Az 1987 szeptembere óta megjelenő Wargame Illustrated egy több, mint 100 oldalas színes angol nyelvű havilap, amely most már letölthető formátumban is megvásárolható. Minden szám általában egy fő téma köré épül, amihez több cikk is kapcsolódik. A magazinra erős befolyással bír a az új-zélandi Battlefront, ezért minden számban van egy, vagy több az éppen aktuális Flames of War-hoz kapcsolódó cikk, de megismerhetjük az Osprey kiadó legfrissebb könyveit is. Az újságban megjelenő játékleírások általában 28, 15, vagy 10 (1:100) méretarányban játszott csaták, csak a legritkább esetben fordul elő 20mm-es (1:72/76) méretarány. A legtöbb cikk egy történelmi háttérleírásból és egy hozzá kapcsolódó játékról szól. A leírásokban szereplő játszmák a legkülönfélébb szabályok szerint zajlanak, így némi képet alkothatunk az éppen divatos és használt játékrendszerekről. A lapban általában van egy képes beszámoló egy-egy nagyobb wargame fesztiválról is, illetve több gyártó is hirdet benne, így tudomást szerezhetünk jó pár, ismert és kevésbé ismert gyártó újdonságairól is. Wargame Illustratred honlapja

A blog hasábjain megpróbálok időről időre egy kis szubjektív összefoglalót adni ennek a magazin tartalmáról…

blog146-01.jpg

blog146-02.jpgWargame Illustrated 2014. április (318)

Az áprilisi szám az ókor csaták világába visz. Ebből a korszakból a talán a két legnépszerűbb sereg a klasszikus görög és a római. Az e havi szám azért rendhagyó, mert e két világ összecsapásáról szól, azokról az ütközetekről amikor a görög falanxok a római légiókkal kerültek szembe,

-Természetesen az első cikk egy történelmi áttekintés, amiből megismerhetjük az ókor azon csatáit, amelyben a légiók a késői görög világ falanxaival kerültek szembe. Az írásból megismerhetjük kilenc ilyen összecsapás végeredményét és a végkimenetel okait is.

-Természetesen ha ez a fő téma, akkor a legjelentősebb ilyen összecsapás, az i.e.280-ban lezajlott heracleai csata is bemutatásra kerül, ahol a falanx kerekedett a légió fölé. Mielőtt a játékleíráshoz érnénk egy részletes térkép és hadrendet is megismerhetünk. A cikk írója kétféle képen is feldolgozta az eseményt, először 6-, majd 28 mm-es seregekkel is.

-A harmadik, a témához kötődő eszmefuttatás a késő görög seregek sokszínűségét ecsetelve próbál kedvet csinálni, egy ilyen elkészítéséhez.

-Ha már sor került egy a falanx győzelmével végződő összecsapásról, akkor a keretes szerkezet megköveteli, hogy ennek ellenpontja is megemlítésre kerüljön. Erre mi sem alkalmasabb, mint az i.e. 168-ban lezajlott pydnai csata, amely már a római hadszervezet fölényét mutatta meg a csatamezőn. A játék 28 mm-es figurákkal zajlott a Civitates Bellantes szabály alapján. A maximális történelmi hűség szerint történt a két sereg összeállítása, az egyes fegyvernemek arányainak szigorú megtartásával. A cikk érdekessége, hogy a végén mindkét játékos és a semleges szemlélő is elmondja a véleményét az összecsapásról.

Egy apró megjegyzés a végére, a fő témához kapcsolódó cikkek többsége egy szerző tollából származott, aki igen részletesen, nekem már-már már túlzó módon kihangsúlyozta, hogy ezt a problémát, mármint a falanx és a légió összecsapásának problémáját egy szabály sem kezeli megfelelően. Ugyanakkor számomra túlzott hangsúlyt helyezett arra, hogy egy gyalogos, lovas illetve elefánt, hány önmagának megfelelőt jelképezett a valóságban, viszont, mivel a talpalása nem olyan volt, könnyedén túllépet a római hadsereg négy, különböző hadsora megjelenítésén.

-Ugyan nem szervesen, de áttételesen a fő témához kapcsolódik a Gladius gladiátor skirmish szabályt bemutató cikk. Igazából azok tudják majd igazán értékelni, akiknek meg van az Osprey Ronin szabálykönyve, mivel ez az írás azokat a kiegészítő szabályokat és táblázatokat tartalmazza, amely alapján a szamurájok helyett immár gladiátorokkal küzdhetünk az aréna homokján. Természetesen ebből a cikkből sem hiányozhat a gladiátorok fajtáinak leírása.

-Ehhez kapcsolódik egy kiegészítő írás, amelyben megismerhetjük, hogy mely gyártók 28 mm-es figuráiból válogathatunk, ha kedvet kapnánk ehhez, amúgy pénztárcakiélőnek tűnő játékhoz.

-H már skirmish, akkor lépjünk egypár évszázadot és próbáljuk ki figuráinkat a lovagi tornák világába az új Crossed Lances szabály alapján.

-Természetesen az amerikai olvasók miatt nem múlhat el szám amerikai polgárháborús írás nélkül, így ez a szám sem tesz kivételt. A mostani írás témája a raymondi csata 1863 májusából. Az összecsapás érdekessége, hogy nem egy nyílt mezőn, hanem jórészt erdős terepen zajlott. A játék ezt a környezetet próbálta visszaadnia az új világban oly népszerű Fire & Fury szabály alapján, azonban volt egy kis csavar a történetben. A háború ködét szimbolizálandó, a játékmenet elején a Too Fat Lardies rendszerét alkalmazták a csapatok rejtett felvonulásának szimulálására. A rövid játékleíráshoz egy térképet és egy részletes hadrendet is mellékeltek a szerzők.

-Noha csak tágabb értelemben történelmi wargame, de jópofa az az írás, amely a 1920-30-as évek amerikai gengszter világába röpít minket. Egy nagyon jól összefogott cikk keretben ismerhetjük meg a különböző gyártők 28 mm-es figura, jármű, kiegészítő és épület választékát. Ha ezek után kedvet kapnánk a témához, ajánlnak néhány szabályt, és városok szerinti felosztásban játék- és dokumentumfilmeket. Számomra egy kicsit meglepő, hogy egy gyerekkori filmélményem az Lucky Lady, amelyben anno Liza Minnelli, Gene Hackman és Burt Reynolds is játszott és szerintem wargame háttérnek igen alkalmas kimaradt a felsorolásból. Viszont óriási pozitívum, hogy a 28 mm-es figurák felsorolása előtt megemlíti a Redbox 1/72-es készleteit is.

-Az ehavi FoW az itáliai hadszintére vezet minket, ahol egy érdekes kampány-szabályt ismertet, a Mechanised Aces-t. Megmondom, ez mint ötlet megmozgatta a fantáziámat, van benne lehetőség egy esetleges, más hadszíntéren, vagy akár korban játszódó hadjárat szimulálásához természetesen játékos formában.

-Egy elméleti cikk szól az asztali hadijátékok során az időjárás esetleges megjelenítésének fontosságáról.

blog146-03.jpgWargame Illustrated 2014. május (319)

Ez a szám megint nem egy konkrét korszakot, vagy épen háborút választott a fő témájául, hanem néhány ismert, vagy kevésbé ismert lázadást.

-Nem lenne brit a lap, ha az első ide vágó téma nem a rózsák háborújának a csatamezőjére vezetne minket. Az 1487-ben lezajlott Stoke mezei ütközetet ismerhetjük és természetesen mellette még a történelmi előzményeket és a két szemben álló hadseregeket is. Az ide vágó játék a Hail Caesar szabály szerint játszották.

-Egy írás az indiánháborúk korai szakaszáról szól. Felhasználva a 250. évfordulót a 1763-as bushy run-i csatát ismerhetjük meg, melynek érdekessége, hogy egy erdőben zajlott.

-1798-ban az írek, immár sokadszor fellázadtak a britek ellen. A következő írásból ennek történetét és egyik döntő ütközetét, az arklow-i csatát ismerhetjük meg. A cikk nagyon részletes, minden tekintetben. Sajnos a játék itt is átment némi túlzásba, a kezdeti cél az összecsapás 1:10-es megjelenítse lett volna ami 2.200 figurát jelentett volna de végül is „csak” 1.500 28 mm-es sikerült felrakni az asztalra. A játék és a seregek alapja a Black Powder szabály volt, néhány egyedi kiegészítő rendelkezéssel.

-Egy igen érdekes partizánháborút ismerhetünk meg a harmadik cikkből, amely Missouri és Kansas határán zajlott már 1854-től egészen a polgárháború végéig, különböző irreguláris lovascsapatok között. Ehhez kapcsolódóan megismerhetjük a Company-D figuráit, és néhány ezzel az eseménnyel foglakozó játékfilmet.

-A következő írás az 1814. július 25-én lezajlott lundy’s lane-i csatát mutatja be, amely az amerikaiak és a britek között zajlott le. A játék az Amerikában népszerű Fire & Fury alapján zajlott le.

-Egy írás a Salute-on bemutatkozó Bolt Actionos a normandiai Pegasus-híd asztalról olvashatunk. Aki erről többet szeretne megtudni, az János blogján részletesebben is olvashat.

-Az e havi FoW-unkban az új, műanyag Sd.Kfz.251-et ismerhetjük meg. Ami némileg érdekessé teszi a cikket, az a jármű nem hagyományos felhasználása, pl. a skorzeny-i féle 150. dandárként amerikai festéssel, románként, vagy szovjet felderítőként német festéssel de vörös csillaggal.

-Érdekes, de egyáltalán nem meglepő módon ugyan lázadások a téma, de a FoW-os cikk mégis az új Remagen könyvet mutatja meg egy jó kis varsói felkeléses cikk helyett.

-Egy kis érdekességként az idei Salute-on és a Historiconon, ha valaki ellátogatott a Wargame Illustrated standjára, akkor kaphatott egy Che Guevara figurát, ennek kifestéséhez kaphatunk egy egy kis segítséget két oldalon, sok képpel.

-Egy nagyon érdekes a történelem és hadijáték összekapcsolásának kísérletéről olvashatunk a Battle of Bannockburn Visitor Center bemutatásról szóló írásban. Itt a látogatók a csapatok vezéreinek bőrébe bújva egy virtuális terepasztalon újra lejátszhatják a csatát. Noha a cikk írója szerint nem ez a wargame jövője az ára miatt, de szerintem jó kezdeményezés ennek a hobbinak a megszerettetése és népszerűsítése felé.

blog146-04.jpgWargame Illustrated 2014. június (320)

A nyár első száma a BattleFront új könyvéhez a Remagenhez kapcsolódik és így a fő téma az 1945-ös, a Rajna-vidéken zajló ütközetek.

-Akik kedvelik a FoW-ot, és olthatatlan vágyat éreznek a szupernehéz páncélosok iránt, azok bizonyára kedvüket lelik majd egy olyan összecsapásban, ahol amerikai oldalon M26-ok, míg a németen Jagdtigerek vonulnak fel, ráadásul Otto Carius vezetésével. Az első írás bizony egy ilyen próbajátékot mutat be sereglistával egyetemben.

-A következő cikkben részletesebben ismerkedhetünk meg az M26-tal és változataival, illetve második világháborús szereplésükkel.

-Nem is olyan régen volt már szó egy olyan összecsapásról, ahol indiai elefántok mérték össze erejüket afrikaiakkal, nos ismét egy ilyen kerül felidézésre. Az i.e. 217-ben Raphia-nál IV. Ptolemaiosz és III. Antiochius csapatai ütköztek meg. Sajnos azt nem közölte a szerző, hogy összesen hány 28 mm-es figura került fel az asztalra a WAB2 szabálya alapján játszott két napos, 10-11 órás játékban.

-Kicsit elmélyedhetünk a római világ utáni Anglia történelmének egy kicsiny részletében, megismerve egy merciai uralkodót és annak hadseregét. És ha már megismertük akkor jó kis Grippng Beast-os figuráinkkal ki is próbálhatjuk magunkat, mint egy hadúr.

-Úgy látszik egyre gyakoribbak a monstre csaták ebbe a számba már a második került. Most az 1813-as bautzeni csatát ismerhetjük meg részletesebben, illetve egy két napos játék történetét, amely egy 8,5x2 méteres asztalon játszottak tizenegyen a Republic to Empire alapján.

-A múlt havi számba került szóba a Bushwacker-ek és a Jayhawker-ek közötti mini polgárháború. Nosza ha valaki kedvet kapott hozzá és ismeri a Dead Man’s Hand szabályt, itt, most kap hozzá egy kiegészítőt, szkenáriókkal és kártyákkal együtt.

-Egy érdekes cikk wargame szemszögből elemzi az első világháború balkáni harcait a szerb összeomlás után, legfőképpen a görög hadszíntérre fókuszálva. Az írásból megismerhetjük a szerb, a görög, és a bolgár hadsereget, de természetesen említésre kerülnek a nagyhatalmak is. Kapunk tanácsokat a figurák kiválasztásához, konvertálásához és festéséhez, illetve egy próbajátékot is megismerhetünk amely az egyre népszerűbb Bolt Action szabály adoptálásán alapult.

-Két számmal ezelőtt volt szó az az amerikai maffia-háborúkról, nos most ehhez kapunk egy újabb kedvcsináló írást.

-A barkács rovatban megtudhatjuk, hogyan is kell kifesteni a fáraó hadseregének zászlóvivőjét, a fázisokat ehhez 31 képen keresztül mutatják be, és ismertetik a felhasznált festékeket is.

-A szintén az előző számban ismertetett arklow-i dioráma elkészítésének rejtelmeit ismerhetjük meg egy hat oldalas íráson keresztül.

-És természetesen kapunk egy képes összefoglalót a Salute-ról, illetve az amerikai Adepticon-ról.

Ambasa

Szerző: ambasa  2014.12.30. 00:00 1 komment

Címkék: könyv Wargame Illustrated

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr546958235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janos900 2015.01.01. 09:16:48

A Crisis-nek köszönhetően, ezek a számok nekem is megvannak. A Szaloniki (1915-18) cikk, nagyon minőségi.
A Che figura is megvan valahol a fiókom mélyén. :)
Köszi a hivatkozást.
süti beállítások módosítása