blog193-21a.JPGMint kiderült szófia beszédnek bizonyultak azok a szóbeszédek, hogy Iván nagyherceg februárban elesett a csatamezőn a betolakodók elleni harcban. Ugyan súlyosan megsebesült, de ennek ellenére rövid idő alatt felépült, és ismét harcba szólította az igaz oroszokat, hogy kiverjék a gaz hódítókat Hazaanyácska megszentelt földjéről. De lássuk hogy is alakult a harc márciusban, vajon a teutonok folytatják dicső menetelésüket, vagy az oroszok feltámadnak haló poraikból…

A havi márciusi játékot ismét a WAB szerint a XVI. század elején játszottuk, a februári játék visszavágójaként. Az orosz sereg nem sokban változott, továbbra is a védelemre és a lövésre épült. A teuton sereget ellenben lényegesen átalakítottam. Sajnos ez a sereg eléggé szűkölködik lövős egységekből, pl nem tudnak íjászokat hozni. Azonban van egy kis kiskapu, hozhatok turkopolkat – igaz nem olcsón – akik lovas íjászok, de rendelkeznek thrusting spear is, ráadásul bevethetőek skirmishként és zárt hadrendbe is. A másik lényeges változtatás volt, hogy látva, hogy az előző játékban milyen eredményes az orosz lándzsás gyalogság, most én is ezzel szereltem fel a két legerősebb gyalogos egységemet, a teutonokat és a vegyes templomos-johannita egységet, a kétkezes fegyver helyett, vagyis a támadás helyett inkább a védelemre helyeztem a hangsúlyt. Nos ember tervez, Isten végez, mivel ugyan én állítottam össze a sereget, de nem én játszottam vele, mivel rám a bíráskodás szerepe jutott.

Miután a játékosok felváltva felpakolták a csapataikat. A kezdést eldöntő dobást, hogy kicsit érdekesebbé tegyük, nem egy-egy kockával vetettük, hanem minden játékos dobott és a két oldal összegét hasonlítottuk össze. A szerencse a teutonoknak kedvezett, így övék lett a páratlan kör, míg a párosak az oroszoké.

blog193-02.JPG

1. kör

A teuton nagymester általános előrenyomulásra adott parancsot, A németek megindultak, ennek következtében az egyik számszeríjász csapat nem is tudott lőni, csak a másik. Rajtuk kívül még turkopolok feszíthették meg az íjaik idegeit, de minden eredmény nélkül.

blog193-03.JPG

2. kör

Az oroszok ezzel szemben óvatosan mozogtak előre, viszont nyílzáport zúdítottak az ellenségre, nem is minden eredmény nélkül.

blog193-04.JPG

3. kör

A németek tovább folytatták az előrenyomulásukat, miközben most már eredményesebben lőtték az oroszokat. Oly annyira, hogy fejedelmi öreg druzsinákból két jó lovag holtan bukott le a lováról.

 blog193-05.JPG

4. kör

Az oroszok zöm továbbra inkább a nyilaikban bízott, nem is minden alap nélkül. A becsapódó nyilak hatására számos számszeríjász elesett. A zsoldosok nem is bírták tovább a feszültséget és bizony megfutottak.

Mindeközben a jobb szárnyon az oroszokat elragadta az ifjúi lelkesedés és a fiatal druzsinák rohamra indultak keresztes lovagok ellen, míg a könnyűlovasok egyenesen a nagymestert vették célba. A németek lándzsáikat előre szegezve fogadták a támadást, amelyet meg is nyertek a szlávok, de a teuton lovagokat nem olyan fából faragták, ami miatt ilyen holmi csipp-csupp kellemetlenség miatt megtörtek volna.

 blog193-06.JPG

5. kör

A számszeríjászokba nem sikerült lelkesedést plántálni, ezért tovább futottak a harctól, de ugyanígy jártak a németek összehangolt tüze következtében az orosz íjászok is. A johannita lovagok megtámadták az első elébük kerülő orosz falanxot, a lóról szállt lovagokat, de a rohamukat megtört az rájuk szegeződő lándzsaerdőn. Közben a nagymester vezette teuton lovagok, diadalmaskodtak könnyűlovasok felett, akik nem bírták a talpig vasban lévő lovagok nyomását. Nem így a keresztes lovagok, akik bizony megfutottak a fiatal druzsinák elől. Az orosz lovagok üldözésre sarkantyúzták lovaikat, de mielőtt utolérhették volna a menekülő németeket, beleütköztek abba városi gyalogságba, amely a múlt hónapban kivívta a győzelmet. Ugyan oldalba kapták a gyalogosokat, de a lovagok elleni harc kifárasztotta a bojárt és csapatát, a könnyű prédának kínálkozó gyalogosokat nem sikerült elsöpörniük.

blog193-07.JPG

6. kör

Az orosz könnyűlovasság sikerese rendezte sorait, akárcsak az íjászok. Közben az orosz számszeríjászok össztüzet zúdítottak a turkopolokra, akiknek több, mint a negyede holtan bukott le a lováról. Aratott közöttük a halál, így nem csoda, hogy meginogtak és ők is csatlakoztak a menekülőkhöz. A németek részéről kezdtek rosszra fordulni a dolgok. A johannita lovagok sem bírtak az orosz falanx tömbjével és ők is a menekülést választották. Miközben lassan a németek fele a menekülőre fogta a dolgot, a bajt tetézte, hogy a fiatal druzsinák mind egy szálig levágták a városi gyalogosokat. A jó német polgároknak nem sikerült a múlt havi diadalukat megismételniük.

blog193-08.JPG

7. kör

Ekkor csoda történ, felharsantak a német harsonák, és számszeríjászok kivételével, akik végleg elhagyták a csatateret, a többiek mind szembefordultak az egyre fenyegetőbb ellennel. Közben a Nagymester ismét megrohanta az orosz könnyűlovasokat és mind egy szálig le is vágta őket.

blog193-09.JPG

8. kör

Immár, hogy szabaddá vált az út a bojár csapata előtt, ismét megrohanta, a keresztes lovagokat, akik éppen hogy csak rendezték a soraikat. Egy részüket levágta, ismét megfuttatta őket. Közben az orosz lövészek továbbra is sikeresen irtotta a németeket, ez úttal számos templomos és johannita gyalogos esett áldozatokul.

blog193-11.JPG

9. kör

Közben a turkoplok ráfordultak az ifjú druzsinákra, miközben a teuton lovagok a gyalogosokkal karöltve, akik aktívan segítették a könnyűlovasok legyőzésében, jobbra, a csatatér közepe felé fordultak, hogy immár oldalról támadva számolják fel az orosz vonalakat. Közben az johannita lovagok a dolgok szerencsés alakulása következtében oldalba kapták a lóról szállt orosz lovagok falanxát és meg is futatták őket. A lovagok fegyvereiket eldobálva menekültek, de ez sem segített rajtuk, a fekete lovagok utolérték őket, és senkinek sem kegyelmeztek. Nem felejtették még el, hogy alig egy órával ezelőtt, még ők menekültek ugyanezen csapat elől. Mindez az addig a németek orra alá sok borsot törő számszeríjászok előtt zajlott, akiknek a vérfürdőt látva, bizony inukba szállt a bátorságuk.

Mindeközben a teuton számszeríjászok csak ijeszgették az ellent, kárt nem tudtak okozni bennük.

blog193-12.JPG

10. kör

Az oroszoknak ismét sikerül rendezni a soraikat. A maradék orosz íjászok nyilaikkal próbálták megállítani a johannitákat, nem túl sok sikerrel.

blog193-13.JPG

11. kör

A johannita lovagok közben lerohanták az épen megálló számszeríjászokat, míg a Nagymester a városi milíciát kapta el hátulról. A lovagok mindkét esetben győznek de a kifáradtak a harcban és mindkét esetben a gyalogosoknak sikerült elfutniuk előlük.

blog193-15.JPG

12. kör

A városi milícia halált megvetve fordult szembe a johannitákal, akik épen újabb áldozat után néztek. A városi falanx azonban a teutonok lovainak hideg leheletét a tarkóikon érezve tovább folytatták a menekülést. A nagyherceg látva a dolgok ilyettén rosszra fordulását, rohamra vezette az öreg druzsinákat. Első áldozata a számszeríjászok tüzétől már korábban súlyos veszteségeket szenvedett templomos-johannita gyalogság volt.

blog193-16.JPG

13. kör

A turkopolok ekkor egy önfeláldozó rohamra indultak, a fiatal druzsinák ellen, megmentve ezzel a keresztes lovagokat. Természetesen nem volt sok esélyük, és el is buktak, de közben a lovagok értékes időt nyerhettek volna. De a sorozatos vereségek, és a szemük előtt lejátszódó vérfürdő meglebegtette előttük az eljövendő sorsot és inkább a futást választották.

blog193-18.JPG

14. kör

Az orosz íjászok a nap végére kifáradtak és egyre eredménytelenebbül lövöldöztek, miközben a Nagyherceg immár diadalmaskodott a templomos-johannita gyalogosok felett, de megint nem tudta őket utolérni.

blog193-19.JPG

Ekkor leszállt az éj, de a játékosokat nem hagyta nyugodni a mi lett volna ha, kérdése és két szituációt tovább játszottak. A templomos-johanita gyalogosok megálltak és szembefordultak a nagyherceggel, miközben a teuton számszeríjászok oldalba támadták azokat. Közben a keresztes lovagok ismét megemberelték magukat, de a johannita lovagok hiába győzték le a városi milíciát nem sikerült levágniuk őket. Úgyhogy miközben a németek maradtak látható többségben a csatatéren, az oroszoknak még mindig megvolt a két, szinte verhetetlen lovassága. Összességében az oroszok több zászlót vesztettek, és látszólag rosszabb helyzetben is voltak, de én személy szerint egyáltalán nem láttam reménytelennek a helyzetüket.

blog193-20.JPG

Ugyan én voltam a döntnök, de mivel én építettem fel a sereget, bizony néha, sőt talán döntő módon nyúltam bele a játék menetébe tanácsokkal segítve a német felet. Mint az előző játék ez is gyakorló, tét nélküli meccs volt, egyszerűen csak csiszoltuk a játéktudásunkat. Végre alkalmaztunk, bizonyos tulajdonság szabályokat, ha épen nem feledkeztünk meg róla. De továbbra sem vagyok meggyőződve, hogy jól számolom a mentődobásokat, illetve a vegyes harcrendű egységek harcának is jobban utána kell néznem még.

Ambasa

Szerző: ambasa  2016.03.22. 00:00 Szólj hozzá!

Címkék: wargame 20mm Warhammer Ancient Battles

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr1008448624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása