Sepetivka_001.JPG

1942.08.01. Ukrajna, Sepetivka falu, a magyar helyõrség parancsnokságán

- Akármennyire is erõsködik itt nekem hadnagy úr, nem tudok öt embernél többet küldeni önnel! Egészen egyszerûen azért, mert nincs több nélkülözhetõ emberem. Ezt meg kell értenie az Abwehrnek is.
- Százados úr! A partizán sejt minimum hat fõbõl áll és minden nappal gyarapszik a létszámuk. Csírájában kell elfojtani az ilyen szervezõdéseket. Adjon mellém annyi embert, amennyit tud, valamint egy teherautót és holnap hajnalban rajta ütünk a partizánokon. Példát kell mutatni az ilyen terroristákkal szemben! - intett lemondóan a magyar százados felé leutnant Albert Schumacher, az Abwehr tisztje.


1942.08.02. Ukrajna, Sepetivka falu közelében

Az Opel Blitz egy elhagyott úton haladt, amíg el nem ért egy bombatölcsért. Amikor a németek elõre törtek, ezen a vidéken igen heves bombatámadások voltak, így a falutól keletre lévõ utak egy része használhatatlanná vált. De nem is járt erre senki sem gépjármûvel, inkább gyalog, vagy legfeljebb lóháton. A teherautó megállt, és a rajta ülõk leugráltak róla. A csapatot Nagyetyeki Richárd honvéd hadnagy vezette hivatalosan, de az út eleje óta az Abwehr tiszt osztotta az utasításokat, és erõs személyiségével hamar rákényszerítette akaratát a magyar tisztre. A honvéd hadnagy most visszaparancsolta a jármûre a vezetõt, Asztalos Csaba õrvezetõt. Schumacher hadnagynak ez nem tetszett, de Nagyetyeki Richárd ebben az egy kérdésben nem tûrt ellentmondást. A százados a lelkére kötötte, hogy a teherautónak nem eshet bántódása, óvni kell a technikát. Asztalos õrvezetõ a platóra mászott és a fülke tetejére támasztotta 35M Mannlicher puskáját.

Sepetivka_003.JPG
Eközben a partizán sejt vezetõi, Alexandr Hrubacsov parancsnok és a helyettese Szasa Mikojan, akit mindenki csak "Bika" néven emlegetett, egy favágó telep közelében beszélték meg, hogy aznap merre indulnak toborozni. Szinte minden faluból a környéken akadnak szép számmal jelentkezõk a csapatba, de nem lehet mindenkiben megbízni, ezért körültekintõnek kell lenniük. Nemsokára meg kell érkeznie Irinya Szergejevics Tyitov elvtársnõnek, aki éppen Sepetivkából hoz híreket.
Az út mellé Szergej Volosenkót állították, hogy jelezzen, ha valaki közelít a falu felõl. Természetesen minden irányban voltak õreik. Szemközt Pjotr Akimov, a sepetivkai policáj kitagadott középsõ fia figyelte a reá osztott területet.

Sepetivka_010.JPG
Schumacher hadnagy az út menti sövény mögé vezeti a csapat egyik felét, Erdei János õrvezetõt és Mihályi Aladár honvédot, hogy takarásban tudják becserkészni a partizánokat. Nagyetyeki hadnagy és Kelemen József õrvezetõ a búzatáblán keresztül közelítik meg a fatelepet.



Néhány méter megtétele után észreveszik Szergejt egy farakás mögött és pillanatokon belül a Mannlicher puskák gyílkos ólmot köpnek az ukrán fiú testébe. Azonnal összeesik, egy hang sem hagyja el a torkát. A lövések riasztják a partizán csapat többi tagját, és gyorsan fedezékbe vonulnak a farakások mögött. Senki sem látja, de az úttól délre Irinya is meglapul a lövéseket hallva és egy facsoport mögül kémlel ki az út felé. Elszörnyedve látja, hogy a partizánokat csapdába ejtették. Elindul vissza a falu felé, a facsoport takarásában.

Sepetivka_015.JPG
A német tiszt tovább vezeti a magyar katonákat a sövény mögött. A honvéd hadnagy az õrvezetõvel a búza táblában haladnak elõre. Felugatnak a partizán fegyverek is: a "Bika" egy Moszin-Naganttal nyit tüzet és Kelemen õrvezetõ combjába ereszt egy lövedéket. Az õrvezetõ a búza közé esik, de egyéni kötszer csomagjával ellátja a sebet. Georgij Guszev a szomszéd faluból egy kolhoz paraszt fia, ő egy Mauser puskából lõ a magyar bakák felé, de nem talál el senkit. Ivan Draskovics Holzov a sepetivkai henteslegény szintén Moszin-Naganttal lõ, de õ sem talál el senkit. Végül Pjotr Akimov Moszin-Nagantja dördül el, de szintén eredménytelenül. Irinya tovább küzdi magát most már a búzatáblában. Asztalos õrvezetõ úgy dönt, hogy elhagyja a jármûvet és bajtársai segítségére siet.

Schumacher utasítja a két magyar honvédet, hogy a sövényen törjenek át és az út túloldalán foglaljanak állást, õ maga pedig egy bombatölcsérbe veti magát így egyre jobban bekeríti a partizánokat. Erdei õrvezetõ tüzet nyit és a henteslegényt lábon lövi. Amaz elköti a vérzõ sebet és kúszva indul Szasa, a Bika felé, aki éppen egy újabb találatot visz be Kelemen õrvezetõnek. A lövés a szívét éri, azonnal meghal. Nagyetyeki hadnagy a délre esõ facsoport felé közelít. A Mannlicherek folyamatosan tûz alatt tartják a farakásokat, így kap egy lövés a kezébe Pjotr Akimov, aki elejti fegyverét.

Az Abwehr hadnagya már a sövénynél jár, ott lapul és várja a megfelelõ pillanatot, hogy támadhasson. Eközben elõdugja a fejét a partizánvezér is, és PPS géppisztolyából több lövést is lead Nagyetyeki hadnagy irányába, de egyik sem talál. A hadnagy a vadonatúj Király géppisztolyából viszonozza a tüzet és sikerül is eltalálnia Hrubacsov sípcsontját. A partizánvezér a földre esik és a sebe nagyon vérzik. Nem is tudja a vérzést elállítani.

Sepetivka_018.JPG
Guszev egy jól irányzott lövéssel combon találja a honvéd hadnagyot, aki azonnal a földre veti magát. Irinya észreveszi a jármûvét hátrahagyó Asztalos õrvezetõt és lopva próbálja megközelítni, de amaz a sérült elöljárója irányába kezd futni. Erdélyi a Mannlicherébõl tüzelve eltalálja Hrubacsovot, aki magatehetetlenül vérzik el a fa tövében. Mihályi egy jól irányzott fejlövéssel teríti le Guszevet. Akimov sérült kezébõl ömlik a vér tántorogva próbál távolodni a harctól. Szasa hangokat hall a sövény felõl és egy nyeles gránátot hajít oda, de a földön kuporodó Abwehr tiszt nem sérül meg a robbanástól. Ez a támadás nem marad viszonzatlanul és a német szintén gránátot dob a partizánok felé. A gránát a farakás tetején landol, Holzov a kezébe, Akimov pedig a lábába kap egy repeszt, mindketten a földre esnek, majd percekkel késõbb a vérveszteségbe halnak bele. Szasa, a Bika nem sérül meg, hanem Schumacher felé fordul és a Moszin-Naganntal a vádlijába lõ. A német a földre esik és visszakúszik a sövény mögé. Neki sikerül a vérzést elállítani.

Sepetivka_021.JPG
Már csak a Bika van talpon, tüzel, de nem találja el a magyar bakákat. Erdei õrvezetõ azonban csak arra várt, hogy a partizán kidugja a fejét a fedezékbõl. Puskáját egy farakáson letámasztva pontosan céloz és fejbe lövi a "Bikát". Irinya lopva beszáll a teherautóba és elmenekül a szomszéd tanya felé, ahol végül egy másik partizán csapat tagjává válik.

Sepetivka_023.JPG
1942.08.02. Ukrajna, Sepetivka falu, a magyar helyõrség parancsnokságán

- Hát ez remek! Elvesztették az Opelt! Hadnagy! Ha nem sérült volna meg, magam lõném agyon! - üvöltött a hordágyon fekvõ beosztottja felé a százados. - Maga pedig, Schumacher! Közölje Schulzer õrnaggyal, hogy ha partizánokra akarnak vadászni, küldjenek erõsítést, mert mi itt ehhez kevesen vagyunk. Elvesztettem egy emberemet, és egy tisztem komolyan megsérült. Nem beszélve arról, hogy elvesztettük az egyik jármûvünket is.

Másnap Erdélyi János õrvezetõt tizedessé léptették elõ. A zsákmányolt fegyvereket pedig elküldték a zászlóalj törzshöz. A zsákmány részét képezte egy Luger P08, egy Tokarev TT-33, egy Karabiner 98K, két PPS géppisztoly és három Moszin-Nagant puska.

Bogesz

Szerző: bogesz001  2013.10.15. 00:00 4 komment

Címkék: második világháború 28mm wargame Alba Regia Hadijáték Klub

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr45547758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bulba 2013.10.16. 19:13:18

Jó kis battle report hős katonáinkról, grat

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2013.10.16. 19:22:01

Köszi. Van még egy partizános a tarsolyomban, majd valamikor azt is feltöltöm. Annak sajnos szomorú vége lett magyar szemszögből.

ROKO1 2020.01.01. 19:11:51

Tisteletem. Robi vagyok Szlovákiából és a nagyapám itt szolgált. A partizán esetrol mesélt. O volt a parancsnok soforje. Vannak fényképeim róla, a magyar gépkocsivezetokrol és magyar-német osszekotonorol. Szvesen elkuldom.
süti beállítások módosítása