00a_img_3487.JPGDacára a járványhelyzetnek (ami megakadályozza a nagyobb létszámú wargame rendezvények megtartását), kis létszámban azért néha összejön egy-egy játék. Szerencsére Székesfehérváron kezd kialakulni egy masszívabb társaság, és a hab a tortán, hogy stabil helyszín is lett a játékokhoz. Ezúttal a Don folyó csendjét verte fel a puskaropogás.

Korotojak
1942. augusztus 5.

Szovjet ellentámadás indul a korotojaki hídfőből, mely visszaszorítja a magyar 10. könnyű hadosztályt. A 2 napig tartó szovjet támadást a 10. k.ho. nem tudja teljes mértékben elhárítani.

1942. augusztus 7.
A szovjet támadás elhárítására az éppen beérkező tolnai 12. k.ho. indul harcba. Ez a hadosztály hajnali egy órakor ér a térségbe egy 1000 km-es gyalogmenet után. A hadosztályparancsnok, Illésházy Gábor vezérőrnagy nem vállalja az ütközetet a hosszú menetelésben elfáradt katonákkal, ezért őt a helyszínen tartózkodó Jány Gusztáv vezérezredes leváltotta, és a hadosztályt támadásba küldte. Az elcsigázott honvédek kiszorították a szovjeteket az égő faluból, de a hídfőt nem sikerült teljesen felszámolni. A két napos ütközetben a hadosztály elvesztette állományának több, int 30%-át, így a további harcokból ki kellett vonni.
A német hadvezetés a támadás folytatását szorgalmazta, amihez a 386. német gyalogezredet és a magyar 1. páncéloshadosztályt rendelték a 10. és a 13. magyar könnyű hadosztály mellé. Az így megerősített honvédek végül szeptember 3-ára felszámolták a hídfőt.

Eddig a történelem és most lássuk, hogy mi történt a terepasztalon.

A játék az augusztus 7-ei eseményeket dolgozta fel. A beérkező tolnai könnyű hadosztály támadását, ami Korotojak nyugati határán zajlik. Szerencsére rendelkezésre állt az Alternative Toys Workshop által gyártott szovjet falusi házakból elég sok, sőt egy templom is, így meglehetősen autentikus szovjet falusi kinézetet sikerült megidéznünk az asztalon.

00b_p10418-105234_mod.jpg

Az asztal látványa Korotojak irányából.

 

Mivel a szovjetek védekeztek, ezért őket 800 pont körüli értékre terveztük, ami így sikerült:

1 hadnagy, 2 beosztott lövésszel (95 pont)
1 lövész raj, 10 fő tapasztalatlan partizán a helyi lakosságból verbuválva, puskákkal és molotov koktélokkal (ingyenes)
2 lövész raj, 10 fős rajok, 9 puskás és 1 könnyű géppuskás (2x120 pont)
1 lövész raj, 7 fő géppisztolyokkal (91 pont)
1 aknavetős raj, közepes aknavetővel, 3 fő és a megfigyelő (60 pont)
1 géppuskás raj, közepes géppuskával, 3 fő (50 pont)
1 nehézpuskás raj, páncéltörő puskával, 2 fő (30 pont)
1 tüzér félüteg, 76,2 mm-es könnyű tarackkal, 3 fő (50 pont)
1 felderítő páncélgépkocsis raj, BA-10 páncélautó (120 pont)
1 könnyű páncélos raj, T-38 könnyű harckocsi (65 pont)
ÖSSZESEN: 801 pont

Megjegyzendő, hogy minden egység tapasztalt (regular) volt, kivéve a partizánokat, akik tapasztalatlanok (inexperienced).

A magyar erők nehezebb helyzetben voltak, mivel a támadó szerepét töltötték be, így az ő pontértéküket 1000 pont körül határoztuk meg:

1 százados, 2 beosztott lövésszel (130 pont)
1 alhadnagy, 2 beosztott lövésszel (70 pont)
2 lövész raj, 10 fős rajok, 9 puskás és 1 könnyű géppuskás (2x120 pont)
2 lövész raj, 8 fős rajok, puskával és tankelhárító gránátokkal (2x96 pont)
1 géppuskás raj, közepes géppuskával, 3 fő (50 pont)
1 aknavetős raj, közepes aknavetővel, 3 fő és a megfigyelő (60 pont)
1 tüzér félüteg, 105 mm-es közepes tarackkal, 3 fő és a megfigyelő (85 pont)
1 felderítő páncélos raj, Toldi I könnyű harckocsival (75 pont)
1 könnyű páncélos raj, Pz38 könnyű harckocsival (135 pont)
ÖSSZESEN: 1037 pont

Minden egység tapasztalt (regular).

00c_img_3480_mod.JPG

Korotojak és a felvonuló tolnai honvédek madártávlatból.

 

A győzelmi feltételek a játék előtt lettek lefektetve:

A szovjet oldal
+1 pontot kap minden megsemmisített 100 pontnyi ellenséges erő után (max 10 pont szerezhető így)
+1 pontot kap minden megsemmisített ellenséges parancsnok után (max 2 pont)
+1 pont, ha mindkét lövészárokban van legalább 3-3 szovjet gyalogos a 6. kör végén

A magyar oldal
+1 pontot kap minden megsemmisített 100 pontnyi ellenséges erő után (max 8 pont)
+2 pont, ha valamelyik lövészárokban van legalább 1 magyar gyalogos a 6. kör végén (max 4 pont)
+1 pont, ha legalább egy magyar gyalogos bejut a templomba a 6. kör végére

00g_img_3477.JPG

Szovjet lövészek a védelmi állásokban.

 

A csata

A támadó magyar csapatok jobb szárnyát a százados közvetlen irányítása alatt a páncélosok és 2 raj gyalogság képezte, míg a bal szárnyon 2 raj gyalogság és a géppuskás raj támadott az alhadnagy vezetése alatt. A tüzérség, illetve az aknavetős raj a háttérben maradva támogatta a támadást a tüzével.

A szovjet csapatok a kiépített lövészárokrendszerre támaszkodtak a védelemben. Ebben foglalt helyet két puskás rajuk, illetve a géppuskás és a páncéltörő puskás rajok is. A partizánok hátrébb a faluban voltak tartalékban, míg az automata fegyverekkel felszerelt raj a falu kicsiny terén, a templom előtt felhalmozott ládák és hordók között rejtőzött. A páncélgépkocsi középen, míg a T-38-as úszó harckocsi a jobb szélen állomásozott.

A támadás egyenletesen indult, mindkét szárnyon. A páncélosok előre törtek, a gyalogság követte őket az erdőben, míg a jobb szárnyon egy út széli kis faház fedezékében gyülekeztek a honvédek. Mindkét oldal erős aknavető és taracktüzet zúdított a másikra, ekkor még eredménytelenül, amolyan tapogatózó lövések voltak ezek. A harcjárművek közül a páncélgépkocsi kezdte meg a tüzet, de lövése lepattant a cseh gyártmányú tankról. A T-38-as kitört a vonalak mögül és a búzatáblán átvágva géppuska sorozatokkal tizedelte a faház rejtekéből előmerészkedő honvédeket.

A magyar támadás azonban nem rekedt meg, folyamatosan közeledtek a gyalogosok a szovjet állások felé, kihasználva minden fedezéket, melyek a korábbi harcok során maradtak a harctéren. Így a jobb szárny gyalogsága egy lángoló KV harckocsi, míg a bal szárny gyalogsága egy felborult GAZ-AA mögé tömörült. A páncélosok tovább lőtték egymást, de a páncélautó képtelen volt átütni a Skoda harckocsi páncélját. A viszonzás eredményesebb volt, ugyanis a BA-10-es tornya beragadt egy jól eltalált lövéstől. A szovjet gyalogság kissé ürítette az árokrendszert, mivel azt jól belőtték a honvéd tüzérek, így a páncéltörő raj hátrébb vonult, a géppuskás raj pedig áthelyezte állását a templomtoronyba. Az így üresen maradt helyeket a gyalogos rajok oldalirányú mozgásával töltötték fel, mellyel igyekeztek a belőtt tüzérségi pontoktól eltávolodni.

A T-38-as folyamatosan szedte áldozatait, a honvéd bal szárny egyszerűen tehetetlen volt ellene. Ha frontálisan megrohamozzák, nem érik el annyi idő alatt, amíg a tankból és az árkokból halomra ne lőnék őket, így jobb híján lapultak, illetve egyik rajuk a harctér közepe felé vette az irányt. A BA-10 megkapta a kegyelemdöfést a Pz38-tól, a járművet a legénysége elhagyta. Egy aknavető találat megölte a szovjet aknavető megfigyelőjét, a parancsnoki raj egy tagját és sérüléseket okozott a géppisztolyos rajban is. A folyamatos puskatűzben mindkét fél hatalmas veszteségeket szenvedett, ehhez sokban hozzájárult a szovjet géppuska a templomtoronyban is.

06g_img_3585.JPG

Előretörő Skoda páncélos.

 

A géppisztolyos szovjet raj megszállta az árok üresen maradt szakaszát és folyamatos tűzzel puhította a magyar gyalogosokat. Eközben az egyik puskás raj megrohanta a mindössze néhány főre apadt szovjet lövész rajt és elfoglalta a lövészárok egy részét. A partizánok felfejlődtek a templomtérre és onnét puskatűzzel próbálták visszatartani a tolnai honvédeket. A magyar jobbszárny egyik (még viszonylag nagyobb létszámú) raja végső rohamot indított a géppisztolyos szovjetek ellen és sikeresen ki is verték őket a lövészárokból.

Az ütközet végére tehát a magyar honvédek sikeresen betörtek az állásokba, mellyel a hadműveleti céljuk egy részét teljesítették.

A pontszámítás alapján a magyar fél 5 pontot ért el a lehetséges 13-ból, míg a szovjet oldal nem szerzett pontot.

Köszönet a helyszínért a Kisgépcenternek és a fotókért Mészáros Istvánnak. Bővebb fotógaléria az Alba Regia Hadijáték Klub Facebook oldalán.

 

 

Bogesz

Szerző: bogesz001  2021.05.18. 00:00 2 komment

Címkék: 28mm wargame Bolt Action Alba Regia Hadijáték Klub

A bejegyzés trackback címe:

https://karosszektabornok.blog.hu/api/trackback/id/tr5616517056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása