cikk230-01.JPGVégül úgy alakult, hogy a Forgó Travel szervezte út keretében sikerült kijutnom a bécsi Go Modelling kiállításra. A makett-verseny és –kiállítás sajátos hangulatát az adja meg, hogy az Arzenálban, vagyis az Osztrák Hadtörténeti Múzeum (Heers Geschichte Museum) falai között rendezik meg. Volt egy kis ellenérzésem, az utazással kapcsolatban, mert alapvetően én a múzeumra voltam kíváncsi és tartottam tőle, hogy a makett-kiállításra sereglők miatt, majd nehezen tudok fényképezni. Nos lássuk, hogy mennyire váltak valóra az előzetes félelmeim…

 

A kiállítás már tisztességes múltra tekint vissza IPMS Austria honlapja szerint már legalább 2005. óta rendezik meg a makettezők összejövetelét. Amellett, hogy természetesen megmérettetést is rendeznek, számos klub is bemutatkozik, versenyen kívül, illetve egy tekintélyes börze is van, ahol a szokásos lengyel és cseh árusok mellett helyi osztrák és német kereskedők is kínálják portékáikat, illetve magánszemélyek is árúba bocsátják, megunt makettjeiket, könyveiket.

Ami számomra meglepő volt, az a komoly felhozatal volt, mind mennyiségben, mind minőségben. Természetesen a méretek nem érték el mosonmagyaróvári kiállítás nagyságát, de jócskán felülmúlták mindazon más, magyar kiállítások méretét, amelyeket az utóbbi időben láttam. Számomra kellemes meglepetés volt, hogy a hobbi olyan elemei is láthatóak igen nagy számmal, amelyek nálunk nem túl felkapott témák. Értem ez alatt a nagyszámú korai repülőgépet, a polgári repülőket, vagy éppen a hajókat, amelyekből mind igen szép számmal voltak láthatóak. Természetesen itt szép számmal voltak repülők és harcjárművek, no meg míves figurák is. Ez utóbbiakból – noha nem nagyon értek hozzá – elég erősnek éreztem a mezőnyt. Amit még kiemelnék a nálunk szintén kevésbé divatos történelmi diorámák, amelyből nekem legjobban az otrantói ütközetet ábrázoló tetszett, de szintén nagy ötletnek tartottam Turner Temeraire utolsó útját megörökítő, híres festményének diorámán való megjelenítését.

cikk230-02.jpg

cikk230-03.jpg

cikk230-04.jpg

cikk230-05.jpg

cikk230-06.jpg

cikk230-07.jpg

cikk230-08.jpg

cikk230-10.jpg

cikk230-09.jpg

cikk230-11.jpg

cikk230-12.jpg

cikk230-13.jpg

cikk230-14.jpg

cikk230-15.jpg

cikk230-18.jpg

cikk230-19.jpg

cikk230-17.jpg

Mint minden makett-versenyen természetesen itt is megpróbálták bevonni a fiatalabb nemzedéket így volt egy asztal ahol megpróbálkozhattak az első miniatürjük elkészítésével. Kellemes meglepetés volt számomra hogy találkoztam wargame-esekkel is, a szokásos GW-s és talán Infinity-s asztal mellett bemutatkozott egy lelkes történelmi hadijátékos is egy amerikai polgárháborús és egy második világháborús asztallal és számos egyéb korszakból származó 28 mm-es figurával. Mindkét asztalon a bemutató játék egy saját, elmondása szerint nagyon egyszerű, de csak német nyelven fellelhető szabály szerint zajlott (Kugel Hagel és Granaten Hagel). Az egész bemutatónak sajátos színt adott, hogy a holtak ütegét ábrázoló gigantikus méretű festmény és egy 1866-ból származó ágyú előtt került bemutatásra.

cikk230-20.jpg

De minden makett közül számomra a legkedvesebb, az egg modellek, ezek a bohókás, eltorzított miniatürük nagy száma jelentett kellemes meglepetést, és nem csak a szokásos Hasegawa és újabban kiadott Meng (ezekről eddig nem is tudtam) hanem a címképen is szereplő saját készítésűek is Voltak a szokásos második világháborús és modern vadászrepülők a japán, és bombázók a kínai gyártótól, de volt saját készítésű fokker és sopwith vadász, Tunnant és Draken lökös, Mi-24 és Kamov helikopter, X-szárnyú vadász, Millenum Falcon és természetesen Halálcsillag mind kész, mind épülő kivitelben, illetve Space Shuttle, minden elképzelhető módon. Volt vietnámi dzsungelioráma, és japán repülőgép-hordozó, de még osztrák bobcsapat is. Aki többre is kíváncsi az itt megtekinthet egypár ilyen makettet.

A rendezvényen sok magyarral találkoztam talán hála a határ közelségének, de közülük is ki kell emelnem, egykori egyletem, a TIT Hajózástörténeti Klub részvételét.

cikk230-16.JPG

Tény és való a maketteknek sajátos hátteret kölcsönzött a múzeum tárlói, bár ez azzal is járt, hogy azok mintegy harmadát, nem tudtam megnézni (úgyhogy kénytelen leszek majd egy unalmas, nyári hétköznapon ismét felkeresni az Arsesenált). Ugyan egy kicsit furcsa volt, hogy sokszor a kiállított makettek nem álltak összhangban a mögöttük lévő múzeumi darabokkal, pl. elég furcsa volt, hogy egy harmincéves háború korábból származó seregbontót egy harmincas évek beli csehszlovák repülőtér takarja el, vagy egy a török háborúk korából zsákmányolt sátor előtt második világháborús makettek sorjáztak. Ennek ellenére, mégis egy sajátos hangulatot kölcsönzött az egész versenynek, bár én személy szerint egy átgondoltabb elkülönítést szívesebben vettem volna a múzeum és a szervezők részéről. Mondjuk az kifejezetten zavart, hogy a harmincéves háborús kardok egyik tárlóját egy árus portékái takarták el teljesen. Úgyhogy, aki a múzeumra kíváncsi, az ne ezt a hétvégét válassza, de, aki szereti a makettezést, annak bátran tudom ajánlani ezt a kiruccanást.

 Ambasa

Szerző: ambasa  2017.03.21. 00:00 Szólj hozzá!

Címkék: rendezvény múzeum Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr2212356631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása