blog60 civil_war_soldiers-union_confederate.GIF.gifMostanában a blogon a hadtörténelem és a haditechnika kissé jobban előtérbe került, miközben a játék és a makettezés némileg háttérbe szorult különböző okok miatt. Sajnos játékról most sem tudok beszámolni, de lassan célegyenesbe kerül az amerikai polgárháborús seregeim elkészülte. Ennek apropóján elkezdem több részletben bemutatni mindkét készülő seregemet némi, rövid  csapattörténettel egyetemben. Az első rész a déli gyalogságról szól, majd a következő az északit fogja bemutatni. Terveim szerint külön közös rész fog szólni mindkét fél tüzérségéről, lovasságáról és végül a zuávokról.

A konföderációs seregem gyalogsága jórészt Esci és Italeri északi gyalogság szürkére festett babáiból áll. A két fél egyenruhái nem sokban különböztek de arra figyelni kell, hogy a déli tisztek a figurákra öntött váll-lapokkal ellentétben máshol hordták a rendfokozati jelzéseiket. Sokat gondolkodtam a megfelelő színű egyenruhán, mivel a déli sereg uniformisa az egyfajta világos kékesszürkétől a szürke különböző árnyalatin át egészen a mogyoróbarnáig terjedt. Az alakulatok a festésnél egységes szürke kabátot kaptak, amit fekete bemosás után világosabb szürke művészolajjal száraz-ecseteltem. Ezután az öt ezred közül az egységesebb megjelenésükből kiválasztottam három ezrednyit és az egyiknek hagytam szürkén, a másiknál barnára, a harmadiknál, pedig világoskékre festettem a nadrágját. A másik két jórészt kalapot viselő figurákból álló ezred össze-vissza színű pantallót kapott jelképezve az önkéntesek sokszínűségét. A déli gyalogság jellegzetessége volt a galléron és a mandzsettán viselt világos kék fegyvernemi színek, de mivel egy-két próba után úgy döntöttem, hogy ez az általam választott szürke egyenruhán nem igazán tűnik ki ezért ezzel majd csak a tüzérségnél és a lovasságnál fogok élni.

Az ezredek kiválasztásánál sokkal inkább a csapatzászlók szépsége, mint az ezredek története döntött, Az zászlókat internetről töltöttem le, és a szokásosnál kisebbre, mintegy 10-13 mm-re kicsinyítettem le, mivel vannak még olyan lobogóim is, amelyeket nem cserélek és az eredeti műanyagot estem ki, és kénytelen vagyok ezekhez igazodni. A képeket nézegetve, néhány lobogó még némi trimelésre vár, amit amint időm engedi majd megteszek.

A lobogókat erről a két oldalról töltöttem le:

http://www.warflag.com/flags/acw/csaselect.shtml

http://www.krigsspil.dk/download/download_4.html

Ugyan színei miatt öröm festeni a figurákat, de ugyan ezt az anyaguk miatt nem mondhatom már el. Sajnos többször kellet lefestenem őket, mivel semmiféle módszerrel sem sikerült rajtuk fixálnom a festéket, beleértve a szappanos vizet, az acetonnal való lemosást, a híg PVA-t és a 6-8 réteg lakkor is.

 

8th Regiment Alabama Volunteer Infantry - alabamai 8. önkéntes gyalogezred

Az ezred 1861. június 10-én a virginiai Richmondban sorakozott fel és lett a Konföderáció hadseregének része.

Az ezred végigharcolta a polgárháborút, többek között részt vett a williamsburgi, a 2. bull runi, az antetami, a frederichsburgi , a chancellorsvillei, a gettysburgi, a petersburgi csatákban. Az ezred a dél többi ezredéhez hasonlóan végül Appomattoxnál tette le a fegyvert.

Az ezredben összesen 1.377-en szolgáltak, akik közül mintegy 300-an estek el, vagy sebesültek meg halálosan, és 170-en haltak meg különböző betegségeben. Az ezred állományából a háború folyamán 236 fő került át valamilyen más alakulathoz.

blog60 del (8)alabama 01.JPG

blog60 del (8)alabama 03.JPGEz az ezred kapott barna nadrágot, a lobogója ír önkéntesekre utal

22nd Regiment Alabama Volunteer Infantry - alabamai 22. önkétes gyalogezred

Az ezredet 1861 novemberében az albamai Montgomeryben állították fel.

Ez az ezred is végigharcolta a polgárháborút. Részt vett többek között a shilohi csatában ahol súlyos veszteségeket szenvedett, majd következett Murfreesboro és Perryville. 1863-ban a chickamaugai csatában hősi rohamot intézet a szemben álló uniós erők ellen, de ennek súlyos ára volt, elveszítették állományuk kétharmadát. Ez után rész vettek a 3. chattanoogai csatában is.

1864-ben az ezred útja Georgiába vezetett és részt vett az Atlanta körüli összecsapásokban. Ott voltak Atlantánál, Franklinnál, Nashvillenél és Bentonvillenél.

Az ezred számos tisztje, köztük a második parancsnoka John C. Marrast halt hősi halált harc közben.

Az alakulat története 1865. április 26-án az észak-karolinai Greensboronál ért végett, amikor is az északi csapatok előtt letette a fegyvert.

blog60 del (22)alabama 01.JPG

blog60 del (22)alabama 03.JPGA szürke nadrágos ezred

3rd Mississippi Infantry - mississippii 3. gyalogezred

Az ezred 1861 őszén alakult meg állományában mintegy 800 önkéntessel. Ez az ezred is végigharcolta a polgárháborút és végül 1865. április 16-án Durham Stationnél tette le a fegyvert.

blog60 del (3)mississippi 01.JPG

blog60 del (3)mississippi 03.JPG

blog60 del (3)mississippi 05.JPGA világoskék nadrágos ezred

(itt jól látható, hogy miért is tekintettem el a kézelők és a gallérok világoskékre festésétől)

11th Mississippi Infantry - mississippii 11. gyalogezred

Az ezredet a Mississippi állambeli Corinthban állították fel 1861. május 4-én. Az ezred személyi állománya az állam északi részéből jött önkéntesekből állt, akik az álltak déli katonáknál tehetősebbek és műveltebbek is voltak. Az ezred A századát a mississippi egyetem diákjaiból állították fel, míg a G század számos tagja a Greys egyetemről került ki.

Ez az ezred is végigharcolta a polgárháborút egészen 1865. április 2-ig, amikor is letette a fegyvert az únió csapatai előtt.

blog60 del (11)mississippi 01.JPG

blog60 del (11)mississippi 05.JPGEnnél az ezrednél már a kalapos katonák vannak túlsúlyban és a nadrágjuk festése sem egységes

16th Tennessee Volunteer Infantry Regiment - tenneseei 16. önkéntes gyalog ezred

Az ezredet 1861 májusában állították fel állományában 952 önkéntessel.

Ez az alakulat is számos véres ütközetben vett részt. A teljesség igénye nélkül ott voltak Perryvillenél, Murfreesboronál, Chickamauganál, részt vettek a georgiai hadjáratban, majd a háború végén harcoltak Franklinnál, Nashvillenél és Bentonvillenél

Az ezred 1865. április 26-án tette le a fegyvert. A katonákra rövid hadifogság várt, majd május 1-én a többi konföderációs katonához hasonlóan 1.15 ezüstdollárral a zsebükben, amit négy éves szolgálatukért kaptak, szélnek eresztették őket.

Az ezred története azonban nem ért véget a polgárháború befejeztekor. 1877. október 5-én pénteken, mintegy 300 veterán gyűlt össze McMinnvillnél még egy utolsó bajtársi találkozóra.

blog60 del (16)tennessee 01.JPG

blog60 del (16)tennessee 02.JPG

blog60 del (16)tennessee 03.JPG

blog60 del (16)tennessee 04.JPGSzintén az előző ezredhez hasonló elvek szerint festett ezred

A törzsek és szanitécek

Az ezredek mellett kifestettem néhány egyéb figurát is, amelyeket dandárparancsnokságként, illetve látványelemként fogok majd használni. A sebesültvivős alapra még, reményeim szerint egy egyszerű sátor is fel fog kerülni. A két parancsnoki alapnál az ezredeknél használt csapatzászlókkal ellentétben igyekeztem a dél jellegzetes lobogóját alkalmazni, de az egyik alabamai ezred csapatzászlója annyira megtetszett, hogy az alabamai dandár parancsnoki alapjánál használtam fel.

blog60 del torzs 01.JPGAz egyik dandár parancsnoksága

blog60 del torzs 03.JPG

blog60 del torzs 04.JPGAz alabamai dandár parancsnoka

blog60 del torzs 06.JPG

blog60 del torzs 07.JPGÉs sebesült bajtársukat cipelő szanitécek

Ambasa

Szerző: ambasa  2013.03.27. 00:00 3 komment

Címkék: makettezés amerikai polgárháború újkor wargame USA 20mm

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr755166290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janos900 2013.03.27. 10:16:53

Gratulálok! Jól néznek ki, a bajuszok meg külön dobnak rajtuk. :)
Milyen rendszer szerint talpaltad őket?

ambasa 2013.03.27. 18:52:00

@janos900:

Elméletileg a egy régi szabályhoz a Glory days-hez, mivel a lehetséges ellenfelemnek van már egy ilyen serege. Ugyan akkor, mivel Petyo szintén készít egy déli hadat, ezért egy hasonló erősségű északi is készül. Ha a szabály nem válik be, akkor egy némileg módosított Foundry Napóleonba gondolkodom, de először az eredeti szabályt próbáljuk ki, már ha ellenfeleim is egyet értenek benne.

file:///C:/Users/Gabi/AppData/Local/Temp/glory.htm

Az északiaknál már nem annyi a bajszos szakállas, mivel azokat inkább ide válogattam, de egyszerűen adták magukat, mivel volt az arcuknak karakterük, hogy kifessem:

www.plasticsoldierreview.com/Review.aspx?id=541

www.plasticsoldierreview.com/Review.aspx?id=199

Sajnos az északi gyalogság felét kitevő készlet, már nem ilyen karakteres:

www.plasticsoldierreview.com/Review.aspx?id=98

TG
süti beállítások módosítása