blog291-01.jpgNos, immár negyedszer, és Budapesten másodszor sikerült megrendezni a számomra megjegyezhetetlen elnevezésű Történelmi Terepasztalos Játékok Napját. (Lehet, hogy egy ötletbörzét kellene majd kiírnunk egy frappáns elnevezésre, mint pl. az osztrák Vivat, vagy az angol Historicon, vagy a Salute, de ez még a jövő zenéje.)

Mint az előző, fővárosi alkalomkor, most is a GépHáz adott otthont a rendezvény lebonyolításra, amiért köszönetemet fejezem ki. Ez alkalommal, eredetileg egy tematikus napot szerettünk volna Jánossal, Magyarország 1944-45. Ennek az apropóját mind a Battlegroup, mind a Bolt Action, a közelmúltban megjelent, idevágó szabálykönyvei adták volna. Azonban, ahogy haladt előre az idő, kénytelenek voltunk lazítani az elképzelésünkön, és az ekkor már a fő tematikát kiterjesztettük Magyarország második világháborús résvételére. Így utólag ennek voltak előnyei és hátrányai, volt, akiket inspirált – mint pl. engem, hogy kifessek egy Magyar Királyi Honvéd sereget – ugyanakkor érzésem szerint másokat, pedig visszatartott az eseménytől. Sajnos ezen már az sem segített, hogy nyitottak lettünk más korszakokra is, mert ezzel végül is csak kevesen éltek. Sajnos azt kell mondanom, hogy a jövőben valószínűleg tartózkodnunk kell a tematikus napok megrendezésétől, bár én személy szerint nem mondok le arról, hogy - akár csak a makett-versenyeken - legyen kiemelt téma.

Végül a mintegy 7-8 órás rendezvényen számításaim szerint mintegy 40-en jelentünk, meg, ami jó érzés, hogy a sokszor eltemetett történelmi hadijáték ennyi érdeklődőt és résztvevőt tudott bevonzani, annak ellenére, hogy a kora tavaszi vasárnap, biztos sok embert csábított inkább családi kirándulásra. Nekem azonban a résztvevők számánál is nagyobb örömet jelentett, hogy összesen nyolc asztalon, háromféle méretarányban, ötféle játék zajlott. Időrendben haladva volt 40 mm-es XVIII. századi összecsapás, és 15 mm-es 1848-49-es csata. Tervezve volt még 28 mm-es SAGA bemutató is, de sajnos ez családi okokból elmaradt, de sebaj, majd legközelebb. Ami a fő témát illeti, volt 15 mm-ben Flames of War, 20 mm-ben Battlegroup Don-kanyar, 20 mm alföldi páncélos csata Rapid Fire szerint, és összesen három asztalon 20 és 28 mm-ben Bolt Action.

Mindezek mellett, ami a legnagyobb örömmel töltött el, hogy ez a rendezvény immár kilépett a Budapest-Mosonmagyaróvár tengely vonalából és az ország más részeiből is voltak olyanok, akik vették a fáradságot, és úgy gondolták, hogy hajlandóak pénzt áldozni arra, hogy ellátogassanak ide. Megmondom, ha valami ez tett igazán boldoggá, így külön szeretném megköszönni nekik, aki Balatonalmádiból, Békéscsabáról, Győrből, Miskolcról, Mosonmagyaróvárról, Székesfehérvárról, Tatabányáról vették a fáradságot, és elzarándokoltak a Nagyfaluba.

Aznap nagyon elégedett voltam az eseménnyel és a résztvevők számával, de miután leülepedet bennem a nap és végiggondoltam az ott látottakat, mégis felmerült bennem egy gondolat. Én alapvetően ezt a rendezvényt egy, amolyan baráti találkozóként képzelem el, ahol a hobbitársak találkozhatnak rég nem látott barátaikkal, vagy épen olyanokkal, akiket csak a világhálón ismertek ez idáig. Természetesen nagyon tetszik, hogy sokan eljöttek, hogy voltak olyanok érdeklődők, akik kipróbálhattak játékokat, akik esetleg kedvet kapnak majd a hobbihoz, amire, ahogy látom van is esély. De emellett sajnos azt is tapasztalnom kellett, hogy a játékosokat annyira lekötötte a saját játékuk, hogy a többi asztallal nem volt idejük törődni, így szerintem sajnos elmaradt az egymás megismerése, ami számomra egy kis hiányérzetet jelent. Nagyon jó dolog, hogy számos asztalon jókedvű emberek játszanak egymás mellett, és az is, hogy voltak kívülállók, akik kipróbálhattak különböző játékokat, de nekem még hiányzik az, hogy ez jobban elmenjen egy közösségi élménnyé. Remélem legközelebb, már ebbe az irányba is sikerül elmozdulnunk. Persze az is lehett, hogy csak én éreztem így, mert lekötöttek az egyéb elfoglaltságaim.

És végül szeretném megköszönni a rendezvény szervezésében nyújtott munkáját Jánosnak, aki minden létező helyen hirdette az eseményt, illetve Szilveszternek, aki segített a saját játékom lebonyolításában, és tűrte, hogy időnként eltűnök más asztalokat fényképezni!

Minden esetre azoknak, akik ott voltak és azoknak, akik valamilyen okból nem lehettek ott egy kis képes beszámoló a március utolsó napján lezajlott eseményről.

A XVIII századi csata 40 mm-ben

blog291-02.jpg

blog291-03.jpg

Az 1848/49-es összecsapás 15 mm-ben

blog291-04.jpg

blog291-05.jpg

Flames of War 15 mm-ben a Terepasztal Lovagjainak gondozásában

blog291-06.jpg

blog291-07.jpg

Alföldi páncélos csata Rapid Fire alapján 20 mm-ben

blog291-08.jpg

blog291-09.jpg

Battlegroup Don-kanyar 20 mm-ben

blog291-10.jpg

blog291-11.jpg

Mini Bolt Action 20 mm-ben, harc háztól házra, szobáról szobára Budapest belvárosában

blog291-12.jpg

Észak-Erdély 20 mm-ben szintén a Bolt Action szerintblog291-13.jpg

blog291-14.jpg

Magyar-szovjet összecsapás valahol Kárpátalján, avagy Bolt Action 28 mm-ben

blog291-15.jpg

blog291-16.jpg

-------------------------------------------------

 

blog291-17.JPG

És végül a nap dobása, amit jómagamnak sikerült elkövetnek...

Ambasa

Szerző: ambasa  2019.04.04. 00:00 Szólj hozzá!

Címkék: rendezvény 28mm wargame Magyarország 20mm 15mm

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr3014734659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása