Kedves Mindenki!

A HM HIM „Hadtörténelmi Délutánok” sorozata 2013. április 27-én, szombaton 13 óra 30 perckor folytatódik a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (1014, Budapest, Kapisztrán tér 2-4.) II. emeleti „Tóth Ágoston” termében.

Elsőként könyvbemutatóra kerül sor, amelynek keretében Pánczél Mátyás mutatja be a PeKo Publishing gondozásában nemrégiben megjelent magyar és angol nyelvű „Sturmgeschütz III on the Battlefield” (Sturmgeschütz III a csatamezőn) című fotómonográfiáját. (A kötet a kiadó korábban megjelent T-34 harckocsikkal foglalkozó kiadványával együtt a helyszínen kedvezményesen meg is vásárolható.)

Ezután Pánczél Mátyás tart előadástNémet rohamlövegek harctevékenysége a keleti hadszíntéren 1941-1945 között, a haditechnika tükrében” címmel. Az előadást a szokásos fórumrész követi.

A belépés továbbra is díjtalan.

Mindenkit nagyon sok szeretettel várunk!

Üdvözlettel:

Számvéber Norbert

Szerző: ambasa  2013.04.15. 00:00 2 komment

Címkék: Hadtörténeti Délutánok

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr615212019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ambasa 2013.04.27. 23:15:33

Ma lezajlott az előadás, és már régen voltunk ennyien a Tóth Ágoston teremben. A több, mint 50-en voltunk kíváncsiak az előadásra, üres szék alig akadt.

Az előadó először is bemutatta könyvét, amely a témához kapcsolódott és a kiadója első könyvét is, amely a T-34-ről szól.
A könyvek a PeKo Publishing kadásában jeletek meg. A fektetett A4-es alakú keménytáblás könyvek több, mint 100 nagyméretű fotót tartalmaznak magyar és angol nyelvű magyarázattal. A képanyagot egy rövid, szintén kétnyelvű bevezető előzi meg. Megtudhattuk a kiadó ambíciózus terveit az elkövetkező évekre, mely szerint ezt az első két kötetet további 15 fogja követni 2015-ig hasonló témákban.

A könyvismertető után sor került az előadásra is, amelyből sok érdekes részletet hallhattunk a StuG.III-as kialakulásáról és műszaki fejlődéséről. Megtudhattuk a fegyverzetében létrejövő változások okát, a kötényezés szerepét, a páncéltest átalakulását. Az előadó kitért olyan részletekre is, mint az irányzékok és a kilátás a harcjárműből, de az alkalmazott lőszerek típusa és azok hatásadatai.
Az előadás végén több érdekes statisztikai adatot hallhattunk a Stug-ok harctéri megoszlásáról, a lőszerfelhasználásról és annak belső arányairól,illetve az okozott és az elszenvedett veszteségekről.

Az előadást a szokásos fórum követte, amelyen a szokásostól eltérően még meglehetősen sokan maradtunk. A fórum, hála s szervező Számvéber Norbertnek, már sokkal inkább az alkalmazásról szólt. A szokásoknak megfelelően itt sokk apró részlet előkerült, a szervezet változásán át az alkalmazás részleteiig, beleértve az egyes harcjárművön belül a személyzet munkamegosztását. Szóba került a kísérő gyalogság elhelyezkedése harchelyzetben, de az is, hogy egy német harcjármű mikor használta a cél leküzdése érdekében a lövegét és mikor a géppuskáját.

Nem csak az előadáson megjelentek száma volt szokatlanul magas, de sikerült kitöltenünk a maximálisan rendelkezésünkre álló négy órát is, úgyhogy, a mai délután nem a kérdések elfogyása, hanem a fél hat eljövetele miatt ért véget.

TG

HPetyo 2013.04.30. 10:40:55

@ambasa: De kár, hogy nem lehettem ott.
süti beállítások módosítása