Kapcsolódva két korábbi bejegyzésemhez egy újabb hadtörténeti gyűjteményt, a Lengyel Hadsereg Múzeumát (Muzeum Wojska Polskiego) mutatnám be soron következő írásomban. A gyűjtemény a varsói Nemzeti Múzeum épület együttesének harmadik épületében található jelenleg, a Visztulához közel a belváros déli részén. Azonban ez nem biztos, hogy sokáig marad így, mivel komoly tervek vannak arra nézve, hogy a múzeum fiókintézményeit egy helyre, a szintén a Visztula partján található Citadellában felépítendő új épületben egyesítsék. Így a Lengyel Hadsereg Múzeuma, a Katyini Emlékmúzeum, és a IX. Erőd haditechnikai gyűjteménye végre egy helyen lehetne megtekinteni. De a jövő előtt először lássuk a múzeum múltját és a jelenét…

blog111-13a.jpg

Az intézmény gyökerei a független Lengyel állam megszületéséig, 1920-ig nyúlik vissza, amikor is megnyitotta kapuit személyesen az államfő Jozef Pilsudski marsall rendeletére. A Múzeum 1933-ban költözött a jelenlegi helyére. 1939-ben a gyűjtemény már több, mint 60.000 kiállítási tárgyból állt. Azonban közbe jött a háború és a gyűjtemény egy része hadizsákmányként Németországba vándorolt. A háború után 1946-ban nyílt meg újra a múzeum mintegy 40.000 kiállítási tárgyal köztük a varsói felkelés legendás páncélautójával a Kubussal. Természetesen az intézmény nem csak egy sima kiállítás, hanem egyben egy hadtörténeti intézet is.

Ma gyűjtemény már több, mint 250.000 tárgyból áll. A kiállító termeken végiglátogatva megismerhetjük a lengyel hadsereg történetét a lengyel állam alapításától a második világháború végéig, de az udvaron lévő haditechnikai parkot is figyelembe véve egészen a közelmúltig.

blog111-01.JPG

A kiállítás földszinti része a X. századtól indul, és bemutatja a lengyel hadtörténelem dicsőséges pillanatait, egészen az ország függetlenségének elvesztéséig  a XVIII.századig. Ezekben a termekben megismerhetjük a középkori, reneszánsz, a Bécs alatt győztes lengyel katonát és felszerelését, majd a mai értelemben vett reguláris XVII-XVIII. századi lengyel hadszervezetet.

A gyűjtemény igen sok érdekes és értékes kiállítási tárgyat tartalmaz. Igen gazdag középkori fegyvergyűjteményt, amelyben számos olyan páncél is megtalálható, amelyet a méltán világhíres lengyel szárnyas huszárok viseltek. Egy nagy teremben láthatóak a Bécs felmentéséhez kapcsolódó tárgyak köztük számos olyan, amelyeket a törököktől zsákmányoltak, kardoktól a tűzfegyvereken át egészen egy dobig.

blog111-02.JPG

blog111-03.JPG

blog111-04.JPG

blog111-05.JPG

 Az emeleten folytatódó kiállítás már a XIX. században indul, ahol megismerkedhetünk a lengyel szabadság visszanyerésének érdekében indított különböző függetlenségi harcokat az 1794-es kosciuszko felkeléstől az 1863-as januári felkelésig. Következő termekben megismerhetjük azokat a XX. század elején alakult félkatonai szervezeteket, amelyek az 1918-ban létrejött független Lengyelország fegyveres erejének alapját képezték. Természetesen a múzeum teret szentel azoknak a lengyel katonáknak is, akik az első világháborúban különböző hadseregeiben harcoltak. Ahogy folytatjuk előre sétáinkat, megismerhetjük a szovjet-lengyel háborút, majd a lengyel hadsereget egészen a második világháború előestéjéig. Természetesen az emeleti termek majd felében a második világháborút, és az abban résztvevő lengyel katonát ismerhetjük meg az 1939-es honvédő háborútól, a háború befejezéséig. Ezekben a termekben külön tárlókban láthatjuk az 1939-es hadsereg különböző had- és fegyvernemeinek egyenruháit és jellemző felszerelési tárgyait, de egyes tárlók emlékeznek meg olyan jeles haditettekről, mint a Varsói, vagy éppen a Westerplatte védelme. A vereség után a lengyel katona nem adta fel, azoknak akiknek sikerült elmenekülni a katonai összeomlás után, először Franciaországban, majd Nagy-Britanniában folytatták a harcukat a németek ellen. Külön tárlókban láthatjuk a francia, majd a brit egyenruhákat és fegyvereket, amelyeket lengyel katonák viseltek, repülősöket, tengerészeket, katonákat a sivatagból, Olaszországból de ejtőernyősöket is Arnheimből. Ugyan itt találhatóak azok a tárlók ahol, a keleten, szovjet fennhatóság alatt felállított lengyel hadsereg egyenruháit, fegyvereit és felszerelési tárgyait láthatjuk. Az utolsó termek a lengyel földalatti mozgalom harcát és természetesen ennek legfőbb eseményét a varsói felkelést mutatja.

Az emeleti részen a lengyel hadsereg különböző egyenruhái, lobogói, jelvényei, fegyverei mellett láthattam néhány számomra igen érdekes tárgyat is, a gdynai öbölben elsüllyedt német Gneiseneau csatacirkáló hajóharangját, az arnheimi 1. lengyel ejtőernyős dandár parancsnokának, Sosabowski tábornok Lugerjét, illetve egy 31.M Solothurm golyószórót, amelyet a magyar csapatok adtak át a varsói felkelőknek, egy francia szórlöveget, és egy wz.36-us 37 mm-es lengyel páncéltörő ágyút.

 blog111-06.JPG

blog111-07.JPG

blog111-08.JPG

blog111-09.JPG

blog111-10.JPG

Ott jártamkor, az emelet egyik komor hangulatú részén lehetett megtekinteni a Katyini Emlékmúzeum gyűjteményét, igen érdekes, ugyan akkor meglehetősen megindító formában.

 Az udvaron néhány középkori, és újkori ágyú mellett, amelyek többsége egy belső udvaron található a XX. század fegyverei dominálnak. Láthatunk itt, főleg orosz zsákmányból származó lövegeket. A második világháborút a nyugaton és a keleten harcolt lengyel hadseregek tüzérségi eszközei, páncélosai és repülőgépei jelenítik meg, illetve van néhány zsákmányolt, hátrahagyott német fegyver is. Külön érdekesség a már említett Kubus, egy Sd.Kfz. 251, egy fél Hetzer és TKS kisharckocsi. Sajnos az Afganisztánból hazakerült kalandos sorsú FT-17-et nem láttam, talán akkor még tartott a restaurálása.

 Ugyan itt láthatunk még Lengyel Néphadsereghez köthető szovjet és lengyel eredetű harceszközöket, páncélosokat, tüzérségi és légvédelmi fegyvereket, hadihajó lövegtornyokat és egyéb tengerészeti fegyvereket, repülőket a második világháborús Il-2-estől számos lengyel típusú gyakorlógépen keresztül (TS-8 Bies, TS-11 Iskra PZL-130 Orlik , PZL I-22 Iryda), egészen a MiG-29-ig.

Az udvari gyűjteményből, amit kiemelnék az azok a harceszközök, amelyek egykor a Magyar Néphadsereg fegyverzetében is megtalálhatóak voltak de mára hazánkban már írmagjuk sem maradt. Gondolok itt a SzU-76-ra, az ISz-2-re a Jak-9-re, az IL-10-re illetve a Tu-2-re. Ezen kívül érdekes volt egy számomra az a gyűjtemény, amely különböző csőrobbanást szenvedett tüzérségi eszközökből állt illetve itt volt kiállítva egy-egy lövedék amely a 60cm-es Karl és a 80cm-es Dora óriáslövegből származott.

blog111-11.JPG

blog111-14.JPG

blog111-15.JPG

blog111-16.JPG

blog111-18.JPG

blog111-17.JPG

blog111-19.JPG

A múzeum udvarán két napóleon korabeli ágyúval díszítve egy emlékmű tiszteleg a különböző ENSZ missziókban részvevő lengyel katonák előtt.

blog111-12.JPG

A múzeum a lengyel fegyveres erőkről és a lengyel katonákról emlékezik meg, így kicsit furcsa, de talán ugyanakkor érthető is, hogy semmi sem emlékeztetett a Varsói Nagyhercegség Napóleont szolgáló katonáira. Ez számomra némi hiányérzetet keltett, főleg annak fényében, hogy Krakkóban járva, ahol azért volt néhány egyenruha, azt gondoltam, hogy erről az időszak ott azért olyan szegényes, mert ez sokkal inkább köthető a fővároshoz.

A Lengyel Hadsereg Múzeuma jól megközelíthető helyen van, a belváros szélén. A belépőjegy 12 Zlotyba kerül, a fotózásért külön nem kellett fizetni. Az épületen belül vakut, nem de állványt szabad használni, amire a földszinten szükség lehet, de az emeleti termek általában jól megvilágítottak. A hét bizonyos napjain külön jegy ellenében néhány, az udvaron kiállított repülőbe be is lehet menni. Viszont a múzeum honlapja természetesen csak lengyelül érhető el.

blog111-20.JPG

Ambasa

Szerző: ambasa  2014.02.25. 00:00 2 komment

Címkék: múzeum Lengyelország

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr355831307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HPetyo 2014.03.01. 11:52:45

Az egy kilőtt és felrobbant Hetzer?

ambasa 2014.03.01. 21:46:00

@HPetyo:
Hetzernek, Hetzer, eredetileg a 73. gyaloghadosztály kötelékében szolgált 1945. január 17-én a kezelőszemélyzete a visszavonulás során Blonie közelében felrobbantotta.

TG
süti beállítások módosítása