blog WNM 07.jpgMúlt nyáron volt szerencsém egy hetet eltölteni Krakkóban, ahol az érdeklődő számos hadtörténettel kapcsolatos látnivalót is megtekinthet. Sikerült is egy részüket megnéznem, de sajnos rá kellett jönnöm, hogy még vissza kell térnem, mert jó párdolog kimaradt.

A Krakkói Nemzeti Múzeum

A múzeumot eredetileg 1879-ben alapították. Az nem túl szép épületet, amiben ma is működik 1934-ben kezdték építeni, azonban az építkezést a második világháború félbeszakította hosszú-hosszú időre. Végül is az építkezés csaknem 60 év múlva 1992-ben fejeződött be, a múzeumot ekkor adták át a nagyközönségnek. Maga a múzeum a nemzeti múzeumokhoz hasonlóan több állandó gyűjteménnyel és fiókintézménnyel rendelkezik, de ebből számunkra a fegyver és egyenruha gyűjtemény az, ami igazán érdekes. Maga a belvárostól két megállóra található, a második világháború előtt kedvelt körúton található, így akár egy rövid sétával is elérhetjük. A belépőjegy nem vészes, ha jól emlékszem 10 zlotyi volt, amiért mindhárom állandó kiállítást is megtekinthetjük (XIX-XX. Századi lengyel képzőművészet és a lengyel kézművesség remekeit). 

 

A Nemzeti Múzeum fegyver- és egyenruha gyűjteménye

 A fegyver és egyenruha gyűjtemény a kezdetektől a második világháború végéig mutatja be a lengyel hadtörténelmet. A gyűjteményen belül túlsúlyban van a XX. Századi előtti időszak, amiben gondolom szerepe van annak is, hogy a város fénykora Varsóval szemben inkább erre az időszakra tehető. Igen jelentős a középkori gyűjtemény, amiben számos páncél is található. Ahogy megyünk előre az időben, megismerkedhetünk a Napóleon által létrehozott, és vele szövetséges Varsói Nagyhercegség hadseregével, a későbbi függetlenségi háborúkkal, az első világháborúval és azzal szorosan összetartozó szovjet-lengyel háborúval, majd az önálló lengyel hadsereg kialakulásával, egészen a második világháborús lengyel emigráns hadseregekig. A kiállítás közepét igen szép és érdekes vadászfegyver-gyűjtemény színesíti, de láthatunk lengyel történelmi zászlókat és kitüntetéseket is. Az utolsó terem egy kicsit kakukktojás, ahol nem csak katonai, hanem tisztviselői egyenruhákat láthatunk. A múzeum némileg ad az interaktivitásra, az első világháborús résznél a gyerekek (no meg a felnőttek is) kezükbe vehetik a homokzsákokból kialakított fedezék tetején elhelyezett puskát és rohamsisakot is. Számomra kicsit furcsa volt, a tárlókban lévő tárgyak beazonosítási módja, nincsenek feliratok, csak számok, ugyan akkor minden vitrin oldalán van egy leakasztható angol és lengyel nyelvű tábla, amiből megtudhatjuk, hogy tulajdon képen mit is láthatunk. Igazából, ami számomra furcsa volt, hogy ez a rendszer működött, talán csak egy elkevert táblával találkoztam, az összes többit megtaláltam a helyén. Sajnos a gyűjtemény nagy negatívuma, hogy a termek igen sötétek, ugyanis ahol van ablak azokat is nehéz, sötétítő függönyök fedik. Az ott készült képeimnek a felét el kellett dobnom, és ami maradt annak is jó ha egy tizede az, ami megüti azt a szintet, hogy közzétegyem, ezért inkább a cikket az internetről szerzett képekkel illusztráltam.

blog WNM 01.jpg

blog WNM 03.jpg blog WNM 08.jpg

blog WNM 18.jpg

blog WNM 11.jpg

Egy hasznos link, ahol virtuálisan megtekinthetjük a múzeum legérdekesebb darabjait, a "Galeria „Broń i Barwa w Polsce” cimszó alatti hivatkozásokon:

http://www.imnk.pl/strona_glowna.php?szukaj=3

Ambasa 

Szerző: ambasa  2012.06.24. 16:28 Szólj hozzá!

Címkék: múzeum Lengyelország

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr914608155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása