Az 1987 szeptembere óta megjelenő Wargame Illustrated egy több mint 100 oldalas színes angol nyelvű havilap, amely most már letölthető formátumban is megvásárolható. Minden szám általában egy fő téma köré épül, amihez több cikk is kapcsolódik. A magazinra erős befolyással bír az az új-zélandi Battlefront, ezért minden számban van egy, vagy több az éppen aktuális Flames of War-hoz kapcsolódó cikk, de megismerhetjük az Osprey kiadó legfrissebb könyveit is. Az újságban megjelenő játékleírások általában 28, 15, vagy 10 (1:100) méretarányban játszott csaták, csak a legritkább esetben fordul elő 20mm-es (1:72/76) méretarány. A legtöbb cikk egy történelmi háttérleírásból és egy hozzá kapcsolódó játékról szól. A leírásokban szereplő játszmák a legkülönfélébb szabályok szerint zajlanak, így némi képet alkothatunk az éppen divatos és használt játékrendszerekről. A lapban általában van egy képes beszámoló egy-egy nagyobb wargame fesztiválról is, illetve több gyártó is hirdet benne, így tudomást szerezhetünk jó pár, ismert és kevésbé ismert gyártó újdonságairól is. Wargame Illustratred honlapja

A blog hasábjain megpróbálok időről időre egy kis szubjektív összefoglalót adni ennek a magazin tartalmáról…

 blog163-100.jpg

blog163-101.jpgWargame Illustrated 2014. október (324)

A régmúlt csatái után októberben a a WI a közelmúlt történéseit állította a célpontba, a modern hadviselést, és az ehhez köthető játékokat.

-Rögtön az első cikk röviden ismertet egy új szabályt, a Third Generation Warfare-t.

-Mint egy kedvcsinálóként több oldalon mutat be négy, térben és időben jelentősen különböző játékot. Az első játék, amely az 1973-as yom-kippuri eseményeket elevenítette fel, érdekessége, hogy noha 20 mm-es figurákkal és makettekkel játszották, mégis a FoW rendszerét használta. A következő három játék esetében is ezt a méretarányt választották a játékosok, amelyekből az első az 1980-as évek, észak-németországi hidegháborús összecsapását, a következő a 2008-as dél-oszétiai háborút, míg az utolsó a 2013-as palesztin felkelést eleveníti fel. Mindegyik játék esetében, külön megemlítik az asztalon lévő figurák gyártóit, nem kis segítséget, és ötletet adva azoknak, akik esetleg ezekkel, vagy más szabályrendszerekkel szeretnének belevágni ebbe a korszakba.

-A következő írás egy képzeletbeli összecsapást mutat be, ahol a Brit Rajnai Hadsereg erői próbálják megállítani az előretörő szovjet hadsereget.

-A modern hadviselés azonban nem korlátozódik kizárólag a szárazföldre, ezért modern tengeri hadviselésről is olvashatunk, megismerve az ehhez kapható maketteket és szabályokat is.

-Az újság kicsit kedvez a nem teljesen történelmi hadijátékot játszóknak is, és több olyan gyártót és terméket is bemutatja, azoknak, akik a közeljövő hadseregeit szeretnék kipróbálni a játékasztalon.

-Természetesen a wargame egyik legnagyobb fogyasztói az amerikaiak, leginkább nekik szól a Land of the Free szabály bemutatása, amely azoknak lehet hasznos, akik az Észak-Amerikában 1754 és 1815 közötti harcokat szeretnék megeleveníteni a konyhaasztalon.

-Idén emlékezünk meg a waterloo-i csata bicentenáriumáról, természetesen e felett a WI sem hunyhat szemet. Ennek jegyében, hála a már megvásárolható 4Grounds La Haye Saine makettjének, elsőként ez kerül felelevenítésre. A kevés szöveget, viszont annál több (26) képet tartalmazó írás egy olyan játékot mutat be, amely 28 mm-ben a Black Powder alapján játszottak le.

blog163-102.jpg

-Egy részletes történelmi ismertető után a XIX. század végi afgán határon találjuk magunkat, ahol egy brit hadoszlop és a rajtuk ütő afgán törzsi harcosok összecsapását ismerhetjük meg 28 mm-ben a Soldier’s Companion szabály alapján.

-Az e havi FoW cikk a Barbarossa könyvhöz köthetően a T-34-es és a KV harckocsi családot mutatja be.

-Érdekes módon egy a japánok malájföldi harcait, szakaszszinten bemutató 28 mm-es játék, nem a ma divatos Bolt Action, hanem egy régebbi, a Crossfire szerint került lejátszásra, amit szerző meg is indokol. Ugyanebben az írásban olvashatunk a lehetséges figura- és makett beszerzési lehetőségekről, illetve a terep elkészítéséről.

-A barkács rovat témája, hogyan készítsünk terepasztalunkra különböző házakat, illetve templomokat.

-Szintén a makettezőknek szól a következő írás is, amelyből hasznos ötleteket meríthetnek azok, akik a vietnámi M113-asaikat szeretnék olyan későbbi A3-as változatokká, amelyeket bátran használhatnak a 1980-as, és 1990-es nyugat-európai, vagy akár a 1990-es és 2000-es évek közel-keleti hadszíntereken is.

-Egy képes beszámoló tudósít a Historicon 2014-es rendezvényről számos képpel illusztrálva. Itt megemlítenék egy érdekességet, az egyik terepasztal alapja egy digitálisan nyomtatott színes térkép, amelyre aztán felhelyezték a különböző terepelemeket.

-Egy másik riport pedig a Bowington 2014-es rendezvényt mutatja be sok-sok képpel.

 

blog163-103.jpgWargame Illustrated 2014. november (325)

Hát igen, ahogy kijött, az újabb Flames of War könyv, a Barbarossa, egyből ez lett a novemberi szám központi témája, ami valljuk be nem rossz választás a wargame szempontjából.

-Az első beszámoló egy részletes, körönkénti haditudósítás egy német panzer század és egy szovjet harckocsi zászlóalj közötti összecsapásról, a Szmolenszk felé vezető úton.

-Amikor ez a szám megjelent az újság még nem tudhatta, hogy hamarosan milyen szomorú aktualitása lesz, a januárban, 93 éves korábban elhunyt Otto Carius korai katonai pályafutását, és a játékban a hozzá kapcsolódó szabályt bemutató írásának, amely az új könyvéhez köthető.

-Szintén ehhez a vonulathoz kapcsolható egy kicsit az a visszatekintés, amely bemutatja, hogy ha valaki kedvet kapna a második világháború kezdetén lefolyt csaták újrajátszáshoz, és azokhoz sereget építeni, akkor ehhez, mely könyvekben találja meg a segítséget.

-Ebből a számból se maradhat legalább egy óriás csata bemutatása, amely egy igen érdekes történelmi korszakba visz el minket. A világtörténelmi jelentőségű pun háborúkat megelőző görög-karthágói összecsapást ismerhetünk, 27 képpel illusztrálva, amely i.e. 480-ban a szicíliai Himera mellett zajlott le.

-Maradva az ókori Itáliában a római polgárháborúk korában, a Cremona melletti, i.e.69-ben lezajlott ütközetet ismerhetjük meg némi történelmi érdekességekkel fűszerezve. A cikk beavat a terep néhány érdekességének, mint szőlészet és a hajóhíd elkészítésének rejtelmeibe is.

blog163-107.JPG

-Valamikor a GW skirmish kalózjátéka a cég történelmi vonulatával együtt többé-kevésbé eltűnt, maga után hagyva sok játékosnál számos szép, és ötletes figurát. Nos az Osprey talán ebben a rétegben látott meg egy potenciális, kicsit magára hagyott közösséget és egyben piacot, amikor megjelentette az On the Seven Seas szabálykönyvét, amelyet hat oldalon ismerhetünk meg.

-Időközben kezd beindulni a Bolt Action Tank War könyve is. Ehhez ad kedvet egy játéknak a bemutatása, ahol egy olaszok védte sivatagi várost a britek harckocsikkal támogatott rajtaütése éri, de hamarosan megérkeznek a német panzerek is. Maga a játék 28 mm-ben a Perry fivérek kis házi játszóházában zajlott le, talán nem véletlenül, hiszen a közelmúltban jelent meg az idevágó műanyag készleteik.

blog163-108.jpg

-Szintén FoW az a Fate of Nation könyvhöz kapcsolható írás, amely az izraeli, egyiptomi, jordániai, és szíriai seregeket és azok sajátos szabályait mutatja be.

-Egy négy oldalas cikkből ismerhetjük meg a Some Corner of a Foreign Field modern, D20 alapú, skirmish játékot. A szabály érdekessége, hogy alig pár oldalas és csak pdf-ben érhető el. Számomra furcsa, miközben olyan ma jellemző dolgok, mint az IED és a légitámogatás belekerült, a járművek alkalmazásáról semmit sem ír, mivel ez egy dedikáltan raj szintű játék

-A kalózos játék után egy másik írás is foglakozik a hajózással, az e havi barkács rovat segítséget nyújt, hogy hogyan is készítsük el CSS Atlanta, amerikai polgárháborús, páncélos hadihajót, 10- 15-, vagy akár 28 mm-ben.

-Szintén az ügyeskezűeknek kedvez az a cikk, amelyből a dzsungelterepek készítéséhez ad segítséget.

-Egy igen érdekes, kísérlet, az a felvetés, amikor ugyan azon terepen akár több játék is játszható. Ebben a konkrét írásban egy spanyolos, közel-keleties város a helyszín, amelyben egymás után lejátszottak egy középkori, egy fantasy, egy sci-fi és egy Csillagok háborús játékot is. De tovább gondolva akár játszható lett volna, bármely mexikói forradalmi, western, vagy akár első-, és második világháborús, napóleoni, illetve modern összecsapás is.

-Szintén kicsit tágabb kérdést feszeget az a cikk, amely a kampányok játszáshoz ad ötleteket, különböző korok és szabályok esetén. Egyikben a görög-perzsa összecsapás játszódik a WAB alapján, a másodikban a Kosciuszko-felkelés idején lengyel felkelők küzdenek a cári orosz csapatokkal a Black Powder szerint, míg a harmadikban a németek harcolnak a francia partizánok ellen a FoW előírásai szerint. Mindegyik játék több lépéses csatsorozatt, ahol a korábbi elért eredményeik befolyásolják a következő játékaikat.

-Nyolc oldalon ismerhetjük meg a 2014-es Historicon fesztivál nem csak történelmi ihletésű versenyműveit

 

blog163-105.jpgWargame Illustrated 2014. december (326)

Az év utolsó száma, megint nem egy bizonyos korszakhoz, hanem egy bizonyos hadviselési formához kötődik, a hegyihadviseléshez. Az első cikk, mindjárt ennek a terepnek a játékot érintő hatásaival foglakozik, bele értve a mozgást, a lövést és a közelharcot is.

-Érdekes módon az ha a hegyi hadviselés kerül szóba nekem eszembe sem jutott volna, hogy ezzel kapcsolatban a harci szekerek alkalmazásáról gondolkodjak, de nem így a WI. Ebből az írásból az asszírok északi szomszédjaik ellen viselt hadjáratait ismerhetjük meg és vele együtt, a hadseregük fő csapásmérő erejét jelentő harci szekereinek alkalmazását ezen az egyáltalán nem nekik kedvező terepen.

-A következő cikk a hegyi hadviselés egy másik problémáját, a csapatok láthatóságát feszegeti, egy amerikai polgárháborús környezetben.

-Maradunk a XIX. században de kontinenst váltunk. A helyszín Dél-Afrika 1879. amikor is a britek a natali bennszülött szövetségeseikkel megtámadták a zuluk szövetségesét a pediket és elfoglalták azok fővárosát. A törzsi harcosok végül is egy közeli hegyre szorultak vissza, ahol a végső csata lezajlott. A történelmi háttér mellett megismerhetjük a terepasztal elkészítését is. Természetesen a játék sem marad el, amely a számomra teljesen ismeretlen Soldier’s Companion szabály szerint zajlott. A leírás a részletes hadrendek mellett a speciális szabályokat, a seregek ruházati és fegyverzeti leírás is tartalmazzák.

-A 2013-as Salute egyik nagysikerű bemutató asztala volt az a meredek hegygerincen játszódó csata, amely az 1941-es kelet-afrikai hadszíntér egyik epikus ütközetét, a kerenit mutatta be. A mostani cikk azonban ahelyett, hogy csak egy újabb bőrt húzna le ugyan azt a csatát két eltérő szabály szerint lejátszva, azokat összehasonlítva mutatja be. A leírás szerint, miközben megvizsgálta az itthon is ismert szabályokat, végül is az ismertebb Bolt Action és a kevésbé ismert, a Too Fat Lardies kiadó I Ain’t Been Shot Mum (szerintem a sikeresebb Mud and Blood teljesen elhibázott második világháborús átiratának) megreformált változata a Chain of Command mellett döntött, és a tapasztalatait táblázatos formában is közre adva kiemelte mindkét szabály előnyeit és hátrányait a másikkal szemben.

blog163-106.JPG

-Félig meddig a fő témához is köthető egy új ókori szabály, a To the Strongest bemutatása.

-Idén lesz a 200. évfordulója a waterloo-i csatának. Ezzel kapcsolatban néhány hónapja már ismertetésre került az újság oldalain az azt közvetlenül megelőző quatre bras-i ütközet, amely a britek visszavonulásával végződött. Most a másik ugyanezekben a napokban dúlt másik csata, a ligny-i kerül sorra, ahol a poroszok vesztettek. Gyakorlatilag óráról-órára ismerhetjük meg a ütközetet, miközben az illusztrációt egy 15mm-es seregekkel vívott játék képei festik alá.

-Egy igen látványos terepasztal csinál ismét kedvet a száz éve kirobban első világháború csatáinak újrajátszáshoz. Ezúttal egy 28 mm-es brit, francia és német összecsapásról kapunk képriportot.

-Mi tagadás, ugyan a FoW rettenetesen nyomul az újság hasábjain, de azt el kell ismernem – legalább is számomra – számos esetben igen érdekes témákat vett fel. Ebben a hónapban ismét a forrongó Közel-Kelet a téma, amikor is egy egyiptomi-izraeli összecsapást ismerhetünk meg.

-Egy amolyan kedvcsináló cikkecske az az írás, amely 1982-be a dél-atlanti vizekre visz minket. Gyakorlatilag, amellett, hogy kapunk egy hadrendet a Falkland-szigeteknél összecsapó brit és argentin flottáról, leginkább csak egy amolyan figyelem felkelő írás, hátha valaki kedvet kapna a témához.

-A barkács rovatból megismerhetjük, hogyan is fessük ki 28 mm-es gladiátorainkat, iIlletve azt, hogy hogyan is készítsünk a western filmek elmaradhatatlan homokkő szikláit.
 

Ambasa

Szerző: ambasa  2015.06.09. 00:00 Szólj hozzá!

Címkék: könyv Wargame Illustrated

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr487518790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása