Black Tree is 32,39 euro-ért (9700 Ft).

 pz3.jpg

PzKpfw III harckocsi a Black Tree-től.

Valmivel nagyobb darabszámban, összesen talán 40 darab került a magyar alakulatokhoz, a leghíresebb német rohamlöveg, a StuG III példányaiból. Eléggé a háború vége felé, már 1944-ben került erre sor, ennek köszönhetően a legkorszerűbb, G változatot kaptuk. Kapásból van is hat lehetőség a vásárlásra, ebből kettő Warlord Games-es. Az első a hagyományos hegesztett lövegpajzzsal készült változat, 35 dollárért (8000 Ft) köténylemezzel. Műgyanta kötényezett jármű, pár fém kiegészítéssel. A másik szintén műgyanta és szintén 35 dollár, de már az öntött, saukopf lövegpajzzsal. A Brigade Games StuG III G-je is öntött lövegpajzsos, kötényezett és jár mellé egy figura is. „Mindössze csak” 31 dollár (7100 Ft). A Black Treenél ugyanez kötényezés és figura nélkül 32,39 euro (9700 Ft). Utolsó lehetőségként a Die Waffenkammer cég is szóba jöhet. Ők 25 dollárért (5750 Ft) adják a műgyanta StuG-ot. Természetesen lehet ebből is venni szakasz erőben, azaz 3 db-ot, valamivel olcsóbb egységáron. Szintén szakaszban vehető, illetve természetesen egymagában is az Army Group North műgyanta StuG-ja, amihez a csövet és egyéb kiegészítőket fémből adják. Base-elt jármű, nekem annyira nem jön be. Ára 30 dollár (6900 Ft). Ha jól elszörnyülködtünk az eddigi árakon, akkor gondoljunk csak bele, hogy még csak most jön a java.

Először azonban még két jármű az „olcsóbb” kategóriából. Több mint 130 Hetzer került a magyarokhoz, ezekkel tehát már érdemesebb foglalkozni. Megtalálható a Black Tree kínálatában 32,39 euróért (9700 Ft), és a Warlordnál is 32 dollárért (7300 Ft). Továbbá 100 fölött volt a PzKpfw 38(t)-k száma is. A Brigade Games 30 dollárt (6900 Ft) kér érte, a Warlord Games, csak 29 dollárt (~6650 Ft). Ennél valamivel drágább az Army Group North PzKpfw 38(t)-je. Ára 30 dollár (6900 Ft), és ahogy ennél a cégnél megszokhattuk, ez a jármű is base-elt és szakaszban is vehető.

 Pz38t.JPG

PzKpfw 38(t), magyar megnevezéssel T-38, és ...

Hetzer.JPG

... JgdPz 38(t), azaz a Hetzer, a Warlord Games kínálatából.

PzKpfw IV-ből kb. 70-100 darabot használtunk, a pontos számuk nem ismert. Volt itt F1/F2 és H változat is. Ez utóbbiból a legtöbb, ezért most ezt járjuk körül igazán. A Brigade Games base-elt változatot kínál kötényezve, 36 dollárért (kb. 8250 Ft). Ennél jobban járunk, ha a Warlord Games féle műgyanta járművet vesszük meg 35 dollárért (8000 Ft). Szintén kötényezett, fém kiegészítőkkel. Legolcsóbb ebben a kategóriában a 32 dolláros (7300 Ft) Die Waffenkammer műgyanta jármű, ami szintén kötényezve van.

 Pz4.JPG

Die Waffenkammer féle PzKpfw IV.

Párducunk csak 5-10 darab volt (sajnos). 4 gyártó kínálja megvételre a termékeit Párducot illetően. A legdrágább a Black Tree, náluk 45,89 euro (13700 Ft) az ára. Jóval olcsóbb a Warlord Games. Ők 40 dollárért (9200 Ft) árulnak több féle Párducot is. Kicsit olcsóbb a Brigade Games a maga 36 dolláros (8300 Ft) árával, és a legolcsóbb a Die Waffenkammer, náluk 32 dollár (7350 Ft) a nagymacska ára.

Tigrisből valamivel többet adtak a németek, 10-20 db közé tehető a számuk. Az áraik szinte pontosan megegyeznek a Párduc árakkal. A legdrágább a Black Tree, náluk 36,89 euro (11000 Ft) az ára. Valamivel olcsóbb a Warlord Games, a 40 dolláros (9200 Ft) árral. Kicsit olcsóbb a Brigade Games a maga 36 dolláros (8300 Ft) árával, és a legolcsóbb a Die Waffenkammer, náluk 32 dollár (7350 Ft) kifizetése után válhatunk boldog Tigris tulajdonossá.

 Pz6.JPG

PzKpwf IV, azaz Tigris, a Brigade Gamestől.

Ha van harcjárművünk, akkor rakhatunk bele személyzetet. Azonban a legtöbbhöz német katona jár, amivel sokat nem tudunk kezdeni. ezért kész szerencse, hogy az olasz harckocsizó katonák kinézete igen hasonlított a magyarokéhoz. Olaszt pedig lehet venni a Brigade Games-nél. 10 dollár (2300 Ft) a blister ára. Három féle is van, de nekem az egész alakos jön be jobban, ha kell legfeljebb szétvágom. A készlethez négy figura tartozik, de ebből sajnos csak 1-2 használható magyarjainkhoz.

 ITAcrew.JPG

Brigade Games féle olasz harckocsizók.

Ezek a beszerezhető járművek és most nézzük, hogy mi az ami sajnos még nem kapható, pedig pont ezek a járművek teszik igazán magyarossá a magyar seregünket.

Először is a Toldi könnyű harckocsi, aminek a különböző változataiból 380 db szolgált a katonáink keze alatt. Aztán ott van a Turán, amely szintén több változatban épült és több, mint 800 példány került honvédeinkhez. Önjáró légvédelem terén a Nimród jöhetne szóba, a maga 270 db-os példányszámával. Önjáró tüzérségünk is volt saját. A Zrínyikből is volt kb. 260 db a haderőnél. Továbbá a Csaba páncélgépkocsi is hiányzik, aminek két változatából összesen kb. 180 darabot építettek. De hiányzik a Botond terepjáró tehergépkocsi is. Még a német katonák is elismerték kiváló tulajdonságait. Összesen 1400 db épült belőle.

Azért ahogy a 15 mm-es gyártók is felismerték, remélhetően a 28 mm-esek is felismerik a Magyar Királyi Honvédség varázsát és idővel elkészülnek a ma még hiányzó járművek. Addig is marad a barkácsolás, ahogy én is tettem, és 3D nyomtatás + műgyanta öntés segítségével elkészítettem saját 39M Csabámat.

39MCsaba_FINAL.jpg

Hála a Varinex Kft-nek, elkészülhetett az első 28 mm-es 39M Csaba 3D nyomtatással.


Bogesz

Szerző: bogesz001  2013.08.29. 00:00 11 komment

Címkék: második világháború 28mm wargame Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr745480168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

királyi 2013.11.04. 20:07:54

Egy érdekes könyvet vettem: A Magyar Királyi 101. Honvéd Gépkocsizó Tanezred a II. Világháborúban c. nagyon sok fotóval a magyar utánpótlást szállító gépkocsizókról szól, kiképzésüktől a frontig, hadifogságig. Érdekes, sok infóval, és ismeretlen képekkel.

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2013.12.23. 11:46:00

@királyi: Köszönöm az infót. Már meg is rendeltem a Bookline-on a könyvet.

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2013.12.23. 11:52:46

Egyébként találtam egy új 28 mm-es gyártót: www.blitzkriegminiatures.com

Van itt pár dolog, ami használható a M.K.H-ben is:
- Pz II (18 GBP)
- Pz III (18 GBP)
- Pz IV (20 GBP)
- Hansa-Lloyd vontató (20 GBP)
- FlaK 36 (20 GBP)
- Somua S-35 (18 GBP)

A postaköltséget nem tudom mennyi, de ha az sem túl magas, akkor az egyik legolcsóbb 28 mm-es járműgyártó cég ez.

Ráadásul 2014-ben jönnek az 1/56-os repülők is. A beharangozóban már látszik a Junkers Ju-87 Stuka képe. Persze kérdés, hogy egy 28 mm-es skirmish játékban mi szerepe van egy repülőnek... Mondjuk tereptárghynak jó lehet. :)

Bob Emmerson 2014.09.03. 18:07:04

Bogesz, I have just launched a Kickstarter campaign that you may be interested in:

www.kickstarter.com/projects/454980184/hungarian-tanks-from-mad-bob-miniatures

It would be nice to get some Magyar support for this project.

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2014.09.04. 10:13:10

@Bob Emmerson:

Hello Bob,

please give me an e-mail adress where I can contact with you.

Thanks,
Bogesz

Bob Emmerson 2014.09.04. 11:18:32

Hi Bogesz,

My Email is: bobemmersonpoppy (at) gmail (dot) com

Thanks,
Bob

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2015.10.31. 12:08:00

UPDATE:

Már kapható Toldi, Turán, Zrínyi, Nimród és Csaba is: www.madbobminiatures.co.uk/shop/4587330661/Hungary

PanelProletár 2015.11.11. 17:02:25

Hali! Tudom, nem reklám helye, meg nem is 28mm, de megérkeztek az IGB Models új 1/72 Toldi páncélosai! Ma kaptam kézhez a csomagban a Toldi I tankomat, első átnézésre fantasztikus makett!

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2015.11.11. 19:29:20

@PanelProletár: Szia!

Mennyibe kerül egy olyan készlet?

ambasa 2015.11.11. 19:52:21

Itt:
www.makettshop.hu/

olyan 2500, úgyhogy egyáltalán nem drága, ha a mai 1/72-es makettárakat nézem, ráadásul egy kollégám szerint, akinek már megvan, nem rossz, ő elégedett vele.

TG

PanelProletár 2015.11.12. 15:41:04

Egészen pontosan 2.490-ért vesztegetik, :) vagyis egy műgyanta 1/72 Toldi árából megvehetsz akár hármat is. Ráadásul fél-szemenkénti lánctalppal, nyitottra elkészíthető vezető-, és parancsnoki búvónyílással és egyéb "nyalánkságokkal" fröccsöntöntötték, egészen kiváló minőségben. Kötelező vétel!
süti beállítások módosítása