20230422_100719_mod.jpgRég óta nem játszottam Bolt Action-t, már hiányzott. Az utóbbi időben Wings of Glory és Sails of Glory volt porondon, így beiktattunk egy csatát, ami ezúttal (is) Magyarországon játszódott. A seregek 1000-1000 pontból építkeztek és egy "gyári" scenario-t a Top Secret-et játszottuk le. Annyit módosítottunk, hogy a titkos iratokat gépjárművel is fel lehet szedni, de ennek ára, hogy 1 körig a személyzet szabadon, a járművön kívül kell, hogy tevékenykedjen, ami ugye elég kockázatos tud lenni.

1944.10.08., Derecske.

Október 8-án egy szovjet Polikarpov Po-2 futárrepülőgép titkos iratokat szállít a II. Ukrán Front hadműveleteiről. A légijármű a hajnali sűrű ködben eltéved és Derecske térségében bukkan elő, ahol egy magyar Messerschmitt Bf-109 vadászrepülőgép lelövi. A futárgép Derecske központjára zuhan.

Mind a magyar, mind a szovjet oldal elemi érdeke, hogy a gépen szállított titkos iratokat megszerezzék ezért a legközelebb állomásozó erőket mozgósítják abból a célból, hogy Derecskére behatolva, minden áron szerezzék meg az iratokkal teli aktatáskát és juttassák el saját vonalaik mögé.

Magyar részről egy PzKpfw. IV Ausf. H támogatásával a következő erők vesznek részt a harcban: egy 11 fős magyar lövész raj (panzerfaust-tal), egy 10 fős magyar lövész raj, egy 10 fős német rohampuskás veterán raj, egy nehézpuskás, egy panzerschreck-es és egy mesterlövész csapat, egy illetve szanitéc. Az alakulat támogatásként egy korábban zsákmányolt szovjet M3 felderítő páncélkocsit is bevet. A haderő parancsnoka egy magyar hadnagy, akit egy őrmester kísér.

Szovjet részről egy T-34/85 támogatja az akciót, melyben a következő erők vesznek részt: egy 11 fős gárda lövész raj (zsákmányolt panzerfaust-tal), egy 12 fős könnyű-géppuskás raj, egy 12 fős tapasztalatlan lövész raj (tankelhárító gránátokkal), egy tapasztalatlan közepes aknavetős (megfigyelővel), egy mesterlövész, egy közepes géppuskás és egy nehéz puskás csapat, egy 61-K légvédelmi gépágyú, egy BA-64B páncélgépkocsi, egy GAZ-AA tehergépkocsi és egy GAZ-67B terepjáró személygépkocsi. A haderő parancsnoka egy főhadnagy és a segédje.

20230422_120109_mod.jpg

A csata elején mindkét oldal igyekezett mielőbb a megfelelő pozíciók elfoglalására. Ebben a szovjet oldalt segítette a két gépkocsi, így a közepes géppuskás csapat hamar a templom közelébe jutott, aminek a tornyából hamarosan kidugták a Maxim csövét. Mindkét oldal gyalogsága a környező épületeket megszállva próbált fedezéket és minél jobb pozíciót keresni. Szovjet oldalon két egység is lemaradt: a T-34 és a könnyű-géppuskás raj. Magyar oldalon csak az egyik magyar lövész raj ért később a harctérre.

A magyar oldal vette észre elsőként a gép roncsát és az M3-as páncélgépkocsi a kerítéseken áttörve megközelítette a helyszínt. Azonban a szovjet oldal heves gépágyú és nehézpuska tűzzel fogadta az akciót, aminek következtében a jármű találatot, a személyzet pedig sokkot kapott. Erősítésként a magyar páncélos érkezett oldalról, illetve a német veterán raj szállta meg a közeli épületet. Eközben a szovjetek felzárkóztak és a templomtér feléjük eső házaiban kerestek megfelelő pozíciót. A késve beérkező T-34-es a harctér szélén előretörve, teljes sebességgel próbálta leküzdeni a lemaradását.

20230422_125731_mod.jpg

Ez olyan jól sikerült, hogy pont az ellenséges harckocsi oldalába érkezett meg, de mielőtt tüzelhetett volna, az ellenfél behúzódott a házak közé a járművével. Eközben a szovjet páncélautó is megközelítette a repülőgép roncsát és így a két páncélgépkocsi egymást és annak legénységét tartotta sakkban (így egyik fél sem merte elhagyni a járművet, hogy az iratok után kutasson). A szovjet aknavető telibe találta az épületet, amiben a rohampuskás raj fészkelte be magát, de az akna a tetőszerkezet megrongálásán kívül más kárt nem okozott.

20230422_132911_mod.jpg

A német veteránok az aknatűz hatására előtörtek a házból és megpróbálták a fal mellett lapulva megközelíteni a szovjet gárda lövész raj állásait. Azonban az időközben beérkezett könnyű-géppuskás raj össztüzet adott rájuk, amit a toronyból a Maxim géppuska is erősített, így a német veteránok a hatalmas veszteségek hatására megadták magukat. A szovjet harckocsi az ellenséges páncélos hátába került és közvetlen közelről találatot ért el, de ez a találat nem volt megsemmisítő erejű.

20230422_141807_mod.jpg

A légvédelmi gépágyú és a nehézpuskás csapat együttes erőfeszítése eredményeképpen az M3-as kigyulladt, de eddigre az egyik magyar raj a titkos iratok közelébe került és megszerezte azt. Ennek közvetlen következménye az lett, hogy a szovjetek minden egyes puskacsővel ezt a rajt vették célba, és rövid úton meg is semmisítették. A következő hőstett a magyar szanitécé volt, aki amúgy is a közelben tartózkodott, így kiszaladt a nyílt térre és felkapta az iratokat. A szovjet mesterlövész elhibázta és már majdnem sikerült elérni a menedéket nyújtó épületek egyikét, amikor a szovjet páncélos két géppuskából tüzet nyitott és a szanitéc holtan terült el. Az időközben előrevonuló szovjet gépjárművek közül a panzerschreck-es csapat a tehergépkocsit megsemmisítette.

20230422_151912_mod.jpg

Ekkor a magyar nehézpuskás csapat rohant ki a térre és vette magához az irattáskát, de nem tudott messze jutni, mert a géppuska, mesterlövész és a szovjet szakaszok folyamatos tüzében elestek. A táska megszerzését ekkor a magyar hadnagy és segédje vállalta magára, akiknek már sikerült egy közeli épületbe menekülni az iratokkal. Őket se a mesterlövész, se a közben felzárkózó BA-64-es nem tudta kifüstölni, de ekkor a szovjet főhadnagy és PPS-el felszerelt segédje rontott az épületbe és közelharcban próbálták visszaszerezni az iratokat. Olyan heves kézitusa alakult ki, amiben mindkét fél halálos sebeket kapott, így az iratok az épületben maradtak őrizetlenül.

Az iratokra az utolsó magyar gyalogos egység, a panzerschreck-el szerelt csapat mozdult elsőként. Az épületbe benyomulva az iratokat magukhoz vették. A szovjetek az épület közelében a páncélkocsival, és a könnyű-géppuskás rajjal készültek a ház megostromlására. A magyar oldalon még egy harckocsi volt bevethető, de annak hátában állt a T-34, egyik oldalról a gárda raj (páncélököllel), másik oldalon a tapasztalatlan lövész raj tankelhárító gránátokkal várta a parancsot az akcióba lépésre.

20230422_184001_mod.jpg

De ez a parancs sosem érkezett meg, mert a játék a 6. körben megszakadt (nem jött össze a dobás a 7. körre).

Így a küzdelem végeredménye döntetlen lett, mert egyik fél sem tudta az iratokat a játék végére a saját asztalszélére menekíteni.

További képek Az Alba Regia Hadijáték Klub FaceBook oldalán: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.6052466578121951&type=3

 Bogesz

Szerző: bogesz001  2023.06.13. 00:00 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr6118112292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása