Gyalogsag.JPGArra az elhatározásra jutottam, hogy megpróbálom összegyűjteni a Magyar Királyi Honvédséghez beszerezhető modelleket 28 mm-ben.  Jelenleg még elég kicsi a kínálat, de remélhetőleg ez idővel bővülni fog.

Bízom benne, hogy ez a cikksorozat kedvet csinál néhány olvasónak, hogy 28 mm-ben magyar sereget hozzon létre. Én szeretnék a jövőben felállítani legalább egy szakaszt.

 

Kezdjük az áttekintést rögtön minden hadsereg alapjával a gyalogsággal. Annál is inkább, mivel a 28 mm-es méretarány már skirmish játékokhoz való és ennél a játék típusnál a gyalogos modellek dominálnak a gépek helyett. Rögtön az elején le is kell szegeznünk, hogy jelenleg senki sem gyárt második világháborús magyar honvédeket ebben a méretarányban, így most azt nézzük meg, hogy miből lehet kialakítani őket.

 

Először is vizsgáljuk meg, hogy milyen átalakítások szükségesek, ha valóban magyar katonákat szeretnénk. Sokan esnek ugyanis abba a hibába (más méretarányoknál is), hogy egyszerűen átfestik a német figurákat, a magyar honvédségre jellemző színekre, de ez nagy hiba. Leginkább a második világháborús német figurákat kell átalakítanunk, ezért ezeket veszem előre. Tetőtől talpig át kell tekinteni, hogy miket érdemes megváltoztatni.

35Mtaborizoldszinben1.JPG

35M rohamsisak

Kezdjük tehát a sisakkal. A 35M rohamsisak szinte tényleg csak színében különbözött a német változattól, meg abban, hogy hátul volt egy rögzítő (un. málhafül), amivel a málházást segítették elő. Ekkora méretarányban itt tényleg csak a magyar színek szükségesek. Ha azonban a katonánkon nem rohamsisak van, akkor valószínűleg a szemellenzős tábori sapkát viseli katonánk. Ezt betudhatjuk 44M tábori sapkának. Mint láthatjuk, ezt csak 1944-től, tehát a háború végén tudjuk használni. Az én véleményem az, hogy érdemes a szemellenzőt levágni, és célszerű green stuff-ból, vagy valamilyen más kétkonponensű putty-ból egy háromszög alakú topánt készíteni a sapka bal oldalára, valamint az elejére sapkarózsát. Ha ez sikerül, akkor megkaptuk a háború elején is használatos bocskai sapkát (20M tábori sapka). Ezzel már jellegzetesen magyaros lesz a katona feje. 1942-től a topánt elhagyták, kései katonáinkra tehát nem kell rávesződni ezt a kiegészítőt.

20Mtaborisapka.jpg

20M tábori sapka, világoskék topánnal, ami a gyorsfegyvernemi csapatok jelzése volt

A 26M álló galléros zubbony imitálása nem olyan nagy probléma, mert igen hasonló a német zubbonyokhoz. 1939-től pedig már bevezetésre került a korszerűbb lehajtott galléros változat is. A németek azonban a jobb mell részen egy birodalmisasos felvarrót alkalmaztak, amit sok figuragyártó rá is modellez a katonára. Ez nekünk most nem előnyös, mert le kell faragnunk róla.

Övek, szíjak tekintetében viszont nagy a baj. A magyar katonák sohasem hordtak Y szíjat, ami pedig (majdnem) minden német katonára rá van mintázva. Ennek eltávolítása nem egyszerű, de megoldható. Szintén eltávolítandó a németek hengeres gázálarc tokja, amit a magyar katona nem viselt. Nekik külön vászonból készült gázálarc táskájuk volt, amit a jobb vállon átvetett vászon szíj tartott a bal csípőn. A német kulacsokat szintúgy el kell távolítani, hiszen a 35M kulacs a kenyérzsák külön erre a célra kialakított zsebében kapott helyet.

A 35M gyalogsági nadrág teljesen eltért a német nadrágoktól, itt szintén valamilyen segédanyaggal tudjuk látványosan magyarrá tenni a katonát. Ehhez a nadrághoz a gyalogsági bakancs akár megfelelő is lehetne, de ügyeljünk a bokaszíjak megfelelő kialakítására. 1943-tól viszont a gyalogsági nadrágot felváltja a pantalló, ez már sokkal németesebb, viszont ehhez 43M bakancsot hordtak, vászon bokavédővel. Ezeken a bakancsokon nincs bokaszíj. A tiszteknél csizma került a lábra, illetve a fűzős bilgeri.

A téli öltözetű katonáknál egyszerűbb a helyzet, mert a katona köpeny sok mindent elfed a fentiekből, tehát az átalakítás is egyszerűbb.

Az első világháborús katonák átalakításánál is a fenti szempontokat kell figyelembe venni, azonban sok részlet már eleve nekünk kedvez. Pl. a nadrágok és a csizmák, hiszen ezek igen hasonlatosak voltak a magyar katonákéhoz.

 130413003.JPG

Határvadász hagyományőrzők Pákozdon (a topánra határvadász jelvényt, egy kürtöt tűztek)

Talán a legjobb választás a Scarab Miniatures cég első világháborús osztrák-magyar stormtrooper figurái. Ezek a figurák a nem annyira realisztikus „buborékfejű” vonalat képviselik, van akinek ez jön be, van akinek a realisztikusabb. Egy blisterben 6 fém figura van, ennek ára 7,4 angol font, ami nagyjából 2600 Ft. Ehhez hozzá jön még a 15% postaköltség (minimum 10 fontnyit kell rendelnünk postával együtt). Vásárolhatunk tőlük rohamozó és menetelő figurákat is és vannak szépen faragott tisztjeik is. A blisterekbe (talán egy kivételével) nem raknak két egyforma figurát.

 Scarab1.JPG

A Scarab Miniatures "buborékfejű" figurái

Továbbá szintén jó választás a Renegade Miniatures első világháborús osztrák kínálata. A figurák szerintem szépen faragottak, egy blister 8 katonát tartalmaz. A szettek ára 8,95 angol font (~3100 Ft). Egyetlen hátrányuk, hogy rohamsisakos figura nincs köztük. Azt viszont könnyen ki tudunk alakítani a gyártó első világháborús kései németeiből. Itt is 8 figura alkot egy szettet és az ára szintén 8,95 font. Természetesen vásárolható tőlük 2. világháborús német figura is. Egyébként “regimentnyit” is vásárolhatunk tőlük, ekkor 24 fontért (8400 Ft) 24 figurát kapunk, de lesz a csomagban ismétlődő alak. A postaköltség az öreg kontinensre a rendelés 20%-át teszi ki, de minimum 5 font.

 

Természetesen kialakíthatóak a gyalogosok 2. világháborús német katonákból is, de itt azért jóval többet kell faragni.

Elsőként lássuk a Wargames Factory németjeit. Ez a készlet 30 főnyi német gyalogost rejt, mindezt 19,95 amerikai dollárért, azaz kb. 4600 Ft-ért. Műnyag multi-part-os, tehát több darabból összeállítható figurák. Realisztilkusabb kinézettel, mint a Scarab figurái és persze az áruk is biztatóbb. Ráadásul a műanyagot átfaragni is könnyebb. A dobozban van puskás, és géppisztolyos (bár az előbbi a több), de találunk távcsöves puskát, páncélöklöt, géppuskát és Lügert szorító kezet is a kereteken. Egy német szakasz elkészítéséhez remek választás lenne. A postaköltséget egyébként a csomag súlya és mérete alapján kalkulálják.

 

További lehetőség a Warlord Games német doboza Ez drágább, 36 dollár (kb. 8200 Ft) és csak 25 multi-part-os műanyag figurát tartalmaz. A figurák kinézete teljesen realisztikus. Fegyverként van benne majdnem minden: puska, pisztoly, géppisztoly és géppuska is. Náluk egyébként sokkal barátibb a postaköltség. 75 dollár felett pl. már ingyenesen szállítanak a világ bármely pontjára. Sőt időnként tartanak postadíj mentes hónapot is. Ilyenkor érdemes tőlük rendelni.

 Warlord1.JPG

A Warlord Games gyönyörűen kidolgozott műanyag németjei

A Black Tree Design 2. világháborús német fém figurái a buborékfejű kategóriát erősítik. Egy 20 fős csomag ára 26,1 euro, 7800 Ft. Nagyon szépek és részletesek a figurák, puskával és géppisztollyal. Mégis valahogy a Magyar Királyi Honvédséghez nem igazán jók. Túl sokat kellene rajtuk faragni, hogy megfeleljenek.

 

Utolsó lehetőségként vessünk egy pillantást a Victory Force német figuráira. Ők 4-5 fém figurát adnak egy blisterben, aminek az ára 11-13,5 dollár körül mozog. Ez 2500-3100 Ft-ig változik. Átmenetet képeznek a realisztikus és a buborékfejű modellek között. Én nem nagyon javaslom a magyar sereghez. Ár/érték arányban sem igazán felelnek meg. Ráadásul borsos a postaköltség is az USA-ból: minimum 17,5 dollár, de rendelési értéktől függően ez felmehet akár 45 dollárig is. Továbbá arra is érdemes figyelni, hogy a nem EU-n belüli rendeléseknél maximum 150 euro értékig (postaköltséggel együtt) rendelhetünk vámmentesen (e felett ki kell fizetni a 3-5% vámot, a 27% ÁFÁ-t (még akkor is ha a termék amúgy tartalmazza a VAT-ot) és a vámolási költséget, ami kb. 1500 Ft).

 

Ha mindent összevetünk, akkor tulajdonképpen egy nagy döntést kell meghoznunk a sereg építésének legelején: buborékfejű (játékkatonásabb), vagy realisztikus (makettfigurásabb) kinézetet szeretnénk a seregünknek. Ha az előbbit választjuk, akkor én mindenképpen a Scarab, vagy a Renegade figuráit választanám. Postával együtt 500 Ft körül alakul egy fém figura ára. Skirmish játékoknál ez nem olyan vészes, hiszen nem kell több száz figurát megvásárolnunk. Ha nagyobb léptékben akarunk játszani, tehát több figurával (akár komplett szakaszokkal), akkor érdemesebb valamelyik műanyag gyártótól vásárolni. Pl. a Wargames Factory-tól. Nekik 150 Ft körül jön ki egy figura, plusz a postaköltség, de itt azért jócskán kell alakítani a figurákon, hogy megfelelőek legyenek. Ha viszont tőlük vásárolunk, akkor egyúttal el is köteleztük magunkat a realisztikusabb katonák irányában.

 

Azért ne menjünk el a Foundry első világháborús kései németjei mellett sem. Bár nem olcsóak a 12,6 euro-s (kb. 3750 Ft) készletenkénti árral, de a 7-8 blisterben nagyon szép figurák vannak. Egy szett 8 katonát tartalmaz, de sajnos előfordulnak az azonos figurák egy szetten belül. 80 euro feletti rendelésnél a posta is ingyenes. Szintén nagyon szépek a 2. világháborús németjei is. Ezekből a nagykabátosokat elég könnyen fel tudjuk használni a magyar sereghez. Az ár itt is 12,6 euro.

 Foundry1.JPG

A Foundry kései németei

Persze akad még azért olyan gyártó bőven, amelyik 2. világháborús németeket gyárt. Ilyen pl. a West Wind is. Többféle csomagot árulnak, mindegyikben 10 fém figura található. Nem a legszebb a faragásuk. 10 fontot (3500 Ft) kérnek el értük. Ehhez jön még 20% postaköltség (de minimum 4 font). Azért vannak érdekes készleteik is. Pl. a német ellenőrzőpont. Négy fém figura, egy őrbódé, sorompó, útbaigazító táblák alkotják a szettet. Ára ennek is 10 font.

 

Másik (szerintem) hanyagolható gyártó a NEO-FORGE. Beleveszem a cikkbe, mert hátha valakinek ez tetszik meg. 25 amerikai dollárért (5700 Ft) adnak 10 német fém figurát. Se nem szépek, se nem olcsók, így nem nagyon ajánlom őket. Pár érdekesség náluk is van, ilyen pl. a nightjäger blister, ami 5 fém németet tartalmaz éjjeláttóval ellátott puskákkal. Ennek az ára 12,5 dollár (2900 Ft), de ilyen fegyvereket a Magyar Királyi Honvédség nem használt, tehát nekünk semmiképpen sem jók.

 

Gyalogos figurák tekintetében még megemlíteném a The Assault Group nevű céget. Ők 6,5 eurós (1900 Ft) egységáron kínálnak 4 fém figurás blistereket. Egyik sem nélkülözhetetlen. Talán egy dolog lehet tőlük érdekes, ez pedig a külön árult fegyvereik. 3,95 euro/blister (kb. 1150 Ft) kifizetése után boldog tulajdonosai lehetünk 10 db MP40-nek, vagy 10 db Kar98-nak, de van itt MG-42 is tizesével, illetve mindenféle kiegészítő dolog. Pl. MP40-hez tártáska, német gázálarc henger, gyalogsági ásó, kulacs, kenyérzsák stb. Továbbá itt van még a Crusader Miniatures is, ahol 4 fém német figurát árulnak 5,6 fontért (1950 Ft). A postaköltség náluk úgy alakul, hogy a rendelés 20%-a, de minimum 5 font.

 Crusader1.jpg

Német katonák a Crusader kínálatából

Érintőlegesen említem még az Irregular Miniaturest, mert bár árulnak kései első világháborús németeket, de nem túlságosan szépek. Egyesével árulják fém figuráikat. Képeket sajnos nem igazán közölnek az egyes blisterekről, viszont legalább viszonylag olcsók a fémfigurás piacon. Némelyik figura csak 0,9 font (kb. 325 Ft). De pl. a két figurás géppuskás szett is csak 2,1 font (kb. 750 Ft).  A postaköltség azonban minimum 4 font, de amúgy a rendelés 20%-a.

 

Ha meg van a gyalogság alapja, akkor ezt előbb-utóbb ki akarjuk majd egészíteni valamilyen támogató fegyverzettel. Sok műanyag dobozban eleve adnak géppuskát, de ezek a német villámgéppuskák az MG-34 és MG-42 kicsinyített modelljei, nekünk viszont sokkal jobban megfelelne a Solothurn könnyűgéppuska (azaz golyószóró), vagy a Schwarzlose géppuska. Solothurn nem igazán elérhető ma még a piacon, de Schwarzlose azért van.

 

Elsőnek nézzük a Brigade Games kínálatában fellelhető első világháborús osztrák géppuskásokat: a blisterben két fém figura van, az egyik hasal a géppuska mögött, a másik egy rakaszt cipel. Igazán nem buborékfejűek, de nem is az a tipikus realisztikus kinézetük van. A figurák szépek, de 12 dollárért (2700 Ft), plusz a postaköltség (7 dollártól 20 dollárig változik annak függvényében, hogy mekkora a rendelésünk) nem olcsóak.

 Brigade1.JPG

Osztrák géppuskások a Brigade Games-től

Sokkal jobb megoldásnak tűnnek a Scarab Miniatures osztrák-magyar géppuskásai. Ők négy féle blistert árulnak ebben a témában. Vegyük őket sorra:

Első a légvédelmi változat: AH011, amihez 3 figurát kapunk. A szokásos buborék fejjel. 7,4 font az áruk (2600 Ft), vagyis a 6 fős blistereikkel van egy árban. A második az AH007-es készlet. Ennek ára ugyanaz, szintén 3 fém buborékfejű figurával, és egy földre telepített géppuskával. Az AH010-es szett 3 álló figurát tartalmaz és az előzőekből kivett géppuskát. Ezt a szettet lövészárokba javasolják. Ára még mindig 7,4 font. És végül az AH008-as blister, amely 5 figurát tartalmaz, amint éppen felmálházva viszik a géppuskát. Ez a készlet is 7,4 font, mellesleg adnak mellé egy kutya figurát is.

 Scarab2.JPG

A Scarab Miniatures osztrák-magyar géppuskásai

Géppuskák mellett további támogatást tudunk gyalogosainknak biztosítani az aknavetőkkel. Ebből használhatunk könnyű (50 mm) és közepes (~80 mm) példányokat is.

Elsőnek nézzünk egy közepes aknavetőt (36M/39M 81,4 mm-es MÁVAG illetve a 42M szovjet zsákmányanyag 82 mm-es) az Artisan Design kínálatából: 3 fém német buborékfejű figura, 10 dollárért (2300 Ft). Plusz az aknavető persze. Átalakítással a figurák is használhatóak, bár nem a legszebbek. Az aknavető viszont teljesen jó a magyar seregbe is.

A Warlord Games több szettet is kínál aknavető témakörben. Az első 11,25 dollárért (kb. 2600 Ft) tartalmaz 3 szépen faragott fém német figurát és az aknavetőt. Csereberélhető a fejük, ez most az új divat a Bolt Action figuráknál, ami nem baj. A második blisterük nekem jobban tetszik. Ára ugyanaz, mint az előzőnek. Viszont van benne egy olyan figura, ami jól elmegy tisztnek, vagy tüzérségi megfigyelőnek is. Ez egy távcsöves álló katona. A harmadik készlet könnyű aknavetőt tartalmaz (35M/36M Rheinmetall vagy 39M FÉG 50 mm-es) két fekvő fém figurával (az egyik figurához szervesen hozzá tartozik az aknavető is). Ennek ára 6,5 dollár (1500 Ft).

 Warlord2.JPG

Warlord féle közepes aknavető

Kézi páncéltörőket a háború vége felé a magyarok is használtak. Ehhez az Artizan Design német páncéltörősei lehetnek megfelelőek: 4 fém (kissé buborékfejű) figurát  adnak egy blisterben 10 dollárért (kb. 2300 Ft). Ebből kettő panzerschreck-es és kettő panzerfaustos. Mindkettőt használták magyarjaink is.

 

Ha már páncéltörés, akkor érdemes elgondolkozni a Warlord Games által gyártott Solothurn olasz páncéltörős puskás csapatán. Ezt a fegyvert a magyarok is használták, igaz, hogy nem feltétlenül kerekeken szállították, de maga a fegyver ugyanaz. Sőt a magyar honvédség oldalkocsis motorra is szerelte annak idején. A blister ára 8 dollár (kb. 1800 Ft). A két figurát nagyon nem tudjuk felhasználni a készletből, csak nagyon erős átfaragás után. De ebben a készletben amúgy is a fegyver a lényeg.

 

A gyalogság végére kívánkozik még a téli hadviselés pár nélkülözhetetlen kelléke, melyet jobbára csak a finnekhez kiküldött és soha be nem vetett alakulatainknál tudjuk alkalmazni, de hátha valakinek ehhez van kedve: Brigade Games német mintájú hegyivadász felszerelése, úgy mint, hótalpak, csákányok, sílécek stb. Mindössze 3 dollár (azaz kb. 700 Ft).

 

Amit érdemes még megemlíteni, az a lovasság. A második világháborúban a lovasságot már nem úgy alkalmazták, mint a korábbi fegyveres konfliktusokban, hanem mint egyfajta mozgékony gyalogságot. A lovakon gyorsan és csendben lehetett mozgatni az egységeket akár nehezebb terepen is, de ha harcra került a sor, akkor a katonák gyalogosként küzdöttek. Honvéd huszárokat a Crusader Miniatures két készletéből tudunk kialakítani. A rohamsisakos és a tábori sapkás készlet is 3-3 figurát tartalmaz lovon ülve, és mindegyik 9,75 angol fontba (kb. 3400 Ft) kerül. Mivel ezek német figurák, ezért az átalakítás kötelező.

 Crusader2.jpg

A Crusader féle német lovasokból lesznek-e magyar huszárok?

A gyalogság önmagában is remek lehetőségeket biztosít a játékra, de elég hamar elérkezik az igény a bővülésre, és ekkor jöhetnek képbe a különféle szállító eszközök. Ha már vannak gyalogosaink, akkor gépesítsük is őket. Ezen a téren nincs nagy választékunk sajnos, ha jellegzetesen magyar eszközöket akarunk bevetni. De ezt a témát a következő cikkben járom körül.

 

Bogesz

Szerző: bogesz001  2013.07.12. 00:00 14 komment

Címkék: makettezés második világháború 28mm wargame Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr195385661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janos900 2013.07.12. 10:44:48

Korrekt összefoglaló.
K.u.K. Brigade Games meg Scarab figuráim vannak, sőt Renegade is. Mivel az átalakítós része nem igazán vonz, nem kezdtem bele, inkabb meghagytam őket Monarchiásnak, részemről 20mm-ben magyarnak festett WW1 németek a legvalószínübb, 28mm-ben nem akarok belekezdeni, az átalakítgatások nekem túl nagy falat.
Írtam Bolt Action-os tulajnak, hogy van-e esély par Honvéd blisterre, még nem válaszolt, de sztem nem sok sansza van a dolognak. Esetleg fém kiegészítők, hogy a plasztik németeket át lehessen konvertálni.
Mindettől függetlenül, jó a cikk, szuper a téma, várom a folytatásokat.

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2013.07.12. 13:01:24

János, azok a K.u.K. figurák festettek? ;)

zirrian 2013.07.12. 13:25:20

Derék összefoglaló. Foundryhoz annyival kiegészíteném, hogy ha többet vesz az ember, akkor ált. kap ingyen pakkokat.

janos900 2013.07.12. 14:23:47

@bogesz001: Mind az. Későn kezdtél bele, sajnos. A Scarabokat már tavaly elküldtem festésre, a Renegade-t meg én kezdtem el.

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2013.07.12. 20:01:43

@zirrian: Ezt jó tudni. Köszönöm a kiegészítést.

@janos900: Nem gond. Lemossuk. :):):)

janos900 2013.07.12. 23:31:12

@bogesz001: :D Kezed meg majd jól beleér a bilibe. :D

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2013.07.13. 07:17:46

@janos900: Természetesen csak vicceltem. :) Viszont lehet, hogy megkérlek, hogy vegyél majd nekem pár figurát, amíg odakint vagy, aztán átutalom a pénzt és elhozod nekem amikor jössz. Spórolok kicsit a postaköltségen is. Ha neked sem túl nagy gond.

Ysengrin 2013.07.13. 08:22:48

@bogesz001: Bogesz, Caliver Bookstól 15 font felett ingyen van a posta figurák esetén és elég sok történelmi figurájuk van. :)

janos900 2013.07.13. 08:46:31

@bogesz001: Szeptember 4.-én repülök haza, minél előbb szólsz annál jobb.

janos900 2013.07.13. 22:15:56

Kaptam választ, a Warlord Games tulajától:

Hi Janos,

I'm certain you will see something, I'm just not sure when..

Keep your eyes peeled!

Magyarán vannak ilyen tervek, de időpont még nincs, szerintem majd maximum november 30. után, ha már kijött a könyv.

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2013.07.14. 11:50:05

@janos900: Én örülnék a legjobban, ha lenne hivatalos magyar figura, amit át sem kell alakítani. Igaz, hogy akkor ez a cikk elavulttá válik. :)

(Legalább is kiegészítésre szorul majd.)

janos900 2013.07.15. 09:27:10

@bogesz001: Elavult sehogy se lesz, mert sztem boven kell majd meg alakitgatni, azután is, nem hiszem, hogy 4-5 blisternél többet kiadnának,

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2015.12.17. 20:45:04

Íme egy hobbitárs magyar seregének egy részlete a tengerentúlról (Virginia állam, USA):

www.wwpd.net/2015/04/hungarian-support-weapons.html

És egy csata leírása Nimróddal, Toldikkal:
www.wwpd.net/search/label/Hungarians
süti beállítások módosítása