blog418-01.jpgValamikor a rendszerváltás idején létezett a Magyar Könyvklub, amely akkor számos szép könyvet jelentetett meg megfizethető áron. Ezen könyvek sorába tartozott Csorba Csaba, magyar várak történetét feldolgozó négykötetes sorozata, amely 1997-2002. között jelent meg...

A könyveket olvasva látszik, hogy az első kötet sikere hozta magával a többit megalkotva egy igazán nagyszabású összefoglaló művet. Bár maga a szerző vitatná a legjobban az összefoglaló jellegét, hiszen saját elmondása szerint is csak a magyar várak egy töredékét sikerült bemutatnia. Az elsőben 60, a másodikban 93, a harmadikban 107, és a sorozat záró kötetében további 144 vár, azaz összesen 404 magyar vár történetét, és legendáját ismerhetjük meg.

Minden várnál a szerző többé kevésbé hasonló felépítést követett. Kezdésnek ismertette a vár legendáját, majd a név nyelvi eredetét, végül a történetét és a leírást, valamelyik korabeli leírásra támaszkodva. A szerző törekedett, hogy a várról lássunk egy régi rézkarc ábrázolást és egy alaprajzot. Egy-egy vár leírása 2-10 oldal. Ez azonban leginkább az első két kötetre igaz, ahol az ismertebb várak kerültek bemutatásra. Aa későbbi kettőben, ahol már a kevésbé ismert várakról esik szó a fejezetek rövidülnek és nemhogy mindkétféle, de van amikor még egyetlen egy illusztrációt sem kapunk. De ez valahol természetes, hiszen itt tényleg alig ismert és már romjaiban is alig felfedezhető várakról van gyakran szó. Azon felül, hogy a szerző ismerteti a várakat, még minden kötetben, az adott helyre lebontva egy bőséges irodalomjegyzékkel is szolgál, ha az olvasónak felkeltette az érdeklődését egy-egy helyszín megtudhatja, hogy hol tud annak utána nézni részletesebben. Minden kötet belső oldalán térképet kapunk a Kárpát-medencéről rajta feltüntetve a kötetben tárgyalt várak elhelyezkedését.

blog418-01.jpg

 

blog418-06.jpg

blog418-07.jpg

A könyv könnyen és jól olvasható, bár méreténél fogva leginkább otthon a fotelban. Nagy előnye, hogy a fejezetei önállóak és amolyan minden napra egy mese jelleggel fogyasztható. Maguk az ismertetők olvasmányosak, bár néha kicsit önismétlőnek tűntek, mivel ugyan azt a szófordulatot igen gyakran használta a szerző.

Ez nem egy történelmi összefoglaló, hanem sokkal inkább egy olyan mű, amely megpróbálta a lehetőségekhez mérten összegyűjteni és a közönség számára az ismert és a kevésbé ismert váraink történetét. Ehhez a szerző a legjobb tudását adta, és egy szerintem nagyon fontos könyvsorozatot alkotott meg. Szerencséje volt, neki is és nekünk olvasóknak is, mert jó időben és jókor sikerült megjelentetni ezt a sorozatot megfizethető áron. Sajnos ma már ez elképzelhetetlen lenne és nagyon jó, hogy akkor ez sikerült. Én csak mindenkinek ajánlani tudom, ráadásul antikváriumokban gyakran előfordul és potom pénzért egy igényes és tartalmas sorozathoz juthat a könyv olvasó és gyűjtő.

Ambasa

Szerző: ambasa  2023.12.26. 00:00 Szólj hozzá!

Címkék: könyv hadtörténelem Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr6018288037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása