Mint már említettem az ifjúsági házban tett látogatásom során szert tettem egy térképre, amely Nova Huta területén található többi erődöt is ábrázolta. Ehhez jött hozzá, hogy az oda utam során, több másik erőd jele is feltűnt a térképen. A dolog adta magát hogy egyszer meglátogassam ezt a körzetet. Ugyanakkor más erődökre is kíváncsi voltam. Végül is hosszas tervezés után, összesen hat erődöt választottam ki, amely vagy viszonylag közel feküdt egymáshoz, vagy más úti célom meglátogatása közben útba ejthettem…

blog202-22.jpg

31. Sw. Benedykt erőd

A Szt. Benedek erődöt ugyan az a Feliks Ksiezarski tervezte, aki a Kosciuszko erődöt is. Az erődöt az első hullámban 1853. és 1856. között építették fel a Lasota hegyen. Több átépítésen és modernizáláson is átesett, először 1893. és 1905. között, majd a világháború után is. Az erőd feladata az alatta elterülő dél városrész Podgorze védelme volt. Az erőd rendeltetése szerint tüzérségi erőd besorolást kapott, de formája miatt, helyenként toronynak is nevezik. A második világháború alatt a németek francia hadifoglyokat tartottak fogva a komor falak között.

blog202-02.jpg

Ez a vár az elsők között épült meg a rendszer elemei közül, és ez volt az egyetlen, amelyet a folyótól délre meglátogattam. Maga az erőd körzete könnyen megközelíthető, de a vár egy hegyen fekszik, egy vízmosáson keresztül vezet fel hozzá egy csapás, amely egy régi temető mellett kezdődik. (Csak érdekesség, és lehet, hogy csak a véletlen műve, de az általam látogatott erődítmények közül, három közvetlen közelében is volt egy-egy temető.) Természetesen más irányból is megközelíthető, hiszen a közvetlen közelében családi házak találhatóak, de nekem ez tűnt a legrövidebbnek. Szerencsémre száraz időben voltam ott, ha két nappal később mentem volna, valószínűleg a heves esőzések miatt arra nem tudtam volna feljutni, mivel az ösvényen jó látható volt a rendszeresen lezúduló eső nyoma. A Sw Benedykt-et a természet már jócskán birtokba vette. Valaha kerítés vette körbe, de ennek jó ha fele-harmada van meg ma. Ennek ellenére a várat a kerítés, vagy annak maradványai mentén csak körbe jártam nem merészkedtem be. Ennek több oka is volt, mivel nem tudtam a kerítés okát, ami nem-e az épület állapota miatt állítottak fel, illetve magánterületet sem szerettem volna sérteni, és a napom további részét egy rendőrőrsön tölteni. Aki hozzám hasonlóan úgy dönt, hogy körbe járja a várat, vigyázzon, mert a kerítés északi vonala mellett, alig pár méterre egy mély szakadék húzódik.

blog202-03.JPG

blog202-04.JPG

III. Kleparz erőd

Az erőd a belső védelmi vonal részeként a második hullámban épült fel 1856. és 1859. között. Az akkori város északi pontján feküdt. A téglavár építése idején igen korszerűnek számított, de alig egy-két évtized alatt elavult. Szerencsére ekkor már kiépülőben volt a külső védelmi gyűrű, amely tehermentesítette a belső, régebbi és korszerűtlenebb erődítményeket. A várat 1884-ben és 1909-ben is átépítették, modernizálták, illetve újabb létesítményekkel bővítették. Az erőd harccselekményekben sohasem vett részt lövegei sohasem osztottak halált a Krakkó felé támadó ellenségre. A két világháború között a lengyel hadsereg tulajdonába volt, majd a megszálló németek, mint oly sok krakkói erődöt, börtönként használták. A változatosság kedvéért ez úttal a Kleparz-ba szovjet hadifoglyokat őriztek. Nem tudom van-e összefüggés, a vár keleti oldalán futó utca túloldalán egy szemlátomást hasonló rendeltetésű épületegyüttes van. A háború után a város terjeszkedése miatt szóba került a lebontása, de végül is ez elmaradt. Ma az egykori erőd megmaradt részében borospince és éjszakai szórakozóhely működik. Az erődöt, pedig egy park veszi körül.

Az erőd könnyen megközelíthető helyen van a mi Nagykörútunknak megfelelő, Aleja-nak nevezett gyűrűn, annak északi csúcsán. A várat egy szép park veszi körül, amely mentén körbejárható és körbe fotózható. Be nem próbáltam jutni, mivel egy találkozó miatt sürgetett az idő, de gondolom, bizonyos részeibe nem lett volna lehetetlen. Már a google earthon barangolva vettem észre, hogy a vár keleti oldalán húzódó görbe, Kamienna utcán tovább menve, alig 7-800 méterre található a 12. Luneta Warszawska erőd, avagy IVa bástya, amely még az első hullámban épült. Sajnos ez akkor kimaradt, de azt hiszem legközelebb majd erre is sort kerítek.

blog202-05.JPG

blog202-06.JPG

blog202-07.JPG

1. Lubicz erőd

A lubitz erőd a korábban ismertetett Klepatz ikertestvére volt. 1861. és 1866 között építették fel a óvárostól keletre, de viszonylag közel hozzá. 1888-ban átesett egy modernizáláson. Ahogy kiépültek a külső védművek, kezdte elveszíteni a jelentőségét, így 1907-ben tüzérségi laktanyát rendeztek be a falai között. A második világháború alatt a masszív falak raktáraknak adtak otthont. Központ helyzete 1950-re megpecsételte a sorsát, lebontották és egy többszintes közlekedési csomópontot alakítottak ki a helyén. Azonban a masszív falak két töredéke megmaradt.

blog202-08.jpg

A Lubitz erőd maradványait könnyű megtalálni, mivel alig két villamosmegállóra van az óváros észak-keleti sarkától és a főpályaudvartól. Ha valaki az óváros felől próbál a Repülési Múzeumba menni mindenképpen át fog kelni ezen a téren. Annak, aki még így sem találná meg, csak keressen egy immár több évtizede félbemaradt felhőkarcoló torzóját, és annak tövében megtalálja a csomópontot. Maga a tér szerintem nagyban hasonlít a mi Flórián terünkre, csak itt nem római romok törik meg a villamosok útvonalát, hanem a vár maradványaiból álló, két téglakupac. Ugyan szemmel láthatóan próbálják megóvni azokat, azonban míg a déli jobb, az északi maradványok rosszabb állapotban porladnak. Ugyan nem túl látványos, de könnyű megközelíthetősége miatt azért érdemes pár percet rászánni, ha nem máskor, míg átszállás közben a villamosunkra várunk.

blog202-10.JPG

blog202-11.JPG

48. Batowice erőd

Az erőd a harmadik védelmi öv északi részén épült fel 1883. és 1885. között. A masszív téglafalakra betonfödém került, amelyet további földréteggel védtek. Mint a többi általam ezen a részen meglátogatott másik erődök, ez is egy hegygerincre épült, alig pár kilométerre az akkori orosz határtól. A vár teljesen besimult a környezetébe és kiválóan be lehetet lőni a az alatta elterülő völgyet és a névadó falut Batowice-t, ha azt az ellenség elfoglalná. Ugyanakkor a támadó gyalogságnak egy hegyre fel kellett volna támadnia, miközben ezen az oldalon csak vastag földsáncok voltak, amelyek mögött láthatatlanul lapultak az erőd ágyúi. Az erődöt 1910. és 1911. között modernizálták, falait tovább erősítették. A vár számomra meglepő módon egészen 1974-ig katonai használatban volt. A hadsereg kivonulása után azonban az enyészet vette át az uralmat az egykor büszke falak fölött.

blog202-12.jpg

2012-óta a helyi önkormányzat kezdeményezte az építmény megmentését, de ez az anyagiak hiányában meglehetősen lassan halad. A vár a domb lábánál található buszmegállóból közelíthető meg, miközben egy rendezett, kisebb lakótelepen megyünk keresztül, amelynek közvetlen szomszédságában található az erőd. Azonban ez így egyszerűnek hangzik, de mégsem olyan könnyű rálelnünk, mivel a természet olyan mértékben vette birtokban az alig négy évtizede elhagyott falakat. Jellemző volt, hogy ott jártamkor, amikor alig 200 méterre voltam a vártól egy tisztes öregúr, aki igaz csak lengyelül beszélt, nem tudott útbaigazítani, és kérdésemre csak a névadó falut ismerte az erődöt nem. Ott jártamkor szakadt az eső, és a sáros utak, no meg az ott, az felettébb nedves időjárás elől meghúzódó békés csövesek - akik éppen a vacsorájuk elkészítésén ügyködtek - miatt csak pár percet töltöttem. Ha valaki nem város, vagyis a főkapu felöl közelíti meg az építményt, a dús növényzet miatt, könnyen lehet, hogy úgy megy el mellette, hogy észre sem veszi. Bár természetesen a mély sáncárkok árulkodóak és az avatott szemnek már a téglafalak feltűnése előtt. Az erődöt park övezi jó minőségű sétaúttal, de arról az erőd területére bemenni csak alig pár helyen lehet, ha nem akarunk bokaficamot kockáztatni.

blog202-13.JPG

blog202-14.JPG

blog202-15.JPG

blog202-16.JPG

49.1/4. Grebalow erőd

Az erőd 1897. és 1899. között, Maurice Brunner tervei alapján épült, korszerű, páncéltornyos, tüzérségi erőd volt. A szokásoknak megfelelően a kétszintes épületet az ellenség felüli oldalon vastag földhányás védte. A vár, a mag idején igen korszerű fegyverzettel rendelkezett. Négy lövegtornyában egy-egy 8 cm-es M.1894 ágyú került beépítésre, de ezeken kívül további négy azonos típusú löveget építettek be a kazamatákba. Az erőd közvetlen védelmére nem kevesebb, mint 17 géppuska szolgált. Ugyanakkor a vár személyzete alig 5 tisztből és 184 legénységi állományú katonából állt.

blog202-17.gif

A vár részt vett az úgynevezett, első krakkói csatában, amikor is lövegei lőtték a várost megközelítő orosz csapatokat. A két háború között is katonai szolgálatban maradt. 1939. és 1945. között a Wehrmacht raktárként hasznosította. 1944-től a várost védő állásrendszer része volt. 1998-ban került egy non-profit szervezet kezelésébe az erőd, amely felújította és egy lovardát rendezett be benne, amely beteg gyerekek rehabilitációjában segít. Ugyanaznap jártam ott, mint az előző erődben, és ekkor már meglehetősen eláztam, noha alkoholt csak módjával fogyasztottam, ráadásul akár csak Pesten az eső itt is forgalmi dugókat okoz, így meglehetősen késésben voltam, mivel még máshova is el akartam jutni. Ugyan, egy természetesen csak lengyelül beszélő gondnokhölgy bevezetett, így tudtam egy-két percet az erőd mélyén is tölteni, de sokat nem láthattam belőle, így a lövegtornyok alapzatát sem tekinthettem meg, valószínű, ha több időm van és az időjárás is kegyesebb engedték volna, hogy tovább szemlélődjek, hiszen a gondnoknő, mindenáron akart valakit keríteni akivel szót értek, de én ezt elhárítottam. Ugyan az erőd a város szélén található, de viszonylag könnyen megközelíthető, mivel több villamos végállomása is itt található, köszönhetően az itt fekvő temetőnek.

blog202-18.JPG

 blog202-19.JPG

blog202-20.JPG

Talán a három cikkem segíthet azoknak, akik Krakkóban járva nem valami megszokott élményekre vágynak, és érdekli őket a haditechnika, az építészet, az első világháború. Természetesen ezen erődök mellett még vagy kéttucatnyit lehet fellelni a város különböző pontjain jobb, rosszabb állapotban. Azonban nem árt nyitott szemmel járni, hiszen jómagam is jártam úgy, hogy hiába volt a kezemben a térkép, bizony nem sikerült megtalálnom az egyik nova hutai erődöt, csak már otthon a szállón a google earthon.. És, hogy ez mennyire nem csak az én bogaram, a városi turisztikai hivatal több erődbejáró kerékpáros útvonalat is ajánl, amelyeket különböző színekkel jelölnek, illetve a főútvonalak mellett láttam olyan táblát, amelyen feltüntették, hogy egy bizonyos, amúgy elhagyott erőd hány kilométerre található. Úgyhogy kalandra fel!

blog202-21.JPG

Ambasa

Szerző: ambasa  2016.06.07. 00:00 Szólj hozzá!

Címkék: haditechnika múzeum hadtörténelem Lengyelország

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr568773444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása