blog341-01.JPGNos sajnos idén nem tudtam ellátogatni Lengyelországba, de szerencsére még mindig maradt a tavalyi poznani látogatásomról mit írni. Azok közül, ami még mindenképpen hátra van a a Wielkopolskie Muzeum Wojskowe, vagy ahogyan én neveztem magamban, hogy különbséget tudjak tenni a város különböző kisebb-nagyobb hadimúzeumai között: a fegyvertár...

Maga a gyűjtemény nem túl nagy, egy kisebb épület két szintjét foglalja el az Óváros-téren, közvetlenül annak a közepén, a városháza oldalában, a már korábban ismertetett Nagy- (Felső) Lengyelországi Felkelés Múzeuma mögött. A múzeum egy nem túl szép, valamikor a 60-as években készült épületben kapott elhelyezést, amely bántóan üt el az Óváros-tér középkori hangulatától. A Felső-Lengyelországi Hadimúzeum 1963-ban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, de nem először. Az intézmény elődje már 1919. és 1939. között működött, de a háború és a német megszállás elsodorta. Az elődmúzeum nagyon korán, már 1919. május 9-én megnyitotta kapuit, Jozef Dowbor-Musincki kezdeményezésére. Azonban, még ugyanazon év október 27-én, a városban történő látogatása során, maga Pilsudski marsall avatta fel hivatalosan. A Poznani Katonai Múzeum volt Lengyelország második hadimúzeuma.

A második nagy világégés után, a kiállítás 1963. február 22-én nyitotta meg kapuit újra, immár a jelenlegi helyén. A gyűjtemény a Poznani Nemzeti Múzeum fiókintézménye.

Maga a gyűjtemény nem túl nagy és eléggé eklektikus. Bennem, mint látogatóban, egy kicsit olyan érzés alakult ki, hogy a város szeretett volna egy hadimúzeumot, a muzeológusok az innen-onnan összehordott, talált tárgyakból megpróbáltak kialakítani egy kiállítást, valami logikus sorrendet tartva, ami felölte a lengyel hadtörténelmet körülbelül a 70-es 80-as évekig. Aztán ebbe az összképbe még egy kicsit belezavart a rendszerváltás is, és valahogy megpróbálták az alapgyűjteménybe itt-ott beszuszakolni ezt-azt, anélkül, hogy annak egységét túlságosan megbontották volna. Én a magam részéről a gyűjteményt két részre, egy kisebbre, és egy nagyobbra osztottam fel magamban.

A földszinti rész közel felében a poznani, főleg lovassági (és utód) alakulatok történetét ismerhetjük meg 1919-től egészen napjainkig. Természetesen a tárgyak többsége az 1939-ig terjedő időszakból származik, de említés szintjén bemutatásra kerül a nyugati emigráns haderő, és néhány tárgy és egyenruha erejéig a jelenkor is.

blog341-02.jpg

blog341-03.jpg

blog341-04.jpg

blog341-05.jpg

blog341-06.jpg

A gyűjtemény második fele a földszint közepétől a második szint végéig tart, ahova egy csigalépcsőn juthatunk majd fel. Ezen kiállítási rész a középkortól indul és csaknem napjainkig tart. A számos korabeli fegyver, egyenruha, dokumentum és festmény, fénykép mellett a kiállítást számos makettel és diorámával próbálták színesíteni. Azt azért jegyezzük meg, hogy ezek a makettek, a mai makett-technikák mellett nem túl szépek, látszik, hogy évtizedekkel ezelőtt készültek, de látványosak és alkalmasak az ifjú látogatók lebilincselésére. Természetesen a kiállítási tárgyak nagy része nem kuriózum egy lengyelnek, itt nem nagyon vannak egyedi darabok, de egy hazánk fia számára mégis érdekes lehet.

blog341-07.jpg

blog341-08.jpg

blog341-09.jpg

blog341-10.jpg

blog341-11.jpg

blog341-12.jpg

blog341-13.jpg

blog341-14.jpg

blog341-15.jpg

blog341-16.jpg

blog341-17.jpg

blog341-18.jpg

blog341-19.jpg

Sajnos az épület modern jellege és fekvése miatt, nem könnyű fényképezni, mivel gyakran találkozhatunk ellenfénnyel, amitől a tárlók nagyon csillognak, tükröződnek. Viszont arra sem nagyon lehet panasz, oly sok másik múzeummal ellentétben, hogy sötét. Maga a múzeum gyorsan bejárható, még nekem is elég volt két óra, pedig én szeretek mindent akkurátusan megnézni. A fekvése miatt alkalmas a napi programunkba második, vagy akár harmadik múzeumként is beiktatni, figyelembe véve, hogy közvetlen közelében van egy másik is. Ráadásként a kiállítás, számomra meglepő módon, péntekenként egészen este 20 óráig várja a látogatókat. Sajnos a feliratok kevés kivétellel emlékeim szerint csak lengyel nyelvűek.

Én azt gondolom, hogy azt a 12 Zloty-t.és a pár órát érdemes rászánni, hogy számunkra érdekes fegyverek és egyenruhák között barangoljunk egy kicsit. És egy kis bónusz. Az emeleten, ott jártamkor egy fiatal teremőr lány teljesített szolgálatot, akit megkértem, hogy készítsen rólam pár képet a kiállított tárgyak mellett. Maga a lány ajánlotta fel, hogy ne csak álljak egy kiépített géppuskaállás mellett, hanem térdeljek mögé, hogy úgy fényképezzen le. Én azt gondolom, hogy egy ilyen hozzáállást mindenképpen meg kell osztanom az olvasókkal, és reményeim szerint a leendő magyar látogatókkal.

A múzeum honlapja

blog341-20.JPG

Ambasa

 

Szerző: ambasa  2020.12.15. 00:00 Szólj hozzá!

Címkék: múzeum Lengyelország

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr5416335426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása