Az 1987 szeptembere óta megjelenő Wargame Illustrated egy több, mint 100 oldalas színes angol nyelvű havilap, amely most már letölthető formátumban is megvásárolható. Minden szám általában egy fő téma köré épül, amihez több cikk is kapcsolódik. A magazinra erős befolyással bír a az új-zélandi Battlefront, ezért minden számban van egy, vagy több az éppen aktuális Flames of War-hoz kapcsolódó cikk, de megismerhetjük az Osprey kiadó legfrissebb könyveit is. Az újságban megjelenő játékleírások általában 28, 15, vagy 10 (1:100) méretarányban játszott csaták, csak a legritkább esetben fordul elő 20mm-es (1:72/76) méretarány. A legtöbb cikk egy történelmi háttérleírásból és egy hozzá kapcsolódó játékról szól. A leírásokban szereplő játszmák a legkülönfélébb szabályok szerint zajlanak, így némi képet alkothatunk az éppen divatos és használt játékrendszerekről. A lapban általában van egy képes beszámoló egy-egy nagyobb wargame fesztiválról is, illetve több gyártó is hirdet benne, így tudomást szerezhetünk jó pár, ismert és kevésbé ismert gyártó újdonságairól is. Wargame Illustratred honlapja

A blog hasábjain megpróbálok időről időre egy kis szubjektív összefoglalót adni ennek a magazin tartalmáról…

WI309.jpgWargame Illustrated 2013. július (309)

A tavaly júliusi szám központi témája a FoW-hoz volt köthető, és a frissen megjelenő második világháborús sereghez.

A bevezető cikk, a FoW-os japán sereg sajátosságait ismerteti. Ezt a harckocsik történetét bemutató cikksorozat részeként, a háború előtti és korai szakaszára jellemző japán páncélosokat ismerhetjük meg, természetesen a Battlefront makettjein keresztül.

A jó reklám ismérve, hogy nem csak ismerteti a terméket, hanem be is mutatja kipróbálás közben. Ennek jegyében egy a híres halhin-goli, itt japán nevén nomonhani ütközetként szereplő eseményt játszották újra a FoW szabályai szerint. A hat körös játékot, hogy, hogy nem a japánok nyerték.

Egy terjedelmes írás mutatja be a Fire and Sword lengyel játékot, a történelmi hátterét és egy próbacsatát is. Azonban aki többet szeretne megtudni róla annak Marcin blogját tudom bátran ajánlani.

Az lap egy cikke ismét a britek által kedvelt de számomra teljesen érdektelen XIX. századi spanyol polgárháborúba röpít minket, részletes sereglistákkal, szép 28 mm-es figurák és a tereptárgyak fényképeivel illusztrálva az írást.

Még a XIX. századi zulu háború egyik epikus csatáját, a rorke’s drift-it ismerhetjük meg, aláfestésként egy gigantikus diorámáról készült30 fényképpel illusztrálva. Akit érdekelnek a képek, ezen a blogon megtekintheti azokat.

Számomra a legérdekesebb írás az orosz polgárháború idején Arhangelszk körzetében harcoló, brit intervenciós haderőt bemutató volt. A 10 oldalas írás igen részletes és még egy játék bemutatása is belefért.

Ugyanebben a számban már volt egy írása a japán harckocsiik kialakulásáról, ennek mintegy ellenpárjaként van egy a szovjetekről is, hasonlóan Battlefrontos makettekkel illusztrálva.

Nem is olyan rég én is írtam egy cikket ennek az újságnak az írása alapján a amely a repülős wargame lehetőségeivel foglakozott. Most egy kicsit kiegészítve közölt az újság egy írást, amely a hajós és repülős játékok lehetőségeiről lamentál.

 

WI310-Cover.gifWargame Illustrated 2013. augusztus (310)

Ennek a számnak a fő témája Attila a hun. Megmondom őszintén az ókor és azon belül a késői, illetve a népvándorlás kora nem igazán áll az érdeklődésem középpontjában, és még nagyon finoman fogalmaztam. Talán nem lövöm le a poént, ha azt mondom, hogy ehhez képest nagyon kellemesen csalódtam, a most bemutatandó három szám közül számomra végül is ez bizonyult a legérdekesebbnek.

Természetesen az első cikk, mint mindig egy történelmi áttekintés. Érdekes, hogy a szerző külön kitér a hunok és a magyarok közötti kapcsolatra, és cáfolja is azt.

Ugyanehhez kapcsolódik a hun taktika bemutatásáról szóló írás. Doboghat honfiúi szívünk, mert itt is szóba kerül egy magyar, Kassai Lajos és kutatásai, bár a szerző nem ért egyet az állításaival.

Miután megismertük a hunok eredetét és taktikáját, jöhet a legnagyobb csatájuk a 451-ben Chalon mellett lezajlott ütközet leírása, beleértve a történelmi előzményeket és a hadjárat kiváló okokat. Miután mind ezzel tisztában vagyunk, akkor ugyan ezt egy játék keretében is láthatjuk. A bemutató játék 15 mm-es figurákkal, kevésbé ismert játékrendszer, a Comitatus szerint zajlott.

Ha valaki három ilyen tartalmas cikk után kedvet kapna a késő ókorhoz és a lovas nomádokhoz, a következő írásból megismerheti, hogy milyen figuragyártók termékei közül válogathat, illetve mely szabályok használhatóak. (Számomra meglepő módon a WAB-ról sem feledkeztek meg)

Ez a szám a megszokottal ellentétben igen jól körüljárja a témát, így bemutatásra kerül az a klub is, amely a korábban bemutatott játékot elkövette. Az 1965-ben alapított, több, mint 1000 tagot számláló The Society of Ancient nem egy mindennapi klub, saját újsággal is rendelkezik. A szervezet az évente megrendezésre kerülő, nagy játéknapját mindig más és más történelmi eseményhez köti, így került sor 2013-ban a chalonis-i csatához kapcsolódóra. Ezen a rendezvényen a tagok, ugyan azt a csatát, vagy annak egy részét, a nekük legjobban tetsző méretarányban és szabály szerint játsszák újra. Az idein a, már ismertetett Comitatus mellett folyt a vér az Armati, a DBA, aCommand & Colors, a DBM, a Field of Glory, a Hail Caesar, az Impetus, a Piquet Archon, a The Die is Cast, a War and Conquest, a Warlord és a Warmaster szerint, ami azért is érdekes, mert megismerhetjük, hogy a nálunk kevésbé ismert, vagy kevésbé reklámozott szabályok mellett mennyi, valamiért népszerű játékszabály létezik még. A SoA egyébként 2004 óta rendezi meg ezeket a napokat, amelyekben feldolgozásra került már, i.e. 331 Gaugamela, i.e. 57 Sambre, 1097. Dorylaeum, i.e. 197. Cynoscephalae, 1356. Poitiers, 531. Callincum, i.e.202 Zama, i.e. 1275 Khades, i.e. 479. Plataea, 451. Chalons. 1260. Montaperti, illetve már most meg van hirdetve a jövő márciusban bekövetkező i.e. 326 Hydaspes nap.

Egy képekkel gazdagon illusztrált íráson keresztül ismerhetjük meg a 2013-as Saluton bemutatott Waterloo diorámát. A cikk néhány mondattal, és a hozzá kapcsolódó, mintegy 30 fotóval, segítséget nyújt a csata öt nagyobb fordulópontjának a megismeréshez.

A kötelező FoW cikk ismét a távol-keleti hadszintért próbálja megkedveltetni velünk, ehhez kapunk egy történelmi térképet, a japán hódítások üteméről, illetve egy játéktechnikai tanácsot.

Az előző számban a szovjetek és a japánok között lezajlott halhin-goli összecsapásról olvashattunk, a mostaniban pedig az egy évvel előbb lezajlott hasszán-taviról. A cikk a térkép mellett bemutatja a részvevő alakulatokat, azok fegyverzetét, és tanácsot, hogy melyik küldetés szerint játsszák le azok, akiknek kedvük lenne a történelem menetét az asztalon megváltoztatni.

Ha ezek után sem akartál volna japán sereget építeni, akkor talán már tényleg amellett fogsz dönteni, ha elolvasod, hogy hogyan festheted ki nippon katonáit és tankjait formázó maketteket gyorsan és szépe, miközben néha elmormolsz magadban egy-egy fojtott banzaj kiáltást.

Ez a lapszám sem múlhat el a harckocsik történetét feldolgozó írással, azonban most rendhagyó módon nem a lánctalpas acélszörnyekről, hanem az azokat bemutató, egy csokorra való, tényleg kitűnő könyvekről olvashatunk ajánlót.

Mostanában egyre gyakrabban kerül terítékre az asztali légiharc kérdése. A mostani számban az első arab-izraeli háború, harmadik dimenzióban zajló csatáit ismerhetjük meg, izraeli szemszögből. Részletesen olvashatunk a dávid csillagos légierő megalakulásáról, és első harcairól. Az írás tartalmaz egy próbajátékot is a Check your 6 szabály alapján.

A rendezvényrovatban egy amerikai szervezet éves rendezvényét és az ott népszerű játékokat láthatjuk, olyanokat, mint a Bolt Action, a FoW, és ismét a WAB (!), a Hail Caesar, a Saga, a Black Powder.

Egy másik képriport a tavalyi Salute nyertes pályamunkáit mutatja be.

 

WI311-Cover.jpgWargame Illustrated 2013. szeptember (311)

Az előző számhoz képest nagyot ugrunk az időbe, egészen a XVIII. század derekáig, pontosabban az amerikai függetlenségi háborúba. Az augusztusi számnál azt írtam, hogy a fő téma nem nagyon érdekelt, de a tartalmas írások megváltoztatták a véleményemet. Noha maga a dinasztikus háborúk érdekelnek, de nem az amerikai kontinensen zajló csetepaték, és ez a véleményem most sem változott meg.

Talán kezd egy kicsit unalmas lenni az önismétlésem, de a bevezető írás a szokásokhoz híven egy történelmi áttekintés.

Az első csata és a hozzá kapcsolódó játék riport az 1777-es brandeywine-i ütközetről szól, ahol a játékosok a 28 mm-es figuráikat a Black Powder alapján küldték bevetésre.

A következő ide vágó játék leírás az ugyan ebben az évben lezajlott germantowni összecsapást mutatja be 28 mm-ben, sok képpel illusztrálva.

A Saga fejleszti rendszerét, és ebben a számban mutatja be új frakcióját, a sztyeppei nomád törzseket. Olvashatunk a speciális szabályokról és az újság hátsó borítóján a játékhoz szükséges parancslapot is megkapjuk.

Úgy látszik a britek nem nagyon bírják ki, hogy évente többször is ne térjenek vissza a polgárháborújukhoz. Ennek apropója ezúttal egy új, idevágó szabály a Crowing Mercy, amelyet az 1642-e Curdworth bridge-nél vívott ütközet újrajátszása alapján ismerhetünk meg. Amennyire kivettem a játék előnye, hogy a korábbi játékok szerint talpalt seregeink is használhatóak hozzá.

Egy igen részletes írás mutatja be az Unió katonáinak egyenruháját felszerelését és azok változását a háború folyamán. Részletesen kitér a sapka, a zubbony/kabát, a nadrág és az egyéb szerelvényekre, illetve arra, hoyg milyen színűek is voltak azok. Ennek a számnak ez volt számomra az egyik legérdekesebb cikke.

Ahogy a brit játékosok meghatározó történelmi élménye a polgárháborújuk, úgy az amerikaiaknak a sajátjuk. Ennek következtében évről évre újabb és újabb szabályok jelennek meg ebben a témában. A cikk a legújabbat a, a kártya alapú Longstreet-et mutatja be.

A mostani FoW cikk a rajtaütéses játékok témakörét járja körül, különböző második világháborús és azt követő történelmi példákon keresztül. Ha kedvet kapunk egy ilyen játékhoz akkor ehhez egy szkenáriót is kapunk, Majd egy téli háborús játékriportot is.

A fenti témához kapcsolódik egy történelmi jellegű írás, amely a finn páncélelhárító csapatok szervezését, szervezetét és taktikáját mutatja be a téli háború is a folytatólagos háború időszakában. Ez volt a másik cikk, amelyik megfogott.

Természetesen valamit ide is kellett írni a harckocsikról, de a mostani eléggé laposra sikeredett. Tulajdonképpen azoknak próbálja elmesélni, hogy mitől harckocsi a harckocsi, akiknek fogalmuk sincs róla, illetve leírja a rohamlöveg, a páncélvadász és az önjáró tüzérség járművei közötti különbséget.

Nem túl gyakori, ha valamelyik második világháború utáni hadieseményről olvashatunk. Szerencsére a tavalyi Saluton volt egy látványos csecsen-földi asztal, amely Groznij első ostromába vitt minket. Ugyan ennek a társaságnak egy korábbi számban már bemutatásra került egy mogadishui asztala, amelyből talán illúzió romboló módon elég sok jármű felhasználásra került, no de sebaj, remélem legalább egy jót játszottak és sok hívet szereztek a Force on Force játékrendszernek.

A barkács rovat azoknak szolgál hasznos tanácsokkal, akik maguktól nem jöttek rá ezidáig, hogyan is készítsenek az amerikai polgárháborús csataterekre olyan jellemző fakerítéseket balsafa pálcikák segítségével.

Ambasa

 

Szerző: ambasa  2014.06.13. 00:00 Szólj hozzá!

Címkék: könyv Wargame Illustrated

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr536298557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása