Tavalyi prágai látogatásom során a Cseh Hadsereg kezelésében lévő három múzeumot is felkerestem, ezek közül kettőről, a Kbely Repülőmúzeumról és a Lesanyi Haditechnikai Múzeumról már írtam, úgyhogy következzen a harmadik ismertetése. A két technikai múzeum mellet, Prágában található még egy intézmény a Zizkov hegyen, közel a belvároshoz, amely a korábban ismertetett múzeumokkal ellentétben nem annyira technikai, hanem inkább történeti jellegű. Mint a neve is mutatja a Hadsereg Múzeuma, a néhai csehszlovák haderő történetéből egy alig ötven éves időszakot mutat be a látogatóknak.

blog71 01.JPG

Az épület az 1928-38 között a Zizkov-hegy ormára épített felszabadulási emlékmű szerves részeként épült meg, mint Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Ahogy a felette tornyosuló emlékmű, a harmincas években megnyílt múzeum is a legfőképpen az első világháborúban a későbbi csehszlovák polgárok részvételének és a különféle cseh légiók tevékenységének állított emléket. Azonban hamarosan bekövetkezett a német megszállás és az intézmény neve is változott Heeresmuseum Prag, vagy Kriegswissenschaftliche Verbindungsstelle, azaz Hadtudományi Központ, miközben a gyűjtemény egy részét a folyó túl oldalán, a prágai várban található Schwarzenberg palotába költöztették. A háború végi zavaros időkben sajnos néhány kiállítási tárgy megsemmisült illetve a fosztogatók zsákmányává vált. A háború után a múzeum egy rövid időre ismét megnyitotta a kapuit. A kiállítás két részből állt, az egyik része az első, a másik pedig a második világháborút mutatta be. Azonban az intézmény nem maradhatott sokáig nyitva, mivel a hamarosan hatalomra került kommunisták ideológiájával ellentétes volt a cseh légiók mozgalma, amely központi témája volt a múzeumnak és az emlékműnek, hiszen azok köztudottan az orosz polgárháborúban az ellenkező oldalon harcoltak. 1951-ben egy rövid időre ismét megnyílt a múzeum, hogy otthont adjon a Csehszlovák Kommunista Párt első 30 évét bemutató kiállításnak, de aztán ismét csend telepedett a kiállítási termekre. 1954-ben az épület visszakapta eredeti rendeltetését és megnyílt a Csehszlovák Hadsereg Múzeuma, amely legfőképpen Csehszlovák Hadseregnek és a Csehszlovák Néphadseregnek állított emléket. A rendszerváltás után a múzeum megkapta a nagyrészt ma is látható arculatát és a neve a hangzatos Hadsereg Múzeuma Zizkov-ra változott.

A múzeum épületében belépve egy nagy vörös nyíl mutatja, hogy hol kezdjük a nézelődést, ha időrendbe akarunk menni. Az épület két szintjén mindkét oldalon egy egy nagy “U” alakú terem található. Az első terem az első világháborúba kalauzol. A tárlók hagyományos módon mutatnak be fegyvereket, egyenruhákat és felszerelési tárgyakat a terem két oldalán. Igen érdekesek a tematikus tárlók ahol például csak puskákat, szuronyokat, sisakokat, vagy gránátokat láthatunk néhány oda illő fotó kíséretében. A terem közepén lévő szigeteken néhány ágyú és géppuska  látható, köztük néhány igen érdekes, ritka darab. Ami nekem egy kicsit furcsa volt, hogy a kiállított különféle egyenruhák ugyan elsőre orosznak, olasznak, franciának, britnek, sőt amerikainak tűntek, de azután mindegyikről kiderült, hogy valójában az azokban a fegyveres erőkben lévő cseh légionisták viselték. Így kicsit az a furcsa érzésem volt, mintha Svejk nem is K.u.K. katona lett volna és mintha csehek és szlovákok soha nem is küzdöttek és adták volna a vérüket a Központi Hatalmak hadseregeinek soraiban csak azok ellen harcolva. A terem végén a forduló után a forradalmak korába csöppenünk, és a Csehszlovák állam kialakulásának időszakát és az azzal járó harcokat követhetjük nyomon, illetve az Oroszországban küzdő Cseh Légiót ismerhetjük meg.

blog71 02.JPG

blog71 03.JPG

blog71 04.JPG

blog71 05.JPG

blog71 06.JPG

blog71 07.JPG

blog71 09.JPG

A földszinten az első termet elhagyva, vele szemben a cseh Sokol Mozgalmat bemutató időszakos kiállítást láthatjuk, sok katonai és félkatonai egyenruhával. Megismerhetjük a mozgalom a csehszlovák ellenállásban betöltött szerepével is. A kiállítást elhagyva az ajándékbolt mellett nem szabad kihagyni két érdekes tárlót ahol számos igen szép kézifegyver metszett látható.

blog71 08.JPG

Az emeletre jutva ismét a nyíl mutatja merre kezdjük a nézelődést. Az első ikerterem az 1918-1939 között létező Csehszlovák Hadsereget ismerhetjük meg. Sok makett mellett itt is számos igen érdekes tüzérségi eszközt került a termek középső szigeteire. Láthatjuk itt a különböző haderőnemek, fegyvernemek és szakcsapatok egyenruháit különféle életképek segítségével. Itt is több tematikus tárló látható, bemutatva a korabeli fegyvereket, felszerelési tárgyakat, és kitüntetéseket. Az ikertermek fordulójában lévő falon egy hatalmas térkép mutatja be a Csehszlovák Hadsereg hadrendjét és alakulatai települési helyeit, más-más színű és formájú jellel a különböző haderőnemek és fegyvernemek alá tartozókat. Ezt a kiállítási részt a csehszlovák állam megszűnését megjelenítő tárlók zárják le sokszor kicsit allegórikusan bemutatva, mint pl az amelyikben egy kezet fogó magyar és lengyel katona látható.

blog71 10.JPG

blog71 11.JPG

blog71 12.JPG

blog71 13.JPG

blog71 14.JPG

Az ezzel szemben található terem a második világháború időszakába kalauzol, ahol látványos életképekben láthatóak időben és hadszínterekben előrehaladva a korabeli egyenruhák és fegyverek, természetesen sokszor a csehszlovák részvételt hangsúlyozva. A tárlók oldalán sokszor további fegyverek és felszerelési tárgyak láthatóak. Ezekkel szemben szintén tematikus, egy-egy fontosabb csatát megjelenítő nagyméretű dioráma látható legtöbbször 1:35-ös méretarányú makettekkel, de ez alól kivételek a repülős és a hajós témájúak.

blog71 15.JPG

blog71 16.JPG

blog71 17.JPG

blog71 18.JPG

blog71 19.JPG

blog71 20.JPG

A két terem közé került az a néhány tabló, amely a Csehszlovák Népköztársasággal szembeni katonai ellenállás, köztük a Németországban lévő amerikai csapatok kötelékében felállított két csehszlovák emigráns századnak illetve a Csehszlovák Néphadseregben lévő munkaszolgálatosok szenvedéseinek állít emléket.

 

Ugyan nem volt szerencsém látni az 1990 előtti múzeumot, de amikor meglátogattam az volt az érzésem, hogy sok mindent nem kellet megváltoztatni benne, talán csak az emeleti két kiállító terem közötti néhány tárlót kellett felállítani. Nem először tekintettem meg az intézményt, már 2001-ben is jártam benne majd most 2012-ben, a két látogatás között az újdonság a földszint felét elfoglaló az 1862-ben eredetileg ifjúsági sportmozgalomként alakult, majd a csehszlovák nacionalizmus zászlóvivőjévé váló Sokol Mozgalom történetét bemutató kiállítás volt.

Talán az látszik a leírásomból, hogy nem tetszett a múzeum, de ez koránt sem igaz. A múzeum igen sok érdekes és és ritka kiállítási tárgyal rendelkezik köztük több általam még sehol sem látott és nem ismert löveggel, illetve második világháború végi német szükség kézifegyverrel. Szerintem nem szabad megróni a múzeumot, hogy a kiállítás egyfajta egészséges nemzeti öntudatot mutat és a nemzeti büszkeséget erősíti, mégha sajnos ezt néha kicsit velünk, magyarokkal szemben.

A múzeum a többi, a hadsereg kezeléséhez hasonlóan ingyenesen látogatható, a kiállított tárgyak fényképezése akár vakuval is engedélyezett, de állvány nem használható. Az intézmény hétfő kivételével 10 és 18 óra között látogatható. A belváros szélén lévő Florenc metrómegállótól egy negyed órás sétával elérhető, de vigyázat hegynek felfelé kell menni, és ha tévedsz egy utcát, mint ahogy én tettem, akkor plusz egy hegyet meg kell másznod.

http://www.vhu.cz/english-summary/

Ambasa

Szerző: ambasa  2013.05.31. 00:00 2 komment

Címkék: múzeum Csehország

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr575332924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janos900 2013.06.02. 08:23:43

Hiánypótló cikk, köszi. Még soha sem hallottam erről a múzeumról.

Lajos Krisztián 2017.05.25. 10:58:29

nagyon tetszik hasznos és érdekes.
süti beállítások módosítása