130427B007mod.JPG     A Székesfehérvári Helyőrségtörténeti Emlékgyűjtemény által megrendezett IV. Ólomkatona és Hadijáték bemutatón lejátszott két 20 mm-es méretarányú csata egyikének leírását teszem most közzé. A csata saját szabály alapján játszódott. A szabályban minden a csatát érintő körülményt (időjárástól kezdve a szerezhető pontokig) rögzítünk, így most ezek is bemutatásra kerülnek, hogy tisztább legyen a kép az olvasó előtt.

 

Helyszín: Szovjetúnió, Osztrogozsszk és Korotojak között

Időpont: 1942. augusztus 15. hajnali 4 óra 45 perc.

Támadó: Szovjet (850 pont)

Védő: Német/Magyar (650 pont)

Játék hossza: 7+1 kör

Időjárás: száraz

Speciális feltételek: egy magyar gyalogos század nehézfegyverek nélkül Korotojak felől visszavonul (24 pont erősségben), egy magyar páncélos század később érkezik be (tartalékok szabálya szerint) északnyugati irányból (105 pont erősségben).

Leírás / előzmények:                 

                A magyar parancsnokságnak éjfélkor jelentik, hogy a korotojaki hídfőben szovjet gyalogos és partizán csapatok tankokkal megerősítve törnek előre, átszakították a magyar harcvonalat. Az így ütött résen jól felszerelt, tankokkal megerősített elit (gárda) ezred özönlik át Osztrogozsszk városa felé (ami kb. 10-15 km-re van a hídfőtől). Ebben a városban települt a magyar hadtápkörzet. A magyar 12. könnyű hadosztály 18. és 48. gyalogezredeinek szekszárdi, sárbogárdi és tolnai zászlóaljai próbálják megállítani őket, de páncéltörő fegyverek hiányában ez szinte lehetetlen.

          Időközben a magyar páncélos hadosztályt riadóztatják és a német 336. gyaloghadosztály egyik zászlóalját a város védelmére vezénylik. A magyar 12. könnyű hadosztály iszonyatos veszteségeket szenved, még harcképes alakulatai részt vesznek a védelemben, egyébként visszavonul.

(Forrás: Környei István: Katonasors)

 Nagytérkép.jpg

Győzelmi feltételek:

 

Szovjet:

-          Betörni Osztrogozsszk városába, és megszállni a városparancsnokság épületét. 2 győzelmi pont.

-          Magyar főtiszt likvidálása, vagy elfogása. 1 győzelmi pont.

-          Zsákmányolni a hadtáp szekeret. 1 győzelmi pont.

-          Minden megsemmisített tengelyhatalmi 100 pontért 1 győzelmi pont (maximum 6).

 

Német/Magyar:

-          A visszavonuló magyar századból minimum 3 figura elérje a városparancsnokság  épületét: 1 győzelmi pont.

-          A játék végén nem lehet szovjet egység a városparancsnokság épületében: 1 győzelmi pont.

-          Minden megsemmisített 100 pontnyi szovjet egységért 1 győzelmi pont (maximum 8).

 

Végeredmény:

                Akinek több pontja van a végén, az nyert. Különbség szerint:

                0              győzelmi pont különbség: döntetlen

                1-2          győzelmi pont különbség: kis győzelem

                3-4          győzelmi pont különbség: győzelem

                5+           győzelmi pont különbség: elsöprő győzelem

 

A csata leírása:

130427B005mod.JPG

               Korotojakból kiindulva a szovjet gépesített csapatok lendületesen törtek előre, legázolva az előttük visszavonuló magyar századot. Éles késként hatoltak a magyar védelembe a páncélosok, amiket az egyetlen gépesített lövész század Bren szállító járműveken követett. A másik két gyalogos század gyalog próbálta meg (esélytelenül) követni az előrenyomulást. A magyar tüzérségi megfigyelők pontos adatokat szolgáltattak a tüzérség felé, így az egyik gyalog közeledő század heves és folyamatos tüzérségi tűzcsapásokat szenvedett el, mely véres veszteségeket okozott az előnyomuló vöröskatonáknak.

130427B018.JPG

                A szovjet páncélosok hamar elérték Osztrogozsszk előterét, itt azonban me130427B042.JPGgtorpantak. A városban a magyar és német védők páncéltörő ágyúkat telepítettek, illetve a bal szárnyon egy StuG III rohamlöveg szakasz foglalt el állást. Innentől lelassult az előretörés üteme. A jobb szárnyon egy századnyi T-38-as (PzKpfw 38(t)) magyar páncélos érkezett a város felmentésére. Ezek az új egységek a szovjet páncélosok felé indultak és a köztük lévő erdőben kerestek fedezéket. Hamarosan feltűnt egy magyar Re.2000 vadászgép is a légtérben. A szovjet páncélosok lehúzódtak az útról, kivéve egy szakasznyi T-60-as könnyű harckocsit, amely az úton előretörve próbálta kikémlelni, hogy milyen egységekre kell számítani a betörésnél, illetve a város határában beásott PaK-40 páncéltörő üteget próbálta megsemmisíteni.

                A gépesített lövész század a város előtti erdősáv mögött keresett fedezéket, azonban ez csak hamis biztonságérzetet nyújtott. A magyar tüzérség, egy Nimród szakasz és a StuG III szakasz sorra semmisítette meg a fasor mögött meghúzódó járműveket. Eközben az előretört T-60-as folyamatos gépágyú tűz alatt tartotta a német páncéltörő ágyút, némi veszteséget okozott is a személyzetében, de végül közvetlen közelről találatot kapott és megsemmisült. Az Re.2000-es kísérővadászraj Korotojak irányába haladt, amikor a Don felett feltűnt egy MiG-3-as vadászrepülő raj, amint egy Il-2 Sturmovik csatarepülő rajt kísért. Ekkor Osztrogozsszk irányából a légtérbe érkezett egy német Ju-87 Stuka zuhanóbombázó raj is. Míg az utóbbi az erdőben lesben álló T-34-es szakaszra vetette magát, addig az Il-2-es a bal szárnyon megbúvó StuG III-as szakasz felett oldotta ki bombáit.

130427B071.JPG           

          A Re.2000-esek a szovjet csatarepülőt vették célba, miközben a MiG-3-asok a magyar vadászrepülők mögé manővereztek. Mindezek eredményeképpen a StuG III-as szakasz és a T-34-es szakasz megsemmisült, az Il-2-es raj és a Re.2000-es raj sérüléseket szerzett. A magyar tüzérek eközben az egyik szovjet gyalogos századot, szinte teljes egészében megsemmisítették. Ekkor a harmadik század géppuska tűzzel a sérült Re.2000-eseket lelőtte az égről. Kicsit később az észak-nyugati ritkás fenyőerdőben heves páncélos ütközet alakult ki. Sorra semmisültek meg a cseh gyártású harckocsik, de időközben a Churchill nehézpáncélos is találatot kapott hátulról, és azonnal megsemmisült. A csatatéren hemzsegtek a kilőtt járművek. Az Il-2-es a magyar és német egységek felé vette az irányt és a lövészárkok felett oldotta ki maradék bombáit, némi veszteséget okozva a védők soraiban.

130427B063.JPG

            Az utolsó szovjet páncélos szakasz áttört az erdőn, megsemmisített egy Csaba felderítő páncélgépkocsi szakaszt, majd a város felé fordult. Ekkor már csak egy szakasznyi PzKpfw 38(t) páncélos maradt, amely a házak között keresett menedéket. Később a T-34-esek ezt a szakaszt is megsemmisítették, miközben a Stuka raj eredménytelenül támadta az erdőben álló szovjet páncélosokat. Ekkor a szovjet parancsnokság döntése alapján a támadást beszüntették a szovjet csapatok, és a megszerzett területeken védelembe mentek át, mivel az ostromra elkülönített élőerő több, mint 65%-os veszteséget szenvedett el azelőtt, hogy a város vonalát elérte volna.

Végeredmény:

- A szovjet fél több, mint 400 pontnyi ellenséges erőt semmisített meg, így 4 pontot szerzett.

- A magyar fél megakadályozta, hogy szovjetek jussanak be a városparancsnoksághoz, valamint megsemmisített 600 pontnyi szovjet erőt, így 6+1, azaz 7 pontot szerzett.

 Bogesz

Szerző: bogesz001  2013.05.25. 00:00 5 komment

Címkék: rendezvény második világháború wargame 20mm

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr515301461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janos900 2013.05.25. 07:12:26

Na ez nevezem korrekt csatajelentesnek! :)
Csak igy tovabb! *5

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2013.05.25. 20:53:47

Örülök, hogy tetszett. Mostantól a 20 mm-es saját szabályos csatákat így reportolom, mert a szabályban is így van leírva a scenario összeállítás. :)

Szaka 2013.05.26. 19:47:03

Húúú ez nagyon szuper csata lehetett. Ki volt az a stratégiai zseni aki győzelemre vitte a magyar csapatokat? :)
Amúgy tényleg jó lett a leírás.

janos900 2013.05.27. 09:09:31

@Szaka: Inkabb nem bocsajtkozom talalgatasokba a hadvezer szemelyet illetoen. :D

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2013.05.27. 20:48:16

Na az tényleg kimaradt: Szaka védekezett magyar/német színekben én meg támadtam a vörös sarokból. :)

Egyébként Szakával mindig olyan csatákat nyomunk amik a végén a történelmet igazolják. Ez pedig vagy azért van mert zseniális módon állítjuk össze a scenariókat, vagy azért mert olyan zseniálisan vezetjük seregeinket, mint az akkori valódi parancsnokok, vagy mindkettő, de a lényeg, hogy zsenik vagyunk. :D

Viccet félre téve a scenarióknál mindig oda szoktunk figyelni, hogy a szemben álló felek a lehető legpontosabban egyezzenek meg a valósággal mind számban, mind felszerelést illetően. Ahol nincsenek pontos adatok, ott muszáj kitalálni őket, de ekkor is a korszaknak megfelelő felszereléssel gazdálkodunk. Tehát nálunk nincs a pályán '43-ban 15 Tigris csak azért mert már volt akkor.
süti beállítások módosítása