blog142-01.jpgKézifegyverről még sohasem írtam, és ez nem véletlen, hiszen azokhoz még kevésbé értek, mint mindahhoz, ami eddig ezen a blogon megjelent. Most azonban kivételt teszek, és lehet, hogy nem utoljára. Az utóbbi időben a Wargame Illustratedben megjelent cikkek közül az amerikai polgárháború katonáit bemutató, lovassági részében egy érdekes fegyverre figyeltem fel, és ez a LeMat revolver volt. Egyszerűen egy annyira különleges és ritka pisztoly, hogy nem tudom megállni, hogy ne ismertessem meg másokkal is…

A mai korban a harctávolságok megnőttek, a katonák több száz méterről lövöldöznek egymásra, de ez nem volt mindig így. Még a XIX. század közepén, ugyan a vontcsövű puskák elterjedésével drasztikusan megnőttek a lőtávolságok, de a lovasság még mindig közvetlen közelről vívta élethalál harcát. Ezekben a kegyetlen tusákban a lőtávolsággal ellentétben igen nagy szerepe lett a kézifegyverek tűzgyorsaságának és ölőhatásának.

Az Újvilágban a telepesek terjeszkedése elősegítette egy új rendszerű kézifegyver elterjedését, ami nem volt más, mint a forgótáras pisztoly. Már korábban is voltak hasonló fegyverek, mint a „borsszórónak” csúfolt, többcsövű pisztolyok. Ezekben már csak egy elsütő szerkezet volt, a cső és a töltényűr még nem volt szétválasztva, de már ez is forgórendszerű volt. 1836-ban egy bizonyos Samuel Colt szabadalmaztatott egy új fegyvert, amelyben csak a töltényűrök voltak többszörözve, és csak azok forogtak, míg az az egyetlen cső már fix volt. Ez nem volt teljesen új találmány, és Colt soha nem is állította, hogy ő találta volna ki, azonban ő volt az első, aki egy használható, üzembiztos és szabványos alkatrészekből álló, sorozatban gyártható ismétlőfegyvert alkotott. Az új fegyver elterjedésének a nyugat terjeszkedése adott lendületet, amikor bebizonyosodott, hogy milyen hatékony fegyver a vadnyugat veszélyes világában. Természetesen, mint minden technikai újítás, ez sem volt tökéletes, vagy legalább is sokan úgy gondolták, hogy nem az, vagy egyszerűen a szabadalom törvényes megkerülés miatt, megpróbálták azt tökéletesíteni. Ezek közé tartozott egy francia származású new orleansi orvos, aki befolyásos katona rokona hathatós anyagi támogatása mellett szintén megpróbálta továbbfejleszteni Colt revolverét. Történetünk hőse, Jean Alexandre LeMat, „ezredes” mert ezzel a címmel illette magát, noha soha sem volt katona, de egy igazi déli úriembernek, minimum kijárt egy ilyen valamire való titulus 1856. október 21-én 15925-ös szám alatt védte le találmányát az USA szabadalmi hivatalánál. Szabadalmának címe: Tökéletesített tűzfegyver, a leírásban, találmányának lényegét úgy foglalta össze, hogy az nem más, int egy hagyományos revolver, amelyben a központi forgó csapot, ami körül a tár forgott, egy sörétes lövedék kilövésére alkalmas cső helyettesíti. LeMat revolvere tulajdonképpen egy hagyományos revolver és egy sörétes fegyver házasításából született meg, amely a közelharcban brutális tűzerőt biztosított elvben.

blog142-02.JPGJean Alexandre LeMat

LeMat 1824. június 9-én született Párizsban. Tanulmányait szülőhazájában végezte, majd orvos lett. 1843-ban vándorolt ki az Új Világba, ahol hat év múlva nőül vette a hasonlóan szép nevű Justine Sophie LePretre-t, aki unokatestvére volt Pierre Gustave Toutant Beauregard-nak. Beauregard később a déliek egyik híres tábornoka lett ő vezette a polgárháború kitörését is jelző, Fort Sumter lövetését, majd később Charsltoni-öböl védője lett. (Aki látta a Hunley tengeralattjáró történetét feldolgozó filmet Armand Assante főszereplésével, ott a tábornokot Donald Sunderland játszotta. LeMat Amerikában sem adta fel hivatását, és orvosként praktizált, de számos ötlete megvalósítását, Beauregard anyagilag támogatta.

1883. december 15-én 59 éves korában szenderült örök nyugalomra New Orleansban.

 

1859-ben hősünk társult Beauregarddal, aki akkor még az US Army őrnagya volt és ¼ részben részesült a vállalkozásból. Philadelphiában John Krider üzemében megindult a gyártás, de alig 100 készült csak el, és ebbe bele kell érteni a 25 kísérleti példányt is, amely csak a találmány tökéletesítése miatt készült. Később ezeket nevezték első sorozatú LeMat revolvereknek. LeMat elképzelése szerint fegyvere ideális volt a lovas katonák fegyverzetének. A találmánya, hála katona patrónusának Beauregard-nak a hadsereg érdeklődését is felkeltette, amely végül ki is próbálta, de miután kifejezték csodálatukat az új fegyver iránt, néhány apróbb változtatást kértek csupán, amely jórészt a fegyver tömegének csökkentését és karbántathatóságának javítását célozta. Mindezek pozitív tapasztalat ellenére a rendszeresítését végül is elvetették.

Maga fegyver egy Single Action rendszerű, azaz minden lövés előtt a kakast kézzel kellett felhúzni, a Double Action rendszerű fegyverekkel szemben, ahol a ravasz meghúzása, egyben a kakast is működteti. A hagyományos hatlövetűekkel ellentétben ennek a fegyvernek a forgótárja 9 darab .40-es, vagy .42-es kaliberű gyújtópeckes, vagy Lefaucheux (nem mosolyogni, de magyarul lefosó-nak ejtik) rendszerű lövedéket tartalmazott, amelynek központjában, egy .60-as (vagy 20-as kaliberű) simacsövű, előltöltős, sörétes fegyvert volt található. Talán mondanom sem kell, de a félreértések elkerülése végett, a revolver rész csöve huzagolt volt. Az elsütést egy érdekes, kettős kakas biztosította, amin egy második ütőszeget kellett kihajtani, ha a központi sörétes pisztolyrészt akarták elsütni. Természetesen egy ilyen fegyver eléggé bonyolult, nehezen gyártható, de legfőbbképpen meglehetősen súlyos volt. A fegyver acélból készült és diófa markolattal látták el.

blog142-04.jpg

blog142-03.jpg

blog142-06.jpg

blog142-07.JPG

blog142-08.JPG

blog142-09.JPG

blog142-10.JPG

Megpróbáltak más, nevesebb gyártókat is bevonni az előállításba, mint pl. a Manhattan Arms Co, vagy a Springfield Arms Co, illetve szabadalmaztatták Oroszországban, Franciaországban, Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Poroszországban és Szászországban, de ezek közül a próbálkozások közül egyik sem hozta meg a várva várt áttörést.

1860. április 10-én Beauregard eladta részét a cégből és életét ezután teljes egészében a katonai karrierjének szentelte. LeMat is hasonlóképen cselekedett és nem sokkal ezután a cég ¾-ét egy másik francia orvosnak Charles Frederic Girard-nak adta el.

1861. április 12-én azonban eldördültek az ágyúk a Sumter erődnél és kezdetét vette az Észak és Dél között dúló testvérháború. LeMat ismét felajánlotta találmányát a hadseregnek, de ezúttal a Konföderációnak. A déli hadvezetés 1861. augusztus 12-én 5.000 LeMat rendszerű revolverre adott le megrendelést, de mivel a gyártást otthon nem tudták megszervezni, így azokat Európában, Párizsban Charles Frederic Girard és Fiainál készítették el, de készültek alkatrészek Liegeben, St EtiennebenInnen a kész fegyverek Birminghambe kerültek, ahol LeMat eredetileg gyártatni is szerette volna találmányát, erre azonban nem került sor. Viszont itt az elkészült pisztolyokat, márkajelzéssel látták el, a brit törvények szerint, amely később félreértésre adott okot, azt sugallva, hogy a fegyverek ott készültek. Európában, mintegy 2.900 pisztolyt gyártottak le. Ezek a fegyverek azonban nem voltak tökéletesek és már a gyártás közben is számos módosítást hajtottak végre rajtuk. Ugyan Birminghamben nem, de London Armoury Company-nál a liszencjog megszerzése nélkül gyártottak ilyen rendszerű pisztolyokat, de túl sok nem készülhetett, mivel ma csak két ismert példány létezik belőlük és kétséges, hogy ezek közül is egy is alkalmazásra került volna a polgárháborúban. A fegyverek Angliában hajóra kerültek. Ezek a hajók azután megpróbálták áttörni az Unió tengeri blokádját Bermuda érintésével. Közülük számosnak sikerült is, mintegy 2,500 LeMat revolver került Amerikába, amelyek közül 900 a déliek hadseregéhez, 600 pedig a haditengerészetükhöz került. A fegyver használói között olyan hírességek voltak, mint a már említett Beauregard tábornok, akinek pisztolya ma is megtekinthető a virginiai Richmondban, a Konföderáció Múzeumában. Más tábornok társai is kedvelték, mint pl. Braxton Bragg, Richard H. Anderson és a méltán híres J.E.B. Stuart tábornok.

blog142-11.jpg

blog142-12.jpg

Az Európában gyártott fegyverek, amelyeket második sorozatúaknak is neveznek némileg könnyebbek és kisebb kaliberűek voltak. A revolver .35-ös, míg a sörétes cső .55 kaliberű (28-es méretű) volt. Azonban ezzel az volt a gond, hogy nem egyezett a déliek szabványos revolverlőszereivel, amelyek akkoriban .36, illetve.44-esek voltak, így a lőszerellátása meglehetősen körülményes volt. LeMat ezt a problémát orvosolandó ismét átalakította fegyverét az elterjedtebb lőszerekhez, de ezek közül az egyre erősödő blokád miatt, csak nagyon kevés jutott már be Amerikába. Maga a fegyver eléggé pontatlan volt de a sörétes lövedék igaz csak közvetlen közelről, de pusztító hatású volt.

Még később, talán más a polgárháború után a fegyvert ismét korszerűsítették és a korábbi gyújtópeckes megoldás helyett, immár a mai is használatos központi gyújtású lőszerek tüzelésére tették alkalmassá. Ezek a fegyverek már Belgiumban, Liege-ben készültek és 12mm Perrin vagy 11mm Chamelot-Delvigne töltényt használtak, míg a központi cső 24-es kaliberűre változott.

blog142-13.jpg

A LeMat revolverek első szériájának sorszámai 1-450-ig tejednek, míg a másodiké 950-2500, az e közé esők, úgynevezett átmeneti változatok. A Párizsban készülteket 1-2500-ig sorszámozták, míg a londoniakat 1-128-ig, de meglepő módon létezik 5208-as de még 8000 fölötti sorszámú is, ugyanakkor ismert, hogy Angliában alig pár százat készítettek.

Különleges változatok:

A LeMat revolvereknek létezett egy hosszabb csövű, karabély változata, amelyből alig 200 darab készült. Az alap pisztolyt némileg hosszabb csővel és puskatussal látták el, de ennek a fegyvernek a hossza is alig érte el a 60 centimétert.

blog142-14.jpg

Baby LeMat pont a karabély ellentétje volt, ahol a cső hossza alig 4 3/4", azaz kb. 12 cm hosszú volt. A forgópisztoly rész .32-es, míg a sörétes rész .41-es kaliberű volt. Ez a változat is igen ritka, csupán 100 darab készült belőle.

 blog142-15.jpg

Természetesen, mint minden legenda, a LeMat revolver sem kerülhette el a sorsát, 1985-től a bresciai Pietta újra gyártásba vette, azok legnagyobb örömére, akik vágytak egy ilyen fegyver birtoklására, de egy eredetit nem engedhettek meg maguknak. Ezen nem kell csodálkozni, hiszen, míg a polgárháború alatt 283.955 Colt készült, addig a LeMatból alig 2.900. Ma egy belga gyártású késői LeMat ára akár 11.000 dollár. 2001 augusztusában a 191. példány nem kevesebb, mint 50.000 dollárért kelt el igaz ennél kisebb sorszámú csak három ismert, a 7. a 167. és a 183. Ha valakinek, pedig egy karabélyra fájna a foga, nos az is belekerül 50.000 dollárba. Ehhez képest az olasz másolat, már egy ezresért a miénk lehet.

blog142-16.jpg

blog142-17.jpg

Ambasa

Szerző: ambasa  2014.12.02. 00:00 1 komment

Címkék: haditechnika amerikai polgárháború újkor USA

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr906935865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2014.12.02. 12:50:54

Ez jó cikk volt. Amikor Legend of the Old West-et nyomtunk, akkor is nagy kincs volt egy LeMat revolver. Csak akkor még nem tudtam a hátterét.
süti beállítások módosítása