Mostanában az a kellemes meglepetés ért, hogy baráti körömben és az általam látogatott fórumokon az első világháború hadtörténete egyre nagyobb érdeklődésre tesz szert. Így arra az elhatározásra jutottam, hogy talán érdemes lenne felhívni a figyelmet egy, a magyar hadtörténelem térben távoli epizódjára, ahol ugyan ha nem is fő, de epizódszereplőként magyarok is részt vettek. Ez az esemény nem volt más, mint Csingtau védelme 1914-ben.

csingtao 2.jpg

Maga történelmi esemény, ha belemerülünk a részletekben kínálja magát, hogy egy-egy epizódját lejátszuk a terepasztalon. A csatát nem nagy tömegrohamok, hanem inkább századok csetepatéi jellemezték. Sokszor egymás mellett volt jelen a  régi és a modern hadviselés, gondolok itt a kardpárbajtól a korai rohamcsapatok alkalmazásáig.

Mégis mivel lehetne ezt játszani, tehetjük fel a kérdést. A legkézenfekvőbb megoldás a RedBox német, osztrák-magyar tengerészei, japán és indiai gyalogsága. De mit tehet az aki ezekhez nemtud hozzájutni? Nos német részről szerintem felhasználhatóak a pl az Airfix, a Hat és a Zvezda korai német gyalogosai, vagy vadászait. Szövetséges oldalról az Airfix korai brit gyalogsága, illetve a Hat Indiai gyalogsága, jöhet szóba. A fő kérdés gondolom, ami mindenkit foglalkoztat miből is lehetne japánokat készíteni? Ugyan ha nem is tökéletesen de a japán egyenruhára szerintem a leginkább a korai brit egyenruha hasonlít szabásában. Az egyetlen lényeges különbség, hogy a brit egyenruha zubonya kicsit hosszabb, de szerintem ez ettől eltekintve ügyes festéssel az Airfix britjei alkalmas arra, hogy megalkossuk a kis japán csapatunkat, amelyet aztán később bevethetünk az orosz polgárháború forgatagába is, de ez már egy másik történet…

http://www.plasticsoldierreview.com/Review.aspx?id=542

 csingtao 5b.jpg

Az interneten szerencsére elég színes és bőséges beszámolók olvashatóak a csatáról mind magyar, mind angol nyelven, ezért feleslegesnek tartom, hogy azokból, részben azokat átfogalmazva én is írjak egyet. Inkább szeretném felhívni a figyelmet rájuk.

Talán a legjobb Veperdi András: A Kaiserin Elisabeth cirkáló története és szerepe Csingtao védelmében amely magyar és angol nyelven is egyaránt elérhető

http://www.kriegsmarine.hu/hk/va00702.html

http://mateinfo.hu/irasok/a-navy-csingtao.htm

 csingtao 3.jpg

A másik fontos forrás, amiből szemmel láthatóan Veperdi sokat merített, Colin Denis: Tsingtao Capaign írása. Sajnos nem tudom ki merített kitől, de a két írás nagymértékben hasonlít nem csak tartalmában de szerkezetében is.

http://www.gwpda.org/naval/tsingtao.htm

Nagy jó oldal, kitűnő korabeli fotó és sajtóanyaggal a The Siege of Tsing-Tao oldal, amely több érdekes beszámolót is tartalmaz, nagyrészt angol, kisebb részt francia nyelven.

http://www.greatwardifferent.com/Great_War/Tsing_Tao/Tsing_Tao_00.htm

csingtao 1.jpg

És végül az internetes hivatkozások közül a K.u.K. Infanterie Regiment Nr.61 honlapját ajánlanám, akik korhű ruhákban emlékeznek meg az első világháború eme ütközetéről.

http://kuk-ir61.net/kriegsmarine.html

csingtao 4.jpg

csingtao 7.jpg

Szerencsére nem csak interneten lehet fellelni hosszabb rövidebb írásokat. Már az első világháború alatt és közvetlenül utána megjelent könyvek is megemlékeztek az ostromról, sajnos sokszor túlzott hősi mázzal leöntve azt.

Ilyen pl a hét kötetes A nagy háború írásban és képekben(Atheneum), vagy a Pilch Jenő szerkeztette A világháború története (Franklin-társulat)

csingtao 6.JPG

Csingtau emlékezete nem veszett el, legfeljebb elhalványult, amire jó példa a közelmúltban íródott és kiadott regény Katona Miklós: Csingtau 1914. (Kamera Press 1998.)

E kell mondanom, az olvasó túlzott irodalmi élményre ne számítson, a könyvben nem nagyon van több szálon futó bonyolult cselekmény. Amikor néhány éve olvastam inkább az az érzés alakult ki bennem, hogy az író nem mert hadtörténeti művet írni, és ezért választotta inkább regény formát. Összességében se regénynek, se hadtörténeti műnek nem nevezném. Mindennek ellenére, a könyvet mégis jó szívvel ajánlom, mivel érdekes képet fest az ostromról.

A téma a filmet is megihlette és 1963-ban háborús filmet forgattak japánban a témáról A Bismarck erőd ostroma címmel.

https://www.youtube.com/watch?v=c8EjKAtRbzkbeer.jpg

 

Végül és nem utolsó sorban, Tsingtao német gyarmat emléke a mai napig fent maradt a modern Kínában, hála a németek által a városban meghonosított sörfőzésnek.

Úgyhogy ne feledjük, ha esetleg Kínában járunk, ürítsünk egy jó pohár gyöngyöző Tsingtao sört elődeink emlékére, no meg saját és barátaink egészségére…

Ambasa

 

Szerző: ambasa  2012.06.07. 22:57 6 komment

Címkék: hadtörténelem első világháború Japán Németország Kína Nagy-Britannia Osztrák Magyar Monarchia

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr264572518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janos900 2012.06.08. 20:12:40

Jo tema ismet. :)

En 28mm-ben gondolkodtam sokat a teman, a korai nemetek a Great War Miniaturestol, Japanokat meg mar 3 ceg is gyart a Japan-Orosz haboruhoz, a khaki uniformis jo az elso vilaghaboruhoz, meg az orosz intervenciohoz is. Ez egy uj gyarto, maganember, de lehet tole rendelni:
tsuba-miniatures.blogspot.co.uk/
A masik ketto az Old Glory meg a Redoubt Miniatures.

HPetyo 2012.06.09. 11:35:56

Azt lehet tudni, hogy mi lett a fogságba esettek sorsa?

ambasa 2012.06.09. 11:58:42

@HPetyo:
A hadifogjok japán hadifogolytáborokba kerültek, ugyan akkor a japánok elismerték a védők bátorságát. A tisztek megtarthatták kardjaikat. A hadifogságban mindössze egy magyar halt meg, ha jól emlékszem. Ugyan akkor a hadifogság csak az 1919-es versaillesi béke aláírása után szünt meg, de a hadifoglyok csak 1920-ban tudtak hazatérni.
A Kínában internáltak, akik nem tudtak bejutni Csingtauba, a kínai hatóságok internálták, majd Kína 1917-es hadbalépése után hadifoglyok lettek.

TG

ambasa 2012.06.27. 21:34:51

Ha áttételesen is, de kapcsolódik Csingtauhoz. Új német háborús film:

www.die-maenner-der-emden.de/Die_Manner_der_Emden/Trailer_de.html

TG

ambasa 2013.07.30. 23:43:09

@bogesz001:
Köszi, amint lesz időm átnézem, minden esetre eltettem a címjegyzékbe.

Tg
süti beállítások módosítása