blog90-00 Wargames-Illustrated-Logo.jpgSajnos az utóbbi időben több okból is kicsit időzavarba kerültem, amit megpróbálok fokozatosan ledolgozni. Ennek tudható be, hogy csak most jutottam el odáig, hogy átolvassam az év eleji Wargame Illustratedeket, noha már hónapok óta ott porosodnak az asztalomon. Már korábban is gondolkodtam rajta, hogy időről időre kedvcsináló összefoglalókat írok a magazinról, de egy időben bizonytalanná vált a beszerzési forrásom, és ezért sem szerettem volna belevágni egy olyan sorozatba, ami talán csak egy cikkből állt volna. Az újságokat ma sem havonta kapom, és nem is akarok a havi 5-6 posztból mindig egyet erre elfecsérelni, ezért úgy döntöttem, hogy majd negyed éves összefoglalókban írom meg azt, ami nekem felkeltette az érdeklődésemet. Ugyan már évek óta folyamatosan vásárolom, de az eddigi szokásaimtól eltérően nem csak átlapoztam és gyönyörködtem a képekben, hanem – amennyire az angol tudásom engedi – végig is olvastam az engem érdeklő cikkeket.

Annak, aki esetleg nem ismerné az újságot, bemutatnám nagy vonalakban a magazint. A Wargame Illustrated egy több, mint 100 oldalas színes angol nyelvű havilap. Minden szám általában egy fő téma köré épül, amihez több cikk is kapcsolódik. A magazinra erős befolyással bír a az új-zélandi Battlefront, ezért minden számban van egy, vagy több az éppen aktuális Flames of War-hoz kapcsolódó cikk, de megismerhetjük az Osprey kiadó legfrissebb könyveit is. Az újságban megjelenő játékleírások általában 28, 15, vagy 10 (1:100) méretarányban játszott csaták, csak a legritkább esetben fordul elő 20mm-es (1:72/76) méretarány. Ez a szemlélet igaz akkor is, ha egy-egy korszakhoz kapcsolódó figuraválaszték ismertetéséről van szó. A lapban általában van egy képes beszámoló egy-egy nagyobb wargame fesztiválról is, illetve több gyártó is hirdet benne így tudomást szerezhetünk jópár kevésbé ismert gyártó újdonságairól.

http://www.wargamesillustrated.net/Default.aspx?tabid=160

 

 

blog90-01 WI303.jpgWargame Illustrated 2013. január (303)

Ennek a számnak a fő témája az első világháború, így természetesen több írás is ezzel a világtörténelmi eseménnyel foglakozik.

Az első cikk egy kicsit játékszempontból boncolgatja az első nagy világégést, és megpróbálja eloszlatni azt a sematikus képet, hogy a háború csupán csak folyamatos állásharcból állt volna. Megismerhetünk néhány egzotikus hadszínteret, és azt hogy a háború alatt, hogy változott a hadviselés jellege, de olvashatunk az egyenruhák, a felszerelés változásáról is. Az szerző ajánl néhány szabályt és figuragyártót is.

Az első világháborús témához kapcsolódik a Like a Stone Wall Wargame Group 1914-es monsi csatát feldolgozó 28mm-es diorámája/játéka, amelyet a Rapid fire alapján játszottak.

Ebben a számban az egyik nagy kedvencem az a cikk volt, amely a háború eleji csendes-óceáni térségbe repített minket. Ez az igen részletes írás a német óceániai gyarmatok kialakulásával és bukásával foglakozik. A háború kitörésekor, nyomban ausztrál csapatok indultak meg Új-Britannia és az itt lévő német gyarmat elfoglalására. A szerző részletesen mutatja be mindkét fél haderejét, beleértve a hadrendjüket és felszerelésüket, és magáról a hadjárat lefolyását is. Az íráshoz kapcsolódik egy ehhez kapcsolódó játékleírás is, amelyet 28mm-ben a Warhammer Great War szabály szerint követtek el.

A másik kedvencem az 1918-as solsticei csata leírás volt. Ez az ütközet, amely a kimerülő Monarchia és a brit-francia segítséggel erőre kapó Olaszok között zajlott. Az írásban kapunk egy kis történelmi hátteret a hadieseményekről és a szemben álló hadseregekről is. És ha kedvet kapnánk a játékhoz, az egy szabály megnevezése nélküli forgatókönyvet is olvashatunk.

Az e havi FoW cikk az ardenneki csatába repít el bennünket, némi történelmi hátteret is felvillantva. Részletes sereglisták és adatlapok mellett megismerhetjük Otto-Ernst Remer ezredest a  Grossdeutschland Panzergrenadierregiment 1 zászlóaljának parancsnokát.

Egy számomra nagyon meglepő történelmi eseményt dolgozott fel az 1847-ben lezajló svájci polgárháborúról szóló írás. Részletesen olvashatunk az ellenségeskedés kirobbanásához elvezető politikai folyamatokról, de magáról a hadjáratról a szemben álló haderőkről. Igen érdekes és részletes a korabeli svájci hadseregről szóló leírás, amiből a hadsereg szervezetét, hadkiegészítési- és a hadrendi számok rendszerét, de akár a századok felépítését és fegyverzetét is megismerhetjük. Részletesen olvashatunk a helvét katonák egyenruhájáról és arról is, ha valaki kedvet kapna egy ilyen hadsereg építéséhez, akkor arra, melyik gyártók milyen figuráit használhatja fel 28 mm-ben.

A legtöbb számban ismertetnek egy valamelyik wargame fesztiválon bemutatott diorámát. A most bemutatásra kerülő asztal a brit hadtörténelem ikonius összecsapását dolgozta fel, a krími háborúban 1854. szeptember 20-án lezajlott almai csatát.

Ebben a számban olvashatunk még:

-Francia-indián háborúban zajló skirmish játékról.

-A makettező suliban: a figura konvertálásról.

-A Viktória királynő háborút feldolgozó sorozatban az első angol-szikh háborúról és annak játszásáről.

 

blog90-02 WI304.jpgWargame Illustrated 2013. február (304)

Ennek a számnak igazából két fő témája is van. Az egyik a Battlefront új szabálykönyvéhez a Market-Garden hadműveletet feldolgozóhoz kapcsolódik, míg a másik egy több soron következő számon végigfutó téma kezdete: amely a harkocsiról szól.

A bevezető cikk a német Kampfgruppékról szól, bemutatva jónéhányat a Market-Garden hadművelet idejéről. Amellett, hogy olvashatunk ezen alakulatok történetéről és hadrendjéről, megtudhatjuk azt is, hogy ezen ismereteket, hogyan konvertálhatjuk át Flames of War-os sereggé.

Szintén a fő témához kapcsolódik a Nijmegen központjában, a Hunner parkban lezajlott csata. Noha brit mániás vagyok, de tetszett, hogy felismerték, hogy a Market-Garden nem csak Frost 2. ejtőernyős zászlóaljának hősies küzdelméből az arnheimi hídnál állt, hanem vannak még más, ebben a hadjáratban hasonló, érdekes és izgalmas epizódok. Ezek közül az egyik az előbb említett összecsapás, amely német SS csapatok és amerikai ejtőernyősök között zajlott, miközben az utóbbiakat brit páncélosok és gyalogosok is támogattak. Természetesen ez az összecsapás a FoW alapján van feldolgozva, és a cikk tartalmaz mindent ahhoz, hogy aki rendelkezik ilyen sereggel és ismeri ezt a szabályrendszert le tudja játszani beleértve a hadrendeket és a térképet is.

Egy külön cikk foglakozik a holland hadszíntér terepadottságairól. És egy másik az itt jellemző töltésutak 15mm-ben való elkészítéséről.

A másik fő téma bevezetője a harckocsi kialakulásáról szól. A cikk írója egy amerikai harckocsizó, ami sajnos nagyon meg is látszik az íráson. Amellett, hogy nem kicsit elfogult az M1 Abrams harckocsi irányába, még olyan megállapításokat is tartalmaz, ami más komoly szakirodalomnak is ellentmond.

Ugyanehhez a témához kapcsolódik az ókori harci kocsikat bemutató írás, amiből megismerhetjük kialakulásukat és fejlődésüket is. Külön rész cikkekben olvashatunk a sumér, az egyiptomi és az asszír harci kocsik közötti különbségről és alkalmazási sajátosságaikról.

Folytatódik az előző számban megkezdett, a monsi 1914-es diorámát bemutató cikk, amiből megtudhatjuk, hogy a figurák, a járművek a fegyverek, a különböző kiegészítők mely gyártók termékei. Szerintem igen hasznos cikk, hiszen rengeteg tippet ad annak, aki első világháborús 28 mm-es hadsereget szeretne építeni, illetve a már meglévőt szeretné fejleszteni néhány ötletes látványelemmel.

Egy interjú keretében bemutatásra kerül a szerintem igen ígéretes Battlegroup Kursk szabályrendszer.

Ebben a számban olvashatunk még:

-III. Napóleon fiának haláláról Zuluföldön, és annak játékos feldolgozásáról 28mm-ben.

-Egy új szabályrendszerről a Command Combatról azoknak akik az amerikai polgárháború csatáit szeretnék játszani és még nem találták meg a számukra legszimpatikusabb rendszert.

-Egy újabb cikk a francia-indián háborúban játszódó játékról.

-A makettező suliban: a pajzsok festéséről és matricázásáról.

-A new yorki Fall In 2012 fesztiválról.

 

blog90-03 WI305.jpgWargame Illustrated 2013. március (305)

Ennek a számnak a fő témája a brit történelem egyik fordulópontja, az 1066-os normann invázió.

Az első cikk a hastingsi csatáról és annak Hordes and Heroes Medieval szabályrendszer alapján 15mm-ben való feldolgozásáról szól. A játék külön érdekessége, hogy hatszög felosztású pályán játszódik.

A fő témához kapcsolódik egy igen érdekes kezdeményezésről szóló cikk. Egy brit baráti társaság egy két napos hétvégén igen sajátos körülmények között elevenítette fel a hastingsi csatát közvetlenül követő 1069-es eseményeket. Az első nap a résztvevők 28mm-es seregeikkel a Saga szabályai alapján vívtak páros mérkőzéseket. A négy meccsről részletesen is olvashatunk. A második nap mindenki egy asztal körül sorakozott, fel és állította fel több, mint 1.000 28 mm-es figuráját, hogy egy nagy játékban csapjon össze immár a Hail Caesar szabály szerint. (Ez amúgy nem teljesen példa nélküli, hasonló eseményre nálunk is sor került már Homoki Gyula szervezésében Szentendrén valamikor a 2000-es években ahol több, mint 10 játékos római és barbár WAB serege csapott össze, ott is az előző napi versenyt követően.) Az írásból segítséget kaphatunk ahhoz hogy melyik figuragyártók honlapjait böngésszük, ha magunk is szeretnénk építeni egy 28 mm-es viking-normann kori sereget.

A fenti leíráshoz kapcsolódik egy írás amely az egyik Saga összecsapásban szereplő római kori rom villa makett megépítését mutatja be és add segítséget ahhoz, hogy mi is elkészíthessük.

Az e havi FoW cikk kapcsolódik a múlthavihoz és az ott bemutatott hunner parki csatát dolgozza fel kicsit más szemszögből. Részletes, körönkénti játékleírást olvashatunk a cikkben, miközben egy kis történelmi háttérkén megismerhetjük Karl-Heinz Euling SS századost a védők parancsnokát.

Szintén FoW-os írás szól a népszerű rendszer vietnámi háborúban zajló változatáról. Az írás apropója, hogy a korább változat az utóbbi időben nagyarányú fejlesztésen esett át, és újabb seregek közül is választhatunk. A cikk ezekhez az új (és persze a régi) szereplőkhöz próbál kedvet csinálni.

A múlt havi számban megkezdett harckocsis cikksorozathoz kapcsolódóan a barkácsrovatból megismerhetjük, hogyan is építhetjük meg Leonardo da Vinci híres kerek tankját, színesítve a XVI. századi itáliai háborúk seregeit.

Ami ebben az újságban legjobban megmozgatta a fantáziámat az a britek első világháborús mezopotámiai hadjáratát bemutató írás. A cikkben részletesen olvashatunk a hadieseményekről annak leghíresebb összecsapásáról, Kut városának ostromáról. Természetesen a játék is ehhez a történelmi eseményhez kapcsolódik, amely 28 mm-ben a Great War szabály alapján zajlott

Az e havi dioráma bemutatóban szintén egy igen impozáns asztalt szemlélhetünk meg, amelyen Napóleon csapatainak 1809-es Martinique szigete elleni inváziója elevenedik meg, természetesen 28 mm-ben

Szintén egy érdekes írás szól az 1882-es angol-egyiptomi háborúról. Részletesen olvashatunk a történelmi és a hadieseményekről illetve a két hadseregről és azok fegyverzetéről. Ez a háború azért is érdekes, mert talán kevésbé ismert, de itt nem csak az brit, hanem az egyiptomi hadsereg is európai módra volt szervezve és felszerelve. Természetesen a cikkhez köthető játék is ennek a háborúnak egy epizódját dolgozza fel 28 mm-ben. Az írás végén annak, aki kedvet kapna egy ilyen játékhoz olvashat néhány hasznos és kevésbé hasznos tippet a figurák beszerzéséhez és a használható szabályokról.

Ebben a számban olvashatunk még:

-Folytatást a francia-indián háborúban játszódó játékról.

-Reklám szinten az Osprey kiadó új, Steampunk játékáról az In Her Majesty’s Name-ről.

Ambasa

Szerző: ambasa  2013.09.24. 00:00 3 komment

Címkék: könyv Wargame Illustrated

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr685528972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janos900 2013.09.24. 07:37:45

Jó kis áttekintés, nagyjából nekem is ezek a cikkek voltak érdekesek.

Néhány megjegyzés:

1. A Battlefront konkrétan a lap tulajdonosa, ezért a WI gyakorlatilag majdnem olyan mint a White Dwarf a GW-nek.

2. Az Osprey teljes erőbedobással nyomul a wargame piacon, a Bolt Action-tól az új független egykötetes szabályokig minden területen.

3. Hiányzik egy f betű "A bevezető cikk a német Kampgruppékról szól bemutatva jónéhányat a Market-Garden hadművelet idejéről." Kampfgruppe

HPetyo 2013.09.24. 09:05:21

Igazi kedvcsináló. Úgyhogy majd jól kölcsön is kérem ezeket a számokat.
süti beállítások módosítása