Most vasárnap tovább folytatódott a maratoni napóleoni hadjárat Ákosnál. Tovább próbálgattok az immár finomodott Foundry Napoleon szabályba megbúvó rejtett lehetőségeket. A mai nap tanulsága a csatolt egységek használata és a bennük rejlő lehetőségek maximális kihasználása. Ma a szabály két legerősebb serege a legkiegyenlítettebb időszakban csapott össze.

FN05.jpg

A francia hadrend:

Balszárny:

- huszárdandár (1 huszárezred)

- gyaloghadosztály (3 gyalogezred)

- nehéz tábori tüzér üteg (3 nehézágyú, 1 tarack)

Közép:

- gyaloghadosztály (3 gyalogezred)

- Nehéz lovas dandár (1 vértes, 1 carabinier-ezred)

Jobbszárny:

- tábori tüzér üteg (3 tábori ágyú, 1 tarack)

- gyaloghadosztály (3 gyalogezred)

- lovas vadász dandár (1 lovas vadászezred)

A brit hadrend:

Balszárny:

- gyalog dandár (3 gyalogezred)

- lovas tüzér üteg (2 ágyú, 1 tarack)

- könnyű gyalogos zászlóalj, mint csatolt egység a 95. ezredtől

Közép:

- gyalog dandár (3 gyalogezred)

- tábori tüzér félüteg (2 ágyú)

- könnyű gyalogos zászlóalj, mint csatolt egység a 95. ezredtől

Jobbszárny:

- dragonyos ezred

- lovas tüzér üteg (2 ágyú, 1 tarack)

- gyalog dandár (3 gyalogezred)

- könnyű gyalogos zászlóalj, mint csatolt egység a 95. ezredtől

- dragonyos ezred FN01.jpg

A csatamező

1. kör

Mindkét felvonult a csatatéren, miközben a francia gyalogság mindhárom hadosztály sikerrel lépte le a bónusz mozgását. Ez után heves ágyúzás okozott mindkét oldalon több, kevesebb veszteséget, majd a kör végén mindkét fél általános manőverezése zárta.

 FN02.jpg

2. kör

A kör egyetlen említésre méltó eseménye a gyilkos tüzérségi tűz, ami a jobb szárny francia huszárain esett.

3. kör

Mindkét fél nehézlovassága heves ágyútűzbe került, melynek következtében az egyik francia ezred akcióképességének megóvás érdekében kénytelen volt védettebb állásokba húzódni.

4. kör

Ebben a körben említésre méltó esemény nem történt, mindkét fél hatástalanul ágyúzott és manőverezett.

5. kör

Folytatódott a hatástalan ágyúzás.

6. kör

A felek elunták a tétlenséget, és általános előrenyomulásba kezdtek.

 FN04.jpg

FN05.jpg

7. kör

Ez a kör meghozta a várva várt közelharcot, mindjárt hármat is. A centrumban svájciak a brit 52. gyalogezreddel ütköztek meg, és visszavonulásra késztették őket, de ekkorra már a győztesek az előrenyomulás alatt elszenvedett veszteségeik miatt eléggé leharcolt állapotba kerültek. A jobbszárnyon huszároknak sikerült több körön át tartó tétovázás után végre lerohanniuk a 95-ösök egyik zászlóalját, és a papírformának megfelelően le is vágták őket. Ugyan ezen a szárnyon egy francia könnyűgyalog ezred megütközött a 23. walesi gyalogezreddel, de ez az összecsapás döntetlenül zárult. Mindkét gyalogsági összecsapás tanulsága, brit gyalogság egymásra torlódása miatt, a visszaszorított ezredeknek, mindig át kellett haladniuk a mögöttük lévőkön, így azok kénytelenek voltak véletlen parancsot húzni.

FN09.jpg

 A svájci gyalogság megütközik egy skót gyaloezreddelFN06.jpg

A lovasvadászok, a könnyűgyalogosok, és brit oldalon a 95. és 52. gyalogezredek felsorakozank rohamra

FN08.JPG

8. kör

Folytatódott a francia tüzérség sikertelensége, míg a svájciak megismételt rohama meghiúsult a futár késlekedése miatt. Ugyan akkor a jobbszárnyon két francia gyalogezred gyilkos sortüzet adott le egy szabadon maradt brit gyalogezredre. A kör végére a francia balszárny heves manőverezése zárta.

 FN10.jpg

9. kör

A jobbszárnyon egy francia gyalogezred heves kartácstűzbe került, aminek következtében az egész hadosztály összezavarodott és gyakorlatilag passzivitásba süllyedt. Ugyan akkor az arcvonal többi szakaszán továbbra is heves harcok dúltak.

10. kör

Mostanra a francia balszárny is elfáradt, a futárok nem kézbesítették a parancsokat, ezért ennek a körnek passzív szenvedő alanyaivá váltak az itt lévő csapatok Ugyan itt a francia vértesek egy szerencsés kartácstűz miatt, kénytelenek voltak visszavonulni, pont akkor, amikor már felsorakoztak egy gyilkos rohamra.

 FN11.jpg

11. kör

Tovább folytatódott a tüzérség lőszerpocsékolása. Közben végre sikerült ismét közelharcba kényszeríteni a 95-ösök egy másik zászlóalját, amit megint sikerült megsemmisíteni. A balszárnyon a francia huszárok egy sikertelen roham következményeként menekülésbe kezdtek, miközben egy másik francia ezred a is hasonló képpen tett a Black Watch gyalogezredtől elszenvedett gyilkos sortüzek következtében.

 FN12.jpg

12. kör

A franciabalszárny a sorozatos sikertelenségek következtében elcsügget és több egysége visszavonult. A centrumban az egyetlen összecsapás francia vereséggel zárult. A francia jobbszárny, ugyan a csata alatt heves harcok árán egy brit gyalogezredet a tüzérsége mögé szorított vissza, míg egyet leűzött a csatatérről, mostanra teljesen elfáradt és már nem maradt ereje rendezni sorait egy összehangolt támadáshoz a majorban lévő brit ezred ellen.

Ekkor bekövetkezett a csata vége, ami csekély brit győzelmet hozott (11 pont). A britek csak egy gyalogezredet vesztettek, míg a franciák kettőt, ugyan akkor a képhez tartozik az is, hogy a britek elvesztették két csatolt zászlóaljukat, míg a franciák a huszárezredüket, és a lovas vadászezredük is hasonló sors várt volna a következő körben. A játék végére a játékosok erősen elfáradtak, hiszen most is sikerült összehoznunk egy rövid ebéd és két még rövidebb esőszünettel megszakított nyolc órás játékot. 

FN13.jpg

Az éj leszállta a csatamezőn egymásba gabalyodva érte mindkét fél csapatait

Tanulságok:

A franciák általában választhatnak, hogy lovassági, vagy tüzérségi fölényt hoznak létre. Ma a lovasságit választottuk, de egyáltalán nem tudtuk kihasználni, de ez nem jelenti azt, látva tüzérségünk sikertelenségét hogy a másikkal jobban jártunk volna. A britek ügyesen használták ki a csatolt egységből eredő előnyöket, de a gyalogságuk manőverező képességét nagyban rontotta a rájuk vonatkozó alakzatkorlát (vagy vonal, vagy menetoszlop, nem állhatnak rohamoszlopba) ezért a vonalaik túl közel kerültek egymás mögé, ami több esetben okozta, hogy a visszavonuló egység zavart okozott a mögötte lévőben, miközben áthaladt rajta. A játék során kiderült, hogy egyértelműbbé kell tenni a csatolt egységek használatát, illetve az első sortűz parancskártyát rosszul értelmeztük, ezt a közeljövőben szigorúbban kell venni.

Ugyan ma egyértelműen a kocka ördöge a briteknek kedvezett, mégis azt kell mondanom az általuk kivívott csekély győzelem megérdemelt volt.

Ambasa

Szerző: ambasa  2012.06.10. 22:51 1 komment

Címkék: 28mm wargame Foundry Napoleon

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr714577616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wellingtoby 2012.07.02. 10:15:33

Gabikám!
Ezuton hivatalos históriássá nevezünk ki! Tárgyszerű, élvezetes és ami a fő: ellensúlyozza a császári bulletinek döbbenetes valótlanságait, amelyek szerint Napoleon tulajdonképpen már Amerikában hódít, Európa és Oroszország pedig már rég zsákban van, Szibériát, Kínát és japánt is beleértve.
Amúgy tényleg jó és teljesen új megvilágítást ad a történtekhez.
süti beállítások módosítása