Osprey füzetek magyarul II.

Az előző ismertetők kicsit rövidre sikerültek, mivel már viszonylag régen olvastam azokat. A most sorra következőket megpróbálom egyszerű felsorolás helyett egy kicsit bővebben bemutatni.

gladiatorokborito____1.jpgOsprey Harcosok 003 – Gladiátorok i.e. 100. – i.sz. 200.

A következő kötet Spartacus és társai életét mutatja be, vagy mégsem, de ne szaladjunk ennyire előre. Ismét egy az átlagosnál talán kicsit népszerűbb témához nyúlt a kiadó, hiszen az ókorban Róma és a Hellén világ fej-fej mellett vezet a népszerűségben. A könyvről itt sem lehet túl sok rosszat elmondani, inkább dicséret illeti meg.  Azért az jó, ha valaki olvasás közben tisztában van a korabeli kifejezések jelentésével, mert a könyv sokszor használja ezeket. Ennél a könyvnél fordult elő először valami, ami nekem nem tetszett és ezek a szerző vázlatai, valahogy jobban örültem volna, ha fényképeket látok azokról a dolgokról, és nem vastag ceruzavázlatokat, noha így viszont ki van emelve a lényeg. A vázlatoknak amellett, hogy nekem nem tetszenek, vannak előnyei is, ugyanis ahol lényeges került melléjük lépték is. A könyv itt is bemutatja a történeti hátteret, a játékok kialakulását, azok gyökereit és azt is, hogy a gladiátorok mely társadalmi rétegekből kerültek ki.

Számomra meglepő módon a várakozásommal ellentétben csak annyira érinti a Spartacus vezette felkelést amennyire az feltétlenül szükséges. Ez jó mert így elkerüli egy unalmas, közhelyes ábrázolást, ugyan akkor nem kezd mítoszrombolásba sem, csak azért, hogy valami újat, meglepőt írjon. A könyv további része egy logikus sorrendiséget követ, amelyben megismerhetjük a cirkuszi harcos életét és a társadalomban elfoglalt egyszerre irigyelt és megvettet helyzetét. Kezdetnek a toborzásról és a kiképzésről olvashatunk megismerve azt, hogy miként és kikből válhatott gladiátor. Ez után megismerhetjük a különböző harcosok öltözékét, felszerelését és fegyverzetét. Ebben a részben ismerhetjük meg a különböző gladiátor típusokat és azt, hogy mi is különbözteti meg őket egymástól.  Ezt követően megismerhetjük a gladiátor motivációját. A következő részben olvashatunk magáról a cirkuszi játékok lefolyásáról, a közönségéről és azok viselkedéséről is. A könyv a jó szokásoknak megfelelően itt is bemutatja a kiöregedett harcos sorsát. Ugyan akkor a könyv több közkeletű mítoszt is lerombol ezen harcosok sokszor megvetett, de ugyan akkor mégis csodált életével és halálával kapcsolatban. A könyv röviden kitér a nagysikerü Gladiátor film hatására megjelenő brit hagyományőrző csoportokra is. A könyv minősége és felépítése hasonló a már korábban bemutatottakhoz, tartalmazza a kifejezésjegyzéket, tárgymutatót, magyar és angol ajánlott irodalmat, bár ez egy kicsit a szokásoktól eltérően meglehetősen kurta.  A könyv közepén elhelyezett színes táblák magyarázata itt is a könyv végére került.

 

keltaharcosokborito.jpgOsprey Harcosok 004 – Kelta harcosok i.e. 300. – i.sz. 100.

Akit érdekel az ókor második fele és annak hadviselése, előbb-utóbb találkozik a keltákkal, épp ezért igen jó választása volt a kiadónak, hogy megismerhetjük Asterix és Obelix valódi életét. Ez a könyv az előzőekkel szemben egy kicsit átfogóbb témát ölel fel. A könyv a már bevett szokásnak megfelelően, egy rövid bevezető és történeti áttekintés után megismerteti velünk a kelta társadalmat és azon belül a harcos helyét. A második részben viszonylag kisebb terjedelemben olvashatunk a kelták fegyverzetről, ruházatáról és különböző felszerelés tárgyaikról. A könyv hátralévő részében megismerkedhetünk a kelták hadviseléséről, és arról, hogy a különböző fegyvereiket hogyan használták, milyen taktikákat alkalmaztak, hogyan viselkedtek ha győztek és akkor is ha vesztettek. Itt olvashatunk a különböző kelta törzsek hadi szokásainak eltérésérők. Természetesen itt is kicsit hangsúlyosabb szerepet kap a brit szemlélet, de ez csak árnyalatnyi és nem esik túlzásba a szerző. A fejezet végén itt is olvashatunk, arról, hogy mi lett a sorsa a harcosnak élete alkonyán.

Ebben a könyvben itt is megtalálhatjuk a már megszokott kifejezés jegyzéket, a tárgymutatót és magyar és angol nyelvű ajánlott irodalmat a témában. A könyvben a már megszokott színes táblák magyarázata itt is a könyv végére került. A könyv egyik nagy erénye szerintem az illusztrációk gazdagsága.

 

Természetesen ez szigorúan a magánvéleményem. Szeretném, ha valaki rajtam kívül olvasta ezeket a könyveket, megosztaná a véleményét itt másokkal, akár egyezik, akár különbözik az enyémtől, ezáltal aki esetleg fontolgatja valamelyik kiadvány megvásárlását árnyaltabb képhez juthat.

Ez volt az második két kötet ismertetése, hamarosan jön a következő kettő…

Ambasa

Szerző: ambasa  2012.11.25. 00:00 3 komment

Címkék: könyv ókor Olaszország Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr54923728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Róbert Scholtz 2013.04.08. 14:15:08

Üdvözletem!
Örvendetes A Delta Vision kezdeményezése. Reméljük a Cernenko-Goreik-MacBride triász Scythians kötetét is eléri egyszer a magyar fordító..
Üdv
Syg
scythianarchaeology.blogspot.hu/

for-avar 2016.05.25. 04:36:11

A fordítás szakszerűségét Magyarország lgjobb és legkorhűbb gladiátorcsapata tette hozzá

ambasa 2016.05.25. 19:17:02

@for-avar:

Köszönöm a kiegészítést!

TG
süti beállítások módosítása