Az 1987 szeptembere óta megjelenő Wargame Illustrated egy több, mint 100 oldalas színes angol nyelvű havilap, amely most már letölthető formátumban is megvásárolható. Minden szám általában egy fő téma köré épül, amihez több cikk is kapcsolódik. A magazinra erős befolyással bír a az új-zélandi Battlefront, ezért minden számban van egy, vagy több az éppen aktuális Flames of War-hoz kapcsolódó cikk, de megismerhetjük az Osprey kiadó legfrissebb könyveit is. Az újságban megjelenő játékleírások általában 28, 15, vagy 10 (1:100) méretarányban játszott csaták, csak a legritkább esetben fordul elő 20mm-es (1:72/76) méretarány. A legtöbb cikk egy történelmi háttérleírásból és egy hozzá kapcsolódó játékról szól. A leírásokban szereplő játszmák a legkülönfélébb szabályok szerint zajlanak, így némi képet alkothatunk az éppen divatos és használt játékrendszerekről. A lapban általában van egy képes beszámoló egy-egy nagyobb wargame fesztiválról is, illetve több gyártó is hirdet benne, így tudomást szerezhetünk jó pár, ismert és kevésbé ismert gyártó újdonságairól is. Wargame Illustratred honlapja

A blog hasábjain megpróbálok időről időre egy kis szubjektív összefoglalót adni ennek a magazin tartalmáról…

 blog128-01.jpg

blog128-02.jpgWargame Illustrated 2013. október (312)

Az ehavi szám központi témája az 1967-es arab-izraeli, vagy más néven a hatnapos háború, annak apropóján, hogy a FoW a második világháborús és a vietnámi hadszínterek után fantáziát, no meg üzletet látott egy új front megnyitásában. Személy szerint én örömmel vettem, és ha nem lennének olyan borsosak a Battlefront árai, talán még érdekelne is, noha azt láttam, a hazai FoW közösséget nem igazán mozgatta meg hír. Az újság mellé adtak egy ingyenes Intelligence book-ot is.

-Természetesen a szokásoknak megfelelően a központi téma mellé több cikk is dukál, mint mindig először is egy térképpel is megtámogatott 6 oldalas történelmi összefoglaló.

-Folyatódik a harckocsik 100 évét bemutató sorozat, természetesen az 1967-es háború harckocsijait ismerhetjük meg battlefrontos makettekkel illusztrálva.

-Ha már megismertük a harckocsikat, akkor nosza rajta ismerjük meg azt, is hogyan kell kifestenünk egy izraeli, jordán vagy akár egy egyiptomi sereget.

-A következő cikkből megismerhetjük az Izraelt határoló három hadszíntér egymástól lényegesen eltérő terep sajátosságait, és a hozzá kapcsolódó speciális szabályokat.

-Nagy Sándor halála után birodalma szétesett az egyes tartományokban egykori hadvezérei ragadták magukhoz a hatalmat. Ezek az utódállamok aztán folyamatosan háborúztak egymással. Most az i.e. 217-ben lezajlott raphiai csata került terítékre, ahol az egykori hadvezérek sokadik leszármazottai csaptak össze. Az ütközet érdekessége, hogy míg Antiochius seregében indiai, addig IV. Ptolemaiosz alatt afrikai elefántok harcoltak. Némi történelmi áttekintés mellett egy térképet is kapunk, a csatarendről. A játék 28 mm-ben A Haiil Caesar szabály alapján zajlott, de különleges kiegészítésekkel, amely megpróbálta kezelni a afrikai és az indiai elefántok vérmérséklete és ereje közötti különbséget.

-Úgy látszik az Osprey szabálysorozata beérni látszik, a Field of Glory után belevágott a egy skirmis sorozatba is, amelynek a legelső tagja egy Steampunk szabály a „In His Majesty’s Name” volt. Most a legújabb, a szamurájok Japánjába vivő Ronin kerül bemutatásra. A cikk tartalmaz egy példa összecsapást is amelyből megismerhetjük a játék mechanizmusát.

Innen bátran állíthatjuk, hogy ennek a számot amerikainak is nevezhetnék, mivel számos cikk új világi témát dolgozott fel.

-Egy 8 oldalas képriportból, 20 remek fotográfián keresztül ismerhetjük meg Bill Gaskin amerikai függetlenségi háborús gyűjteményét.

blog128-06.JPG

-Egy részletes írás mutatja be függetlenség elnyerése utáni, az amerikaiak és a britek közötti határháborúkban küzdő Butlers Ranger alakulatot. Annak szervezetét, taktikáját és történetét.

-A 2013-as Salute-on bemutatott 40mm-es Alamo ostromát feldolgozó dioráma elkészítéséről olvashatunk.

blog128-05.JPG

-Folytatódik az amerikai polgárháború hadseregeit bemutató sorozat, most egy igen részletes elemzést olvashatunk a déli gyalogságról, az egyenruhájukról, a felszerelésükről és a fegyverzetükről.

-Tovább olvashatjuk a viktória korabeli gyarmati csatározások lejátszásához hátteret adó sorozatot. A IV. részben az dél-afrikai xhosa háború kerül terítékre a Black Powder alapján.

-És végül láthatunk még egy képriportot a 2013-as Historicon-ról is.

 

blog128-03.jpgWargame Illustrated 2013. november (313)

Ahogy az előző szám, ez is számomra kedves témát, a porosz-francia háborút dolgozta fel.

-Az első 10 oldalas írásból térképek, és kronológiai összefoglaló segítségével megismerhetjük a konfliktus történetét, hadseregeket, azok erényit és hiányosságait, az egyenruhákat, a fegyvereket, a hadvezetést és nem utolsó sorban a szóba jöhető szabályokat.

-8 oldalon keresztül ismerhetjük meg a wörthi csatát 28 mm-es figurákkal illusztrálva, amelyeken keresztül megismerhetjük a két hadsereg különböző csapatainak egyenruha kavalkádját.

-A második csatleírás a bonyolult nevű gravelotte-st. privati ütközetet veszi górcső alá. Egy lelkes csapat, amely nem volt rest még a történelmi helyszíneket is bejárni, ezt a grandiózus ütközetet, egy nem kevésbé grandiózus játékban dolgozta fel három asztalon. Egy 20x10’, egy 10x6’ és egy 20x6’-as asztalon. A 28 mm-es játék a Black Powder alapján zajlott.

-Ha a fenti írások alapján kedvet kaptunk a kor meghatározó háborújához, akkor most megtudhatjuk, hogy melyik gyártó, melyik figuráit használhatjuk fel 4, 15, vagy 28 mm-ben, de meglepő módon a cikk még az 1/72-es Emhar készletet is megemlíti, pedig ezt a méretarányról, ha csak nem fém figuráról van szó, általában megfeledkeznek az újság hasábjain.

blog128-07.JPG

-Egy írás mutatja be a Hail Caesar Britannia kiegészítő kötetét.

-A viktória korabeli háborúk V. részében az új-zélandi maori háborút dolgozták fel. Megismerhetjük a történetét és a háború sajátos taktikáját is. A játék ezúttal a Triumph and Tragedy alapján zajlott.

-Folytatódik az amerikai polgárháború seregeit bemutató sorozat, ezúttal a két fél tüzérsége került terítékre, az előző cikkek részletességével, és sok érdekesség ismertetésével.

-A kötelező FoW cikk folytatja a közel-keleti szabályának propagálását, egy próbajáték bemutatásán keresztül. Az izraeli és az arab páncélosok között lezajlott 7 körös összecsapást, 14 oldalon keresztül ismerhetjük meg.

-Ugyanebben a számban megkezdődött a beharangozása a Red Bear seregkönyvnek, amely az 1944-45-ös keleti frontos, szovjet, és vele szövetséges seregekkel foglakozik. Az írás foglakozik az előző seregkönyvhöz képesti változásokkal.

-A barkács rovatból megismerhetjük az előző számban ismertetett Alamo erőd makettjének építését.

-Folyatódik a képriport a 2013-as Historicon-ról, a díjnyertes alkotások bemutatásával.

 

blog128-04.jpg

Wargame Illustrated 2013. december (314)

A tavaly decemberi szám a spanyol örökösödési háborúról szólt.

-Természetesen, hogyan is másképp kezdhetném, mint hogy az első cikk egy történelmi összefoglaló térképpel, időrenddel. Az írás tartalmazza a kor hadseregeinek sajátosságait, szervezetét, taktikáját felszerelését és fegyverzetét. Megmondom őszintén volt benne pár számomra új, érdekes megállapítás.

-A következő cikk a háború leghíresebb ütközetéhez, a blenheimihez vezető történelmi eseményeket ismerteti, illetve wargame szempontból ad tanácsot ennek az időszak öt különböző jellegű összecsapásáról.

-Most hogy megismertük az előzményeket megismerhetjük magát a blenheim/blindheim/höchstadt-i csatát. Úgy látszik egyre inkább divatba jönnek az óriás játékok, vagy legalább is az újság úgy gondolja, hogy ilyen különlegességeket, és látványosságokat kell inkább bemutatnia, most is egy ilyen ismertetésére került sor. A játék egy 18x5’ nagyságú asztalon zajlott 3.000 15 mm-es figurával és a szokásoktól eltérően egy kevésbé ismert szabály szerint, a Close Fire and European Order alapján.

-Nem csak a német vidéken folyt a háború, hanem Itáliában is, a következő írásban Savoyai Jenő kevés vesztes csatáját ismerhetjük meg. Az előző cikk seregei és szabályai alapján zajlott játékon keresztül. Amúgy ez egy nagyon jó példa, hogy egy óriás asztal elemei hogyan hasznosíthatóak később kisebb játékokra is.

-Ha már ez a téma, akkor nem árt, ha tudjuk, hogy ki is gyárt a témához figurákat, erről is olvashatunk egy körképet.

 blog128-08.jpg

-Egy másik hosszabb írás szól VIII. Henrik franciaországi hadjáratáról és hadseregéről, illetve a Perry testvérek 28 mm-es műanyag figuráinak átalakításáról a nagyobb hitelesség érdekében.

-Bemutatásra kerül, egy nem teljesen történelmi, de azon nyugvó játék is, amely a XVIII. századi holland Robin Hoodok, a Bokkenrijder-ek misztikus világába visz. Természetesen némi promóció sem maradhat el, játék az új Donnybrook skirmish szabály szerint kerül bemutatásra

-A polgárháborús seregek ismertetésében most a tisztek felszerelését vesézték ki igen alaposan, illetve bemutatták a különböző csapatjelzéseket is.

-Még mindig Amerika és a polgárháború, egy Black Powder alapján, 28 mm-ben került lejátszásra Gettysburg első napja, az igen hangzatos nevű The Guns Of April Historical Minitures Society megrendezésben.

-Ahogy közeledik az első világháború kitörésének centenáriuma, a téma is egyre inkább elkerülhetetlenné válik. Most a szokásoktól eltérően az addigi legnagyobb tengeri csata, a skaggeraki/jütlandi-i kezdő epizódja, a csatacirkálók összecsapása kerül terítékre 1:2400-as GHQ makettekkel.

-A FoW rovatban továbbra is a háború végi keleti-frontos könyv a téma, annak speciális szabályai kerülnek ismertetésre.

-Egy másik FoW írásban a második világégést lekéső, de később a vietnámi háborúban legendássá váló A-1 Skyrider csatagépet ismerhetjük meg illetve annak speciális szabályait, illetve ha ez után ingerenciát éreznénk a mihamarabbi megvásárlásra, azt is hogy mi módon kell lefestenünk apró makettünket.

-Volt még egy jópofa cikk, ugyan csak a felét értettem, de még így is nagyon szórakoztató volt, egy amerikai wargamer angliai tapasztalatait osztotta meg egy interjú keretében. Nagyon bájos, ahogy azt ecseteli, hogy idáig azt hallotta, hogy polgárháború, akkor az amerikaira gondolt, de itt megtudta, hogy az, az amerikai, mert van angol is. Szegénykémnek el kellene még utaznia néhány más országba is.

-Volt még egy érdekes reklám, a Grandmanoeuvre.co.uk letölthető és összehajtható seregei igen ötletes megoldás, bár az áruk szerintem egy kicsit borsos.

 Ambasa

 

Szerző: ambasa  2014.08.12. 00:00 Szólj hozzá!

Címkék: könyv Wargame Illustrated

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr896571043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása