Ennek az írásnak az apropójára az Invizítoron akadtam rá, de Bogesz adta az ötletet, hogy szenteljünk az ügynek egy cikket. Misi aki a szakkört vezeti, tanárember révén sikerült megvalósítania a hobbija és a munkája összekapcsolását. Úgy gondolom, hogy minden olyan kezdeményezés fontos és tiszteletreméltó, amikor valaki egy ifjabb nemzedék érdeklődését próbálja felkelteni a történelem iránt és megszerettetni azt velük, és jó ha minnél többen tudunk róla, hogy vannak ilyen kezdeményezések. 

Ambasa

Wargame az iskolában

Gödöllőn járunk, az Erkel Ferenc Általános Iskolában. Péntek délután van, a második emelet egyik terméből hangos zaj szűrődik ki a folyosóra. A teremben szakkör van, de nem matematika, vagy informatika, sőt, nem is szolfézs.

Ha benyitunk, akkor tucatnyi fiút láthatunk, amint hangosan vitatkozva néhány összetolt padot állnak, vagy éppen ülnek körül. Előttük dobókockák, mérőszalag, s az asztalokon 1/72 méretarányú figurák sorakoznak fel egymással szemben. Ők olyan 10-14 éves srácok, akiket ki lehetett ragadni a mai kamaszok hétköznapjaiból, a számítógép mesterséges világából, vagy éppen a televízió bűvköréből.

Ezen összejövetelek hivatalos neve Történelmi és stratégiai szakkör, de az elsődleges hangsúly a játékon van, az élményen a gyerekek számára. Éppen ezért nem lehet bonyolult a rendszer, olyanra van szükség, aminek a segítségével akár egy-másfél óra alatt le lehet játszani egy csatát, hiszen van olyan, akinek rohannia kell edzésre, néptáncra, gitárórára, s így időkerete igen behatárolt. A legtöbb „nagy játékos” valószínűleg butácskának tartaná a Basic Impetus alapján készült, de még annál is egyszerűbb szabályokat, de mint fentebb is írtam, itt a lényeg az élmény. Azokkal a srácokkal, akiket jobban megfog ez a dolog, már egy kicsit mélyebben el lehet merülni a wargame világában. Az egyik lelkes fiatalember már ismerkedik a Crusader rendszer szabályaival, saját római sereget állít ki, s a figurák festését is elkezdte.

Elsősorban ókor és középkor a témánk, ehhez tudtam itthonról „alapanyagot” biztosítani. Amennyiben a jövőben az iskolán keresztül a tankerület támogatja a szakkört, akkor lesz lehetőség bővíteni a második világháború irányába, mert a srácok közül sokakat érdekel ez a téma is, illetve be lehet szerezni néhány dolgot, amivel élvezetesebbé tehető a játék, s nem feltétlenül a csupasz padokon folyik majd a küzdelem.

Ezek a fiúk minden második pénteken csillogó szemmel dobálják a kockát, vitatkoznak azon, hogy most az íjászokkal érdemes-e lépni, vagy messzebbről kell lőni az ellenséget, a lovagok rohama után vajon marad-e valami az ellenség gyalogságából. Délután egytől négyig kiszakadnak az őket körülvevő világból, hogy egy másikban próbálják ki hadvezéri képességeiket, szerencséjüket, s utána feltöltődve, újabb élményekkel gazdagodva menjenek haza. S az igazi öröm az, mikor megkérdezik: „Misi bácsi, mikor lesz legközelebb játék?

blog103-01.jpgAz első ütközet

blog103-02.jpgMég a juniorgeneral papírfiguráival

blog103-03.JPG„Igazi” seregek

blog103-04.JPGWágner hadúr parancsokat osztogat

blog103-05.JPG„Mozogjunk, vagy várjuk meg mit lép az ellen?”

blog103-06.JPG„Szerintem nem fognak lőni.”

blog103-07.JPGCsendélet uzsonnával

blog103-08.JPGKeresztesek és szaracénok

blog103-09.JPGGeri támadni készül

Misi

Szerző: ambasa  2013.12.31. 00:00 13 komment

Címkék: rendezvény wargame Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr85717876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bulba 2013.12.31. 07:20:57

Nagyon jó kis kezdeményezés! Ha belekezdtek a 2.vh-ba jelezd nekem az Inkvizítoron, támogatom némi (festetlen) 1/72 német gyalogsággal, motorosokkal...

Vándor05 2013.12.31. 22:47:45

Sziasztok!

Helyes, nagyon helyes! Csak így tovább! :-)

Én az új munkahelyemen fogok indítani hasonló szakkört. A vezetőség már ráállt a dologra, de csak szeptembertől lehetne ,,hivatalos" formában, szakkör keretében elkezdeni.

Mindenesetre megegyeztünk abban, hogy a második félévtől ,,partizán" módon, nem hivatalos keretekben, amolyan szorgalmi feladatként már rendezhetek játékokat.

Eleinte majd a juniorgeneral oldalról fogok nyomtatni, illetve ott találtam kezdésnek alkalmas szabályokat a fiatalok részére. Aztán ahogy a cikkben is olvashattuk, akiket ténylegesen megfog a wargame, velük mélyebben is foglalkozhatunk a játékkal.

Jómagam is úgy látom, hogy a wargame alkalmas arra, hogy megszerettessük a fiatalabb generációval a történelmet, valamint kimozdítsuk őket a számítógépek világából. (Ha nem is teljes mértékben, de legalább a képernyő előtt töltött idő csökkenjen.) Ha tényleg nekiállnak sereget gyűjteni és festeni, azzal fejleszthetjük a kézügyességüket, és hozzászoktathatjuk őket a jobb szervezéshez. (Főleg, ha majd eljön az idő arra, hogy ők maguk állíthassák össze a feladat elvégzéséhez alkalmas seregeket.) Tervezek olyat is, hogy küldetéseket dolgozok ki, és a csatában egy-egy oldalon több játékos is részt vehet. Ennek köszönhetően pedig segíthetünk nekik abban, hogy megtanuljanak együttműködni, és közösen vigyék véghez a kiadott feladatot.

Örömmel olvastam a cikket, és örülök neki, hogy egyre többen gondolkodunk hasonlóképpen! :-)

Ezúton kívánok mindenkinek Boldog Új Esztendőt! :-)

Vándor

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2014.01.01. 00:34:31

Boldog Új Évet Mindenkinek!

A cikkhez: örülök, hogy megjelent végül, mert megérdemli a nyilvánosságot. Látható a képeken is a fejlődés. Nyomtatott figuráktól eljutottatok az 1/72-es "makett" figurákig és látható a terepasztal fejlődése is. Még egy kis közös festegetés kellene, hogy azt is érezzék, hogy ezek a figurák nem csak úgy lesznek, hanem munka van velük.

@Bulba: csatlakozom én is a felajánláshoz és amennyiben oda jut a Micsi féle szakkör, akkor egy-két műgyanta harcjárművel be tudok segíteni a 2. vh-s korszak megjelenítésébe.

@Vándor05: Nekem a nagyobbik fiam idén kezdte az első osztályt a suliban. Micsi ötletén felbuzdulva már korábban is fontolgattam, hogy néhány év múlva betámadom az iskola vezetést, hogy egy arra fogékony történelem tanárral együtt had csinálhassunk wargame szakkört az iskolában. Ezért örülök, ha egyre több ilyen kezdeményezés van, mert lehet, hogy mire oda jutok (bár úgy lenne), akkor már általános lesz, hogy minden iskolának van saját wargame szakköre. :)

Amúgy meg jó lenne valahogy ezeket a szakköröket összefogni. Azonos szabályok szerint játszani és esetleg évente egyszer (nyári tábor?) tartani egy találkozót, ahol megmérkőzhetnek egymással a szakkörök legjobbjai. Na jó most már leszállok a földre. :) Kicsit elábrándoztam.

Vándor05 2014.01.01. 07:20:21

Szia Bogesz!

Igen, ezen már én is agyaltam, hogy ne egymástól elszigetelten működjenek a szakkörök, hanem igenis össze kell majd hozni találkozókat illetve bajnokságokat rendezni. Ennek keretében a diákok (is) könnyebben ismerkedhetnek, tapasztalatokat szerezhetnek stb. Rólunk nem is beszélve! :-)

Jómagam is szeretnék az iskolán belül - mondjuk félévente - házibajnokságot rendezni.

Aztán idővel a csatázást majd ki lehetne egészíteni pl. tereptárgy készítéssel, figurafestéssel.

Tehát mint látjátok ötleteim nekem is vannak, szóval ha szépen lassacskán is, de beindítjuk a dolgot! :-)

Vándor05 2014.01.01. 07:43:21

Ja, és még valami!

Misi bácsi elérhetőségét meg tudná adni valaki?

Előre is köszönöm! :-)

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2014.01.01. 08:52:00

@Vándor05: Én ikvizitoron keresztül vettem fel vele a kapcsolatot annak idején:

inkvizitor.hu/index.php/forum/member/2867/

Sándor Kaba Sarkadi 2014.01.01. 15:22:57

Először is Boldog Új Évet kívánok!

Másodszor pedig nagyon örülök, hogy vannak olyan iskolák, ahol lehetséges a terepasztalozás szakkör keretében. Erre a hobbira nagyon is ráfér a vérfrissítés!
Sokszor viszont nagyon véres csatákat kell megvívni az iskolai vezetőségek ellen... Engem elég sok helyről elég csúnyán elutasítottak, pedig megfelelő stílusban közelítettem Hozzájuk. Ha nincs kapcsolatod a vezetőséggel, vagy nagyon beszűkültek a tagok, akkor ott a harc el van vesztve.

Mai napig emlegetem azt az esetet, amikor a Tóth Árpád gimnáziumban a következőt felelték a terepasztalos stratégiai játék ismertetőm után:
"Jaj, a stratégia az nagyon veszélyes a gyerekekre! Hadvezérnek képzelhetik magukat, ilyet mi nem akarunk a tisztességes iskolánkban!"

Ezt az egyik okos titkárnő mondta. Ezután bejött az igazgató úr, aki szerencsére sokkal nyitottabb volt, és azonnal rábólintott a dologra. Később mégsem lett az egészből semmi sajnos...

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2014.01.01. 19:06:39

@Sándor Kaba Sarkadi: A lényeg az lenne, hogy ha már elindult pár helyen, és ez nyilvánosságra is került (pl. itt a blogon), akkor erre lehet mutogatni, hogy itt, meg ott jól működik és a gyerekek szeretik.

Ezért minden tiszteletem azok előtt, akik kitapossák az utat a leendő szakkörök számára, akiknek már könnyebb lesz, hiszen van már némi tapasztalat, amire lehet építeni.

Vihar Hun 2014.01.01. 19:11:31

Mint már korábban a fórumban is írtam: ez egy óriási dolog!!!GRATULÁLOK MINDENKINEK AKI SEGÍTETTE AZ ÉLETRE HÍVÁSÁT!
Én is csatlakozom a felajánlásokhoz. Misi bácsira bízom, hogy csoportfeladat (ki tud többet az ókori...-ról?) vagy házi dolgozat (kik voltak a ...?) vagy akármi fejében felajánlok a jelenlegi rendszerükhöz egy kelta/germán 1/72-es sereget (festetlen).
Még sok ilyen pedagógust az oktatási intézményekbe!

B.Micsi 2014.01.02. 10:16:08

Kedves Hobbitársak!

Örömmel olvasgatom a hozzászólásitokat, jó dolog azt látni, hogy mennyi embert megmozgat ez a dolog:-)
Köszönöm a felajánlásokat! Ki fogom használni ezeket a lehetőségeket, mindenkivel szeretném majd felvenni a kapcsolatot ezügyben (Inkvizitoron megkereslek benneteket).
Kaba: valóban könnyebb a helyzet, ha benne vagy egy tantestületben, ahol legalább néhányan tudják, hogy nem vagy teljesen őrült.
@Vándor05: badmoonwolf@gmail.com

misi

Szaka 2014.01.02. 11:52:45

Fantasztikus kezdeményezés, csak így tovább!
Az 1/72-es 2. vh-s projekthez én is fel tudok ajánlani egy marék szovjet figurát, meg pár gyanta járművet.

Petrow 2014.01.03. 12:50:59

Gratula a kezdeményezéshez, kitartást és sok lelkes wargamer jelöltet kívánok neked.

Amikor baráti társaságból klubbá "evolválódtunk", a vezetőnk, Rudi is a suliban kezdte meg a toborzást (a munkakörének a része a különféle szakkörök indítása). Kezdésnek el is indítottunk egy egyszerű, lebutított 40k alapokra épülő kis játékrendszert. A lelkesedés nagy volt, ahogy a gyűjtőszenvedély, és aztán idővel a lemorzsolódás is.

A világért nem akarom elvenni a kedved, csak saját tapasztalatból mondom, hogy - nagyon kevés kivételtől eltekitnve - ez az a korosztály, ahol nagyon lelkesek és fogékonyak az emberkék, de aztán a suliváltás, meg az egyéb dolgok miatt közülük teszik le a legtöbben az ecsetet és a ragasztót.

Persze, ez nem azt jelenti, hogy később nem fogják újra elkapni a fonalat, az egyetem / fősuli alatt, de a gimnazista / szakközepes években valahogy kevesebben akadnak rá a tapasztalataink szerint.

B.Micsi 2014.01.03. 15:20:26

Üdv Petrow!

Bevallom őszintén, nem is reménykedem abban, hogy ezek a srácok majd mind visszajárnak játszani, de ha egy-kettő akad köztük, már akkor is jó. A szakkörnek remélem folyamatosan lesz utánpótlása, hiszen évenként 3-4 osztály jön fel ötödikbe, s onnan csak akad némi utánpótlás a ballagók helyett.
Én 17 évesen játszottam először 2. kiadású 40K-t, kb. két évig toltuk, aztán megszűnt a szerepjáték-klub, s így a wargame is elmaradt. Majdnem harminc voltam, mikor újból elkezdtem játszani, s én vagyok az egyetlen a régi társaságból, aki foglakozik ezzel (na jó, akad egy srác, akivel egy-egy csatát tudok játszani, de a seregeket én veszem meg, én festem ki, ő csak "tologatja").
Bízom benne, hogy egy-egy fehér holló csak lesz!
süti beállítások módosítása