Kedves Mindenki!

A HM HIM „Hadtörténelmi Délutánok” sorozata 2013. január 26-án, szombaton 13 óra 30 perckor folytatódik a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (1014 - Budapest, Kapisztrán tér 2-4.) II. emeleti Dísztermében.

Ezúttal jómagam tartok előadást „Páncélosok és páncélelhárítás a magyar 2. hadsereg sávjában 1943 januárjában” címmel. (Az előadás nem egyezik meg a 2013. január 15-én, illetve 2013. február 6-án rendezendő különféle konferenciákon általam tartandó összefoglalókkal, mivel azoknál sokkal részletesebb és hosszabb lesz!) Az előadást a szokásos fórumrész követi.

A műhelyvita-részben Kiss László tart kutatási beszámolót „A Jean Bart csatahajó 1914-es megtorpedózása - legenda és valóság” címmel.

A belépés továbbra is díjtalan!

Mindenkit sok szeretettel várunk! Üdvözlettel:

Számvéber Norbert

Szerző: ambasa  2013.01.09. 17:00 4 komment

Címkék: Hadtörténeti Délutánok

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr1005008511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KVadász 2013.01.09. 19:18:28

No végre, valami engem is érdeklő téma! :)
Ambasa úr, csörögjünk össze, jönnék én is, kalauzoljál el! :)

ambasa 2013.01.10. 19:54:09

@KVadász:
Rendben, de először bent kell elintéznem, hogy szabad legyek...

TG

ambasa 2013.01.26. 19:57:10

Na lezajlott az előadás. Rég nem emlékszem, hogy ennyien jelentek volna meg, legalább 50-en voltak a teremben de talán még 60-an is, köztük 5-en a wargame közönségünkből is képviseltették magukat.

Az előadás nagyon érdekes volt és sok téveszmét oszlatott el mind a szovjet támadás túlerejével, veszteségeivel kapcsolatban, mind a magyar páncélhárítás lehetőségeivel, a német-magyar csapatok együttműködésével és még sok más kérdéssel kapcsolatban, amely valamilyen mértékben is érintette az előadás témáját.

A műhelyvita is nagyon érdekes volt, mert Kiss László (lacibácsi), utána járt annak az osztrák-magyar haditengerészettel kapcsolatban létező kijelentésnek, hogy az U-XII 1914. december 21-i megtorpedózása végül is mennyi időre is vonta ki a harcból a francia csatahajót. A rövid előadás során megismertette a magyar szakirodalomban (és kevésbé szak, gondolok itt a korabeli sajtóra) az esettel kapcsolatban előforduló kijelentésekre, egészen napjainkig, amelynek a lényege, hogy a francia csathajó olyan súlyos sérüléseket szenvedett, amelynek következtében a háború végéig harcképtelen volt. Majd más oldalról, a külföldi szakirodalom szemszögéből is megvizsgálta a kérdést, ahol viszont semmi sem támasztotta alá, hogy a Jean Bart a háború végéig harcképtelen lett volna, igaz semmi nemű hadieseménnyel kapcsolatban sem merül fel a neve. Végül levezetve a kutatásait aprólékos munkával összeszedte, hogy a hajó javítása 1915. április 3-ára befejeződött, és április 11-én ki is futott próbaútra. Ezek után végigszolgálta a háborút élve a korabeli csatahajók unalmas szolgálatát, amelyet csak a minden évben esedékes tervezett karbantartás szakított meg. Adatait pl a Jean Bart parancsnokának a sérülésről szóló jelentésével is alátámasztotta.
Természetesen az, hogy a támadás eredménye koránt sem volt olyan végzetes, és messze ható, mint azt idáig gondoltuk, semmit nem von le az U-XII és legénységének bátorságából.

Sajnos az előadás végén jött a fekete leves. Legközelebb valószínűleg február végén kemény Krisztián fog előadást tartani Komárom 1848-49-es ostromával kapcsolatban. Viszont van egy kitétel, ha nem lesz elég látogató akkor ebben a fél évben már nem lesz több előadás. Ezért kérek mindenkit, aki csak teheti, még ha annyira nem is érdekli a XIX. század magyar hadtörténelme, mégis jöjjön, el hogy 10 év után ne szűnjön meg ez a nagyszerű kezdeményezés. Aki eljön, ígérem nem fog csalódni, mivel egy rendkívül felkészült előadót hallgathat meg.

TG

janos900 2013.01.27. 19:31:30

@ambasa: Szomoruan hallom. Sajnos en egyszer se jutottam el meg, remelem marad a rendezveny.
süti beállítások módosítása