Osprey füzetek magyarul III.

Az előző négy kötet után némi késéssel következzen a két utolsó kiadvány ismertetése, amely mind időben, mind helyileg egymástól meglehetősen távolra kalauzol el bennünket. Az első kötet a közép- és újkori japán nők háborúban betöltött szerepéről szól, míg a második a valódi trójai háború világába vezet el bennünket, megismertetve egy olyan görög sereggel, amely lényegesen különbözik a klasszikus Hellasz hadairól kialakított képünktől...

noiszamurajokborito___.jpgOsprey Harcosok 005 – Női szamurájok 1184-1877.

Talán ez a könyv volt, amely már a megjelenése előtt a legnagyobb vitát váltotta ki, és nem is alaptalanul, hiszen egy igencsak réteg témát dolgoz fel. Valóban kicsit érthetetlen, hogy miért is eset a kiadó választása s sorozat 5. köteteként pont erre. Nem maga a japán téma választása, ami szerintem rossz ötlet volt, hanem ennek ez a perifériás területe. A könyv többé-kevésbé itt is az eddig megismert szerkesztési menetet követi. A rövid történelmi ismertetés, a felszerelés és a fegyverzet bemutatása után következnek példák a nők japán belháborúiban betöltött szerepére. Azonban sajnos itt kimaradt a kifejezés jegyzék, ami a sok idegen szakszó miatt igen csak el kellett volna, viszont a szokások tárgymutató itt is megtalálható. A színes táblák a változatosság kedvért most szétszórva vannak, azonban engem kicsit zavart, hogy sokszor majdnem szó szerinti ismétlése a törzsszövegnek a képekhez írt magyarázat. Ez a kötet is tartalmazza a magyarnyelvű, ajánlott irodalomjegyzéket, amely a szerkesztők alaposságára utal. A könyv magyar készítőit itt sem érheti elmarasztalás, kitűnő munkát adtak ki a kezükből.

A könyv tartalmi megítélése azonban részemről már nem olyan egyértelmű. Sajnos a könyv a címével ellentétben sokkal inkább szól a japán nők háborúkban betöltött szerepéről illetve, sorsáról, mint valami női szamuráj rétegről. Persze találkozhatunk a könyv lapjain számos női harcossal, de ezek inkább a kivételek felsorolása, ebben az amúgy széles történelmi időszakban, amit könyv felölel, mint az átlag bemutatása. Ugyan akkor a női harcosok bemutatása mellett legalább annyi esetben olvashatunk olyan nőkről, akik inkább a háborúk áldozatai, mintsem annak cselekvő résztvevői és ez számomra nem teljesen illik bele abba képbe, amit a könyv címe sugallt. A könyv ugyan követi az időrendet, de annak, aki nem ismeri a japán történelmét részletesen (mint én) az el fog veszni a számtalan belső háborúcska összevisszaságában. Nem biztos, hogy ez a legjobb kezdet a japán hadtörténelmének megismeréséhez, de sokadik könyvként megfelelő ismeretek hasznos olvasmány lehet.

 

bronzkorigorogharcosokborito___.jpgOsprey Harcosok 006 – Bronzkori görög harcosok i.e. 1600-1100.

A következő Osprey füzet a trójai háború világába röpít minket. Kicsit félve kezdtem neki ennek a könyvnek, de talán ezért, mert nem volt túlzottan felfokozott várakozásom vele szemben sőt, kellemesen csalódtam. A könyv talán témájánál fogva meglehetősen érdekes szerkezetű. A könyv 70 oldal, ebből a bevezető történeti áttekintés kivételével az 51. oldalig csak a felszerelésről és a fegyverekről van szó, arról azonban nagyon részletesen. Talán itt van a könyv egyik hibája, nem éreztem, hogy az illusztrációk összhangban lettek volna szöveggel. A könyv ezen részében viszonylag ritkábbak a színes táblák és sajnos nem minden van rajtuk megmagyarázva. Ugyan akkor sokszor hasznos lenne, ha pl. a különböző pajzsfajták bonyolult leírása helyett egy-egy ábrát látnánk, amit ugyan megkapunk de csak kb. 20 oldallal később, és ez igaz a többi fegyverre és felszerelési tárgyra. Nagyon érdekes, hogy azokból a képeken lévő rozsdás fegyvermaradványokból, vagy cseréptöredéken lévő stilizált ábrázolásokból milyen alapos leírásokat alkottak meg a szakértők, bár azért van példa könyvben, amikor megemlítenek ugyan arról homlok egyenes ellenvéleményeket is. Ebben a könyv bő kétharmadát kitevő részben végül is részletes leírást kapunk a fegyverekről, a védőfelszereléseken át egészen a különböző harci kocsik fajtáiig. Talán a kor írásbeli dokumentumainak hiánya miatt ezen kor harcosainak életét és háborúit bemutató rész  az előző hasonló könyvekhez képest kissé kurtára sikeredett. Itt megismerkedhetünk röviden az ostromtechnikáról, de a tengeri hadviselésről is, majd rövid bepillantást kaphatunk az akháj harcos életéről, szokásairól és hiedelmeiről.

Ez a könyv is tartalmazza a szokásos szószedetet és tárgymutatót is. A színes táblák most is a könyvben szétszórva találkozunk, viszont talán érdemes ezek olvasásával kezdeni, mert akkor olvasás közben már van valami előképünk és kevesebbet gondolkodunk majd azokon a körülírásokon amelyek bizonyos eszközök leírásakor találkozunk. Ugyan akkor van néhány nagyon jó ábra (bár nem túl nagyok), amely a különböző kardokat, lándzsahegyeket sisakokat mutatja be egymás mellett időszakonként lebontva.

Végül is igazat kell adnom Petyó véleményének, a könyv valóban száraz, de ez engem nem nagyon zavart.

És végül egy apró jó tanács, mielőtt valaki elkezdi olvasni a könyvet, nézzen utána mi az a trébelés…

 

Ez volt az harmadik két kötet ismertetése, remélem a kiadó gondoskodik róla, hogy hamarosan jöhessen a következő kettő…

Ambasa

Szerző: ambasa  2013.03.16. 00:00 Szólj hozzá!

Címkék: könyv középkor ókor Japán Görögország

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr215109204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása